Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 10:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2021
PostNapisane: środa, 14 lipca 2021, 20:25 
Kiper
Kiper

Lato,lato wszędzie...;)

U nas też przekropnie.Nie jest jednak chyba źle...

Przedstawiam Wam moją winniczkę z ujęcia drona.Była już podobna fota ale chyba nie latem.. ;)

Załącznik:
IMG-20210706-WA0000_copy_546x307.jpg
IMG-20210706-WA0000_copy_546x307.jpg [ 83.46 KiB | Przeglądane 670 razy ]

PostNapisane: czwartek, 15 lipca 2021, 06:18 
mistrz
mistrz

Widok bajka!
Ale srogo napadało, ta kałuża to długo nie zniknie... ;)

PostNapisane: czwartek, 15 lipca 2021, 11:25 
Kiper
Kiper

Dzięki Panowie.
Trochę minie za nim kałuża wyschnie,fakt... :lol:

PostNapisane: czwartek, 15 lipca 2021, 12:29 
Ekspert
Ekspert

Lato w tym roku nie pozwala się nudzić. U mnie w nocy było huragan i oberwanie chmury. Spadło ponad 35l/m2. Niestety u mnie pozamiatane. Grad zniszczył plon.

PS Włodek!
Pięknie położona winnica. Ech żebym był młodszy to bym też taką sobie zafundował.

Załączniki:
grad.jpg
grad.jpg [ 109.12 KiB | Przeglądane 347 razy ]
grad2.jpg
grad2.jpg [ 111.93 KiB | Przeglądane 347 razy ]

Ostatnio edytowano czwartek, 15 lipca 2021, 16:21 przez vanKlomp, łącznie edytowano 4 razy

PostNapisane: czwartek, 15 lipca 2021, 17:17 
Kiper
Kiper

vanKlomp napisał(a):
Lato w tym roku nie pozwala się nudzić. U mnie w nocy było huragan i oberwanie chmury. Spadło ponad 35l/m2. Niestety u mnie pozamiatane. Grad zniszczył plon.

PS Włodek!
Pięknie położona winnica. Ech żebym był młodszy to bym też taką sobie zafundował.

No kurcze Krzysiek,przykra sprawa...niestety tak bywa,ostatnio dość często...;(
Ja jak na szpilkach cały czas.Co prognoza to stres! Ale co zrobisz?No nic za bardzo...pewne,że wcześniej czy później każdy z nas oberwie,kwestią czasu(choć nikomu ani sobie nie życzę!!!)

P.S dzięki za miłe słowa!;)
Mam nadzieję,że moje dzieciaki łykną bakcyla i będą kontynuować "zajobik" starego...;)

PostNapisane: czwartek, 15 lipca 2021, 20:02 
czeladnik
czeladnik

Jeżeli pogoda się wreszcie uspokoi i pozwoli jagodom nabierać objętości, a później koloru, jest szansa, że skosztuję w tym roku po raz pierwszy...
Arkadii:
Obrazek

Gałachada:
Obrazek

Przeobrażenia:
Obrazek

Nadieżdy AZOS:
Obrazek

Bajkonura:
Obrazek

i V68021:
Obrazek

Nero, Eszter i Aron pięknie zawiązały grona i kolejny rok z rzędu zapowiada się dobry plon.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 06:05 
Ekspert
Ekspert

Ohajo napisał(a):
Jeżeli pogoda się wreszcie uspokoi i pozwoli jagodom nabierać objętości, a później koloru, jest szansa, że skosztuję w tym roku po raz pierwszy...

Jeśli to aktualne fotki to masz bardzo duże opóźnienie i taka Nadieżda może się nie wyrobić :roll:

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 06:11 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Nie ma tygodnia bez nawałnic znad Czech, idących od południowych Niemiec lub Austrii. Poza tym lżejszy lub mocniejszy deszcz co dwa dni. U sąsiadów Niemców tragedia :(
U mnie w ogrodzie w Dolinie Nysy Kłodzkiej od 2015 r. obserwuję kolczaka zbrojnego, o czym pisałem już tego lata. W północnych Czechach siał panikę od 2010 r., skąd przewędrował do nas na płd.-zach. dolinami rzecznymi i przełęczami sudeckimi. Od 2017 roku było go pełno. Z każdym rokiem jest go coraz więcej. W ubiegłym roku był też we Wrocławiu, pod Oławą, w Lewinie Brzeskim i Brzegu, w tym w Opolu. W tym sezonie tereny między Wro a Opolem należą już do niego. Rok temu spędziłem miesiąc na leczeniu antybiotykowym po jego ugryzieniu. W tym roku ugryzienie poza spuchnięciem i ropniem przeszło już łagodniej. Coraz więcej osób znajomych miało z nim kontakt. Niektóre są również po ugryzieniu. Temat praktycznie w Polsce nie istnieje, a Czesi piszą, że może być groźny dla dzieci.
Na zdjęciach samiec, samica urywa się w kokonie wielkości gołębiego jajka i jest bardziej krępa, masywna.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35345 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35346 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35347

Ostatnio edytowano piątek, 16 lipca 2021, 06:17 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 06:12 
Ekspert
Ekspert

Arkadia aktualnie w miejscu o niepełnym nasłonecznieniu.Obrazek

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 06:57 
czeladnik
czeladnik

Misza napisał(a):
Jeśli to aktualne fotki to masz bardzo duże opóźnienie i taka Nadieżda może się nie wyrobić :roll:

To fotki z 10 lipca. Liczę na słoneczne dni w kolejnych miesiącach, może się uda doczekać choć pojedynczych dojrzałych jagód.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 07:40 
czeladnik
czeladnik

A ja nie narzekam, sporo krzewów po mrozach startuje z wilków, ale to co przetrzymało ładnie nadrabia.
Czerwiec dał mocnego kopa wszystkim latoroślom, wilki mają ponad 3 m i przy podstawie ponad 1cm, będzie z czego zbudować silne nowe ramię. Na pozostałych ładne grona, często ponad 10mm średnicy.
Jako ciekawostkę podam że mając panele foto od prawie 2 lat, właśnie w czerwcu tego roku pobity został rekord produkcji prądu, czyli w skali 2 letniej był to najlepiej nasłoneczniony miesiąc, a wody z nieba też nie brakowało. Chorób też nie widzę pomimo że siarka poszła tylko 2 razy, no i raz Alcalin Kb+Si który też coś tam na grzybki pomaga.
Nawałnice też przechodzą blisko, ale na szczęście zostawiają tylko deszcz i oby tak zostało.

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 07:53 
Ekspert
Ekspert

ASan napisał(a):
Jako ciekawostkę podam że mając panele foto od prawie 2 lat, właśnie w czerwcu tego roku pobity został rekord produkcji prądu, czyli w skali 2 letniej był to najlepiej nasłoneczniony miesiąc, a wody z nieba też nie brakowało.

Piotr, a tak z ciekawości;
Jakiej mocy masz zainstalowane panele i ile w tym czerwcu wyprodukowaly one prądu?
Chodzi mi o to, jaka jest praktyczna "sprawność" ....

PS. Dla starszych krzewów, z pniami i ramionami:

Deserówki owocujące normalnie z dużą obsadą gron: Agat Doński, Zodiak, Aloszenkin, Muskat Blue, Pamięci Wojtowicz, Einset Seedless, Festivee

Deserówki owocujące słabo, 1-3 grona na krzew: Livia, Regina, Century, Kordianka, Super Extra, Kiszmisz Nachodka, Nadioznyj, Talizman

Brak owoców: Jubilej Nowoczerkaska, Łora, Arkadia

Przerobówki wszystkie owocują dobrze lub bardzo dobrze... (oprucz Dunaja)

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 08:18 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
Piotr, a tak z ciekawości;
Jakiej mocy masz zainstalowane panele i ile w tym czerwcu wyprodukowaly one prądu?
Chodzi mi o to, jaka jest praktyczna "sprawność" ....

4,4kW - czerwiec 771kWh - sztywno na dachu.

Iza Zaliwska nie okrywana też przemarzła, ma mocną latorośl z wilka, ale po pewnym czasie (bardzo późno) obudziły się pąki zapasowe i co ciekawe oczywiście latorośle bez owoców, ale zawiązki pojawiły się na większości pasierbów !? Odmiana wczesna, może dadzą radę jak ciepło dopisze ...

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 09:57 
mistrz
mistrz

ASan napisał(a):
Iza Zaliwska nie okrywana też przemarzła, ma mocną latorośl z wilka, ale po pewnym czasie (bardzo późno) obudziły się pąki zapasowe i co ciekawe oczywiście latorośle bez owoców, ale zawiązki pojawiły się na większości pasierbów !? Odmiana wczesna, może dadzą radę jak ciepło dopisze ...
U mnie 5 cm nad ziemią wybiła gruba na 25mm latorośl ale najniższe kwiaty uschły za to zaczęła kwitnąć na uszczykanych wcześniej pasierbach, ciekawe czy zdążą. Kwitnienie na pasierbach rozpoczął Solaris i Kalina .Wyścig szczurów, zobaczymy czy dojrzeją,Tylko Cascade wariat nie oglądał pogody i nie wie że mrozy były, zasuwa jak głupi

PostNapisane: piątek, 16 lipca 2021, 11:02 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Na zdjęciach samiec, samica urywa się w kokonie wielkości gołębiego jajka i jest bardziej krępa, masywna.
https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35345 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35346 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=35347

Czyli idziesz w szpaler i ryzykujesz? A jak sobie radzą na zachodzie? Jak widzę na zdjęciach ludzie jakiejś ochrony nie noszą?

To bydlę ma szczęki na pół swojego korpusu :shifty:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 515 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 35  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1