Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 11:45 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 6 maja 2018, 23:52
Posty: 148
Lokalizacja: Warszawa
Mam resztki zeszlorocznego bialego wina.
Zczerwienialo. Biale wino zrobilo sie takie czerwone, ze jest nie do odroznienia od czerwonego. Nie jakies tam rozowe, tylko mocno czerwone. I to musialo sie stac jakos tak w ciagu ostatnich dwoch miesiecy, bo do tej pory bylo biale.
W smaku normalne, nie kwasne, chociaz smakuje tez bardziej jak czerwone niz biale. Zamkniete bylo.
Co sie stalo?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 11:58 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
stan3c napisał(a):
Mam resztki zeszlorocznego bialego wina.
Zczerwienialo. Biale wino zrobilo sie takie czerwone, ze jest nie do odroznienia od czerwonego. Nie jakies tam rozowe, tylko mocno czerwone. I to musialo sie stac jakos tak w ciagu ostatnich dwoch miesiecy, bo do tej pory bylo biale.
W smaku normalne, nie kwasne, chociaz smakuje tez bardziej jak czerwone niz biale. Zamkniete bylo.
Co sie stalo?

"Stał się cud pewnego razu, chłop przemówił do obrazu, a obraz do niego ani słowa i taka była ich rozmowa"
Bo fizycznie jest to niemożliwe... :shock:
Kolor bursztynowy to po utlenieniu, ale czerwony :?: :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 16:34 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Cytuj:
Zczerwienialo. Biale wino zrobilo sie takie czerwone, ze jest nie do odroznienia od czerwonego.


1- pomylone butelki
2- coś było w butelce i zabarwiło białe wino
3- ktoś zrobił kawał

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: piątek, 13 września 2024, 20:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Zebrałem wczoraj muszkaty. Cukier bardzo dobry, ale zbyt niską kwasowością wolę się na razie nie stresować. Trzeba zamówić kwas winowy, gdyż mi się skończył.
Dziś zebrałem Rubineta, wraz z Calandro. W nastawie 95 % Rubineta. Wyszło na spławiku minimalnie ponad 22 brix i ok. 7 g kwasów, trudno się mierzy kwasy w tak gęstym i ciemnym soku. Średnie obciążenie 2 kg z krzewu. Od 2018 to jest rekord. Rubinet w idealnym stanie, Brak owadów robi swoje, zero sz.p. minimalne zasychanie szypułek jedynie na krzewach na SO4. Na własnych korzeniach jest najlepiej.
13-tego w piątek nie zawsze musi być pechowe.
Na foto wczorajsza Generosa.
Obrazek

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 07:13 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
U mnie w tym roku już po zbiorach. Z pewnych względów na szybko, bez mierzenia wszystkich parametrów, tylko cukier sprawdzony.

Solaris 26 Brix pestki brązowe
Johanniter 20 Brix pesti brązowe
Cabernet Cantor 22 Brix pestki brązowe

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 14:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Wczoraj zebrałem część owoców odmiany LM - 7 krzewów , 36kg owoców.
Krzewy przeciążone więc poszło na różowe. Po młynku i prasie parametry soku 22,5Blg, pH 3,38, drożdże - dolałem fermentującego wina z La Crescent (spontan) i różowe już dzisiaj buzuje

-- So, 14.09.2024 14:46 --

Dzisiaj (przed spodziewanym deszczem) zebrłem Marquette - 25Brix; TA 8g/l; pH 3,36
Jeszcze nigdy do tej pory nie było tak niskich kwasów (TA) :!:
Owoce zdrowe i czyste (bez ś.o.r.)
Spróbuję maceracji pół-węglanowej; około 20-30% pogniecioych a reszta gron w całości.(eksperyment)
Podobno taki sposób fermentavji zwiększa taniny a zmniejsza kwasy :?:

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 16:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
monteverst napisał(a):
Spróbuję maceracji pół-węglanowej; około 20-30% pogniecioych a reszta gron w całości.(eksperyment)
Podobno taki sposób fermentavji zwiększa taniny a zmniejsza kwasy


Ja robiłem ZbyszkuB dwa razy wino tą metodą węglową, którą opisujesz. Mianowicie Regenta i co mogę stwierdzić to, że wino straciło sporo kwasu i że było bardzo owocowe, lekkie i bardziej świeże niż robione przy standardowej maceracji. Jednak by miało więcej tanin to nie sądzę, nawet chyba mniej niż robione standardowo. Tylko ZbyszkuB uważaj owoce, z których będziesz robił taki nastaw musisz mieć bardzo zdrowe, bez jakichkolwiek oznak pleśni. Raz miałem takie grona Regenta trochę z pleśnią. Zrobiłem selekcję i te najgorsze grona, jagody odrzuciłem ale w winie gdzieś rozwinęła się pleśń, i wino poza tą owocowością było czuć też pleśnią trochę no i wylądowała całość w zlewie.....

