Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: lato 2020
PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 17:51 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Dolnoslonzok napisał(a):
Chyba nieco zbyt wcześnie obsypujesz do drugiego oczka. Może warto, abyś zrobił tak z co drugim krzewem, sadzonką, jeżeli już musisz?

Po prostu nie wiem czy we wrześniu będę jeszcze na działce, a w tamtym roku na początku października miałem przymrozek.

Na małą szkólkę zrobiłem namiot z agrowłókniny, aż jestem ciekawy czy wyjdzie im to na zdrowie. Jak zrzucą liście to je przesadzę, zależy mi na kilku.

Taka przemyślana zabawa zwana hobby

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 18:04 
Kiper
Kiper

zniecki napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
ale ten rok tak zaskakuje, że nie zdziwiłbym się wrześniowymi przymrozkami

Cóż, pamiętam 2002r i mróz w nocy z 12 na 13 września ponad 2 stopnie na poziomie 2m.Ale to 18lat temu, a ponoć od 2010 ocieplenie zwiększa tempo(ach te statystyki).
Jeśli jednak miałbym obstawiać, to w tym roku obstawiłbym wariant późniejszych przymrozków,tak jakoś z obserwacji wnioskuję, że wilgotne lata opóźniają pojawienie się pierwszych przymrozków.Spodziewać się ich raczej można po suchym i ciepłym sierpniu i połowie września.
Dużo zależy od wzajemnych układów niżów i wyżów na północnym Atlantyku.
Na ten moment rezerwuarem chłodu jest lądolód grenlandzki (ostatni bastion ze względu na wysokości n.p.m), przejście północno wschodnie jest wolne od lodu,Morze Barentsa, Karskie bez lodu, Svalbard wciaż otoczony wodą i to z anomalią plusową temperatury wody.
http://arcticicesea.blogspot.com.
Mamy więc sytuację, gdzie zimne powietrze w drodze na południe płynie jednak nad znacznie cieplejszym podłożem niż np. dwie dekady temu.
Może się jednak zawsze utworzyć układ ciśnienia uruchamiający szybki spływ arktycznego powietrza w korytarzu między Grenlandią a Svalbardem,wówczas nawet stosunkowo ciepły Atlantyk nie poradzi ogrzać wystarczająco warstwy granicznej (przy podłożu) tego powietrza.
Taka sytuacja najczęściej powoduje późne(po ogrodnikach i Zośce) przymrozki majowe.Wtedy jednak mamy do czynienia z wychłodzonym po zimie północnym Atlantykiem.
Widzę to tak,że jesienne przymrozki w następnych latach będą coraz to mniej dokuczliwe,ze wzglądu na zmniejszającą sie jednak powierzchnię i objętość lodu arktycznego w sezonach roztopów , natomiast późnowiosenne przymrozki niestety pozostaną naszą zmorą.

Imponujący wywód. Nie powinien pozostać bez echa dlatego cytuję.
Ciekawe czy się sprawdzi w rzeczywistości?

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2020, 03:54 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dormant napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
Należy raczej słuchać lokalnych rozgłośni. Radio Wrocław ma bardzo dokładną prognozę (słucham 30 lat) a do tego patrzę na czeski radar. Trzeba słuchać i oglądać tych najbliżej.

...znaczy mam słuchać białoruskich? :crazy: :D Generalnie u mnie bardziej niż Czesi to sprawdzają się Niemcy i Amerykanie. Niemcy lepiej zimę przepowiadają, a Amerykanie lato. Ale cudów nie ma.

:)
Nie słuchaj Łukaszenki. ;) Czesi swoim radarem omiatają jedynie płd.zach. kraju. Widzę zawsze jak na dłoni, czy i za ile przyjdzie burza lub deszcz. Co do długoterminowych prognoz, jestem sceptyczny, choć bardziej sprawdzają się niemieckie faktycznie. No, ale Niemcy to Niemcy.
W tym trudnym sezonie, pozytywnie zaskoczyły mnie krzewy Portugieser Bleu/Modry Portugal. https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33434 https://wino.org.pl/forum/attachment.php?aid=33435
Rosnący w tym samym rzędzie Saint Laurent zrzucił 100% kwiatostanów po deszczowym czerwcu. To było jednak jego przypadłością w tym sezonie na zachodzie kraju. Te dwie odmiany będą z pewnością dosadzane u mnie w przyszłości na czerwone wino obok Tauberschwarz i Pinot Noir.

