Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 16:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:08 
Ekspert
Ekspert

Zawsze można spróbować ratować węglanem czy wodorowęglanem potasu albo sodą, siarkol na deserówkach też powinien się jeszcze wyrobić z karencją

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:16 
Ekspert
Ekspert

Ja MP u siebie utłukłem węglanem potasu. Po stwierdzeniu infekcji pierwszy oprysk samym węglanem po wszystkim. Gdy stwierdziłem , że się "podnosi" dostał już tylko po gronach i ich okolicy węglanem z siarkolem. Drugi raz się (jak dotąd) nie "podniósł". Mam jeszcze węglan w pogotowiu jak by co. Trochę nie dociera do mnie argumentacja, że ciągle pada.

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:40 
Ekspert
Ekspert

Zgodnie z teorią mączniak prawdziwy pod koniec dojrzewania nie powinien już szkodzić. Bardziej boję się rzekomego, bo tu i ówdzie się pojawia.
Najgorzej jednak przy takiej pogodzie to może nam dać popalić szara pleśń. I tutaj wysoki Brix już w niczym nie pomoże.

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:40 
Ekspert
Ekspert

U mnie mączniakp. najbardziej sponiewierał Lillę i już dwa razy sodą pryskałem, ale dalej się trzyma na jagodach. Dziś znowu kilka jagód skurczonych i szarych oberwałem, a takie ładne grona były. Chyba muszę użyć siarkolu już nie dla ratowania gron, ale krzewu, aby jakoś przygotować go do zimy.

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:44 
Ekspert
Ekspert

W zeszłym roku zauważyłem, że węglan potasu ogranicza też trochę atak szarej pleśni.

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 20:56 
Ekspert
Ekspert

Też to zauważyłem. Mam nawet odpowiednie fotki (Przed i po oprysku sodą). Chyba je już gdzieś publikowałem. Tyle, że chyba nie ubija całkowicie bo po jakimś czasie wraca.

Załączniki:
IMAG0473_500.jpg
IMAG0473_500.jpg [ 75.09 KiB | Przeglądane 762 razy ]
IMAG0455_500.jpg
IMAG0455_500.jpg [ 86.76 KiB | Przeglądane 762 razy ]

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 21:07 
Ekspert
Ekspert

Tylko że to nie węglan potasu, a wodorowęglan sodu

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 21:25 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Ja MP u siebie utłukłem węglanem potasu. Po stwierdzeniu infekcji pierwszy oprysk samym węglanem po wszystkim. Gdy stwierdziłem , że się "podnosi" dostał już tylko po gronach i ich okolicy węglanem z siarkolem. Drugi raz się (jak dotąd) nie "podniósł". Mam jeszcze węglan w pogotowiu jak by co. Trochę nie dociera do mnie argumentacja, że ciągle pada.

Stwierdzenie"ciągle pada" (również tylko burze z mocnym opadem) w kategorii ochrony roślin a więc oprysku ma jednoznaczne określenie.
Po prostu nie można prowadzić zabiegów ochrony krzewów tak aby były skuteczne.
Oprysk węglanem potasu lub innymi tego typu środkami jak soda potrzebują powtórki siarkolem aby miało to sens. Teraz dochodzi karencja większości środków i mamy problem...

PostNapisane: sobota, 9 sierpnia 2014, 21:47 
Ekspert
Ekspert

jano napisał(a):
Po prostu nie można prowadzić zabiegów ochrony krzewów tak aby były skuteczne.
Oprysk węglanem potasu lub innymi tego typu środkami jak soda potrzebują powtórki siarkolem aby miało to sens. Teraz dochodzi karencja większości środków i mamy problem...

Skuteczność węglanu potasu, czy sody polega na wyniszczeniu grzybni MP. Działanie tych środków jest praktycznie natychmiastowe i tylko od dokładności oprysku zależy jego skuteczność. Można tym pryskać po deszczu, między deszczami i swoje zrobią. Siarkol można bez przeszkód łączyć z węglanem potasu, więc można załatwić sprawę za jednym zamachem. Rezygnacja z oprysku, bo istnieje ryzyko kolejnego deszczu, jest zdecydowanie gorszym rozwiązaniem, niż oprysk tymi konkretnymi preparatami przed deszczem.

PostNapisane: niedziela, 10 sierpnia 2014, 12:04 
Ekspert
Ekspert

Piotrze, węglan potasu chyba nie był zalecany na mokre liście z powodu niebezpieczeństwa poparzeń, ale mogłem coś pomieszać, pamięć jest zawodna :)

Awgustowskiego już można poskubywać

Obrazek

PostNapisane: niedziela, 10 sierpnia 2014, 12:30 
czeladnik
czeladnik

O tej porze u mnie dzieciaki pałaszowały starą jasną i smaczną "deserówkę" rosnącą na południowo wschodniej ścianie garażu, ale z racji pewnie bardzo mokrego roku wygląda to obecnie tak
Obrazek
Obrazek
sodoma i gomora

PostNapisane: niedziela, 10 sierpnia 2014, 12:34 
Ekspert
Ekspert

Pisząc po deszczu, nie koniecznie miałem na myśli mokre liście. Raczej na mokre liście nigdy nie pryskam, ale nie słyszałem o takim zaleceniu. Zastanawiam się jak to może działać, że na mokrych liściach po oprysku (no bo są mokre) nie ma poparzeń, a na mokrych przed + oprysk, mogą wystąpić ?

PostNapisane: niedziela, 10 sierpnia 2014, 12:55 
Ekspert
Ekspert

Nie wiem czemu tak się ma dziać i nie pamiętam gdzie na ten temat czytałem - może oprysk spływa i miejscowo zalega powodując uszkodzenia, nie wiem.

Na szybko znalazłem tylko
Cytuj:
Trzeba również pamiętać, iż są to preparaty silnie higroskopijne, a zatem łatwo zmywalne, dlatego trzeba zabieg wykonać na suchy liść i kilka godzin przed spodziewanym deszczem. Niewątpliwą zaletą tych preparatów jest wysoka skuteczność, oraz relatywnie niewielki koszt.

Ale czasem jedno drugiemu przeczy

Cytuj:
Ciekawostką jest, że węglany te są skuteczne, jeśli się je zastosuje interwencyjnie, a nie zapobiegawczo. Sadownicy mieszają je z preparatami zawierającymi miedź, kaptan lub dithianon, aby mieszanina wykazywała dodatkowo działanie prewencyjne. Przy opryskiwaniu na mokry liść można do soli dołączyć środki siarkowe. Należy jednak unikać mieszanin z nawozami dolistnymi bez zrobienia uprzednio próby.
Należy pamiętać, że potasowe sole węglanowe są łatwo zmywalne. Mogą być stosowane w niskich temperaturach.

PostNapisane: niedziela, 10 sierpnia 2014, 14:24 
Kiper
Kiper

Dojrzewalnia w pełni. Wiele odmian łapie już właściwe kolory. Przegląd jak to wygląda u mnie w linku poniżej:

http://winnicamarysienka.blogspot.com/2014/08/bbch-81.html

PostNapisane: niedziela, 10 sierpnia 2014, 15:44 
czeladnik
czeladnik

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/321 ... 9cfac.html

Iza Zaliwska dała ładne grona,jagody robią się już miękkie. Po tym jak inny krzew tej odmiany w tamtym roku miał o połowe mniejsze owoce planowanowałem zostawić jednego ale teraz zostają obydwa:-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 171 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1