Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 05:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Lecitec
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 11:21 
czeladnik
czeladnik

Dzisiaj znalazłem takie coś w sklepie do ochrony winorośli przed Prawdziwym.
Ktoś zna,używał ?

-- środa, 2 maja 2018, 11:16 --

Obrazek

Obrazek

Tytuł: Re: Lecitec
PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 13:04 
Ekspert
Ekspert

teksanski napisał(a):
Dzisiaj znalazłem takie coś w sklepie do ochrony winorośli przed Prawdziwym.
Ktoś zna,używał ?

Za cynk, obczaję co i jak.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 13:13 
Ekspert
Ekspert

Działa prawie na wszystko :wink: - mały opis można znaleźć
Cytuj:
LECITEC - NATURALNA LECYTYNA

skutecznie zapobiega chorobom grzybowym w uprawie krzewów owocowych

Produkt naturalny, uzyskany z mieszaniny zoptymalizowanych Iecytyn. Substancje aktywne zawarte w mieszance są bezpieczne dla środowiska naturalnego i dIa ludzi. Skutecznie chroni przed chorobami roślin i zapobiega ich występowaniu. Produkt można stosować w gospodarstwie ekologicznym. Ogranicza przenikanie patogenów mączniaka, kędzierzawości, alternariozy. Wzmacnia błonę komórkową roślin, poprawia wybarwienie i kwitnienie, redukuje uszkodzenia spowodowane warunkami atmosferycznymi. Stosowanie Lecitec ogranicza stosowanie środków ochrony roślin.

Substancja aktywna: lecytyna.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 13:32 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Działa prawie na wszystko :wink: - mały opis można znaleźć
Cytuj:
LECITEC - NATURALNA LECYTYNA

skutecznie zapobiega chorobom grzybowym w uprawie krzewów owocowych

Produkt naturalny, uzyskany z mieszaniny zoptymalizowanych Iecytyn. Substancje aktywne zawarte w mieszance są bezpieczne dla środowiska naturalnego i dIa ludzi. Skutecznie chroni przed chorobami roślin i zapobiega ich występowaniu. Produkt można stosować w gospodarstwie ekologicznym. Ogranicza przenikanie patogenów mączniaka, kędzierzawości, alternariozy. Wzmacnia błonę komórkową roślin, poprawia wybarwienie i kwitnienie, redukuje uszkodzenia spowodowane warunkami atmosferycznymi. Stosowanie Lecitec ogranicza stosowanie środków ochrony roślin.

Substancja aktywna: lecytyna.

Ja właśnie znalazłem gdzie indziej,że wykorzystuje się jego właściwości emulgujące, przez co zmniejsza dawki ŚOR. Wiki mi wypluła coś takiego : Fosfolipidy při ošetřování rostlin
Prostředky sloužící k ochraně rostlin obsahují vedle aditiv rozpouštědla, emulgátory a další přídavné látky. Lecitin je emulgátor, redukující množství přidávaných biocidů při současném zvýšení působení zbývajících látek.(Lecytyna jest emulgatorem, który redukuje ilości stosowanych biocydów przy dodatkowym wzroście działania użytych substancji). Vodnatá emulze je také stálejší a umožňuje lepší rozdělení aditiv.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 19:56 
czeladnik
czeladnik

Janusz Mazurek w swojej książce podaje że lecytyna która jest fosfolipidem,działa kontaktowo blokując kiełkowanie konidiów.Po opryskaniu roślin grzyb nie jest w stanie wniknąć do ściany komórki.Fosfolipidy działają także korzystnie na zdrowotność rośliny,ponieważ wzmacniają mechanizmy obronne tkanek.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 21:10 
Kiper
Kiper

Ja kupiłem przedwczoraj środek na jabłoń i przy okazji gruszę. To wyciąg ze skrzypu. Nazywa się EVASIOL (Target). Przy okazji na ulotce przeczytałem, że zwalcza na winorośli prawdziwego oraz drzewika winogron. Środek ekologiczny. 0 dni karencji dla naszych krzaczków.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 22:00 
Ekspert
Ekspert

Skoro te opryski mają być zupełnie ekologiczne(bez ciężkiej chemii), to proponuję oprysk roztworem srebra koloidalnego. Już mam aparaturę do jego produkcji w warunkach domowych i tanim kosztem. Jak wiadomo, że srebro koloidalne zwalcza wszelkie grzyby i bakterie i jest stosowane dla zdrowia ludzi, czyli nie może być toksyczne także w uprawie winorośli. Ja zamierzam zastosować takie opryski eksperymentalnie na dwóch krzewach, które najprędzej łapią choroby grzybowe, typu mączniaki w obu postaciach. A są to Aloszenkin i Gołubok, przynajmniej w mojej lokalizacji. O efektach takiej kuracji napiszę na forum, a jakby ktoś był zainteresowany tym tematem, to podam szczegóły produkcji takiego specyfiku w warunkach domowych.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 22:25 
Ekspert
Ekspert

choroby-i-szkodniki/srebro-koloidalne-jako-zdrowsza-alternatywa-dla-miedzian-t6393.html#p96214

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 22:47 
Ekspert
Ekspert

Roman, nie wiedziałem, że już była dyskusja na ten temat na forum, ale i tak się uparłem, aby spróbować tego specyfiku na dwóch krzewach. Chodzi mi tylko o sprawdzenie skuteczności przeciw chorobom grzybowym, a o szkodliwości srebra koloidalnego możemy porozmawiać później.

PostNapisane: środa, 2 maja 2018, 23:24 
Kiper
Kiper

Lantan. Jestem zainteresowany efektami. Kiedyś dużo używałem tego srebra. Niemniej po interwencji lobby farmaceutycznego zniknęło ono z aptek. Pojawiło się trochę później, jednak tylko do użytku zewnętrznego.

Strefa czasowa: UTC + 1