Teraz jest środa, 17 grudnia 2025, 09:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 lipca 2011, 10:59 
nowicjusz
nowicjusz

Witam, poczytałem trochę w necie i na forum na temat postępowania z świeżo posadzoną winoroślą, ale nigdzie nie znalazłem takiej informacji:
Czy u posadzonej na wiosnę sadzonki winorośli należy wykonywać letnie cięcia pasierbów oraz wąsów? Wszędzie pisze że ogólnie należy je wykonywać ale nie pisze czy już w pierwszym roku. Moja wątpliwość powstaje ponieważ w tych samych artykułach napisane jest że u pierwszorocznej rośliny najważniejsza jest rozbudowa systemu korzeniowego a jak wiadomo im więcej liści tym lepsze korzenie. Dlatego nie wiem czy wycinać pasierby i wąsy?

PostNapisane: sobota, 9 lipca 2011, 12:05 
Ekspert
Ekspert

Pasierby skracaj za drugim węzłem. Co do "wąsów" to nie widzę potrzeby ich wycinania. No może, poza tymi najwyżej usytuowanymi. Istnieje tak możliwość, że taki wąs "chwyci" za koronkę ( swojej lub sąsiedniej sadzonki) i ją po prostu złamie.

PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 00:24 
nowicjusz
nowicjusz

Chciałbym się podłączyć do tego problemu i pytanie? Sadzonki---Czy młode odrosty z młodych pędów jeszcze nie zdrewniałych można wyłamywać czy trzeba wycinać za drugim listkiem jeśli są one słabiutkie.
Drugi podobny problem: Po zimie i mrozie wiosennym stary krzew wypuścił odrosty które zmarzły wiosną ale po jakimś czasie znowu wyrosły i to 30cm nad ziemią. Rosną bardzo silnie po 3m już sa zdrewniałe i wypuszczają przy liściach młode odrosty. przegapiłem moment i niektóre miały po 0.5m więcje wyłamałem u nasasady .Pytanie czy w następnym roku wyrosną latorośle czy koniecznie powinny być cięte za drugim liściem a wyłamywać ich nie wolno?

PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2011, 07:51 
Kiper
Kiper

leszek149 napisał(a):
Sadzonki---Czy młode odrosty z młodych pędów jeszcze nie zdrewniałych można wyłamywać czy trzeba wycinać za drugim listkiem jeśli są one słabiutkie.

Drugi podobny problem: Po zimie i mrozie wiosennym stary krzew wypuścił odrosty które zmarzły wiosną ale po jakimś czasie znowu wyrosły i to 30cm nad ziemią. Rosną bardzo silnie po 3m już sa zdrewniałe i wypuszczają przy liściach młode odrosty. przegapiłem moment i niektóre miały po 0.5m więcje wyłamałem u nasasady .Pytanie czy w następnym roku wyrosną latorośle czy koniecznie powinny być cięte za drugim liściem a wyłamywać ich nie wolno?

1.Trzeba zostawiać tylko główne latorośle a pasierby wyrastające z kątów liści uszczykiwać nad drugim liściem.
2.Te 0,5m pasierby trzeba było skrócić za pierwszym albo drugim liściem. Ale skoro wyłamałeś...zostało tam oczko zimowe w miejscu wyłamania i ono da latorośl w przyszłym roku chyba że uszkodziłeś to oczko przy wyłamaniu, bo tak może zdarzyć się.

PostNapisane: poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 10:20 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za opowiedź teraz będę usuwał za drugim listkiem. pozdrawiam Leszek.

PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2011, 18:38 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć wszystkim.

Mam pytanko . Ramię wieloletnie winorośli z którego wyrastają pędy jednoroczne jest niezastąpione i prowadzone przez lata, czy co ileś lat ucina się je i zastępuje młodym???

PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2011, 20:13 
Ekspert
Ekspert

R0MAN napisał(a):
Cześć wszystkim.

Mam pytanko . Ramię wieloletnie winorośli z którego wyrastają pędy jednoroczne jest niezastąpione i prowadzone przez lata, czy co ileś lat ucina się je i zastępuje młodym???

Ramię wieloletnie - jak sam napisałeś - jest niezastapione, prawie. Wycina sie je wyłącznie gdy odbudowuje/przebudowuje się krzew lub radykalnie odmładza. Co ile lat to zależy od indywidualnych czynników. Czasami nawet od widzimisię winogrodnika.
Natomiast latorośle czyli pędy jednoroczne wyrastają z dwuletniej łozy, tę zaś wycina się co roku. Czyli nowy pęd przez rok jest latoroślą, w następnym roku albo jest wycięty, albo tworzy łozę owoconośną w postaci strzały jak w formie gujota lub w postaci czopka dwu-trzy pąkowego. Po dwóch latach albo część łozy zostaje jeśli była czopkiem - do czasu odmłodzenia ogniwa, albo wycina się łozę i zastępuje nową (jak w Gujocie) - to wszystko zależy od formy prowadzenia. Oczywiście zdarza się, że latorośl wybija ze starego drewna - ale wówczas nazywamy taki pęd wilkiem i nie przeznaczamy na owocowanie - co najwyżej na odmłodzenie formy jeśli nam pasuje.

Darek

PostNapisane: środa, 24 sierpnia 2011, 20:24 
Ekspert
Ekspert

R0MAN napisał(a):
Cześć wszystkim.

Musisz poczytać trochę forum bo trafiłeś temat ''rzekę''. Co do cięcia pasierbów ja w tym roku poszedłem trochę dalej . Zostawiam jeden ,dwa wężły pasierbów ale bez liści . Czy wystartują zimowe pąki zobaczę za jakiś czas . Obecnie gdzieniegdzie starują[ p. zim.] ,głównie na szczycie łozy tak potraktowanej[ oberwałem na szczycie także liście bo niektóre były mocno porażone -m.rz] .W ten sposób traktuje przyrosty powyżej pewnego minimum [ tzn. częsci od ziemi do ok.metra lub mniej] z tego powodu że po ogłowieniu na pasierbach zaatakował mączniak rz , a nowe przyrosty b. mocno rosną . Wczoraj i tak zrobiłem oprysk Bianco Neve[ 1 wersja] i z sodą oczyszczoną [ 2 wersja] . Zbyszek

Strefa czasowa: UTC + 1