Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 05:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: LATO 2024
PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 10:58 
Ekspert
Ekspert

Co do Nowickiego i jego artykułu to chcialbym zapytać gdzie on był 20 lat temu ? Dlaczego nic wtedy nie radził czy krytykował ? I gdzie był wtedy Souvigner Gris ? I co on wlaściwie poleca do nasadzeń ? Te wszystkie nowe niemieckie odmiany ktore zadebiutowały na rynku 3-4 lata temu ?
Dzisiaj to każdy jest mądry. Szczególnie w takim roku jak ten.

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 11:15 
Ekspert
Ekspert

Daniel dokładnie tak. Ja odbieram to jako lobbing niemieckich produktów. Niemcy doskonale wiedzą jak niezbyt dużym kosztem się to w tutejszym bantustanie robi.
Jemu się coś roi w głowie że nie dojrzewające w naszym klimacie vinifery kwasiory typu Riesling, czy inne czerwone będą dojrzewały.
Mamy tyle wspaniałych hybryd zwłaszcza na białe wino, a i czerwonych kilka także, że nie musimy słuchać tego typu fachowców. Chłopu widzę że nawet bezalternatywny dla wielu lokalizacji Regent się już znudził. Przeciętny forumowicz po kilku latach czytania tego forum, i własnej uprawy ma większe ogarnięcie rzeczywistości.

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 11:33 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
U mnie w niedzielę zbiory. Wczoraj Solaris 25-26 brix, Dublanski 25, Garant 22,5. Reberger srednio pewnie 24 brix, większosc mierzonych jagod 25. Ciekawe jak to wyjdzie w moszczu.

Trudno będzie o wytrawne rześkie wina w tym roku albo takie, w których nie przebija alkohol. Brak zimnych poranków podczas dojrzewania upośledzi aromatykę. Ale w tym roku to nie mój problem :mrgreen:

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 11:57 
mistrz
mistrz

nie rozumiem.
Nowicki "poleca" jako sommelier vinifery i hybrydy PIWI. Krytykuje stare stuletnie krzyżówki amerykańskie i kanadyjskie, które są nadal przez niektórych sadzone, mimo szans na potencjalnie lepsze odmiany.
Piliście jakieś dobre wina z marszałka albo swenson reda? Nie sądzę.
Co do lobbingu i bantustanu. Niemieckie szkółki produkują tyle sadzonek w tydzień, że możnaby pokryć nimi wszystkie 1000 h polskich winnic komercyjnych, więc nie sądzę, żeby jakoś bardzo cierpieli, gdyby polscy winiarze nagle zaczęli na potęgę sadzić ukraińskie czy serbskie odmiany.
Ja jestem autentycznie ciekaw win kolegów-winiarzy. Sam trzymam dziwne wynalazki i próbuję coś z tego sklecić.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 12:07 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
DW napisał(a):
U mnie w niedzielę zbiory. Wczoraj Solaris 25-26 brix, Dublanski 25, Garant 22,5. Reberger srednio pewnie 24 brix, większosc mierzonych jagod 25. Ciekawe jak to wyjdzie w moszczu.

Trudno będzie o wytrawne rześkie wina w tym roku albo takie, w których nie przebija alkohol. Brak zimnych poranków podczas dojrzewania upośledzi aromatykę. Ale w tym roku to nie mój problem :mrgreen:

Gdzieniegdzie będą jednak bardziej rześkie, mam na części białych wyraźne opóźnienie w stosunku do podawanych przez kolegów parametrów, za wyjątkiem moich późnych odmian jak Morava czy Sauvignon Maris gdzie jest to historyczny wynik, Morava wygląda u mnie lepiej niż równo o tej porze dwa lata temu w winnicy Wojvodinie mając już 15-16 brix a tam była jeszcze z częściowo twardymi jagodami.
Ale już Pannonia ma 21-22 brix i jeszcze wysokie kwasy, Sauvitage 20-21 brix czuć ziołowe absmaki, Bacska 20 brix, nawet Dublański ma ok. 20-22 brix i wyraźne jeszcze kwasy.
Mogę wam wypożyczyć mojego sąsiada z jego elektycznym opryskiwaczem bez osłony i butelką Chwastoxu kiedy będą zapowiadać taki jak ten zbyt ciepły sezon pod koniec lata. Opóźnienie macie gwarantowane :lol:

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 12:52 
Ekspert
Ekspert

Chyba na złość Nowickiem posadzę St. Pepin. W Żarkach było super wino z niego (Monika ?).
Mialem go dawno temu u siebie i wykopałem po pierwszym owocowaniu. Miał przestrzelone grona i nie dojrzał. No cóż, byłem wtedy zbyt emocjonalny ;) i mało przewidujący co do zmian klimatycznych.

