Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2021
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2021, 20:28 
mistrz
mistrz

Mieszkam na szczęście w regionie, który przez stulecia był tyglem narodowym i takim jest dzisiaj. Warto poczytać nieco o poczuciu "poniemieckości" wśród mieszkańców tzw. Ziem Odzyskanych. Sprawa jest taka, że w innych regionach kraju jet to niezrozumiałe. Kończę słowami profesora Uniwersytetu Szczecińskiego, który pisał niedawno, że czuje się obco jadąc do Radomia czy Rzeszowa, pytając sam siebie, że tak wygląda Polska. Czuje się natomiast u siebie jadąc do Berlina. Architektura, historia, klimat- to nasze [/quote]

Mam nadzieję, że profesor, w tym przypadku, to nazwisko. Np. Johann Profesor. No chyba, że przekręciłeś jego słowa. Z drugiej strony "nasz Berlin", powiat berliński, gmina Berlin, województwo berlińskie, oddział ZUS w Berlinie, MOPS Berlin, MPGK Berlin, Berliński Ośrodek Pomocy Rodzinie, Jakoś, w sumie, to brzmi.

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2021, 22:41 
czeladnik
czeladnik

Proszę moderatora o przeniesienie mojego ostatniego postu do działu "choroby i szkodniki'.
Fakt - "wdepnąłem" z pośpiechu nie tutaj, ale widzę, że przekształca się ten dział w "nawalankę historyczną". A meritum? Może tam znajdę ?
Pozdrowienia .

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 06:31 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Riesling 2010-2014. Jak będzie w tym sezonie? Ciekaw jestem niezmiernie.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35372 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35373 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35374 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35375 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35376 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35377 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35378

Zdjęcia z uprawy w zacienionej od godz. 16 i wilgotnej części historycznej na glinie. Musiałem usunąć nieco gron we wczesnej fazie z racji infekcji mączniakiem. Pozostałe wyglądają na zdrowe. W nasłonecznionej części przerobowej na piachu trwa przygotowanie gleby pod nasadzenia Rieslinga wiosną przyszłego roku.

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 06:57 
mistrz
mistrz

-- środa, 21 lipca 2021, 07:40 --

waldekpodkarpacie napisał(a):
Tej tarantuli jest sporo w Beskidzie Niskim. Pierwszy raz widziałem ją na drodze wojewódzkiej do Ożennej i granicy ze Słowacją w Grabiu, w 2011 roku. Długo myślałem co to może być. Wielkie i groźne. Potem było tego coraz więcej a później rzadko bywałem w górach z powodu pracy za granicą. Występuje tam gdzie są nagrzane łąki, podobnie jak modliszki, które tam widywałem od dzieciństwa. Ostatnio spotkałem ćmy, które wyglądają jak amerykański bombowiec, ten niewidoczny dla radarów. Dużo jest też wielkich, czarnych pająków w tym sezonie. Nie znam ich nazwy i nie widziałem ich wcześniej w Polsce, za to we Francji tak.

Właśnie czytałem, że w Bieszczadach i w lubelskim są widywane te przechodzące z Ukrainy. Brrr... Patrząc jednak z innej strony, udaje się im jakoś zaaklimatyzować do tamtejszych surowych warunków i przeżywają zimy w górach. Do nas mają bliżej i łatwiej te z okolic Wiednia i Moraw. Doliną Morawy w Dolinę Odry i poprzez przełęcze Sudetów Wschodnich w Dolinę Nysy Kłodzkiej i już są.[/quote]

