Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 22:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 18:34 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 943
Lokalizacja: małopolska
RobertR napisał(a):
Zmierzyłem dokładnie kwas na Rubinecie. Sok bardzo ciemny i gęsty. Próba z całości krzewów. Jest 7,8 g/l czyli jak na tą odmianę bardzo dobrze. Cukier 21 brix. Ważna jest dojrzałość fizjologiczna, pełna a nie pozorna, i to nie cukier jest tu wyznacznikiem. Postaram się go potrzymać jeszcze z tydzień.
U mnie w kolekcji, przy niedużym obciążeniu, Rubinet ma dziś 21.7 brix i pH 3.21 więc pH jeszcze za niskie do zbioru i potrzebowałby jeszcze min. 2 tygodnie. Niestety co roku Rubineta trapi u mnie zasychanie szypułek przed osiągnięciem pełnej dojrzałości ale to pewnie wina mojej ciężkiej, gliniastej gleby.

_________________
Miłego dnia, Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 18:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Nie mam zasychania szypułek na Rubinecie, jednakże widzę po obserwacjach z uprawy tej odmiany w różnych lokalizacjach, że np. w przeciwieństwie do Pannonii ma dużo mniejszą tolerancję co do gleby. I paradoksalnie jeśli jest wystarczająca ilość wody i w miarę odpowiednie pH, to Rubinet preferuje gleby lżejsze.
Jeśli idzie i pH owoców też bym na to do końca nie patrzył, gdyż zbierałem Rubineta z lepszym cukrem ale kwasami ok. 10 i nie było problemu. A wino ze znacznie gorszego rocznika 2023, czy nawet jeszcze gorszego 2022 po roku w nowej beczce z dębu francuskiego zapowiada się nadspodziewanie.
Niemniej jest to odmiana w Polsce niekomercyjna, gdyż według zaleceń samozwańczych fachowców doradzających zarejestrowanym winnicom po pół roku dojrzewania nie nadaje się do szybkiej sprzedaży dla ciemnego ludu, jak zalecają dla Regenta czy Rondo. Rubinet potrzebuje minimum 2 lata gdyż w przyzwoitych ciemnych odmianach zachodzi zjawisko nazywane polimeryzacją tanin, które trwa niestety dla żądnych szybkiej forsy zbyt długo.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 19:35 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 lutego 2020, 11:57
Posty: 101
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Zebrałem dzisiaj część winogron, w tym roku mam wyższe kwasy (i oczywiście cukry) niż w latach ubiegłych.Było pierwsze owocowanie na odmianach białych, wspólny nastaw panoni, hibernala i johannitera, razem 23 brix i kwas 7,3g/l.Panonia na własnych korzeniach bardzo dobrze sobie radzi w tym specyficznym miejscu, szpaler jest w zasadzie pod świerkami, krzewy są zdrowe i silnie rosną, owoce podjeżdżały pod 25brix, hibernal również na plus, johanniter za to rośnie rachityczne już czwarty sezon.
Zebrałem też pnp 22brix i kwas 8g/l oraz owoce z kilku krzewów pn k.115, 22brix i kwas 9,6g/l.Pnp miał owoce już pomarszczone, teraz zapowiadają tydzień deszczowy, więc nie chciałem tego przetrzymywać.
Zrobiłem też wspólny nastaw z odmian monarch 21brix i kwas 9,6g/l oraz regent 27brix i kwasy 7,5g/l, parametry wspólnego nastawu to 24brix i kwas 8,1g/l.Jagody regenta były w tym roku bardzo napompowane i powoli zaczynały się marszczyć, ale ogólnie zarówno krzewy jak i owoce monarcha i regenta zdrowe.Na koniec zebrałem owoce dunaja 23brix i kwasy 9,4g/l oraz acolona 25brix i kwasy 8,1g/l, owoce obu odmian zdrowe, co innego z krzewami, bo obie odmiany oberwały rzekomym, ale nie ma tragedii, liście jeszcze wiszą.
Do zebrania zostały mi jeszcze rubinet z liściami zmasakrowanymi rzekomym, zweigelt i zweigelt signum, obie odmiany zdrowe.Został do zebrania jeszcze roesler, ten w tym sezonie to prawdziwy pancerniak, owoce ma, podobnie jak regent w tym roku, bardzo napompowane.


