Teraz jest sobota, 20 grudnia 2025, 15:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2019
PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 16:31 
mistrz
mistrz

Piotr77 napisał(a):
masz zapewne rację odnośnie tej redukcji, ale trzeba też brać pod uwagę sytuację bieżącą

Jolu, masz rację, że trzeba brać pod uwagę sytuację byłą, obecną oraz szacować przyszłą, a przede wszystkim, należy brać pod uwagę warunki własnego siedliska - przepraszam, że powtarzam to jak mantrę, ale jest to istotne.

Pozwól, że przedstawię mój sposób myślenia ( na ile to możliwe w harmiderze kilkudziesięciu dzieci :) ), który zdeterminował opracowanie własnego podejścia do uprawy winorośli, a mam nadzieję, że odpowie na Twoje wątpliwości.

Dobrych kilka lat temu, doszedłem do wniosku, że uprawa winorośli w Polsce, sprowadza się do zarządzania ryzykiem - właściwie, za każdym razem jest coś kosztem czegoś, każda czynność niesie za sobą określone wielowymiarowe skutki.

W Twoim konkretnym przypadku, możliwe, że wyjdzie na +, ale dla mnie byłoby to zbyt duże ryzyko, ponieważ łatwiej kontrolować stres wodny, niż ponadnormatywny rozrost jagód.

Mam nadzieję, że powyższe jest jasne.
dziadek2 napisał(a):
tu przydałby się jakiś jeden w miarę skuteczny oprysk łączący wszystkie działania

Romanie, taki jest, ale na niego, niestety jest już za późno ( wykonujemy przed kwitnieniem ), a teraz pozostaje tylko orka.
dziadek2 napisał(a):
Jak mi się uda, to jutro będzie jedyny w tej chwili oprysk - coś możesz poradzić?

Dla tak trudnych warunków, jakie mi narzuciłeś :), to ja bym połączył Wodorowęglan Potasu z Siarką i jednocześnie zwiększył stężenie - nawet kosztem popalenia młodych listków, ponieważ krzew jeszcze zdąży je wypuścić i staną się później "koniem pociągowym" przebiegu fotosyntezy, więc owoce dojrzeją.
Ale powyższe to jest hardcor i nie proś mnie więcej o takie porady :)

Pozdrawiam
Piotr

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 17:27 
Ekspert
Ekspert

Piotr77 napisał(a):
...
dziadek2 napisał(a):
tu przydałby się jakiś jeden w miarę skuteczny oprysk łączący wszystkie działania

Romanie, taki jest, ale na niego, niestety jest już za późno ( wykonujemy przed kwitnieniem ), a teraz pozostaje tylko orka.
dziadek2 napisał(a):
Jak mi się uda, to jutro będzie jedyny w tej chwili oprysk - coś możesz poradzić?

Dla tak trudnych warunków, jakie mi narzuciłeś :), to ja bym połączył Wodorowęglan Potasu z Siarką i jednocześnie zwiększył stężenie - nawet kosztem popalenia młodych listków, ponieważ krzew jeszcze zdąży je wypuścić i staną się później "koniem pociągowym" przebiegu fotosyntezy, więc owoce dojrzeją.

Pozdrawiam
Piotr

Dzięki Panowie.
W tym tygodniu mam czas. Zacznę więc metodą Piotra. jeśli mnie w jakiś sposób pogoda ograniczy (opady) to przejdę do wersji Romana (jeden silny oprysk).
Chore grona wywaliłem, było tego na 5 krzewach ok 8 szt.
Ciekawe, że na innych odmianach wszystko OK (no znalazłem jednego liścia na Krasieniu z mrz). Nawet PW zdrowy.
Apropos Piotrze, inne szpalery i pergole też pryskać tym schematem? Mam osobno całą pergolę Marquetta, któremu nic nie jest i deserówki osobno, na których nie ma śladu. Planuję raczej na nich w tym okresie batalii jedynie siarkę. Może uważacie inaczej?

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 17:46 
Kiper
Kiper

Piotr77 napisał(a):
. . .

Pozdrawiam
Piotr

Jakie zwiększenie stężenia miałeś na myśli?, z reguły w połączeniu z wodorowęglanem stosuje się niższe stężenie siarki, a mieszanina taka działa ponoć nawet w temp +5C, /co przy samoistnym oprysku siarką nie wchodzi jak wiadomo w grę/, więc przy nadchodzącym ochłodzeniu jak najbardziej OK.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 17:55 
Ekspert
Ekspert

przemar napisał(a):
Piotr77 napisał(a):
. . .

Pozdrawiam
Piotr

Jakie zwiększenie stężenia miałeś na myśli?, z reguły w połączeniu z wodorowęglanem stosuje się niższe stężenie siarki, a mieszanina taka działa ponoć nawet w temp +5C, /co przy samoistnym oprysku siarką nie wchodzi jak wiadomo w grę/, więc przy nadchodzącym ochłodzeniu jak najbardziej OK.

No tak ale rozmawiamy o przypadku gdy tydzień temu zastosowałem Siarkol (0,4%) + Wodorowęglan Potasu (0,6%) w jednoczesnym oprysku gdy na drugi dzień było +32C. Nic się nie stało krzewom ale i nie za bardzo pomogło na mp. (może go trochę przystopowało ale nie ubiło).

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 18:01 
Ekspert
Ekspert

Grzesiu, to praktycznie dowaliłeś maksymalną dawkę - na twoich fotkach mączniak poczerniał,to czemu piszesz, że nie ubiło - to białe to może pozostałości po oprysku, jeśli nie było deszczu.
Na całkowite uleczenie nie ma co liczyć :wink:

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 18:57 
Ekspert
Ekspert

Nie Romku,
Nie ma się co oszukiwać. Tutaj masz zdjęcie z dzisiaj uciętego jednego z lepszych okazów. Trudno to uznać za ubitego mączniaka. (Chociaż fakt - deszczu nie było).

