Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 15:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Lato 2021
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 05:42 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Zaczęło się meteorologiczne lato. Jakie będzie po tej nietypowej wiośnie w kwietniu i maju?
Wiosnę zakończyłem wczoraj drugim opryskiem Armicarb 0,3% z siarką 0,2%. Jutro kolejny oprysk tym razem Betachikol, a podczas weekendu następny lecytyną z czosnkiem. No i zaraz trzeba bor wprowadzać, bo zdaje się, że połowa czerwca to będzie czas kwitnienia niektórych odmian.

Tytuł: Re: Lato 2021
PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 06:02 
Kiper
Kiper

Lato przywitało nas chłodno, w niektórych częściach kraju nawet coś w okolicach 0C. Czyli dobra passa pogodowa trwa dalej :D. U mnie rano było całkiem ciepło bo +5C więc nie narzekam ale z niecierpliwością czekam aż coś się ociepli. Przymrozki gdy na krzewach kwiatostany nie wróżą nic dobrego. Wczoraj podsiliłem moje Plonwit Opty + Tytanit bo jakoś słabo widzę dojrzewanie gdy jeszcze BBCH:11 na wielu krzewach.

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 06:53 
Ekspert
Ekspert

Czy to jest prowokacja, czy serio? :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 06:53 
Kiper
Kiper

Ma być teraz już ciepłej...oby!
W przydomowej winniczce opóźnienia i to spore.Niektóre krzewy wyglądają jakby startowały z zapasowych pąków albo jakby je uszkodził jakiś szkodnik we wczesnej fazie...

Na Zielonej parceli wszystko ok.Profilaktycznie siarka/mankozeb.

No nic,czekamy na ciepełko!!!

Co by nie było,dosadziłem jeszcze jeden szpaler...tym razem lawendy!;)
Załącznik:
20210601_071329_copy_254x564.jpg
20210601_071329_copy_254x564.jpg [ 151.31 KiB | Przeglądane 15443 razy ]

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 09:30 
czeladnik
czeladnik

Średnia maja 12,66 stopnia.
W szpalerze Regenta jeden przemarzł i nie daje oznak życia. Reszta krzewów pełna pąków. Obstawiam przeciążenie. Zaobserwowałem, że problem z przemarznięciem pąków mają krzewy, które były przeciążone a teoretycznie słabsze, lecz nie przeciążone (jak Arkadia) są całe zdrowe.

narc81 napisał(a):
Co by nie było,dosadziłem jeszcze jeden szpaler...tym razem lawendy!;)
Załącznik:
20210601_071329_copy_254x564.jpg

Włodek widzę, że po lewej stronie masz siatkę leśną i dedykowane słupki do siatki leśnej? Słupki sprawdzają się przy naciągu siatki? Betonowałeś fundamenty słupków? Zastanawiam się na zakupem podobnego/takiego samego systemu.

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 11:31 
czeladnik
czeladnik

To prawda, każdy wpis Dolnoślonzoka w wątkach pogodowych okraszony jest informacją o jednym lub kilku opryskach. A ja głupi pryskam tylko 2 lub 3 razy na sezon, mieszanką fungicyd-siarka-nawóz. Zawsze byłem inny... :crazy:

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 14:05 
Kiper
Kiper

narc81 napisał(a):
W przydomowej winniczce opóźnienia i to spore.Niektóre krzewy wyglądają jakby startowały z zapasowych pąków albo jakby je uszkodził jakiś szkodnik we wczesnej fazie...

Mankozeb, siarka ? w jakim stadium rozwoju takie opryski?

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 15:04 
Kiper
Kiper

przemar napisał(a):
narc81 napisał(a):

Cytuj:

Mankozeb, siarka ? w jakim stadium rozwoju takie opryski?

Profilaktyka 5-6 liści.

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 16:05 
Kiper
Kiper

Profilaktyka, profilaktyką, ale po mojemu przynajmniej, to przebieg pogody tez można by brać pod uwagę. Temperatury nocno-poranne nie sprzyjają raczej inkubacji grzyba. Kiedy było przez dobę ponad 10C?.

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 16:59 
Kiper
Kiper

przemar napisał(a):
Profilaktyka, profilaktyką, ale po mojemu przynajmniej, to przebieg pogody tez można by brać pod uwagę. Temperatury nocno-poranne nie sprzyjają raczej inkubacji grzyba. Kiedy było przez dobę ponad 10C?.

To właśnie sedno profilaktyki...

PostNapisane: wtorek, 1 czerwca 2021, 21:56 
Kiper
Kiper

Ja wiem co to znaczy profilaktyka :), przynajmniej tak mi się wydaje. Tylko po mojemu, aby działać profilaktycznie przeciw czemuś, to muszą być przesłanki że to coś może nastąpić, że są spełnione warunki wystarczające ale i konieczne aby nastąpiło. Dla mnie osobiście po prostu warunkiem koniecznym i wystarczającym nie jest jedynie 5 czy 6 liść, ale jeszcze inne składowe od wystąpienia których wspólnie z rozwojem winorośli zaczynam profilaktykę.