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 13:12 
nowicjusz
nowicjusz

Tak, w Żarkach było moje wino z Saint Pepin. Może nie jest to odmiana na rewelacyjne wina. Ale ma dużo plusów (nie choruje, rośnie bezproblemowo tzn. nie zagęszcza się nadmiernie, owoce nie łapią szarej pleśni, dość szybko dojrzewa ok 1-1,5tyg po Solarisie no i w tym roku przetestowane owocuje z pąków zapasowych). Będę na zlocie jesiennym i będzie można spróbować mojego Pepina :)

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 14:57 
Ekspert
Ekspert

A ja omawiany tu artykuł nie postrzegam negatywnie a raczej jako troskę o wyższą jakość win. Wszyscy się zgodzimy, że pewne odmiany powinny przejść do lamusa. Są takie których nie powinno się propagować i kilka o które można by się spierać. Ja np. nie posadziłem ani Solarisa ani Regenta a jednocześnie jak ktoś mało doświadczony pyta się to je polecam jako punkt wyjścia (ale dla mnie, na moje dobre warunki nie wystarczający). Natomiast u siebie ustawiłem jako poprzeczkę Johannitera i jak coś będzie słabsze pewnie spotka się z łopatą i chciałbym coś lepszego. Kuszą vinifery. Czekam też na pewne i udowodnione jakością wina PIWI. Na razie pochodzenie niemieckie rządzi (co chyba boli niektórych), ale jak na razie wszystko z innych kierunków w testach i nic pewnego. Testujemy, badamy, kombinujemy, mieszamy w balonach... i niezmiennie pijemy wina z (poziomu) Johannitera :thumbup: Wiem, że kilka osób ustawiło podobnie poprzeczkę (co niewątpliwie będzie miało odzwierciedlenie na zlocie, bo jakieś punkty odniesienia trzeba mieć).

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 15:32 
Ekspert
Ekspert

Sławku, ja natomiast odbieram ten artykuł bardzo negatywnie. To jest niestety obrzydliwy paszkwil w którym wymienia się z imienia i nazwiska winnice które posadziły „parszywe” odmiany, również same odmiany bez ładu i składu, oraz braku jakichkolwiek propozycji rozwiązania problemu, o ile takowy w ogóle istnieje. Nawet się nie zająknął, że to winiarz ma decydujący wpływ na wino a odmiana daje tylko możliwości, lepsze lub gorsze.

Nie wiem co mogło przyświecać Maciejowi Nowickiemu w napisaniu tych bredni. Może lobbing, jak podejrzewa Mietek, może osobista niechęć do Myśliwca bo to jego produkcja jest głównie atakowana. Choć walenie w Regenta to też jakiś absurd w świetle win które robi np. Winnica Turnau, czy nasz Mietek oraz inni koledzy amatorzy.

Ja osobiście w d… mam co sadzą i produkują profesjonalne winnice, ich biznes ich problemy. A i narodowo napinać się nie zamierzam. Boli mnie jednak, że w Polsce nie ma nawet zaczątków systemowych rozwiązań w kwestii winorośli i winiarstwa.

Do badania odmian, ich weryfikacji i przydatności do uprawy oraz produkcji wina powinien byś powołany państwowy instytut wydający odpowiednie rekomendacje. Wtedy, żaden Nowicki nie pisał by swoich bredni. Niestety, wszystko to co się dzieje w tej chwili to jedna amatorszczyzna. Począwszy od Instytutu w Skierniewicach a skończywszy na badaniach naukowych w tej czy innej szkole rolniczej noszącej szumną nazwę uniwersytetu lub akademii.

