Teraz jest niedziela, 13 lipca 2025, 10:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2015
PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 09:03 
Ekspert
Ekspert

Mirku raczej nie bo tylko on tak wygląda. Rzuciłem okiem na zdjęcie kwiatostanu w opisie odmiany i wygląda podobnie tyle tylko że tych brązowych kołpaczków jest więcej. Może on tak już ma,zobaczymy za tydzień,dwa.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 12:28 
Ekspert
Ekspert

zajaczek83 napisał(a):
Dodam jeszcze że Solaris jakoś bardzo nie równo kwitnie. Trafiają się kwiatostany które które nie zaczęły kwitnąć kiedy reszta już jest drobniutki groszek. Czy to może być wpływ podkładki 5BB? Chyba za szybko się wyrwałem z redukcją teraz właśnie te bym usuną.

U mnie Solaris też tak ma, że im kwiat dalej na latorośli tym później kwitnie. Ja te późniejsze kwiatki uszczykuje zostawiam po 2 max 3 kwiaty na latorośl.
p.s. ostatnio tak było u mnie chłodno, że winorośle przekwitnąć nie mogą :(

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 19:51 
Kiper
Kiper

suszi napisał(a):
ostatnio tak było u mnie chłodno, że winorośle przekwitnąć nie mogą :(

Takie mamy wredne lato. U mnie jak zaczęły kwitnienie dwa tygodnie temu to wiele się przez ten czas nie zmieniło, poza tym że część kwiatów się osypała. W zeszłym roku 1 lipca miałam jagódki wielkości małego zielonego groszku. W tym roku trudno znaleźć gronko z jagódkami wielkości łebka od zapałki.
Niech to lato wreszcie się pojawi bo inaczej będę musiała mocno redukować grona, żeby coś dojrzało :evil:

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 20:54 
Ekspert
Ekspert

suszi napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):
Dodam jeszcze że Solaris jakoś bardzo nie równo kwitnie. Trafiają się kwiatostany które które nie zaczęły kwitnąć kiedy reszta już jest drobniutki groszek. Czy to może być wpływ podkładki 5BB? Chyba za szybko się wyrwałem z redukcją teraz właśnie te bym usuną.

U mnie Solaris też tak ma, że im kwiat dalej na latorośli tym później kwitnie. Ja te późniejsze kwiatki uszczykuje zostawiam po 2 max 3 kwiaty na latorośl.

Ja ograniczyłem krzewy do 5-ciu latorośli (więcej mi się nie zmieści ,a gęściej to już busz bym miał,oczywiście dochodzą jeszcze dwie nie owocujące jedna na czopek druga na owocowanie w przyszłym roku.)i jedno grono na latorośl. Głownie dla tego że to ich pierwsze owocowanie,i nie chcę szaleć,trafia się różnie taki kwiatostam jeden czy dwa. Jest na końcu łozy(ramienia),po środku jak i na pierwszej latorośli od pnia.
Mimo wszystko szykuje się ponoć tydzień prawdziwego lata :)

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 21:04 
czeladnik
czeladnik

zajaczek83 napisał(a):
suszi napisał(a):
zajaczek83 napisał(a):

Ja ograniczyłem krzewy do 5-ciu latorośli (więcej mi się nie zmieści ,a gęściej to już busz bym miał,oczywiście dochodzą jeszcze dwie nie owocujące jedna na czopek druga na owocowanie w przyszłym roku.)i jedno grono na latorośl. Głownie dla tego że to ich pierwsze owocowanie,i nie chcę szaleć,trafia się różnie taki kwiatostam jeden czy dwa. Jest na końcu łozy(ramienia),po środku jak i na pierwszej latorośli od pnia.
Mimo wszystko szykuje się ponoć tydzień prawdziwego lata :)

jestem szalona mówie ci, zawsze nią byłam przestań wreszcie śnić.

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 21:45 
Kiper
Kiper

Jako osoba zupełnie nie znająca się na temacie mam pytanie- czy istnieje coś takiego jak "zbyt wysoka temperatura" dla winorośli?
Wiadomo, że poniżej 10 stopni rozwój jest znacznie utrudniony. Czy występuje takie zjawisko przy przekroczeniu pewnej wartości biorąc pod uwagę wysokie temperatury?
Czy im więcej tym lepiej i jazda bez trzymanki?

W temacie lato 2015:
- krzewy/sadzonki rosną lepiej lub gorzej, ale widać, że międzywęźla są coraz dłuższe,
- Beta przekwitła, zapyliła się średnio, co wynika z faktu, iż się pogoda popsuła w czasie kwitnienia (krzew u ciotki w lepszym miejscu zakwitł kilka dni wcześniej i tam grona wyglądają konkretnie [o ile można mówić, że na labrusce jest "konkret"]),

Jeszcze pytanko- z ogławianiem latorośli na tej Becie czekać do połowy lipca? Czytałem, że należy odczekać kilka tygodni od czasu kwitnienia, ale latorośle już na ponad 2,5 metra, pasierby na 4 liście, a gdzie tam do połowy lipca :lol: :mrgreen:

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 22:08 
Ekspert
Ekspert

U mojej ciotki ma ze 3 m. powinienem je ogłowić?
O co byś zapytał odpowiadając?

PostNapisane: wtorek, 30 czerwca 2015, 23:18 
Ekspert
Ekspert

pionty napisał(a):
Jako osoba zupełnie nie znająca się na temacie mam pytanie- czy istnieje coś takiego jak "zbyt wysoka temperatura" dla winorośli?
Wiadomo, że poniżej 10 stopni rozwój jest znacznie utrudniony. Czy występuje takie zjawisko przy przekroczeniu pewnej wartości biorąc pod uwagę wysokie temperatury?
Czy im więcej tym lepiej i jazda bez trzymanki?

Część hybryd radzi sobie w nieco niższej temperaturze. Jeśli chodzi o wysoką to też jest niewskazana, zwłaszcza gdy mało wody. W południe asymilacja spada.

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 08:36 
mistrz
mistrz

U mnie Muscat Letni ma juz groszek.Ma już 3lata i to jest jego pierwsze owocowanie.

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 08:53 
Kiper
Kiper

zajaczek83 napisał(a):
U mojej ciotki ma ze 3 m. powinienem je ogłowić?
O co byś zapytał odpowiadając?

Nie wiem o co bym zapytał. Nie mam doświadczenia.
Gdyby nie groźba wystrzelenia syleptyków to już bym to chlastał. Zaczyna się zagęszczać bardzo i czekanie do połowy lipca sprawi, że ciężko to będzie ogarnąć.
Z drugiej strony to tylko Beta...

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 10:53 
Ekspert
Ekspert

W czerwcu trochę się u mnie w Drawsku Pomorskim poprawiło ze średnimi temperaturami. Początek lipca to sami widzicie afrykańskie upały. Zobaczymy jak będzie dalej. Generalnie wygląda na to, że szansa na winobranie jest w drugiej połowie października, a i tak chyba wszystko nie dojrzeje. Dla potomności dane statystyczne poniżej.

Załączniki:
temp średnie.png
temp średnie.png [ 10.63 KiB | Przeglądane 725 razy ]
Tabela SAT.png
Tabela SAT.png [ 10.27 KiB | Przeglądane 725 razy ]

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:05 
Ekspert
Ekspert

U mnie(do 30 go czerwca),
spora różnica z satem w tym roku w stosunku do ubiegłego ? :crazy:
2014 sat/gddc - 997/384
2015 sat/gddc - 886/316
:shock:
Mirku,
proponuję takie wstawki na temat sat jeszcze tego co i tu, to także w topiku na temat zliczania sat.
Ktoś może "za 30 parę lat jak dobrze pójdzie..."spróbuje to wszystko podsumować i ocenić i wtedy będzie miał łatwiej to wszystko znaleźć (no :problem: )
Zbyszek

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 10:00 
Ekspert
Ekspert

Nawet nie posiadając aparatury do pomiaru SAT a tylko stacje meteo widzę że w maju i czerwcu dotknęło nas "globalne ocieplenie".
Dlatego obserwuję zachowanie poszczególnych odmian w takich warunkach (ponad 40 odmian przerobowych).
Odmianami bardzo dobrze radzącymi sobie w tym roku z długotrwałymi okresami ochłodzenia w okresie wegetacji są u mnie Marquette, St. Croix, LM, F. Gris, Pannon Frankos, Roesler, Duna Gyongye. Z vinifer Dunaj, Neronet i Zweigelt, Pinot Wrotham, Sauvignon Blanc.
Znacznymi opóźnieniami w tempie wegetacji zareagowały m. in. CF, CS, Alibernet, Regent(ale on sobie i tak poradzi), Goecseji Zamatos i wiele innych. Do tego jeszcze dojdzie pogłębiająca się susza, prognozowane skąpe (lub brak) opady w lipcu, oraz konieczność walki z mączniakiem prawdziwym który za parę dni powinien uderzyć.

Nawiązując do tego co napisał Zbyszek, warto gromadzić takie dane pogodowe, a patrząc po wynikach kilkudziesięciu lat badań parametrów temperatury pod kątem uprawy winorośli w Instytucie w Klosterneuburgu żadnego "globalnego ocieplenia" nie ma.

PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 09:26 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
U mnie(do 30 go czerwca),
spora różnica z satem w tym roku w stosunku do ubiegłego ? :crazy:
2014 sat/gddc - 997/384
2015 sat/gddc - 886/316
:shock:
Mirku,
proponuję takie wstawki na temat sat jeszcze tego co i tu, to także w topiku na temat zliczania sat.
Ktoś może "za 30 parę lat jak dobrze pójdzie..."spróbuje to wszystko podsumować i ocenić i wtedy będzie miał łatwiej to wszystko znaleźć (no :problem: )
Zbyszek

Miałem problem odpowiedzieć w tym wątku system sygnalizował jakiś błąd.

Zbyszku u Ciebie nie jest tak źle jak u mnie brakuje ci SAT-u 100 jednostek do zeszłego roku, a u mnie 300

Masz rację zamieszczę wyniki także w wątku z liczeniem SAT-u ale może na koniec sezonu jakieś zbiorcze żeby nie dublować postów.
W weekend odczytam dane z Efento za prawie cały czerwiec to pewnie SAT się u mnie nieco poprawi bo ten z czerwca jest ze stacji meteo w Drawsku. Pozostałe z pastylek.

PostNapisane: piątek, 3 lipca 2015, 10:45 
Ekspert
Ekspert

RobertR napisał(a):
Nawiązując do tego co napisał Zbyszek, warto gromadzić takie dane pogodowe, a patrząc po wynikach kilkudziesięciu lat badań parametrów temperatury pod kątem uprawy winorośli w Instytucie w Klosterneuburgu żadnego "globalnego ocieplenia" nie ma.

Globalne to nie lokalne. Może tak być że w środku kontynentu nie będzie ocieplenia, a w strefie oddziaływania Prądu Zatokowego (Golfsztrom) temperatura się podniesie. Wysychają stawy, co wskazuje na zmiany. Za sprawą elektrowni wiatrowych tłumi się wiatry będące częścią systemu rozprowadzania ciepła po planecie. Po obserwacji terminu dojrzewania jabłek Szara Reneta orzekam że jest cieplej :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 422 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1