Bo to są Tarantule surowego klimatu. Z premedytacją omijają wrocławsko-opolski ośrodek ciepła i piją wódkę z tubylcami, żeby się rozgrzać od środka. A może po prostu wyrażasz osądy o regionach, o których nic nie wiesz, żeby podciągnąć każde zdarzenie pod błędna tezę. Może tu na południu jest po prostu znacznie cieplej w sezonie, gdy są aktywne a zimę mają w d..ie, podobnie jak winorośl, która zimą śpi a w lecie rośnie.
Obawiałem się zawodu, czytając opinie o trudnej uprawie fig w ośrodku ciepła miasta Wrocław. Cztery lata temu posadziłem pierwsze drzewko. Nie cackałem się z nim, bo było skazane na zagładę, poza tym, rzadko bywałem w Polsce z powodu pracy. W tym roku już zaczynają dojrzewać, a nowy rzut jest imponujący i dojrzeje jesienią, reszta w przyszłym roku. To mój drugi zbiór własnych fig. Dosadzilem kolejne drzewko z odkładu i to nie jest koniec, bo spodobało mi się. Nie mówiąc o minach gości, gdy widzą figi. Jeszcze większe zaskoczenie niż wtedy gdy patrzą na moje winogrona deserowe. A uwierz mi, jest na co patrzeć. Teraz czas na granaty i kiwi deserowe, które już rośnie. To będę oczywiście zabezpieczał na zimę. Granaty, oczywiście w sensie botanicznym. Wolę doprecyzować dla profesora ze Szczecina, co by go nie spłoszyć i nie zestresować, lorsque le piège est tendu ;)

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 13:17 
przedszkolak
przedszkolak

Jak na forum nastolatek :shock:
Bana dla Dolnoślązaka!!! Bo przecież to on wypisał kolejne dziesiąt postów o niczym. Reszta tylko rzeczowo komentuje. I wcale nie zaśmieca forum bo przecież wygasza posty …

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 20:17 
mistrz
mistrz

WinnicaUdziejek napisał(a):
Ktoś inny znowu czuje się obco jadąc na zachód. Polska jest zróżnicowana i to jest ciekawe, że się różnimy. Doceniajmy to, jednak wchodząc na forum o winorośli w temacie "Lato 2021" spodziewam się informacji o uprawie lub chociaż zbliżonych a nie tego czy ktoś się czuje bardziej Niemcem niż Polakiem.

Ja go rozumiem ,kiedy widze polityczna sytuacje polski
Ja jestem brytyjczykim i polakiem ale mam to gdzies ja sie czuje europejczykiem .Ja sie tak oddalam od Polski ,ze nie zdajecie sobie sprawy .Kiedy ide do polskiego supermarketu nie moge sie odnalezc ,brak mi pewnych warzyw homarow i krabow innynch owocow morza.Stracone dziecinstwo na Mickiewicza i Slowakiego.Ja zawsze bylem zainteresowany czys lepszym czyms co odnosi sie do egzystencji zycia ludziego ,bardziej mnie fascynowali poeci francuscy .Czy jest ktos kto by nas chcial ? Moze jakis czwarty rozbior polski ?kiedy bylem w Radamiu czy Lublinie nie podobalo mi sie polska kultura i obyczaje .Czy mam jakis wybor musze udawac?ja zaczynam myslec w innych kategoriach i staram sie bojkotowac polskie produkty ,szczegolnie tam gdzie wygral PIS ,czyli mleko .No nie moge mi sie chce wymiotowac gdy ide do polskiego sklepu w Uk i widze te szynki kabanosy i boczki.[/quote]

To olej polski sklep i idź kupić pudding w angielskim sklepie. Co do politycznego mleka, nie wypowiem się bo moje obie szare komórki, próbują zrozumieć Twoje poświęcenie i ten rodzaj wojny hybrydowej, którą toczysz ze swoim politycznym wrogiem. Wojna mleczna. Nazywasz się Milijon i cierpisz za miliony? Ja prdl

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 21:21 
przedszkolak
przedszkolak

Ja prdl

Na jeden post Dolnoślązaka (obojętnie jak niemiecki ale zazwyczaj mniej lub bardziej związany z tematem uprawy) kolejny raz kilka stron wypocin „żandarmów”, ale to oczywiście on „obniża poziom forum” a nie wasze pożalsięboże komentarze

ps. Nie używam wulgaryzmów, cytuje tylko post jednego z tych dbających o poziom forum

