Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 21:42

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 06:34 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 101
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
stan3c napisał(a):
Co robicie z nadmiarem wina? Da sie to gdzies latwo opchnac bez zbednych formalnosci?

Możesz spróbować sprzedawać jako mały winiarz.

https://www.cdr.gov.pl/transfer-wiedzy/ ... arstw-2022


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 09:58 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 14 lipca 2016, 13:01
Posty: 243
Lokalizacja: Kraków/Jura
Maciey napisał(a):
stan3c napisał(a):
Co robicie z nadmiarem wina? Da sie to gdzies latwo opchnac bez zbednych formalnosci?

Możesz spróbować sprzedawać jako mały winiarz.

https://www.cdr.gov.pl/transfer-wiedzy/ ... arstw-2022


Przy tej ilości to nie ma sensu.

_________________
Pozdrawiam,
Arek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: czwartek, 19 września 2024, 15:01 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
pjetrof napisał(a):
Ile ty masz tych metrów? Ja mam 100 krzaków i to jest za mało żeby na moje własne potrzeby wystarczyło o rodzinie a tym bardziej znajomych nie wspominając. A wino nie zawsze mam dobre...
Jak chcesz rozdać - zawsze się ktoś znajdzie. Jak sprzedać to już gorzej bo wtedy rzeczywiście musi być dobre. Ale zawsze ktoś ma znajomych którzy mają znajomych - networking ;)

Przerobowych mam mniej wiecej tak samo. Jak to ktos liczyl wyzej 70+70 w dobre lata wychodzi.
Na wlasne potrzeby licze butelke tygodniowo, troche wiecej, moze wlasnie te 70 wychodzi, drugie 70 rozdaje.
Ale akurat w tym roku tak jest, ze mam jeszcze zeszloroczne w balonach i nie mam co z nim zrobic. Dobrego owocu nie bylo od 3 lat, wiec i rozdawalo sie troche mniej ostatnio. I tak wyszlo, ze nie mam w co zrobic nastawy.
W tym roku jest mniej owocu, ale na razie wydaje sie lepszy jakosciowo niz w ostatnich 3 latach. Ale nie ma w co nastawic i nie ma co zrobic z tym gorszym winem z ostatnich lat.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 21 września 2024, 16:32 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Super rok.
Zbiory:
Roesler 22brix
Regent ponad 23 brix

Razem 23 brix, dosyłałem kwasu winowego


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 21 września 2024, 18:54 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): piątek, 14 czerwca 2013, 21:34
Posty: 72
Lokalizacja: Inowrocław - Kujawy
Dzisiaj zerwałem SB z jednego krzaka około 25 Kg ( Podwójna kurtyna )
Brix 22
Kwasy 9
To był dobry rok dla SB na Kujawach :D
Czuje, że będzie z tego dobre wytrawne :)

_________________
A remedium na zły stan ducha znajdziesz w dobrym winie...
Kiedy wychylamy kielich wina... człowieka ogarnia płomień radości, ogarnia go serdeczność wobec świata . Bela Hamvas


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 21 września 2024, 22:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3942
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
U mnie również Seyval zebrany dzisiaj. Równo 22 brix w moszczu.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 22 września 2024, 09:46 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 lutego 2019, 20:40
Posty: 126
Lokalizacja: Wińsko, Dolny Śląsk
Wczoraj nastawiłem czerwone cuvee, za dużo owoców nie było, nieco ponad 28kg samych jagód.
Odmiany:
Rubinet - 31%
Dorfelder - 25%
Regent - 22%
Abouriou N. - 11,5%
C. Cantor - 10,5%
Vinifery łącznie ok 2/3, hybrydy 1/3.
Balling soku całej mieszanki: 20°Blg, trochę nisko, prawdopodobnie Dornek i część nie w pełni dojrzałego Rubineta zaniżyły cukry.
Kwasy zmierzę po fermentacji - gębowo w sam raz (zeszłoroczne czerwone musiałem dokwaszać kwasem winowym).
Drożdże UCLM S377.
Zobaczymy, co wyjdzie :D
Na krzakach wisi jeszcze Souvignier Gris, potrzymam, ile się da.

_________________
Przerabiam duże beczki na mniejsze.
http://lipinskimetalart.blogspot.com/2021/01/cos-z-zupenie-innej-beczki.html?m=1


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 22 września 2024, 16:59 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 101
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Zebrałem dzisiaj rubineta, 22bx i kwas 10,4g/l.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 13:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
Wprawdzie już jesień ale nie ma sensu zaczynać nowego wątku, bo zdecydowana większość odmian w tym roku dojrzała latem ;) wiec podam parametry tego co zebrałem jeszcze tu.
U mnie jeśli było owocowanie to tylko z pąków zapasowych. Zebrałem 20% tego co zwykle, przy czym jako taki zbiór był na hybrydach. Na winiferach pojedyncze grona. Z racji małej ilości wszystkie białe zebrałem razem i wszystkie czerwone też razem.
Parametry w miazdze:
Białe (Johannniter 55%+ Solaris 20% + Muscaris 15% + Souvignier Gris - 10%. Bx = 22,5, TA = 7,5
Czerwone (Regent 90% + Dornfelder i Dorsa 10%). Bx = 21,5, TA = 6,8
Może na gotowo wyjdą z tego 2 balony po 20l :eh:

Kwitnienie było u mnie opóźnione o 2-3 tygodni a mimo to zbiór Johannitera i Regenta o tydzień wcześniej niż zwykle. Deszcze niżu genueńskiego nie wyrządziły jakiś widocznych szkód. Jagody nie popękały, nie rozwinęła się sz.p.
Drosophila Suzukii mimo, że w pułapce nagromadziło się multum muszek nie żerowała w tym roku na winogronach, choć na początku września maliny załatwiła w 80%.

