Teraz jest piątek, 2 maja 2025, 06:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: lato 2020
PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 17:25 
Ekspert
Ekspert

Dunaj i tak dojrzeje bo ma skrócony cykl wegetacji.
Hibernal też twardy jak kamień, podobnie jak Sauvignon Maris. Będzie późny zbiór.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 17:41 
Ekspert
Ekspert

Aktualnie jeżdżę po winnicach w okolicy Znojma i ani burczaka ani szpaków, a w inne lata już o tej porze było i jedno i drugie :wink: Jedyne co sie dało skubąć ze smakiem to Muskat Ottonel.

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 17:49 
Ekspert
Ekspert

Robert, ten Dunaj mnie zaskoczył. Bałem się masowej inwazji Mączniaków i pleśni - a tu nic. 100% zdrowy jak na razie... Zobaczymy jak będzie z SzP na koniec dojrzewania :?:
A jak dojrzeje, w bieżącym, w mojej ocenie skrajnie-akceptowalnie trudnym roku.... To muszę sobie przemyśleć strategię doboru odmian...

Generalnie cieszę się z tego roku. Bo liczę na taką negatywną weryfikację - jak coś się w tym roku nie uda - to odpada.
Podobnie trudny rok był u mnie 2017, ale wtedy popełniłem wiele błędów i wielu aspektów uprawy byłem jeszcze nieświadomy.

-- sobota, 22 sierpnia 2020, 17:49 --

Misza napisał(a):
Aktualnie jeżdżę po winnicach w okolicy Znojma i ani burczaka ani szpaków, a w inne lata już o tej porze było i jedno i drugie :wink: Jedyne co sie dało skubąć ze smakiem to Muskat Ottonel.

U mnie szpaki już krążą... Na razie gruszki dziobią. Wystawiłem już latawca-jastrzębia. Boją się 8)

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 19:07 
przedszkolak
przedszkolak

ZbyszekTW napisał(a):
Ja jak pamiętam, to Seyval w pierwszym roku urósł mi dobrze, skróciłem w sierpniu na 150 cm. Zdrewniał ładnie i zostawiłem pień i ramię.

Żadna odmiana nie ma cechy odmianowej "wzrost 20 cm w pierwszym roku" - każda którą znam, z dobrej sadzonki, przy odpowiedniej ilości wody, rośnie na 2 m i więcej w pierwszym roku.

PS.
22.08.2020 - początek wybarwiania Dunaj

Hibernal - twardy jak kamień
Chardonnay - już jakby mięknie, ale to jeszcze nie Versison

Reszta odmian ładnie dojrzewa.

Zyszek TW co w takim przypadku radziłbyś. Czekać czy między krzewy sadzic na wiosnę nowe?

Załączniki:
20200822_200033.jpg
20200822_200033.jpg [ 122.78 KiB | Przeglądane 549 razy ]

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 19:23 
Ekspert
Ekspert

3Bogdan napisał(a):
...Niestety SB był dostępny tylko z polskiej szkółki na korzeniach własnych i z nim jest problem.
Przyrosty bardzo małe ok10- 20 cm, wątłe, latorośle bardzo cienkie obawiam się czy przetrwają zimę....
To typowe dla sadzonek 1rocznych na własnych korzeniach one zawsze rosną w pierwszym roku słabiej niż te szczepione na profesjonalnych podkładkach. Z czasem za 2-3 lata nie zauważysz żadnych różnic we wzroście między odmianami.

Z moich doświadczeń to lepiej wyrwać szpaler i posadzić na nowo inną odmianę, niż sadzić pomiędzy i z czasem wywalić pierwsze nasadzenie. Sadzonki sadzone pomiędzy dużo słabiej rosną (rok dużej trzeba liczyć) i zagęszczają szpaler owocujący a później wszystkie takie jakieś nie w tym miejscu co trzeba.

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 19:31 
czeladnik
czeladnik

3Bogdan napisał(a):
Czyli to raczej cecha odmianowa. Jako młody winoogrodnik chciałbym aby wszystko szybciej rosło. Dobre ćwiczenie na cierpliwość :D

-- sobota, 22 sierpnia 2020, 15:29 --

Czyli to raczej cecha odmianowa.
Jako młody winoogrodnik chciałbym aby wszystko szybciej rosło.
Dobre ćwiczenie na cierpliwość :D

Cechą odmianową Seyvala jest raczej silny wzrost a na dobrej glebie zbyt silny. Ale w pierwszym roku po posadzeniu wszystko zależy od stanu korzeni, wilgotności i zasobności podłoża w najbliższym sąsiedztwie dołków itd. Więc nie rób nic pochopnie. W pierwszym roku sadzonka ma się dobrze ukorzenić a mocne przyrosty to sprawa drugorzędna. Seyval to dobra odmiana o ile u Ciebie będzie dobrze dojrzewać (bo ma zwykle dość duże kwasy). Po pierwszym roku zetnij je na 2 pąki a w kolejnym roku wyprowadzisz silne latorośle).
Moje sadzonki SB (z własnego ukorzeniania - dobrze ukorzenione, przesadzone w grudniu, bez przesuszenia korzeni) posadzone na dobrej glebie (kl. II, wcześniej przez wiele lat dobrze uprawiana) wyrosły do tej pory na 3 - 4 m, po ogłowieniu mocno odbiły pasierby więc słaby wzrost zdecydowanie nie jest jej cechą odmianową.

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 19:43 
przedszkolak
przedszkolak

Dziękuję za wszystkie rady. Co polecacie do Seyvala jako dodatek?
Ja chciałem doradzić ok 10 Soreli na 50 szt SB.