Ja prdl

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2021, 22:49 
Ekspert
Ekspert

W ramach powrotu do normalności w tym wątku po wygłupach wykorzenionych polskojęzycznych, niestety, forumowiczów, informuję iż dziś w małym gronie u naszego sympatycznego kolegi Janka (wein) odbyliśmy spotkanie forumowiczów w pięknych okolicznościach przyrody (dolina Szklarki na Jurze).
Degustowaliśmy m.in bio Pannonię na własnych drożdżach z Serbii 2019 robioną metodą quasi na orange wino, przy specyfice tego typu win wyszło Panu Andjelicowi super ciekawe wino i tym razem prawie nie utlenione, kapitalne do picia na zimno, wspaniałe cuvee Roesler/Regent 2019 z Kobyli Vinarstvi Lanżhotsky, do tego moje Negru de Dragasani 2019 4 kg z krzewu, oraz Solarisa i Regenta 2018 od Kenaja oraz jego 12 letniego słynnego Concorda z beczki :!: , und viele andere verschiedene weinsorten ... :lol:
Mimo moich obiekcji i zastrzeżeń, za moją Pannonię 2020 półwytrawną degustujący mnie nie zabili i żyję, więc chyba odmiana się nadaje :lol:
W ramach wątku lato 2021.
Aktualnie Negru de Dragasani po redukcji nadmiaru plonu wraz ze skrzydełkami na tym co zostało:
Obrazek

Pannonia:
Obrazek

Rubinet przed 2 finalną redukcją plonu:
Obrazek

Ale dla mnie nr 1 to jest Roesler, i raczej nic tego nie zmieni, niezależnie od sezonu nigdy nie zawodzi już tyle lat, poniżej foto po redukcji nadmiaru plonu. Z Zweigelta Signum, Roeslera i Negru wywiozłem na kompost 5 taczek nadmiaru.
Roesler:
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 25 lipca 2021, 07:29 
Ekspert
Ekspert

To i ja też pozwolę sobie wykorzystać ten czas (międzywojenny) uwolnienia nas od permanentnej i agresywnej propagandy jednego człowieka wykazującej wyższość tylko jednego regionu i jego poniemieckich tradycji (a nawet jego klimatu) i ze skromnej wielkopolskiej ziemi dorzucić co nie co:
Sirame (już po redukcji plonu), ze wschodu: Cytrynowy Magaracza (już bardzo mega plenny choć szczepiony w zeszłym roku) i pierwsze owocowanie Negru de Dragasani (mam spore nadzieje związane z tą odmiana, bo piłem dwa interesujące roczniki win od RobertaR).

Załączniki:
Sirame po redukcji20210723.jpg
Sirame po redukcji20210723.jpg [ 144.21 KiB | Przeglądane 634 razy ]
Cytrynowy Magaracza20210723.jpg
Cytrynowy Magaracza20210723.jpg [ 144.29 KiB | Przeglądane 634 razy ]

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2021, 14:47 
czeladnik
czeladnik

kuneg napisał(a):
Jak już mowa o pająkach...

Miesiąc temu coś mnie ugryzło w nogę - byłam w ogródku w szortach. Podejrzewam właśnie Kolczka, albo innego pająka, ale za nóżkę nie złapałem. Kucnęłam sobie przy podwiązywaniu pomidorów. Początkowo myślałam, że to jakaś mrówka. Nigdy nie miałam reakcji alergicznych po ukąszeniach owadów, a tu takie coś...

Poniżej zdjęcie na 5-ty dzień po ugryzieniu. Obrys długopisem jest z 3-go dnia.

Obrazek

Dostałam antybiotyk u lekarza. Stan zapalny zszedł po tygodniu, ale rumień ledwo widoczny jest do dziś.

