Teraz jest czwartek, 5 lutego 2026, 23:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LATO 2025
PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2025, 03:09 
mistrz
mistrz

Havil napisał(a):
Hej,
Tempmate'm, na wysokości 5-6 cm nad gruntem. To czujnik z rejestratorem, kalibrowany i legalizowany. Laboratoryjny. Co więcej, na stacji pogodowej też mam takie wyniki (zapisuje najwyższy i najniższy wynik), choć czujnik od stacji jest w innym miejscu i sporo wyżej , na 150 cm...
Pozdrowienia.
Havil

Zdziwiłem się, bo w XXI wieku nie zanotowano jeszcze w Polsce temperatury 40*C lub wyższej. Ale temperatury publikowane przez IMGW i podawane później w serwisach mierzy się na wysokości 2 m nad poziomem gruntu! Pomiar na wysokości 5 cm jest pomiarem pomocniczym, na co dzień nie podawanym, a używanym raczej tylko w okresach okołoprzymrozkowych. Na forum też latem używamy pomiarów na 2 m, a dane z "przyziemia", bez podania wysokości pomiaru, po prostu wprowadzają w błąd. Różnice pomiędzy pomiarem na 2 m a pomiarem na 5 cm mogą wynosić w tym samym miejscu i czasie nawet kilka stopni! Różnice te zależą od wielu czynników, m. in. od rodzaju gleby, jej wilgotności, rodzaju okrywy roślinnej czy pory roku.
Dziwne jest, że masz takie same czy też podobne wyniki na 5 cm i na 1,5 m (choć pomiar na 1,5 m jest bezwartościowy, gdyż z niczym nie można go porównać).
Przy pomiarach na wysokości 5 cm i przy piaszczystej glebie możliwe jest latem przekraczanie progu 40*C.
Choć pomiary temperatury prowadzę już siódmy rok, to na wysokości 5 cm mierzę dopiero od połowy maja tego roku, traktując to raczej jako ciekawostkę. Podam Ci moje wyniki z 5 cm z czerwca i lipca, porównując je z wynikami z 2 m:

5 cm
czerwiec- min. 2,2*C max. 38,7*C
lipiec- min. 5,0*C max. 41,3*C

2 m
czerwiec- min. 4,8*C max. 32,2*C
lipiec- min. 6,0*C max. 37,4*C

Jak widać, amplitudy temperatury przy ziemi są sporo większe niż na 2 m.

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2025, 08:24 
przedszkolak
przedszkolak

Tak rozumiem, to jest akurat oczywiste. Co do podanych wartości - to minima i maksima są z tych samych dni?
Pozdrawiam,
Havil

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2025, 11:16 
Kiper
Kiper

sailor napisał(a):
Na forum też latem używamy pomiarów na 2 m, a dane z "przyziemia", bez podania wysokości pomiaru, po prostu wprowadzają w błąd... choć pomiar na 1,5 m jest bezwartościowy, gdyż z niczym nie można go porównać.
Mariusz

polemizowałbym. Uważam, że tak naprawdę powinniśmy mierzyć ciepło tam, gdzie rosną nasze krzewy. I najlepiej nie w klatce meteo, a po prostu, tuż przy roślinie. Na temperaturę składa się finalnie temperatura obiektywna z klatki, ale także usłonecznienie, nasłonecznienie, wiatry, emisja ciepła z gleby, ściany etc., etc. W końcu to forum winiarskie, a nie meteorologiczne. Oczywiście ciężko to porównywać z danymi "encyklopedycznymi", ale chyba bardziej oddaje rzeczywistość.
Ja z kilku powodów trzymam owoce blisko ziemi i, nie powiem, liczę, że to ciepło odbite nieco mi pomoże.

Rostlinu docela málo zajímá, jakou teplotu má okolí, mnohem důležitější je pro ni jakou teplotu má ona sama. Intenzivní sluneční záření ji ohřívá na teplotu o několik stupňů vyšší než má okolí. V bezvětrné dny to může být o 8-10 °C. Pokud je vítr, rozdíl se silně snižuje, ale zůstává významný 1-2 °C. Tento jev má vliv i na hodnotu vegetační nuly, která se tak o něco snižuje v oblastech s kontinentálním podnebím, oblastech suchých a v horách (ve vysokých horách je snížení o 1-2 °C). Naopak v oblastech vlhkých, nízko u moře položených a s velkou oblačností, kde je sluneční záření oslabeno, je efekt zahřátí rostliny nad teplotu okolí snížen a vegetační nula má o něco vyšší hodnotu.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: wtorek, 26 sierpnia 2025, 20:07 
Kiper
Kiper

Fajny czeski tekst - każda miejscówka ma swoją charakterystykę termiczną, A jeszcze co roku inna pogoda...
U mnie bez żadnych oprysków w tym roku: dojrzewa Nero, Galanth, Preobrażenie, około 2 tyg później niż w gorących latach.
Ale chorób mało - tylko MRZ się trafia na Arkadii , międzyrzędzia to niska darń różnych chwastów. Pozdrawiam.