-- poniedziałek, 7 września 2020, 04:54 --

Raaf napisał(a):
zniecki napisał(a):
Dolnoslonzok napisał(a):
ale ten rok tak zaskakuje, że nie zdziwiłbym się wrześniowymi przymrozkami

Cóż, pamiętam 2002r i mróz w nocy z 12 na 13 września ponad 2 stopnie na poziomie 2m.Ale to 18lat temu, a ponoć od 2010 ocieplenie zwiększa tempo(ach te statystyki).
Jeśli jednak miałbym obstawiać, to w tym roku obstawiłbym wariant późniejszych przymrozków,tak jakoś z obserwacji wnioskuję, że wilgotne lata opóźniają pojawienie się pierwszych przymrozków.Spodziewać się ich raczej można po suchym i ciepłym sierpniu i połowie września.
Dużo zależy od wzajemnych układów niżów i wyżów na północnym Atlantyku.
Na ten moment rezerwuarem chłodu jest lądolód grenlandzki (ostatni bastion ze względu na wysokości n.p.m), przejście północno wschodnie jest wolne od lodu,Morze Barentsa, Karskie bez lodu, Svalbard wciaż otoczony wodą i to z anomalią plusową temperatury wody.
http://arcticicesea.blogspot.com.
Mamy więc sytuację, gdzie zimne powietrze w drodze na południe płynie jednak nad znacznie cieplejszym podłożem niż np. dwie dekady temu.
Może się jednak zawsze utworzyć układ ciśnienia uruchamiający szybki spływ arktycznego powietrza w korytarzu między Grenlandią a Svalbardem,wówczas nawet stosunkowo ciepły Atlantyk nie poradzi ogrzać wystarczająco warstwy granicznej (przy podłożu) tego powietrza.
Taka sytuacja najczęściej powoduje późne(po ogrodnikach i Zośce) przymrozki majowe.Wtedy jednak mamy do czynienia z wychłodzonym po zimie północnym Atlantykiem.
Widzę to tak,że jesienne przymrozki w następnych latach będą coraz to mniej dokuczliwe,ze wzglądu na zmniejszającą sie jednak powierzchnię i objętość lodu arktycznego w sezonach roztopów , natomiast późnowiosenne przymrozki niestety pozostaną naszą zmorą.

Imponujący wywód. Nie powinien pozostać bez echa dlatego cytuję.
Ciekawe czy się sprawdzi w rzeczywistości?

I mi spodobał się opis Kolegi.

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2020, 14:03 
Ekspert
Ekspert

Taka sytuacja....

Załączniki:
sobota2.jpg
sobota2.jpg [ 69.71 KiB | Przeglądane 930 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2020, 15:41 
Kiper
Kiper

prawie oplułem monitor :ROFL:

PostNapisane: poniedziałek, 7 września 2020, 17:27 
czeladnik
czeladnik

W dzień będzie pryskał, w nocy tryskał i wszyscy będą zadowoleni! :twisted:

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: wtorek, 8 września 2020, 03:20 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Sucho, ciepło i słonecznie, a tak ma być do końca tygodnia. Nie czekam dłużej i jutro zrywam Chasselas lokalne i z paszportami, osy je niszczą na potęgę.

PostNapisane: czwartek, 10 września 2020, 20:30 
Ekspert
Ekspert

U mnie osy zmasakrowały Arkadię. Rosnąca obok V25/20 nietknięta.

PostNapisane: czwartek, 10 września 2020, 21:20 
Ekspert
Ekspert

U mnie owadów b.mało w tym roku :shock: :D
Szpaków też jeszcze nie widzę :?: :!:
Nawet siatek jeszcze nie zakładałem :wink: bo nie widzę takiej potrzeby.
A były lata ,że już w połowie sierpnia zakładałem siatki :!: :!: :!:

PostNapisane: czwartek, 10 września 2020, 21:29 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Szpaków też jeszcze nie widzę :

Siedzą jeszcze na północy.
To dobry znak :thumbup: Może faktycznie czeka nas długa i ciepła jesień.

PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 06:41 
Ekspert
Ekspert

U mnie pałętają się w okolicy małe grupki szpaków, po 10-50 sztuk.
Ale to chyba miejscowe są.
Tych wielkich stad nie ma.
Na razie u sąsiada leży ze 100 kg spadłych gruszek pod drzewem, drugie tyle na drzewie, więc mają co jeść...

Ale siatki założyłem, nie chcę się jednego dnia obudzić i usłyszeć/zobaczyć znany mi harmider i kotłowanie szpaków żerujących na winnicy :sick:

PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 06:56 
Ekspert
Ekspert

Weingut Schwarz (Szwajcaria) Andreas i Prisca mierzą cukier na owocach, ciekawe wideo, bo pokazuje jaki aktualnie mają stopień dojrzałości owoców:
https://www.youtube.com/watch?v=8LRvDnbDCkE

Ten film poprawił mi znacząco nastrój, bo nie ma różnicy między nami w dojrzewaniu, a rzekłbym że niektóre odmiany mam lepiej zaawansowane (nawet Merlot) mimo znacznie większego obciążenia (moje krzewy nie rosną w trawie jak u nich). U nich PN, Chardonnay słabo, Merlot 15 brix, jedynie białe hybrydy mają po ok. 90 Oe czyli ok. 22 brix.
Ale dla nieznających języka na filmie najważniejszy przekaz jest taki aby nie spieszyć się ze zbiorem owoców.

PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 06:57 
Ekspert
Ekspert

Kilka dni temu przed domem miałem sejmik szpaczorów :)
Chyba z kilkaset sztuk na około dwóch arach. Niestety akurat kamera monitoringu
była wyłączona i nie nagrały się... Gdy otworzyłem okno balkonowe zerwała się
z trawy czarna chmura po prostu :)

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 07:28 
czeladnik
czeladnik

U mnie na razie szpaków nie widać, ale od kilku dni każdego rana pojawiają się trzy sójki i sprawdzają teren. Najpierw przylatują do miejsca, gdzie co roku stoi karmnik. Karmnika jeszcze nie ma, więc poskaczą trochę, posiedzą w miejscu karmnika i lecą dalej. Jedna leci do małego krzaka ozdobnej leszczyny, która ma w tym roku aż cztery orzechy. Skacze po tym krzaczku i zagląda na nie. Druga siada na mojej jedynej owocującej Aurorze i zjada 2, 3 jagody. Aurora jest jeszcze kwaśnawa, więc na tym kontrola się kończy. Trzecia sprawdza czuprynę szczepionego na pniu jałowca. Tam mają skrytkę. Każdej wiosny odnajduję w nim kilka powciskanych orzechów włoskich, które wykradają sąsiadowi. Pokręcą się jeszcze trochę po ogrodzie i lecą dalej.
Te cztery orzechy któregoś dnia znikną, niech mają. Ale już wiedzą, że coś lepszego jeszcze czeka. Bez siatek przeciw ptakom się nie obejdzie.
Za moją działką przez kilkadziesiąt lat był sad wiśniowy. Chmary szpaków przylatywały tam na ucztę. Sadu już nie ma, ale szpaki zostały. Chyba z przyzwyczajenia przulatują.

PostNapisane: piątek, 11 września 2020, 13:27 
czeladnik
czeladnik

Dzika napisał(a):
Za moją działką przez kilkadziesiąt lat był sad wiśniowy. Chmary szpaków przylatywały tam na ucztę. Sadu już nie ma, ale szpaki zostały. Chyba z przyzwyczajenia przulatują.

Tak narodziła się nowa, ptasia, świecka tradycja. :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1