Nowicki pisze o wymianie nasadzeń. Ok, tylko na co ? Czy profesjonalne winnice mają kierować się rekomendacją Sławka, że Johanniter to najlepsza odmiana na białe wino ? Albo wpisaniem do rejestru niemieckiego kolejnej nowej odmiany ? Albo opinią Nowickiego, że Regent jest be ? Albo opinią tej czy innej szkółki która doskonale wie co sadzić na marglach w okolicach Chełma Lubelskiego ? A może takie rekomendacje ma wydawać oficjalnie Rada Naukowa Forum winogrona.org ? Oczywiście. jeśli takowa się zawiąże i dostanie państwowe pieniądze na działalność statutową.

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 15:48 
Ekspert
Ekspert

Do tego co napisał Daniel dodam że (moim prywatnym zdaniem) postulowanie winiarzom z bardzo różnych zresztą klimatycznie i glebowo lokalizacji sadzenie"wypasionych" vinifer ma jednak sens. Kiedy trzeba będzie "cudu w Kanie Galilejskiej" w latach gdy potencjalny surowiec wymarznie lub nie dojrzeje, lub ktoś chciwy będzie chciał zarobić na cudownej przemianie niczego w wino z kilkuset procentowym przebiciem, trudno będzie wytłumaczyć klientowi dlaczego np. przysłowiowy deklarowany La Cescent smakuje jak dobre Chardonnay, Rondo jak dobry Zweigelt, a tak sztuka się zgadza, jest to co się deklaruje, choć powstałe w wyniku "cudu".
Nie ma instytucji kontrolujących, a tym bardziej pochodzenia surowca, jest wolność przepływu towarów EU, jest koncesja na obrót alkoholem, więc świetlana przyszłość stoi otworem, niezależnie od przeszkód jakie stwarza loteryjny klimat na terenie naszego "wielkiego małego imperium".

Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 17:12 
Ekspert
Ekspert

Daniel przyznaję rację w temacie odniesień w artykule do konkretnych winnic czy osób wymienianych wprost. Tu faktycznie przegięcie. Nie mniej sprawa wymiany odmian na te które dają lepsze wina często jest wskazany. Przekonałem się o tym w sierpniu na imprezie winiarskiej w Boleścinie kiedy piłem Pinota z Winnicy Trzebnickiej a obok z innej winnicy były wina odmianowe z Marquette, Marszałka itd. I to wg mnie była przepaść. Nawet podsłyszałem jak ktoś komuś doradzał, żeby tam nie iść próbować, czyli jest nadzieja, że w tym zakresie rynek też zacznie się regulować, bo świadomość klienta też wydaje się wzrastać. Wiadomo, że decyduje też mocno lokalizacja winnicy (te miały dość uprzywilejowane, porównywalne położenie). Nie wszędzie da się uprawiać wybitniejsze odmiany ale przecież nie można też byle gdzie stawiać winnic.

Ps. Wcale nie twierdzę, że wina Johannitera są najlepsze, ale wśród PIWI wolę je jako punkt odniesienia niż powszechnie uprawianego Solarisa, starszego Seyvala czy inne. W muszkatach wyraźnie Muscaris też stał się takim punktem odniesienia. Ja za 2-3 lata spróbuję zaproponować w tym temacie alternatywnie Cserszegi Fuszeres, bo owocuje świetnie. Co będzie zobaczymy, progres musi być.

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 18:11 
Ekspert
Ekspert

Sławku, kwestia wymiany odmian gorszych na lepsze to sprawa oczywista. Jak również oczywistą rzeczą jest, że takowe odmiany, gorsze i lepsze, istnieją. Wymiana nasadzeń to sprawa oczywistej ewolucji rozwoju winiarstwa w regionie który jeszcze 25 lat temu był w tej dziedzinie całkowitą pustynią. I nie mam nic przeciwko temu aby o tym pisać i dyskutować. Jeśli jednak ktoś robi to w sposób chamski, opluwając i wylewając pomyje na tych którzy za tempem tej ewolucji nie nadążają, albo nie mają po prostu pieniędzy na zmiany, to nie jest to normalne. To jest po prostu kawał perfidnego hejtu i nic poza tym.