Załączniki:
Preobrażenie 26-08-2025.jpg
Preobrażenie 26-08-2025.jpg [ 78.98 KiB | Przeglądane 981 razy ]

PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2025, 01:41 
mistrz
mistrz

Havil napisał(a):
Tak rozumiem, to jest akurat oczywiste. Co do podanych wartości - to minima i maksima są z tych samych dni?
Pozdrawiam,
Havil

Tak, maksima i minima na obu wysokościach pomiarowych występowały w tych samych dniach, a nawet o tej samej godzinie. Żeby jednak nie było zbyt prosto, to dane dla 5 cm pochodzą z innego logera, niż dane dla 2 m. Oba czujniki są położone na tej samej izohipsie (warstwicy), a dzieli je odległość ok. 12 m. Wprawdzie bezpośrednio nad czujnikiem na 5 cm mam zamontowany czujnik na 2 m, ale od wiosny jego osłona termiczna zaczęła ciemnieć, więc póki co traktuję jego wskazania, przynajmniej te notowane w ciągu dnia, za niewiarygodne.

Pozdrawiam.
Mariusz

-- środa, 27 sierpnia 2025, 01:41 --

ArturK79 napisał(a):
sailor napisał(a):
Na forum też latem używamy pomiarów na 2 m, a dane z "przyziemia", bez podania wysokości pomiaru, po prostu wprowadzają w błąd... choć pomiar na 1,5 m jest bezwartościowy, gdyż z niczym nie można go porównać.
Mariusz

polemizowałbym. Uważam, że tak naprawdę powinniśmy mierzyć ciepło tam, gdzie rosną nasze krzewy. I najlepiej nie w klatce meteo, a po prostu, tuż przy roślinie. Na temperaturę składa się finalnie temperatura obiektywna z klatki, ale także usłonecznienie, nasłonecznienie, wiatry, emisja ciepła z gleby, ściany etc., etc. W końcu to forum winiarskie, a nie meteorologiczne. Oczywiście ciężko to porównywać z danymi "encyklopedycznymi", ale chyba bardziej oddaje rzeczywistość.
Ja z kilku powodów trzymam owoce blisko ziemi i, nie powiem, liczę, że to ciepło odbite nieco mi pomoże.

Rostlinu docela málo zajímá, jakou teplotu má okolí, mnohem důležitější je pro ni jakou teplotu má ona sama. Intenzivní sluneční záření ji ohřívá na teplotu o několik stupňů vyšší než má okolí. V bezvětrné dny to může být o 8-10 °C. Pokud je vítr, rozdíl se silně snižuje, ale zůstává významný 1-2 °C. Tento jev má vliv i na hodnotu vegetační nuly, která se tak o něco snižuje v oblastech s kontinentálním podnebím, oblastech suchých a v horách (ve vysokých horách je snížení o 1-2 °C). Naopak v oblastech vlhkých, nízko u moře položených a s velkou oblačností, kde je sluneční záření oslabeno, je efekt zahřátí rostliny nad teplotu okolí snížen a vegetační nula má o něco vyšší hodnotu.

Tuż przy roślinie czyli gdzie, na jakiej wysokości?

Pozdrawiam.
Mariusz

PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2025, 07:38 
przedszkolak
przedszkolak

Dzień dobry,
Dzięki za obie wypowiedzi - prawdę mówiąc kierowałem się właśnie taką logiką, żeby w miarę wzrostu sadzonek podnosić punkt zawieszenia czujnika. Stąd po posadzeniu jak zaczęły cisnąć przymrozki to czujnik od stacji meteo (tylko dla orientacyjnego porównania na 150 cm) zawiesiłem po środku działki (tam mam obniżenie rzędu 1 metra w stosunku do obszaru nasadzeń) a logger zawiesiłem na wysokości młodych roślin, czyli tuż przy ziemi. Podniósłbym go z chęcią, gdyby nie fakt, że część roślin przekroczyła 90 cm (odnoszę się do wysokości linki nośnej w szpalerach) a część ledwo odstaje od ziemi...Nie ma tu jakiegoś rodzaju prawidłowości, bo przygotowałem arkusz z pozycją i stanem każdej rośliny gdzie notuję sobie zmiany - nie układa się to w jakiś wzór - po prostu jakby grochem rzucił. Trochę podobnie wyrosłą mi pierwszego roku posiana na całości facelia, plackami - w drugim roku z samosiewu już ładnie i równo. Zakładam,że mimo solidnej głębokiej orki, dwóch glebogryzarek separacyjnych, orki kilka razy płycej i niezliczonej ilości przejazdów glebogryzarką rozkład materii organicznej albo mineralnej wciąż jest jeszcze nierówny i może stąd te różnice.
Pozdrawiam
Havil

PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2025, 09:04 
Kiper
Kiper

sailor napisał(a):
Tuż przy roślinie czyli gdzie, na jakiej wysokości?

niejasno się wyraziłem. Przy owocach, czyli w moim przypadku 1 logger na wysokości ramienia (60 cm), ewentualnie drugi 20 cm nad ziemią (tam, gdzie jest prowadzenie na głowę).
Ale to są już zabawy :)
Ogólnie temperatura mierzona w cieniu niewiele nam mówi o warunkach, w jakich rozwijają się owoce.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2025, 16:52 
mistrz
mistrz

U mnie Solaris 21’Brix, kwas 8,0, pH 3,05

PostNapisane: środa, 27 sierpnia 2025, 20:42 
przedszkolak
przedszkolak

marttinezz napisał(a):
A jak u Was Solaris w tym roku, sprawdzaliście już parametry?

U mnie ma 21-22 Brix

PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2025, 09:25 
mistrz
mistrz

zapowiada się późny zbiór, pewnie polowa września, aż się boje sprawdzać co na Regencie :)

PostNapisane: czwartek, 28 sierpnia 2025, 12:40 
przedszkolak
przedszkolak

marttinezz napisał(a):
zapowiada się późny zbiór, pewnie polowa września, aż się boje sprawdzać co na Regencie :)

Na Rondzie od 13 do 18 wczoraj, więc cała nadzieja w upale :)
Pozdrawiam
Havil

PostNapisane: piątek, 29 sierpnia 2025, 19:44 
Ekspert
Ekspert

Zbiory AD 2025 rozpoczęte.
Dziś zebrana Kosmopolita wraz z PR-II W 10-62. Poszły dla kolegi do Solarisa.
Wstępnie powierzyłem 29.08. cukier na paru odmianach. Jest powyżej średniej wieloletniej. Dziwny rok. Późne odmiany dojrzewają nadspodziewanie dobrze jak np. Morava i Sauvignon Maris. Morava ma najwyżej ok.5 dni opóźnienia do tego co widziałem w Vojvodinie w 2021 pod koniec sierpnia. Bez najmniejszego problemu dojrzeje.
Roesler na dziś ma pomiędzy 18-21 brix. Znacznie powyżej średniej wieloletniej.
Merlin uszkodzony po raz kolejny herbicydami przez sąsiada ma średnio ok. 18 brix.
Pannonia 19-22 brix, Messiàs dokładnie jak Pannonia 19-22 brix, Regent średnio 20 brix. Rubinet średnio 17-18 brix. Jest dobrze, zapowiadany deszcz do niczego nie jest potrzebny.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2025, 12:32 
mistrz
mistrz

Solaris każdy pomiar powyżej 25 brix, fatalnie się zapylił grona malutkie przestrzelone z 1kg na krzew już któryś rok z rzędu małe owocowanie
Kristaly 18
Regent 18
Roesler poniżej 15

PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2025, 13:29 
Kiper
Kiper

julian napisał(a):
Solaris każdy pomiar powyżej 25 brix, fatalnie się zapylił grona malutkie przestrzelone z 1kg na krzew już któryś rok z rzędu małe owocowanie
Kristaly 18
Regent 18
Roesler poniżej 15

z twoją lokalizacją to solarisa już dawno bym wywalił

PostNapisane: sobota, 30 sierpnia 2025, 17:37 
przedszkolak
przedszkolak

U mnie Solaris ( z kilku pomiarów ) brix od 24.1 do 24.7 ( próbki z 1, 10 i 20 jagód zebranych z róznych krzewów wz różnej części) - kwas, 9.2 Trochę mnie to zaskoczyło ( nie spodziewałem się już teraz) i nie do końca jestem przygotowany by jutro rano zbierać.. na następna możliwość zbioru za tydzień ( bo wyjażd) No i mam dylemat: zebrać jutro i nastawić ( będzie niestety chodziło bez mojej kontroli), czy też poczekać tydzień.. Na razie skłaniam się do poczekania ale mam pierwszy rok Solarisa i nie wiem czego się spodziewać - ile może przyrosnąć brix ( spaść kwas ) przez tydzień ( zwłaszcza że w zapowiedziach ciepło)

za to chardonnay - brix 9 :-/ Nie ma raczej szans w tym roku :evil:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 263 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1