Reasumując: gdyby nie 23 kwiecień to byłby to wspaniały sezon :x

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 14:04 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
Zebrałam jako ostatniego Cabernet Cantor. Z pąków zapasowych - ale zaskakująco dobrze plonował: z 10 krzaków prowadzonych po płocie w formie +/- kurtyny zebrałam 36 kg.
Ph = 3,26, cukier 22 Bx, TA 6,5. Termin zbioru wyznaczyły szpaki:) Owoc zdrowy, żadnych szkód od muszek, os i tym podobnego badziewia.
Bedzie odmianowe, na drożdżach Excellence DS. Pytanie - czy mogę od razu z drożdżami zadać bakterie do FJM? Czy lepiej poczekać z tym kilka dni? Chciałam od razu bo mam już przefermentowane Sirame, które chciałam zaszczepić. Jak otworzę paczkę, to już jej nie przechowam na zaś.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: poniedziałek, 23 września 2024, 17:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 320
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
Hanka napisał(a):
Zebrałam jako ostatniego Cabernet Cantor. Z pąków zapasowych - ale zaskakująco dobrze plonował: z 10 krzaków prowadzonych po płocie w formie +/- kurtyny zebrałam 36 kg.
Ph = 3,26, cukier 22 Bx, TA 6,5. Termin zbioru wyznaczyły szpaki:) Owoc zdrowy, żadnych szkód od muszek, os i tym podobnego badziewia.
Bedzie odmianowe, na drożdżach Excellence DS. Pytanie - czy mogę od razu z drożdżami zadać bakterie do FJM? Czy lepiej poczekać z tym kilka dni? Chciałam od razu bo mam już przefermentowane Sirame, które chciałam zaszczepić. Jak otworzę paczkę, to już jej nie przechowam na zaś.

Przypuszczam z jak teraz dodasz bakterie do jednego wina i za 2 tygodnie dodasz pierwszego wina do drugiego to same się zaszczepią odpowiednim szczepem


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 06:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2354
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Ja dzieliłem paczkę bakterii do FJM na kilka porcji (paczka jest chyba na 250 l). To co zostawało w opakowaniu przechowywałem w zamrażarce.
Zrobiłem w jednym roku chyba ze 4 wina na jednej paczce bakterii - nie było problemu.

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 07:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4618
Lokalizacja: Rybnik
To ciekawe co piszesz, bo czytałem, ze są wrażliwe na tlen. Ale dobrze wiedzieć, że można podzielić :thumbup:

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 08:21 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 18 października 2020, 16:10
Posty: 58
Lokalizacja: Kaźmierz k/Szamotuł
ZbyszekTW napisał(a):
Ja dzieliłem paczkę bakterii do FJM na kilka porcji (paczka jest chyba na 250 l). To co zostawało w opakowaniu przechowywałem w zamrażarce.
Zrobiłem w jednym roku chyba ze 4 wina na jednej paczce bakterii - nie było problemu.


Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem. Wzięłam wczoraj do ręki Yair Margalit - Technologię produkcji wina. W rodziale o FJM on pisze, że można podać bakterie już na początku fermentacji i tak też zrobiłam. Podzieliłam paczkę na dwa nastawy - do zakończonej fermentacji Sirame i na początku Cantora. Zobaczę co będzie:)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: wtorek, 24 września 2024, 09:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
ZbyszekTW napisał(a):
Ja dzieliłem paczkę bakterii do FJM na kilka porcji (paczka jest chyba na 250 l). To co zostawało w opakowaniu przechowywałem w zamrażarce.
Zrobiłem w jednym roku chyba ze 4 wina na jednej paczce bakterii - nie było problemu.


Ja dokładnie tak samo.

-- wtorek, 24 września 2024, 09:39 --

Misza napisał(a):
To ciekawe co piszesz, bo czytałem, ze są wrażliwe na tlen. Ale dobrze wiedzieć, że można podzielić :thumbup:


Podzielić można, kto Ci zabroni :D . Też tak zrobiłem 2 lata temu. I rok temu użyłem drugą połowę. FJM w drugim roku zadziałała po zaszczepieniu, ale skąd mam wiedzieć, że to były zaszczepione bakterie a nie tubylcze. (choć faktem, w międzyczasie trochę zasiarkowałem).
W tym roku mam na szczęście nowe. :Yahoo!: Tylko wsadu mało - głównie Marquette. :(

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot], jonny, Yandex [Bot] i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO