Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 16:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2019
PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 09:07 
Ekspert
Ekspert

gbed napisał(a):
dziadek2 napisał(a):
Grzesiu, a toto nie wchodzi już w rachubę https://www.gov.pl/documents/912055/913 ... ersion=1.0

Na razie zrobiłem zgodnie z koncepcją Piotra. Wczoraj alkalin a dzisiaj wodorowęglan.
Zdobyłem też TOPAS. No i stanąłem przed problemem stężenia. Widziałem dyskusję na temat stężenia TOPAS z 2016 roku i tak mimochodem zastanawiam się nad moimi wszystkimi tegorocznymi opryskami.
Bo może ja mam za mało wydajny opryskiwacz, może powinienem dać większą dyszę. Wszystkie stężenia robię zgodnie z wiedzą z forum.
Mam 75 krzewów. Mam 150m2 powierzchni uprawy (liczone jako długość x wysokość szpalerów - nie mogę liczyć powierzchni gruntu bo każdy szpaler mam gdzie indziej) i na to zużywam 6litrów cieczy w okresie lata gdy już wszystko ma maksymalną wielkość.

Sugestia z ulotki TOPAS żeby liczyć ml. środka na powierzchnie uprawy, a nie stężenie, doprowadziła mnie do wyliczenia, że w obecnej fazie powinienem dać 3.2ml środka w 16l na 100m2 czyli u mnie na 150m2 powinno to być 4,8ml środka w 24 litrach - ale mnie wychodzi tylko 6 litrów po obejściu wszystkiego z obydwu stron. Czyli 4 razy za mało. Żeby zachować dawkę środka musiałbym zastosować stężenie 0.08% (tylko czy to nie wykończy krzewów) albo zwiększyć wydajność opryskiwacza.
Co sugerujecie? Czy ktoś pryskał takim stężeniem?
I ważniejsze (bo dotyczy wszystkich oprysków) - jaką macie wydajność opryskiwaczy na powierzchnię uprawy? (oczywiście mówimy o opryskiwaczach ręcznych - turbiny oczywiście nie mam).

Grzesiu, zerknij do tego tematu http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid341458
Ja na "turbinę" stosuję najniższą dawkę.

Cytuj:
ale mnie wychodzi tylko 6 litrów po obejściu wszystkiego z obydwu stron.

Może powinieneś robić 2 - 3 obchody :wink:

Jeszcze parę fotek z "meczyku wciornastków" nie tylko :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak spokojnie było......

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 09:11 
Kiper
Kiper

U mnie też wciornastki zrobiły robotę.
Jest kilka jagód z korkiem i w tym miejscu lubi pęknać.
Kurcze tak czytam ile cieczy zużywacie na oprysk...
U mnie kiedy pryskam np: siarką zużywam na 5 szpalerów x33m pryskając z obu stron + grona ok.11-12 l...
Oryskiwacz ręczny kwazaru.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 09:41 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
..
Grzesiu, zerknij do tego tematu http://wino.org.pl/forum/Thread-MOJA-WI ... #pid341458
Ja na "turbinę" stosuję najniższą dawkę.

Cytuj:
ale mnie wychodzi tylko 6 litrów po obejściu wszystkiego z obydwu stron.

Może powinieneś robić 2 - 3 obchody :wink:

No tak ale to za dużo łażenia. Zejdzie 3 razy tyle czasu. Jak się pryska tuż przed zmrokiem (bo nie wieje) to lepiej zwiększyć wydajność.
Z drugiej strony chyba kilkukrotny oprysk jest dokładniejszy i mniej środka spływa na ziemię.

Mam kilka dysz do mojego opryskiwacza, zwiększę wydajność dwukrotnie i stężenie też dwukrotnie.
Oczywiście wieczorem jeśli wczxorajsze i przedwczorajsze akcje ekologiczne nie przyniosą rezultatu.
Martwi mnie tylko ta niska temperatura. Na dodatek rano trochę padało.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 11:09 
Ekspert
Ekspert

Słońce, grad, wciornastki, zielone cięcie?

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 11:35 
Kiper
Kiper

Moze się po prostu chciały rozerwać? :eh:

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 13:31 
czeladnik
czeladnik

Przygnębiają mnie Wasze zdjęcia. Duże jagody, pełne grona. Wciornastka pomijam, mam nadzieję, że wiecej nie napsuje.
U mnie wygląda to tak, jak na fotkach na forum parę tygodni temu. Deszcz ulewny w pakiecie, dobrze, że Zato jest układowe. Temperatura 15 stopni.

Załączniki:
Iza Z.jpg
Iza Z.jpg [ 106.3 KiB | Przeglądane 495 razy ]
Bianka.jpg
Bianka.jpg [ 117.59 KiB | Przeglądane 495 razy ]
aurora.jpg
aurora.jpg [ 124.31 KiB | Przeglądane 495 razy ]

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 16:59 
mistrz
mistrz

gbed napisał(a):
Martwi mnie tylko ta niska temperatura. Na dodatek rano trochę padało.