Jaki tobyl antybiotyk? Pomogl? Co powiedzial lekarz?
Ja mam podobnie wygladajace ugryzienia co roku. Zawsze gdzies w winoroslach. Po kilka na raz czasami. Tworzy sie podobny rumien, jest goracy, bolesny. W miejscu ugryzienia tworzy krostka z ropa wielkosci lebka zapalki a rumien ma od 3-6cm srednicy. Utrzymuje sie ponad tydzien. Straszne paskudztwo. Ale nie wiem od czego to jest. Nigdy nie widzialem momentu ugryzienia, w momencie ugryzienia nie bolalo. Nie wiem czy to pajaki czy komary, ale komary u mnie zostawiaja tylko male bable. Smaruje Tribioticiem, ale to niewiele pomaga.
Gdzies czytalem, ze w Polsce nie ma pajakow zdolnych przegryzc skore czlowieka, wiec nie mam pojecia co to jest.

Ostatnio edytowano wtorek, 27 lipca 2021, 16:06 przez stan3c, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2021, 16:00 
czeladnik
czeladnik

vanKlomp napisał(a):
A robiłeś badania na boreliozę? Symptomy mogą na to wskazywać.

Ja? Nie.
Moim zdaniem to sa ukaszenia. Nie wiem od czego bo nigdy w momencie ugryzienia nie boli i nigdy tez niczego nie zlapalem na goracym uczynku. Tylko rumien boli. Rumien wyglada b. podobnie jak ten na zdjeciu, tylko ja mam tez po kilku dniach ropna plamke po srodku tego rumienia. Nie mam innych objawow. Ale to miejsce jest mocno gorace, mocno boli, przy kazdym kroku. Jest mocno gorace i ta niewielka ropa. Po 2-3 tygodniach jest czysto.
Gdyby to byly kleszcze to pewnie za ktoryms razem znalazlbym jakiegos wkreconego w mojej nodze. I o ile pamietam to zawsze sie to zdaza po wizycie w szpalerach moich winorosli.
Ktore objawy wskazuja na borelioze?

Ostatnio edytowano wtorek, 27 lipca 2021, 16:42 przez stan3c, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2021, 18:24 
Kiper
Kiper

W maju miałem podobny rumień, kleszcza nie znalazłem, nie wiem, kiedy mnie rąbnął. Miałem gorączkę i ból głowy przz dwa dni. Potem czułem się już dobrze. Rumień po 2 tyg znikł. Zdiagnozowana borelioza i podany antybiotyk przez 20 dni. Polecam nie czekać, tylko szybko działać, zanim się rozlezie po organizmie.

https://www.facebook.com/Winniczka-Nadbużańska-105433567973437

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2021, 19:39 
czeladnik
czeladnik

ArturK79 napisał(a):
W maju miałem podobny rumień, kleszcza nie znalazłem, nie wiem, kiedy mnie rąbnął. Miałem gorączkę i ból głowy przz dwa dni. Potem czułem się już dobrze. Rumień po 2 tyg znikł. Zdiagnozowana borelioza i podany antybiotyk przez 20 dni. Polecam nie czekać, tylko szybko działać, zanim się rozlezie po organizmie.

Jak sie diagnozuje borelioze? Potrzebne badanie krwi?

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2021, 19:42 
Kiper
Kiper

Bada się przeciwciała nie wcześniej niż 6 tygodni po ukąszeniu. Wcześniejsze badanie może pokazać bzdurny wynik.
Obecnie po takim kontakcie z kleszczem lekarz zaleci terapię antybiotykiem.
Boreliozę przenosi nie tylko kleszcz. Trzeba uważać na meszki. Są bardziej mobilne od kleszczy.

PostNapisane: wtorek, 27 lipca 2021, 21:31 
czeladnik
czeladnik

No dobra, przestraszyles mnie. W taj chwili nie mam zadnego rumienia, ale mialem tych rumieni juz tylko w tym roku jakies siedem, w zeszlym pewnie z dziesiec. Zazwyczaj najwiecej w czerwcu, po 2-3 na kazdej nodze.
Az sie boje isc do lekarza po skierowanie na badanie krwi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1