Teraz jest niedziela, 27 lipca 2025, 13:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: lato 2020
PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 09:48 
Ekspert
Ekspert

Spokojnie odnaleziono nawet kilka z nich jest opisane w dziale odmiany
Nawet cukier mają już całkiem spory i żadna wrześniowa pogoda im nie przeszkadza.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 09:53 
Ekspert
Ekspert

Robert, i nawet ślimaki ich nie lubią? Bo na te to jedynie lakier miedziany na grona......... :wink:

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 10:03 
Ekspert
Ekspert

Romanie co roku mam plagę sz.p., os, szerszeni, ale ślimaka to znam jedynie z programów Animal Planet lub o kuchni francuskiej

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 10:06 
Ekspert
Ekspert

A może na ślimaki pozakładać opaski z blaszek miedzianych i aluminiowych na pnie i słupki?
Odległość między blaszkami ok. 0,5-1,0 cm. Ślimak ciałem zewrze blaszki i popieści go mały prąd...

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 10:20 
czeladnik
czeladnik

Lokalizacja: gm. Sulmierzyce, pow. pajęczański,łódzkie 212 m.n.p.m
Dolnoslonzok napisał(a):
ale ten rok tak zaskakuje, że nie zdziwiłbym się wrześniowymi przymrozkami

Cóż, pamiętam 2002r i mróz w nocy z 12 na 13 września ponad 2 stopnie na poziomie 2m.Ale to 18lat temu, a ponoć od 2010 ocieplenie zwiększa tempo(ach te statystyki).
Jeśli jednak miałbym obstawiać, to w tym roku obstawiłbym wariant późniejszych przymrozków,tak jakoś z obserwacji wnioskuję, że wilgotne lata opóźniają pojawienie się pierwszych przymrozków.Spodziewać się ich raczej można po suchym i ciepłym sierpniu i połowie września.
Dużo zależy od wzajemnych układów niżów i wyżów na północnym Atlantyku.
Na ten moment rezerwuarem chłodu jest lądolód grenlandzki (ostatni bastion ze względu na wysokości n.p.m), przejście północno wschodnie jest wolne od lodu,Morze Barentsa, Karskie bez lodu, Svalbard wciaż otoczony wodą i to z anomalią plusową temperatury wody.
http://arcticicesea.blogspot.com.
Mamy więc sytuację, gdzie zimne powietrze w drodze na południe płynie jednak nad znacznie cieplejszym podłożem niż np. dwie dekady temu.
Może się jednak zawsze utworzyć układ ciśnienia uruchamiający szybki spływ arktycznego powietrza w korytarzu między Grenlandią a Svalbardem,wówczas nawet stosunkowo ciepły Atlantyk nie poradzi ogrzać wystarczająco warstwy granicznej (przy podłożu) tego powietrza.
Taka sytuacja najczęściej powoduje późne(po ogrodnikach i Zośce) przymrozki majowe.Wtedy jednak mamy do czynienia z wychłodzonym po zimie północnym Atlantykiem.
Widzę to tak,że jesienne przymrozki w następnych latach będą coraz to mniej dokuczliwe,ze wzglądu na zmniejszającą sie jednak powierzchnię i objętość lodu arktycznego w sezonach roztopów , natomiast późnowiosenne przymrozki niestety pozostaną naszą zmorą.

Ostatnio edytowano niedziela, 6 września 2020, 10:40 przez zniecki, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 10:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dormant napisał(a):
Mam wrażenie, że ten rok to zweryfikował też przewidywalność pogody. Nie pamiętam by tak często jak w tym roku była akcja, że na 6-8h przed deszczem serwisy zmieniają prognozę ze słońca na deszcz, co mocno utrudnia planowanie oprysków. Rekord to sprawdzenie prognozy przed wyjściem na działkę - słońce. Kilka godzin pracy, chmurki, ponowne sprawdzenie prognozy - oj jednak za godzinę deszcz. No i leje.. Sprawdzalność 100% ;) A ja siedzę i słucham jak mi rzekomy kiełkuje :crazy:

Należy raczej słuchać lokalnych rozgłośni. Radio Wrocław ma bardzo dokładną prognozę (słucham 30 lat) a do tego patrzę na czeski radar. Trzeba słuchać i oglądać tych najbliżej.

Ostatnio edytowano niedziela, 6 września 2020, 10:23 przez Dolnoslonzok, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 10:23 
mistrz
mistrz

Na pniach by się te blaszki może sprawdziły ale słupki mam ocynkowane, musiałbym je dodatkowo zabezpieczyć przed korozją, może jakimś płótnem ściernym. I czy tak mała różnica potencjału odstraszy ślimaka?
Na pniach nie widziałem. Widzę jak wyłażą po słupkach i potem na ramię a dalej to już gdzie chcą ale liści raczej nie są w stanie zeżreć, chyba im nie smakują i idą do gron. Rano wszystko obślizłe, powyżerane, połyskuje śluzem, fe i do śmieci.
Pomrowy to akrobaci bo potrafią kawał drogi po drucie 2 mm pełzać. Po prostu mam z czym walczyć :(

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 10:24 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
A posypanie wzdłuż rzędów popiołem i skorupkami jajek nie zadziała u Ciebie?

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 11:08 
mistrz
mistrz

Nie mam popiołu chyba, że będę zbierał po papierosach od palaczy bo sam nie palę a i skorupek po jajach też mało :lol:

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 11:32 
Kiper
Kiper

To pozostaje ci metaldehyd octowy -"kac w proszku na ślimaki" dawnej paliwo turystyczne w kostkach... Uwaga na psy i koty i dzieci itp.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Metaldehyd
Te śliniki luzytanskie są z Hiszpanii to gatunek inwazyjny, chyba niestety trujący nic ich nie je, ani jeże ani ptaki czy ropuchy (nasze ślimaki są jadalne), masakra.

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 12:40 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
Dolnoslonzok napisał(a):
Jestem zawsze optymistą, ale ten rok tak zaskakuje, że nie zdziwiłbym się wrześniowymi przymrozkami. :)
Dzisiaj zaczął wybarwiać się Merlot.

Przymrozki powiadasz. W tym roku niezdrewniałe maluchy dostały już teraz po swetrze, kurtki zimowe im rozdam w listopadzie. Za dużo w tamtym roku straciłem roczniaków przez przymrozek, by temat zlekcewarzyć.
Obrazek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 13:53 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
W tym roku niezdrewniałe maluchy dostały już teraz po swetrze

Jest jakaś różnica, czy umarzną, czy zgniją :)

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 15:44 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Cytuj:
W tym roku niezdrewniałe maluchy dostały już teraz po swetrze

Jest jakaś różnica, czy umarzną, czy zgniją :)
No pewnie. W drugim przypadku z przekonaniem winoogrodniks,że nic się nie zrobiło ;)

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 16:04 
Ekspert
Ekspert

fels napisał(a):
Przymrozki powiadasz. W tym roku niezdrewniałe maluchy dostały już teraz po swetrze, kurtki zimowe im rozdam w listopadzie. Za dużo w tamtym roku straciłem roczniaków przez przymrozek, by temat zlekcewarzyć.
Obrazek

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Chyba nieco zbyt wcześnie obsypujesz do drugiego oczka. Może warto, abyś zrobił tak z co drugim krzewem, sadzonką, jeżeli już musisz?
U mnie starsze krzewy drewnieją, a na piachu tegoroczne sadzonki również zaczynają drewnieć. Po południu zauważyłem, że w końcu wybarwia się wczesny Tauberschwarz i najpóźniejsza moja odmiana, czyli Cabernet Sauvignon.

PostNapisane: niedziela, 6 września 2020, 17:07 
Kiper
Kiper

U mnie jest wczesna jesień kwitną ziemowity - drewnieją deserówki nawet na 1 m, niektóre młode też zaczynają od dołu nawet 20-50 cm: Festive, Einset sedless, reszta ma czas - przymrozków na razie nie będzie.
Deszczu nadmiar i ciepło - grzyby rosną - Jesienie mamy do listopada, ostatnio u nas.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1