Grzegorzu, jeżeli prawidłowo wykonałeś opryski, to nie musisz się martwić. Natomiast, w przypadku powtórzenia deszczu, to zamiast samej siarki po ok. 10-ciu dniach, to ja bym wykonał oprysk mieszanką siarkolu z wodorowęglanem potasu na koniec tygodnia.

Czytając wcześniejszą Twoją wypowiedź, jedynie na co powinieneś zwrócić uwagę, to użycie prawidłowej ilości cieczy na dany areał.

Winogrodnicy, którzy narzekają na niekuteczność danego środka, najczęściej popełniają jeden z trzech błędów lub ich komplikację:
- niewłaściwy termin oprysku
- błędna dawka środka
- błędna ilość cieczy przypadająca na dany areał.

Każdorazowo należy sprawdzać zalecenia dla danego środka.
Najczęściej stosuje się min. 500-600l/h cieczy, a im większe odchylenie w dół od zalecanego minimum, tym większe ryzyko nieskuteczności.

Zwrócę tylko uwagę, że przy podaniu sposobu na powstrzymanie presji MP, przy każdym działaniu podkreślałem konieczność wykonania solidnego oprysku, czyli dokładnego, z każdej strony, silnego zlania cieczą.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 17:19 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Najczęściej stosuje się min. 500-600l/h cieczy,

Piotrze, ale trzeba jeszcze dodać, że to się sprawdza na płaskich uprawach, a w sadach i winnicach już nie do końca.
Tu do obliczeń trzeba brać po uwagę "płaszczyznę" szpalerów po obu stronach - gdzieś na forum temat już był poruszany i nawet są już jakieś dyrektywy, nie mam czasu teraz szukać.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 17:56 
mistrz
mistrz

dziadek2 napisał(a):
Piotrze, ale trzeba jeszcze dodać, że to się sprawdza na płaskich uprawach, a w sadach i winnicach już nie do końca.

Romanie, zawsze się sprawdzają zalecenia - dla winorośli również są podawane.
Mój przykład z założenia miał na celu zwrócenie uwagi na ryzyko wynikające z zaniżonej ilości cieczy na dany areał.

Jak ktoś chce wykonać skuteczny oprysk, szczególnie interwencyjny, to musi kierować się zaleceniami i to raczej nie minimum.

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 20:01 
mistrz
mistrz

Dobrze jest, kiedy są grona, piękne jagody i wówczas ma co atakować i jest czego ratować. Gorzej jak zapylenie jest fatalne i nie ma gron lub grono jest szczątkowe. Na tym forum podawano różne przyczyny takiego stanu rzeczy, ja chciałbym zwrócić uwagę na jeden problem.

Kwitnienie kwiatostanu winorośli najpierw rozpoczyna się od jego środkowej części a następnie promieniuje w dół i do góry czyli do skrzydeł i wierzchołka kwiatostanu. Pojedynczy kwiatek kwitnie przez 2 góra 3 dni. Cały pojedynczy kwiatostan kwitnie przez okres tygodnia a krzew kończy kwitnienie zazwyczaj w ciągu 10 dni. Na gotowość kwiatostanu do kwitnienia wpływają czynniki wewnętrzne oraz zewnętrzne oraz składniki pokarmowe (odżywcze) a więc balans soków dostarczanych przez roślinę do kwiatostanów oraz liści. Ważna jest też temperatura powietrza oraz klimat w czasie kwitnienia (deszcze / upały / susza). Optymalna temperatura dla kwitnienia wynosi 20 -28 (30) oC. Żywotność pyłku jest max do temp. 27-28 oC., potem pyłek jest jałowy i zapylenie nie występuje.
Wysoka temp. powietrza jeżeli na dodatek związana jest z niską wilgotnością (poniżej 45%) jest b. szkodliwa dla normalnego procesu kwitnienia. Jeżeli klimat jest suchy i wietrzny to podstawa słupka kwiatowego zasycha a tym samym okres kwitnienia się skraca i mamy po kwiatkach. Jeżeli jest nadmiar wilgoci i niska temp. to okres kwitnienia się wydłuża ale roślina się blokuje i dostarczenie składników pokarmowych nie następuje, zapylanie też nie następuje gdyż kwiat pozostaje zamknięty. Roślina przeżywa szok i nie martwi się co w tym czasie następuje tylko martwi się, co będzie w przyszłym roku, czy przeżyje a jak tak to już teraz organizuje zapasy dla pąków kwiatowych, które będą aktywne w przyszłym roku.
Potwierdzają to dane jakie odszukałem w prasie i literaturze Rosyjskiej i Amerykańskiej. Poniżej przedrukowyję przetłumaczony artykuł z prasy USA.