Pozdrawiam,
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 17:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Marcin
wg różnych opisów metody winifukacji węglanowej, stosuje się ją gdy owoce zawierają dużo kwasu jabłkowego.
Regent z reguły ma mało kwasów nawet w chłodnym klimacie, dlatego nie powinien być winifikowany metodą węglanową.
Dla tej metody winifikacji wybrałem odmianę o dużych kwasach tzn. Marquette
W moich warunkach dużo kwasów mają hybrydy: MF, LM, LK, Marquette, Frontenac, Roesler, pinoty

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 17:18 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 marca 2014, 19:09
Posty: 547
Lokalizacja: Alwernia
U mnie Zbyszku Regent słabo dojrzewał, kwasy miał dość wysokie i zanim osiągnął dojrzewał fizjologiczną to atakowała pleśń grona i owady mimo profilaktyki.
Dlatego robiłem dwa razy tego Regenta tą metodą. Owoce muszą być mega zdrowe bez pleśni mączniaków by nie zakazić nastawu. Sory źle skojarzyłem i napisałem post wyżej że taniny po takiej maceracji raczej nie były wysokie. Sprawdziłem przed chwilą notatki i mam jednak odnotowane że taniny były mocniejsze niż przy standardowej fermentacji. U mnie Regent wyleciał 2 lata temu z uprawy, nie sprawdził się w mojej lokalizacji.

Pozdrawiam
Marcin.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 18:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Cukry 14/09/2024
24 Brix - Frontenac
22-23 - LM,MF, Canadice
21 - Volos, Sauvitage, Souvignier Gris, Gamay,
20 - Panonia, Dorsa, Regent, Zamatos,Aromella, Roesler, Johannitewr, PM, PW, Gołubok, Merlot, Dunaj, Jutrzenka
19 - Bianca, Seyval, Hibernal, Soreli
PS
Susza, ale zaczęło padać

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 18:57 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
Zabierz sobie tego Borysa. U mnie aktualna suma opadów za 3 doby to 120 mm i dalej leje. :(

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 20:33 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 25 sierpnia 2015, 21:04
Posty: 557
Lokalizacja: Śląsk, Pszczyna-Ćwiklice 224 m n.p.m
Misza napisał(a):
Zabierz sobie tego Borysa. U mnie aktualna suma opadów za 3 doby to 120 mm i dalej leje. :(
Spoko, u mnie w ciągu doby 107 mm, dobrze że na górce mieszkam

Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Arek - https://web.facebook.com/winnicazadomem/


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: sobota, 14 września 2024, 20:46 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 marca 2024, 05:14
Posty: 324
Lokalizacja: Płaskowyż Tarnogrodzki
a u mnie około szesnastej było 14 litrów, to chyba największy deszcz pewnie od maja
zaczęły się zbiory kukurydzy, wilgotność 20-24%, średni plon coś około 10 ton
w ubiegłym roku kosiłem coś około 28 października, plon 18 ton wilgotność 30-36 %
Gorsza susza była chyba tylko w 22


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 15 września 2024, 09:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
No wreszcie rano słońce.
Tylko wczoraj 120mm a dzisiaj w nocy jeszcze 40mm
Chyba dobra decyzja, że zebrałem większość w piątek choć biegałem jak głupi bo już w piątek wisiały ciemne chmury.
Marquette dzięki wiosennej selekcji (mrozem - zraszacze zdały egzamin ale rano lód wyłamał większość) zebrałem na poziomie 2.5kg z krzewu. Brix 24, pestki czarne, kwasu nie czuć. Pierwszy raz nie dałem odkwaszających drożdży do Marquette,a.
Reszta urobku:
Czerwone: Brix 22 w miazdze (Gołubok, Rondo, Galanth i inna wczesna drobnica)
Białe z przewagą Petite Amie (ale ze ściany bo w ogrodzie jeszcze dojrzewa) + Solaris (27Bx) + Krystaly (do odkwaszania :D) z 15% domieszką Krasienia - może wyjdzie różowe?

Zostawiłem oczywiście późne u mnie czyli Dornfelder, Pinot Wrotham i Sirame (cukier OK ale pestki zielone) i Jutrzenkę. Ciekawe które padną po tych deszczach - wydaje się, że w najgorszym stanie jest Pinot a w najlepszym Dornfelder.


Aha: zapomniałem dodać, że większość Krasienia poszło na konfitury.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 15 września 2024, 09:18 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): niedziela, 19 października 2014, 13:24
Posty: 178
Lokalizacja: Jarosław
Przed deszczami regent i roesler miały 20-23 brix
Wczoraj siatki założone, wg prognoz najbliższe 2 tygodnie złota jesień


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: mcz i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO