Havil napisał(a):
Hej,
Tempmate'm, na wysokości 5-6 cm nad gruntem. To czujnik z rejestratorem, kalibrowany i legalizowany. Laboratoryjny. Co więcej, na stacji pogodowej też mam takie wyniki (zapisuje najwyższy i najniższy wynik), choć czujnik od stacji jest w innym miejscu i sporo wyżej , na 150 cm...
Pozdrowienia.
Havil
Zdziwiłem się, bo w XXI wieku nie zanotowano jeszcze w Polsce temperatury 40*C lub wyższej. Ale temperatury publikowane przez IMGW i podawane później w serwisach mierzy się na wysokości 2 m nad poziomem gruntu! Pomiar na wysokości 5 cm jest pomiarem pomocniczym, na co dzień nie podawanym, a używanym raczej tylko w okresach okołoprzymrozkowych. Na forum też latem używamy pomiarów na 2 m, a dane z "przyziemia", bez podania wysokości pomiaru, po prostu wprowadzają w błąd. Różnice pomiędzy pomiarem na 2 m a pomiarem na 5 cm mogą wynosić w tym samym miejscu i czasie nawet kilka stopni! Różnice te zależą od wielu czynników, m. in. od rodzaju gleby, jej wilgotności, rodzaju okrywy roślinnej czy pory roku.
Dziwne jest, że masz takie same czy też podobne wyniki na 5 cm i na 1,5 m (choć pomiar na 1,5 m jest bezwartościowy, gdyż z niczym nie można go porównać).
Przy pomiarach na wysokości 5 cm i przy piaszczystej glebie możliwe jest latem przekraczanie progu 40*C.
Choć pomiary temperatury prowadzę już siódmy rok, to na wysokości 5 cm mierzę dopiero od połowy maja tego roku, traktując to raczej jako ciekawostkę. Podam Ci moje wyniki z 5 cm z czerwca i lipca, porównując je z wynikami z 2 m:
5 cm
czerwiec- min. 2,2*C max. 38,7*C
lipiec- min. 5,0*C max. 41,3*C
2 m
czerwiec- min. 4,8*C max. 32,2*C
lipiec- min. 6,0*C max. 37,4*C
Jak widać, amplitudy temperatury przy ziemi są sporo większe niż na 2 m.
Pozdrawiam.
Mariusz