Teraz jest poniedziałek, 15 września 2025, 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: lato 2020
PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 11:57 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku ja już drożdże do rose kupiłem w Cejkovicach.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 12:17 
czeladnik
czeladnik

ZbyszekTW napisał(a):
U mnie, poza wymienionym wcześniej Agatem Sońskim oraz Solarisem - nic się nie wybarwia.

Regent, Rodno, Galanth - czyli odmiany, które w latach 2013-2017 wybarwiały się końcem lipca - całkiem zielone.

A więc zapowiada się ciężki sezon...

PS.2.
Temperatura średnia lipca wyszła 19,0*C - a więc 1*C poniżej średniej wieloletniej :-(
:

Zgadza się, trudny sezon. Średnia lipca 19.2 C, min.7,5 C max 33,7 C SAT 602. Zimne noce.
Dziwne, że Galanth nie wybarwia się u Ciebie a masz bardzo dobre warunki. U mnie zaczął wybarwiać się 22.07 na glinie a pamiętam, że ubiegłoroczne parametry Regenta miałeś większe o moich. Z czego to wynika?
Niestety reszta z czerwonych zielona. Jedynie chyba Solaris dojrzeje z parametrami. Ogólnie dużo zależy od września. Rok nie rozpieszcza.

Polskie winnice będą miały problem z materiałem na czerwone, szczególnie z późnych vinifer. Obecny rok, jak i 2017 zweryfikują wyobrażenia o PN, Merlot i innych południowych szczepach. A inwestycje powinny się zwracać, więc magia winifikacji czy marketing nie pomoże a może zrazić klientów do polskiego wina w przyszłym roku.
Trudne decyzje.

Ogólnie patrząc na wątek "choroby..." to w tym roku presja MRZ, w poprzednim MP.

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 12:54 
Ekspert
Ekspert

Dla czerwonych odmian kluczowy będzie wrzesień, z ilością słońca, temperaturą i częstotliwością opadów, białe odmiany może z wyjątkiem tak późnych jak Hibernal sobie poradzą. W 2017 zapowiadało się super, wszystko zaczęło się wybarwiać sporo wcześniej niż teraz, ale od końca sierpnia zaczęło padać, słońce zniknęło na miesiąc i skutek wszyscy pamiętają.
Z tego co widziałem w Sardicach i Cejcu stopień zaawansowania wegetacji czerwonych vinifer na teraz w najmniejszym stopniu nie odbiega od tego co jest u mnie, ale niestety oni mają zawsze cieplejszą jesień i trzymają na krzewach dokąd się da, a tu osy, sz.p. "upalna" pogoda i o właściwej dojrzałości czerwonych trzeba zapomnieć.

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 14:13 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
U mnie, poza wymienionym wcześniej Agatem Sońskim oraz Solarisem - nic się nie wybarwia.

Regent, Rodno, Galanth - czyli odmiany, które w latach 2013-2017 wybarwiały się końcem lipca - całkiem zielone.

u mnie rondo wygląda tak:

Załączniki:
20200804_145641.jpg
20200804_145641.jpg [ 170.05 KiB | Przeglądane 775 razy ]

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 14:47 
mistrz
mistrz

U mnie wybarwianie w tym roku wygląda tak:
29 lipca Acolon
30 lipca Dornfelder oraz Nero
4 sierpnia Regent

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 16:58 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):

Zbyszku, skonfrontuj z winnicami po sąsiedzku. Jeżeli u Ciebie do tyłu, to trzeba będzie zastanowić się nad przyczynami.

U mnie wybarwiają następujące czerwone odmiany przerobowe: Turan, PNP, Rondo, Regent, Reberger, Gołubok.
W ciągu 2-ch dni zacznie wybarwiać Cabernet Dorsa. Za tydzień Dunaj, a Blaufränkisch ok. 16-17.08.

Obecnie największe obawy, co do sezonu, mam jak u Kolegi:
hybryda napisał(a):
ale obawiam się, że termin zbioru wyznaczą wszędobylskie, żarłoczne osy

W tym roku zlikwidowałem 2 gniazda os, a tych ciągle jest pełno - bez pułapek się nie obejdzie.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 18:25 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
Zbyszku, skonfrontuj z winnicami po sąsiedzku. Jeżeli u Ciebie do tyłu, to trzeba będzie zastanowić się nad przyczynami.

U mnie wybarwiają następujące czerwone odmiany przerobowe: Turan, PNP, Rondo, Regent, Reberger, Gołubok.
W ciągu 2-ch dni zacznie wybarwiać Cabernet Dorsa. Za tydzień Dunaj, a Blaufränkisch ok. 16-17.08.

Na razie raczej podobnie. Z zaznaczonym rozdwojeniem. Na piaskach i lekkiej ziemi wszystko szybciej startuje i szybciej się wybarwia. Na ciężkiej ziemi, 7-10 dni opóźnienia (do piasków).

Ale spokojnie. Lepiej studzić zapędy. Bo po 2018 roku to chciałem wszystko karczować i sadzić Sauvignon Blanc ;-)

-- wtorek, 4 sierpnia 2020, 18:25 --

Jozef napisał(a):
Dziwne, że Galanth nie wybarwia się u Ciebie a masz bardzo dobre warunki. U mnie zaczął wybarwiać się 22.07 na glinie a pamiętam, że ubiegłoroczne parametry Regenta miałeś większe o moich. Z czego to wynika?

U mnie będzie wszystko miało duży Brix, duży kwas i większy ekstrakt bezcukrowy. Tak jest co roku. Zaleta ciężkiej, zasobnej ziemi.
Ale i wada jednocześnie, bo dojrzewanie opóźnione w stosunku do lekkich ziem w okolicy.

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 19:07 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, u mnie Galanth prawie tydzień temu zaczął się wybarwiać. Muscat Bleu jakoś wczoraj, czy przedwczoraj.
Pamiętam, że u Ciebie w poprzednich latach te odmiany w podobym czasie się wybarwiały i dojrzewały na glinie.
Ciekawa jest tegoroczna różnica.

U mnie w ogródku spadło 10 cm wody w ciągu ostatnich 2 dni. Tyle stało a wiaderkach pod gołym niebem.
Czas ruszać z miedzianem i siarkolem.

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 19:58 
Ekspert
Ekspert

PNP zaczął łapać kolor.
Wszystko rośnie jak na początku lipca :evil:

PostNapisane: wtorek, 4 sierpnia 2020, 20:09 
przedszkolak
przedszkolak

Czy nie jest już za późno na pryskanie siarkolem i miedzianem? oczywiście przerobowych

PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 03:53 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Jozef napisał(a):
(...)Polskie winnice będą miały problem z materiałem na czerwone, szczególnie z późnych vinifer. Obecny rok, jak i 2017 zweryfikują wyobrażenia o PN, Merlot i innych południowych szczepach. A inwestycje powinny się zwracać, więc magia winifikacji czy marketing nie pomoże a może zrazić klientów do polskiego wina w przyszłym roku.
Trudne decyzje.(...)

Józefie, ponieważ Europa Środkowa to kraina białego wina. Wystarczy spojrzeć na stosunek win białych do jasnych u braci Czechów, w Austrii, u Saksończyków i nawet dalej, bo w nadreńskich landach. Oczywiście czerwone udadzą się, ale jest już ryzyko i z jakich odmian, a od dawna obecne Portugieser Bleu, Saint Laurent, czy wreszcie Pinot Noir dadzą tę odpowiedź. Merlot dla pasjonatów tak, a może z racji zmian klimatycznych będzie możliwość szerszego eksperymentowania.

-- środa, 5 sierpnia 2020, 04:46 --

ZbyszekTW napisał(a):
PS.
Wczoraj spadło 37 mm deszczu, dzisiaj 10 mm i ma jeszcze cały dzień padać...
(...)

U mnie identycznie. Nawet wczesny Tauberwschwarz nie wybarwia się jeszcze, a pierwszy tydzień sierpnia to jego normalny czas do tego. Ma jeszcze dwa dni jednak.
P.S.
Na szczęście już nie pada od północy, a od dzisiaj wraca sucha i ciepła pogoda. Niestety, u Chasselas na piachu zerwałem wczoraj pierwsze liście z mączniakiem rzekomym. Wieczorem wykonam oprysk sodą , z racji tego, że wyczerpałem już limit oprysków miedzią w uprawie ekologicznej.

-- środa, 5 sierpnia 2020, 04:53 --

GrzegorzK napisał(a):
Czy nie jest już za późno na pryskanie siarkolem i miedzianem? oczywiście przerobowych

Siarkę należy stosować najpóźniej do fazy mięknięcia jagód, czyli do BBCH 85.

PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 08:01 
Ekspert
Ekspert

05.08. początek veraison Nektar. Kozmopolita od kilku dni miękka. Dublański o tej porze miewał już Muskat, w tym roku jeszcze kompletna zielenizna.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 11:10 
Kiper
Kiper

GrzegorzK napisał(a):

Ja zamierzam jeszcze jutro prysnąć Ridomilem :D Regent jeszcze się nie wybarwia, będzie dobrze, jak w ogóle dojrzeje. Ogólnie dwa-trzy tygodnie do tyłu wszystko.

PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 18:31 
Ekspert
Ekspert

GrzegorzK napisał(a):

Nie spodziewam się winobrania przed połową września w tym roku, a miedzian i siarkol mają karencję na wino 35 dni, więc luzik :)

PostNapisane: środa, 5 sierpnia 2020, 18:41 
mistrz
mistrz

U mnie zaczął wybarwiać Cabernet Dorsa. Ma opóźnie do zeszłego roku 14 dni. Jest ok.
kuneg napisał(a):
miedzian i siarkol mają karencję na wino 35

Małgorzato, jak winogrona wyszorujesz porządnie wodą 5 dni przed winobraniem, to i z karencją można się dogadać :). Oczywiście, nie żebym proponował :wink:

Pozdrawiam
Piotr

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 459 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 31  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1