Artykuł Tima Martinsona , głównego badacza, Crop Division, nowojorskiej Rolniczej Stacji Doświadczalnej w Genewie, Nowym Jorku (New York State Agricultural Experiment Station w Genewie, NY) oraz Koordynatora Naukowego University of Michigan (Michigan State University).
„Przed okresem kwitnienia, wzrost zielonych pędów krzewu winogronowego jest wspierany prawie wyłącznie przez rezerwy samego krzewu. Na początku kwitnienia zapasy są wyczerpane, a aktywnie rosnące pędy służą jako silne pochłaniacze do fotosyntezy wytwarzanej przez nowo utworzone liście. Jednocześnie liście znajdujące się bezpośrednio przy kwiatostanach zapewniają dostarczanie fotosyntezy do kwiatów ( około * - fotosyntezy są produktami fotosyntezy, tworzenia materii organicznej z dwutlenku węgla i wody w świetle z udziałem pigmentów fotosyntetycznych (w szczególności chlorofilu)) i służą do wspomagają proces kwitnienia i powstawanie jagód. Ponadto kwitnienie pojawia się również w momencie, gdy pączek pąków kwiatowych tworzy się w dolnych węzłach pędów na przyszłoroczne zbiory”.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 20:59 
Ekspert
Ekspert

No i ? Pytam bo czytając jakoś nie doczekałem się konkluzji. Czyżby w Polsce już było za gorąco dla uprawy winorośli?

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
Winogrodnicy, którzy narzekają na niekuteczność danego środka, najczęściej popełniają jeden z trzech błędów lub ich komplikację:
- błędna dawka środka

Dodałbym jeszcze jedna istotną rzecz: technika oprysku. Sorry ale przy wypełnionym szpalerze nie do się zrobić skutecznego oprysku bez przedmuchania szpaleru.
Grzegorz pomyśl o turbinie. Gwarantuję że natychmiast zobaczysz wzrost skuteczności śor.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 21:29 
Ekspert
Ekspert

Misza napisał(a):
Piotr77 napisał(a):
- błędna dawka środka

Dodałbym jeszcze jedna istotną rzecz: technika oprysku. Sorry ale przy wypełnionym szpalerze nie do się zrobić skutecznego oprysku bez przedmuchania szpaleru.
Grzegorz pomyśl o turbinie. Gwarantuję że natychmiast zobaczysz wzrost skuteczności śor.

Nie no co Ty, do 75 krzewów?
Poza tym dookoła jak nie śliwki to porzeczki, które muszę osłaniać przed opryskiem plandekami. Z turbiną musiałbym chyba całą posesję przykrywać.
Za to sięgnął bym do krzewu sąsiada - nigdy nie pryskanego.

A może ktoś słyszał o jakiejś mikroturbinie - mam taką dmuchawę do liści na baterię - idealna, lekka, cicha i jednocześnie potężna.

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 22:25 
Kiper
Kiper

gbed napisał(a):
Sugestia z ulotki TOPAS żeby liczyć ml. środka na powierzchnie uprawy, a nie stężenie, doprowadziła mnie do wyliczenia, że w obecnej fazie powinienem dać 3.2ml środka w 16l na 100m2 czyli u mnie na 150m2 powinno to być 4,8ml środka w 24 litrach

Coś tu jest nie tak :) po mojemu - dobrze wyliczyłeś, że 75 krzewów to 150m2 uprawy, czyli 1,5a. Przyjmuje się, że krzew potrzebuje 2m2 ziemi, na ha wchodzi 5000 krzewów. Wyliczyłeś, że na 1ar musisz dać 16l cieczy, co daje 1600l/ha !!!!!, pi oko co najmniej dwa razy za dużo :) skąd wziąłeś takie założenie?

Ja bym to liczył tak:
Nie wiem jak wysokie i jak szerokie masz rośliny w rzędzie, ale licząc nawet 600l/ha, co nie jest mało, to wychodzi Ci - Twoje 1,5ara uprawy to 0,015ha, czyli 600l/ha*0,015=9l, a nie 24l.
Albo z drugiej strony, na 1ha przypada 5000 krzewów, przy 600l na jeden krzew wypada 0,12l*75=9.
Misza dobrze radzi, ale jak faktycznie u Ciebie turbina jest bez sensu, to załóż dyszę dającą strumień pustego stożka, machaj wajchą uczciwie, żeby było konkretne ciśnienie i na przód. :) Przy oprysku nic nie powinno spływać na ziemię, prawidłowo wykonany oprysk ma być na liściach, nie na glebie !!!. :).

PostNapisane: wtorek, 9 lipca 2019, 22:35 
Kiper
Kiper

Lokalizacja: Łódź, a winorośla mam na działce niedaleko Jeziorska
kapitan napisał(a):
No i ? Pytam bo czytając jakoś nie doczekałem się konkluzji. Czyżby w Polsce już było za gorąco dla uprawy winorośli?
Był taki wywiad ostatnio. Nie komentuję, bo nie mam wiedzy. Wklejam jako ciekawostkę do dyskusji.
http://zielonagora.wyborcza.pl/zielonag ... innic.html

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1