dziadek2 napisał(a):
Działa prawie na wszystko

- mały opis można znaleźć
Cytuj:
LECITEC - NATURALNA LECYTYNA
skutecznie zapobiega chorobom grzybowym w uprawie krzewów owocowych
Produkt naturalny, uzyskany z mieszaniny zoptymalizowanych Iecytyn. Substancje aktywne zawarte w mieszance są bezpieczne dla środowiska naturalnego i dIa ludzi. Skutecznie chroni przed chorobami roślin i zapobiega ich występowaniu. Produkt można stosować w gospodarstwie ekologicznym. Ogranicza przenikanie patogenów mączniaka, kędzierzawości, alternariozy. Wzmacnia błonę komórkową roślin, poprawia wybarwienie i kwitnienie, redukuje uszkodzenia spowodowane warunkami atmosferycznymi. Stosowanie Lecitec ogranicza stosowanie środków ochrony roślin.
Substancja aktywna: lecytyna.
Ja właśnie znalazłem gdzie indziej,że wykorzystuje się jego właściwości emulgujące, przez co zmniejsza dawki ŚOR. Wiki mi wypluła coś takiego : Fosfolipidy při ošetřování rostlin
Prostředky sloužící k ochraně rostlin obsahují vedle aditiv rozpouštědla, emulgátory a další přídavné látky.
Lecitin je emulgátor, redukující množství přidávaných biocidů při současném zvýšení působení zbývajících látek.(Lecytyna jest emulgatorem, który redukuje ilości stosowanych biocydów przy dodatkowym wzroście działania użytych substancji). Vodnatá emulze je také stálejší a umožňuje lepší rozdělení aditiv.