-- Pt, 30.08.2024 18:11 --

Misza napisał(a):
DW napisał(a):

No to jest problem. Ale co mam robić ? Rodzynkować do 30 brix ?

PostNapisane: piątek, 30 sierpnia 2024, 20:57 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
-- Pt, 30.08.2024 18:11 --

Misza napisał(a):
DW napisał(a):

No to jest problem. Ale co mam robić ? Rodzynkować do 30 brix ?

Jeżeli nie lubisz półwytrawnych i półsłodkich to czekaj aż owoce zarodzynkują i zrobisz wina słodkie a la tokaj. Czasu jeszcze dużo ; wrzesień zapowiada się upalny :!: :!: :?:
W gorszych rocznikach będziesz miał do kupaży.

PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 11:36 
Kiper
Kiper

jokaer napisał(a):
WinnicaUdziejek napisał(a):

Dobrze napisane .Jestem oszolomiony, bo nie wiem jakie cuvve zrobic.Niby dobry rok ,ale nie chce sie tych kilka gronek chronic przed ptakami wszystko jakby z dekompletu ,jedne maja pelne owocowanie inne nic.Bianka jest juz podjadana przez ptaki ,trzeba zbierac ,ale z tego co wiem za goraco ,wino sie utleni .Nie mam sily na walke z ptakami ,chyba moja uprawa polegla przez ptaki.

Ile masz tych krzaków, że masz taki problem z założeniem siatki, albo woreczków?

Ja na dwa rzędy PNP, 50 krzaków pozakładałam woreczki z uwagi na osy.
Zakładając, że na każdym z nich jest 4-5 gronek, na jednych mniej na jednych więcej to trochę wyszło tych woreczków,
ale zajęło mi to raptem łącznie jeden dzień i w sumie na luzie.

Na Biancę nie zakładałam siatki, ale dziś ją zerwę, bo chcę zrobić sok.

Tak te woreczki to dobry pomysl szczeglnie gdy masz 80 odmian i ciekawy jestes smaku rzadkich odmian .Moja winnica jest bardzo mala ja mam ok 250 krzakow .Najwiecej mam Adalmina ok 25 sztuk i Praire Star ok 25 sztuk .Poznalem te odmiany doglebnie recepture mozna doskonalic .Denerwuja mnie osoby ktore sadza Muscaris ,Johaniner ,Solaris,Regent ,Rondo ,czy Seyval .Tyle jest wspanialych odmian .Ja bym komus poradzil posadzenie czegos dzikiego by miec odnosnik i nauczyc pokory i dac do zrozumienia ze mozna zrobic przyzwoite wino z dzikich jak np Kazanska Slodka .Zrobic jakich turystow w jajo i powiedziec ,ze to szampan z Pinot Meunier .Moje Pecorino ma juz pestki brazowe ,ale nie jest jeszcze slodkie.Moj nowy francuski muskat Perdin rozplywa sie w ustach .Mam Muskat Odeskij i zastanawiam sie czemu ten nie osiagnal sukcesu .Moze to problem z zapylaniem bo Muscaris nie ma z tym problemu ,jak wynika z nazwy musca''- ris''Ja mieszkam w UK 9 mcy i 3m-ce w Polsce

PostNapisane: sobota, 31 sierpnia 2024, 12:17 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
Daniel dokładnie tak. Ja odbieram to jako lobbing niemieckich produktów. Niemcy doskonale wiedzą jak niezbyt dużym kosztem się to w tutejszym bantustanie robi.

Niestety, po 13tu latach uprawy, po przerobieniu kilkudziesięciu odmian przerobowych (w tym większość nowości "PIWI"), doszedłem do wniosku, że najlepsze odmiany na winnicy to:

Regent, Dornfelder, Cabernet Dorsa
Solaris, Johanniter, Chardonnay, Pinot Blanc. + Cserszegi Fuszeres do polepszenia Solarisa.

Dają pełne pole manewru do produkcji każdego rodzaju wina. Owocują stabilnie, corocznie. Dojrzewają co roku. Dają duży plon. Dają bardzo dobre wina.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 406 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 28  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1