Wrzuciłem to zdjęcie też do artykułu o mp. Tam można zobaczyć w pełnej rozdzielczości celem analizy jeśli ktoś ma wątpliwości.
http://www.winogrona.org/images/c/cf/20 ... 7_1920.jpg

Załączniki:
20190707_142107 _500.jpg
20190707_142107 _500.jpg [ 103.1 KiB | Przeglądane 452 razy ]

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 19:07 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
...Muszę teraz użyć Alkalinu KB+Si i pewnie znów zaryzykuję dodatek siarkolu aby przedłużyć działanie (wiem, nie powinienem).
Jakie pH ma roztwór Siarkolu i czy to nie obniży alkalicznego pH Alkalinu "rozbrajając" tą właściwość? (Ja dałbym to osobno).
Czy nie byłoby skutecznym po "zmyciu grzybni" użycie ZATO czy nawet Signum? (hmm... znam miejsca gdzie jest czysto po tych środkach, ale użytych przed infekcją, a o skuteczności oprysku po infekcji to jeszcze nie wiem... musiałbym pojechać w pewne miejsce sprawdzić... Signum da się zmieszać z Wodorowęglanem potasu).

Ps. U mnie nadal czysto.

Ostatnio edytowano niedziela, 7 lipca 2019, 19:14 przez sajko71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 19:09 
Ekspert
Ekspert

Grzesiu, a toto nie wchodzi już w rachubę https://www.gov.pl/documents/912055/913 ... ersion=1.0

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 19:31 
Ekspert
Ekspert

Dzięki Roman. Nie wiem jaką ma dokładnie karencję. Pisze że stosować do fazy wybarwiania. U mnie wybarwianie jeszcze się nie zaczęło. Zazwyczaj na Gałuboku (poza 2018) zaczyna się ok 20.07 czyli jeszcze by można zastosować. Nie wiem czy znajdę w szybkim tempie. Jutro spróbuję poszukać - dziś popryskam Alkalinem zgodnie ze schematem Piotra. Na pewno nie zaszkodzi. Myślał będę jak zdobędę.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 19:47 
Ekspert
Ekspert

Tak ja niektórzy byli mocno zdziwieni moimi wpisami o infekcjach pierwotnych mączniaków, a w zasadzie tylko jednego, tak teraz ja jestem mocno zdziwiony wpisami o dużej presji mączniaka prawdziwego. Pryskałem w tym sezonie 2x miedzianem i 1x siarkolem i ani śladu infekcji mączniakami, jak na razie. Nie wspominam o indywidualnej ochronie odmian wskaźnikowych na , których stwierdzałem wyśmiewane wczesne infekcje.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 20:21 
czeladnik
czeladnik

Chyba nie zjem Nero w tym sezonie. Wciąż podsychają i opadają zawiązki owoców, wygląda to tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jakieś pojedyncze jagody może się uchowają.
Co może być przyczyną, oprócz pogody? Mokry i zimny maj, upalny i suchy czerwiec. Objawy pasują do niedoboru boru, o którym pisze Roman Myśliwiec. Teraz już po ptokach, ale w przyszłym sezonie chyba zastosuję jakiś oprysk/nawożenie dolistne z mikroelementami (w tym z borem) przy okazji oprysku Siarkolem/Miedzianem przed i po kwitnieniu.

Dla porównania tak wygląda u mnie Aron:
Obrazek
Eszter:
Obrazek
Sfinks:
Obrazek

Na liściach widać jeszcze ślady oprysku Siarkolem (+Miedzian) sprzed kilku dni. Objaw chorobowych nie ma.
Tylko to nieszczęsne Nero... Cóż, zawsze jest kolejny sezon.

Szpaler deserówek o długości 27 metrów: Alladin, Eszter, Bajkonur, Liwia, Reliance, Arkadia, A-1704, Jubilej Nowoczerkasska, V68021, Prima Ukrainy, Pierwozwannyj, Gałachad, Nero, FVR 7-9, Nadieżda AZOS, Przeobrażenie, Bianca, Alladin, Neptun, Venus.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 20:43 
Ekspert
Ekspert

Ja jednak podtrzymuję, że to wina przymrozków.
U mnie Nero podobnie się obsypało.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 20:52 
Ekspert
Ekspert

jokaer napisał(a):
Ja jednak podtrzymuję, że to wina przymrozków.
U mnie Nero podobnie się obsypało.

Słusznie, bo tak właśnie jest. Moje Nero chronione w trakcie przymrozku zapyliło się b. dobrze. Z tą odmianą to jest jeszcze tak, że im starszy krzew to jest lepiej.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 20:59 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
tak teraz ja jestem mocno zdziwiony wpisami o dużej presji mączniaka prawdziwego.

Nie jest źle, na całym forum chyba trzy cztery wpisy a mój przypadek to prosty do przewidzenia pewniak.
Dużo zależy od uprawianych odmian, mnie 50% plonu całkowicie wystarcza i zadowala.

PostNapisane: niedziela, 7 lipca 2019, 21:05 
Ekspert
Ekspert

Roman, wydaje się, że problem mamy podobny. Mnie ( podejrzewam, że Ciebie też) po prostu zarosło. Bardzo duże opady a potem upały spowodowały u mnie o wiele większy niż co roku przyrost masy zielonej. W takim gąszczu łatwo o mączniaki. Stąd u mnie problem akurat z Gałubokiem - oprócz tego że jest nadzwyczaj podatny, to jeszcze najbardziej mi się zagęścił. Poza tym akurat u mnie błędem było przed kwitnieniem pominięcie czegoś na mp.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 476 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1