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2021, 05:32 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
zniecki napisał(a):
Ale na tym polega czar ekologicznych orysków, pryska się częściej jednocześnie przeglądając krzewy.
Zmieniłbym tylko kolejność, najpierw preparaty wzmacniające,a na to nakładka oparów siarkowych.
Oprysk borem może pomóc, zwłaszcza przy kwitnieniu Swenson Red i Prairie Star., nie sądzę, żęby akurat kol. Michał miał te odmiany, ale
może miał objawy niedoboru na innych.

Nie mam odmian wskazanych przez Ciebie, jednak chcę opryskać borem przed i po kwitnieniu, by zminimalizować osypywanie kwiatostanów. W ubiegłym roku, gdy kwitnieniu towarzyszyły nieustanne opady miałem starty 95 % osypanych kwiatostanów. W tym sezonie dmucham na zimne, może przesadnie, ale bor przyda się moim roślinom.
Temperatury od wczoraj idą w dobrą stronę.
Triumf Alzacji i Alzatczyk z Brzegu https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35265
Triumph https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35267
Chasselas/Schoenedel https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35269 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35270

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2021, 12:06 
Ekspert
Ekspert

narc81 napisał(a):
przemar napisał(a):
Dla mnie jednak profilaktyczny oprysk,to oprysk który ma zapobiegać infekcjom a nie je leczyć.
Piszesz o warunkach koniecznych do wystąpienia potagenu, a to już inny sposób ochrony

Ale to jest profilaktyka w oderwaniu od prognoz. Jeśli prognozy na najbliższe dni nie zapowiadają warunków infekcyjnych to ta profilaktyka jest na wyrost.

PostNapisane: środa, 2 czerwca 2021, 22:09 
Kiper
Kiper

Coś tam Misza Ci z cytatami nie wyszło :), nigdy nie napisałem tego co mi przypisujesz :) . Narc nie rozumiesz mnie i Miszy, a już w ogóle nie ma takie podejście jak Twoje nic wspólnego z ochroną integrowaną. Sorry, ale typowy koń z klapkami na oczach. Lejesz mankozebem, gdy naprawdę m.rz inkubuje się najlepiej w przedziale temp. 19 - 26C, a jak wynika z badań najniższa graniczna temp. jego startu to 11C. Masz wieczorem, w nocy i nad ranem nawet 3C jak ostatnio, jakim cudem ten mączniak wystartuje? jak przez większość doby masz < 10C !. Owszem gdybyś miał te 5 - 6 liści przy ciepłym przebiegu pogody, gdy sa warunki do infekcji, to nie czekając na warunki 10:10:24 lejesz prewencyjnie. Lejesz prewencyjnie bo w niesprzyjających okolicznościach mógłby sie pojawić. Ale tak to jak Ci pisze Misza i moja skromna osoba startujesz z opryskami za wcześnie. Jak już lejesz mankozeb to co będziesz robił, jak się zacznie T> 15C przez całą dobę z codzienną poranną rosą, mgła, nie daj Boże mżawki i ciepło i parno i tak przez 3 miesiące?.

PostNapisane: czwartek, 3 czerwca 2021, 05:44 
Ekspert
Ekspert

Jak pisze Włodek, co i ja stosuję, a radzi dr Mazurek, profilaktyka uprawy winorośli, tym bardziej w uprawie ekologicznej, jak moja, polega na trzymaniu się stałych terminów. Bez względu na to, czy warunki sprzyjają, czy nie sprzyjają rozwojowi patogenów, należy dbać o profilaktykę. Profilaktyka to zapobieganie,ale i wzmacnianie, a nie leczenie. Dlatego właśnie jutro moje krzewy otrzymają kolejny, naprzemienny z Armicarb i siarką oprysk lecytyną i czosnkiem.
Od poniedziałku jest nareszcie sucho i słonecznie, no i ciepło. Temperatury rzędu +23 st. C. Wybarwiają się wiśnie i zakwitły pierwsze róże: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35280 .
Wczoraj wycinałem nadmiar latorośli w uprawie na piachu u Chasselas 2020. Zostawiałem po jednej, czasem dwóch latoroślach. W tym roku wyprowadzam silny pęd, by w przyszłym stał się pniem wysokim na 50 cm do gobelet : https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35274 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35276 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35275 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35277 . U Chasselas 2020 będzie w tym roku owocowanie kontrolne. Po jednym gronie na krzew.
Jutro zamierzam podwiązywać latorośle, których długość sięga 50 cm (BBCH55). Wczoraj podwiązałem pierwsze pędy u trzech krzewów Alzatczyka z Brzegu przeformowanego z głowy frankońskiej na głowę frankońską/wirtemberską na trzy ramiona: https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35279 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35278 .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1