Ostatnio edytowano niedziela, 8 września 2024, 19:56 przez Maciey, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 19:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4619
Lokalizacja: Rybnik
jokaer napisał(a):
RobertR napisał(a):
Muszkaty muszą powisieć dopóki się nie ochłodzi.



Taki skutek tego czekania u mnie, że Muscaris ma ponad 27 Brx, :shock: :shock:
dziś go zerwałam. Soku nie dużo, bo susza jest jak fix u mnie.
Potencjalny alkohol to ok 15 %. To chyba za dużo?
Słodki Muscariśs? Półsłodki tak, ale słodki?

No i niestety po jego słynnym różanym aromacie śladu nie ma.


Ja byłbym dobrej myśli jeśli chodzi o aromaty. W dojrzałych odmianach aromatycznych większość aromatów tworzy bezzapachowe połącznia z cukrami. Dopiero działanie enzymów betaglikozydowych (naturalnych lub dodanych) powoduje, że wino zyskuje na aromacie. Jak masz obawy, to zawsze pod koniec fermentacji możesz dodać odpowiedni enzym zawierający beta-glikozydazę. Działa - przetestowane :)

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 20:09 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 14 lipca 2010, 09:34
Posty: 443
Lokalizacja: północna Suwalszczyzna
Na ta chwile jedynie jeden francuski muskat jest twardy Candin . Wszystko jest mniej lub bardziej dojrzale...
Nie sprawdzam Brix bo to nie bedzie miarodajne rozne terminy kwitnienia ,rozne lokalizacje .Moje male poletko doswiadczalne


Załączniki:
IMG20240829191944.jpg
IMG20240829191944.jpg [ 236.37 KiB | Przeglądane 1429 razy ]
Komentarz: po lewej Pinot Nova po prawej roesler ,przemarzl mi tej zimy nie okrywalem go
IMG20240829192006.jpg
IMG20240829192006.jpg [ 250.78 KiB | Przeglądane 1429 razy ]
Komentarz: po lewej Sauvignac po prawej bristaler muskat
IMG20240829192024.jpg
IMG20240829192024.jpg [ 256.53 KiB | Przeglądane 1429 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: niedziela, 8 września 2024, 20:42 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 5 lipca 2016, 10:18
Posty: 361
Lokalizacja: 07-106 / pogranicze mazowiecko-podlaskie
Ciekawe misza co piszesz.
W moich notatkach dziś znalazlem, zeby muscarisa zbierać ponizej 21 bx, bo potem traci aromaty. Mam prawie 24 i zacząłem panikować, bo zbiorę razem z czerwonymi za tydzien, dwa.

No, ale ta rada też nie wzięła się znikąd :/

_________________
Winniczka Nadbużańska
Bug, humus, winnica

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 10:02 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zmierzyłem brixy na jedynym ocalałym krzewie Messiasa i wyszło mi 27 brix. :shock:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 11:55 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): środa, 28 lipca 2021, 22:48
Posty: 61
Lokalizacja: okolice Przemyśla
Po zbadaniu smakowym jedyne co by u mnie nadawało się na zbiór to LM - brix ponad 23,5 ale ph za niskie na czerwone wytrawne stołowe, na razie tylko 3,16, czekam na 3,3 - 3,4. Upały i słońce nie pomagają hybrydom, rok temu zimny i mokry wrzesień a dojrzewanie w podobnym tempie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 14:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
6/09/2024
zebrałem : Osceola Muscat,Solaris,Dublański,Siegerrebe,Aurore
Moszcz: 22,5Blg; TA 7,9g/l;pH 3,38
Wspólny nastaw na spontanach.
7/09/2024
Monitoring cukrów na poszczególnych odmianach
24-25Brix - Marquette, Frontenac
23 - Nero, Marechal Joffre,Triumf Alzacki, Oberlin Noir, La crescent
22 - Adalmiina, Lucie kuhlman, Souvignier gris
21 - LM,MF,V-Cliche, Panonia, Chancellor, Sauvitage, Garantos, Canadice
20 - C-Dorsa, HzK,Roesler, Soreli, Dunaj,Gamay, C-Volos
Reszta poniżej 20

