No cóż może zacznę od filmiku, który zaproponował jeden z kolegów, tam jest wyraźnie powiedziane, że środki występują w trzech formulatach: WP -pylista, czyli najkrócej mówiąc skoncentrowany środek prawie bez dodatków, WG -granulat, czyli środek z dodatkiem jakiegoś lepiszcza aby nie pylił podczas przygotowania zawiesiny do oprysków, SC -zawiesiny, czyli właściwy środek rozpuszczony w jednej lub więcej cieczy, którą jest zazwyczaj silna zasada (lub kwas) z licznymi dodatkami poprawiającymi działanie środka, jego przyczepność, zmywalność itd., itp. Dodatki te a nie sama siarka wpływają na karencję środka i każdy rozumny człowiek o tym wie w odróżnieniu do tych niedouków z ostatnich dwóch wpisów. Rzecz w tym, że Siarkol 80 WP jest pylisty a Siarkol 800 SC jest zawiesiną z różnymi świństwami, które są szkodliwe dla zdrowia i stąd różna karencja.
Teraz może coś o siarce: siarka jest jednym ze składników mineralnych niezbędnych do życia człowieka: wpływa rewitalizująco na cały organizm, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie stawów, wykazuje właściwości odtruwające oraz działanie regenerujące, uodporniające itp. Można ją kupić w aptece pod nazwą np. SUFRIN i spożywać bezpośrednio, bez żadnej karencji. Tabletki te można rozpuścić w wodzie, opryskać tym winogrona i jeść tego samego dnia i nikomu nie zaszkodzą. Szkodliwe są niektóre związki siarki i jej nadmiar. Tak więc jeżeli ktoś nie jest tak jak zbyszekB niedouczony i złośliwy to wie, że jak siarkol Extra 80 WP ma 5 dni karencji, to po tym terminie nikomu nie zaszkodzi bo jeszcze raz to powtarzam, że nie siarka jest szkodliwa tylko zawiesina, czyli liczne dodatki do niej.
Zaszkodzić to może miedzian i zepsuć na dodatek smak wina do tego stopnia, że staje się niepijalne a stosowanie go w czasie lata i upałów jest niepotrzebne i szkodliwe gdyż i tak nie działa. Zresztą na tym filmiku jest jasno powiedziane, że miedzian stosuje się tylko wiosną i jesienią.
Chciałbym na koniec podać przykład różnych formulatów środka spożywczego a mianowicie kakao, które często pijemy. Forma pylista to ekstrakt, po prostu sproszkowane kakao, Forma granulowana - to granulat dla dzieci, nie jest to samo kakao lecz ekstrakt zmieszany z cukrem pudrem. Wiem bo projektowałem urządzenie do granulatu, miesza się w przeciwprądzie ekstrakt z cukrem pudrem w obecności wilgotnego powietrza. Forma zawiesinowa to gotowe kakao w torebce zmieszane z mlekiem, konserwantami i ulepszaczami. Ile jest tych konserwantów to sam jeden pan Bóg wie, a wszystkie mają symbol E.... To samo jest ze środkami ochrony roślin, im bardziej wymyślna i przyjazna do stosowania forma tym więcej różnego rodzaju świństwa tam upychają. Następnym problemem jest mieszanie różnych środków. Zauważcie, że niektóre preparaty pyliste to jeszcze można ze sobą mieszać ale formy zawiesinowe to już mieszać ze sobą nie zalecają. Widać to wyraźnie w tabelce, którą nam zaprezentował jeden z kolegów.
|