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 20:19 
czeladnik
czeladnik

3Bogdan napisał(a):
Dziękuję za wszystkie rady. Co polecacie do Seyvala jako dodatek?
Ja chciałem doradzić ok 10 Soreli na 50 szt SB.

Najważniejsze to stworzyć mu warunki żeby dobrze dojrzał (przeciążone i zaniedbane krzewy nie dojrzeją porządnie nawet w dobrym roku). A zbyt kwaśne wino można kupażować z winem z odmian, które mają go za mało. Ja do tego celu posadziłem kilka krzewów Kristaly (który solo daje wina neutralne i "nijakie" bo pozbawione kwasów) ale np. Solaris też szybko traci kwasy wtedy i po kupażu z Seyvalem może zyskać.
Soreli nie mam i nie znam.

suszi napisał(a):
Ja nic nie polecam. Najlepsze SB które piłem były 100%, z wyraźnym kwasem, neutralne w smaku - idealne wino kulinarne do słonej rybki i owoców morza.

A ja piłem kapitalnego Seyvala zrobionego po kilkudniowej, zimnej maceracji w miazdze. Kwasy owszem wyraźne ale dzięki temu było świeże i owocowe. A jako baza do musiaka byłoby wyśmienite. Namawiałem nawet właściciela do zagazowania kilku litrów ale się za to nie zabrał.

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 21:28 
Ekspert
Ekspert

Nie dość że dojrzewanie opóźnione to jeszcze kolejny wylęg next generation os się trafił.
Po raz pierwszy odkąd mam Jutrzenkę masakrują ją osy. Są tak zdesperowane że jedzą zupełnie niedojrzałe owoce.
Zjadły już połowę Messiasa. Próbują nawet Rubineta
Kolejne kilkaset szt. odłowilem i dalej przylatują.
Będzie ciężko.

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 08:25 
Kiper
Kiper

Stworzyłeś w winnicy osom darmową stołówkę -to się mnożą na potęgę... Ale gdzieś obok mieszkają. Mają ciepło i pełne brzuchy.
U mnie Aloszenkin zjedzony -pyszny , z powodu kwitnienia w deszczu bezpestkowy i cienka skórka, dalej dojrzewa: chrupiąca Krasotka i słodka Kristaly i aromatyczny Galant oraz Nero, Agat i Solaris. Następne będą Arkadia, Kodrianka (już dają się spróbować -klasa ), Ajwaz, V2520 i Prim oraz Regent i gdzieś na końcu A1704. U nas os jest mało, pszczoły tylko zapylają maliny, ptaków też nie widać.

Ostatnio edytowano niedziela, 23 sierpnia 2020, 20:45 przez Mcin, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 10:24 
Kiper
Kiper

Jak dochodzą u Was w tym roku takie odmiany jak Marechal Foch czy Leon Millot? Pytam, gdyż u mnie nadal wszystko zielone i już zaczynam się obwiać, ze nic nie dojdzie... Może trzeba szybko pomyśleć o redukcji gron?

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 11:08 
Kiper
Kiper

W 2018 i 2019 wystawiałem pułapki już od maja.
Wyłapałem sporo szerszeni o osach nie wapominając.
PNP,MF,LM i Solaris byly zjadane okrutnie!

W tym roku,nie chciało mi się grzebać w pułapkach...
Efekt, to zjedzonych kilka jagódek.

Myślę,że pułapki to " błędne koło".
Wabią się zapachem sokow,piw itd...nie wszystkie się wyłapią a ta zwabiona reszta cieszy się sokiem z winogron...;)

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 11:44 
Ekspert
Ekspert

Podstawa jak już kiedyś pisałem jest wyłapywanie matek w okresie kwiecień-maj
I tak robię, w ub. roku z dużym sukcesem bo owoce zbierałem idealnie zdrowe. W tym wyłapałem znacznie więcej, ale widać teraz po ilości robotnic że jednak sporo matek przeżyło i założyło gniazda w okolicy.
Przyczyna leży również w zbyt łagodnych zimach, powoduje to zwiększenie ilości matek które przezimowały.
Jeszcze kilka dni i nie będę miał już owoców na Galancie i BV.

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 12:46 
czeladnik
czeladnik

U mnie powoli wszystko dojrzewa, zjadłem już Nadieżdę AZOS ze szklarni - pierwsze owocowanie, eksplozja cukru, smaczna. Podskubuje Izę no i niestety nie tylko ja, początek mięknięcia i już się wzięły za nią osy. Blisko do podskubywania jest u Kordianki i Krasotki, reszta w lesie.

Z ciekawości (na wiosnę kupiłem reflaktometr więc nie mogłem sie doczekać ;) pomierzyłem brix na winnych bo LM już prawie cały wybarwił, Rondo i Regent w 90%. Jasne odmiany Hibernal, SB, Bianca, twarde i nie zamierzają dojrzewać.

W smaku wyraźnie słodszy Leon, ale pomiar zaskakujący. Regent 11Bx, LM 14,5Bx a Rondo .. 14.
Widocznie Rondo ma więcej kwasów od Leona bo w smaku jest różnica. Podoba mi sie ta równość w Rondo i LM bo chcę te trzy odmiany połączyć by uzyskać pierwsze wino.

PostNapisane: niedziela, 23 sierpnia 2020, 20:39 
przedszkolak
przedszkolak

Nie było mnie tydzień w domu, solaris jak dżungla :shock: 14-17 Brix, na dwóch
gronach znalazłem ogniska szarej pleśni :( , chyba pierwszy raz mam na solarisie SP ( pryskałem w czasie kwitnienia switchem, ale padało trzy razy dziennie ). Prześwietliłem okolice gron, zobaczymy co będzie ? .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1