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: poniedziałek, 9 września 2024, 16:54 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2856
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Misza napisał(a):

,
jokaer napisał(a):
Taki skutek tego czekania u mnie, że Muscaris ma ponad 27 Brx, :shock: :shock:
dziś go zerwałam. Soku nie dużo, bo susza jest jak fix u mnie.
Potencjalny alkohol to ok 15 %. To chyba za dużo?
Słodki Muscariśs? Półsłodki tak, ale słodki?

No i niestety po jego słynnym różanym aromacie śladu nie ma.


Ja byłbym dobrej myśli jeśli chodzi o aromaty. W dojrzałych odmianach aromatycznych większość aromatów tworzy bezzapachowe połącznia z cukrami. Dopiero działanie enzymów betaglikozydowych (naturalnych lub dodanych) powoduje, że wino zyskuje na aromacie. Jak masz obawy, to zawsze pod koniec fermentacji możesz dodać odpowiedni enzym zawierający beta-glikozydazę. Działa - przetestowane :)





Misza, no mam nadzieję, że coś z niego będzie. Niestety ten różany aromat miał tylko może ze trzy razy,
własnie przy Brx ok 20-22.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: wtorek, 10 września 2024, 19:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 14 stycznia 2020, 21:11
Posty: 248
Lokalizacja: Warszawa/Brańszczyk k.Wyszkowa
U mnie na razie tylko La.Crescent zebrany wczoraj. 26 Bx. Właśnie jest na etapie sedymentacji
Reszta czeka do zbioru. Tyle że pogoda ma się schrzanić. Oby zbytnio nie padało (choć inne rośliny pilnie potrzebują wody) bo wszystko może szlag trafić...

_________________
Pozdrawiam! Piotrek
--- Mazovia is cool! ---


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: wtorek, 10 września 2024, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dzisiaj zebrałem La Crescent - 23 Brix i Vandal Cliche 22 Brix
Razem moszcz ok.22,5 Blg; TA 8,1g/l; pH 3,31 ; spontan
Owoce zdrowe bez konieczności segregowania; niczym od 3 ch lat nie pryskane :!: :D

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: środa, 11 września 2024, 11:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
W poniedziałek 09.09. zebrałem przed deszczem Messias i dodałem do tego kilka gron Merlina, szkoda było to zostawiać ptakom. Wczoraj przy okazji dodawania drożdży (FV 19) zmierzyłem w nastawie kwasowość, uśredniłem na 5,7 g/l, choć pomiar był nieco utrudniony z racji ciemnego koloru soku i już przy 5,5 zauważyłem w meznzurce zmianę koloru.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: środa, 11 września 2024, 12:11 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5465
Lokalizacja: Łódź i okolice
Robercie ile brixów miał u Ciebie Messias?

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: środa, 11 września 2024, 12:53 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 lutego 2012, 19:55
Posty: 2248
Lokalizacja: południowe świętkorzyskie
Krzysztofie średnio wyszło mi 24 brix. Owoce wyłącznie z młodych krzewów na własnych korzeniach, gdyż krzew mateczny na podkładce właśnie dogorywa załatwiony wiosną przez herbicyd i poprawiony przez karczownika. Na szczęście na jego miejsce już rosną na SO4 następcy.
Uważam że jest to bardzo to dobry wynik, zwłaszcza że te krzewy również oberwały herbicydem, i część latorośli startowała na nich z pąków w maju, więc teraz były różnice w parametrach pomiędzy poszczególnymi gronami.

_________________
Pozdrawiam Robert
https://www.fotosik.pl/u/WinnicaPlechow/albumy
Stacja meteo na winnicy : https://www.wunderground.com/weather/pl/plechów/IPLECH5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO