Cytuj:
Zazwyczaj forumowicze piszą, że okres karencji używanego przez nich siarkolu wynosi 41 i więcej dni a więc mają na myśli Siarkol 800 SC, którego powinno się używać ostatni raz po kwitnieniu -i na tym koniec -gdyż jest szkodliwy dla zwierząt i ludzi przez długi czas po jego zastosowaniu.
Uważam, że jego używanie teraz w tym czasie jest jakimś nieporozumieniem. Owszem teraz można stosować profilaktycznie Siarkol 80 WP, który ma karencję 5 dni.
A pamiętasz okres niedostępności siarkolu - do tępienia mączniaka prawdziwego, stosowało się zamiennie, bezkarencyjnych dolistnych nawozów siarkowych (np MICROTHIOL 80WG, ARYSTA SIARKA) i wtedy przez czały sezon najbardziej waliło siarą. Pomimo braku okresu karencji, nawet po dwóch miesiącach miałem duże obawy użyć pryskanych winogron do wyroby wina, bo tam i "zapach, aromat" jest ważny

Co do karencji Siarkolu 800 SC , to myślę, że tu jednak jest brana pod uwagę winifikacja
https://www.gov.pl/documents/912055/913 ... 0d3b670427no bo np 7 dni dla:
Cytuj:
abłoń, grusza, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, malina, borówka wysoka, truskawka, marchew, pietruszka, kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta pekińska, kapusta brukselska, kapusta włoska, kapusta chińska, kapusta ozdobna, sałata masłowa, sałata rzymska, sałata lodowa, sałata Lollo, sałata dębolistna, rukola, endywia, roszponka, radicchio, cykoria, rukiew, rzodkiewka, rzodkiew czarna, rzodkiew japońska, rzodkiew oleista, groch siewny pastewny, groch jadalny na suche nasiona, groch jadalny na zielone nasiona, łubin, bobik, bób, rośliny zielarskie, chmiel – 7 dni.
a winorośl
Cytuj:
Winorośl - 56 dni.
edit
Może przy okazji jeszcze coś z książki Ochrona winorośli, pana doktora Mazurka, na temat miedzi w drugiej części sezonu (wiem, obiecałem, że już się nie będę powoływał, ale chyba warto)