Teraz jest środa, 28 maja 2025, 17:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2012
PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2012, 20:53 
mistrz
mistrz

Część dwuletnich krzewów (m.in. Regina, Łora, Prim) prowadzone na dwie latorośle, osiągają już wysokość ok. 3 m. Paliki już dawno przerosły i dyndają tak sobie na wietrze. Jak je przyciąć i kiedy? Do wysokości palika (docelowa długość sznura skośnego), czy mniej?

PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2012, 21:08 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
ło matko... u mnie do kwitnienia większość się szykuje... nie do wiary, ze tak ogromne różnice mogą być

Chyba nie należy się dziwić jak się gospodarzy na północy kraju i w dodatku na wysoczyźnie :wink:
Ale można się jeszcze pocieszyć statystycznie długą jesienią

PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2012, 21:16 
Kiper
Kiper

ArturK napisał(a):
Część dwuletnich krzewów (m.in. Regina, Łora, Prim) prowadzone na dwie latorośle, osiągają już wysokość ok. 3 m. Paliki już dawno przerosły i dyndają tak sobie na wietrze. Jak je przyciąć i kiedy? Do wysokości palika (docelowa długość sznura skośnego), czy mniej?

Jeśli tylko ta długość w niczym nie przeszkadza to niech sobie swobodnie rosną. Jeśli jednak się zagęszczają i/lub zacieniają to utnij kilka liści za docelową długością łozy.
Ucięcie stożka wzrostu może powodować pękanie pąków, potencjalnych przyszłorocznych owocujących latorośli.

PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2012, 21:16 
Ekspert
Ekspert

ArturK napisał(a):

W ubiegłym roku miałem silne przyrosty na sadzonkach posadzonych w szeregu, prowadzonych przy palikach. Gdy latorośla przerosły swoje paliki to wiązałem je do właściwego palika tylko na dole, a resztę przeprowadzałem na sąsiedni palik i na nim prowadziłem w górę. Tym sposobem mogły rosnąc dłużej bez ogławiania.

Załączniki:
Schowek.jpg
Schowek.jpg [ 12.43 KiB | Przeglądane 967 razy ]

PostNapisane: poniedziałek, 2 lipca 2012, 21:37 
mistrz
mistrz

kapitan napisał(a):
W ubiegłym roku miałem silne przyrosty na sadzonkach posadzonych w szeregu, prowadzonych przy palikach. Gdy latorośla przerosły swoje paliki to wiązałem je do właściwego palika tylko na dole, a resztę przeprowadzałem na sąsiedni palik i na nim prowadziłem w górę. Tym sposobem mogły rosnąc dłużej bez ogławiania.

A to jest myśl! Zwłaszcza, że łozom nadaje się "docelową" formę sznura skośnego.

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 05:49 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dziękuję anestle i dziadkowi2 za zrozumienie. Innym kolegom przypomnę tylko, że nie puszę się na winiarza , pretendenta do miana lauru Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska czy Śląska Opolskiego, a jestem jeno skromnym ogrodnikiem mającym ogród winny, w którym kultywuję tradycję uprawy odmian winorośli obecnych na Śląsku od stuleci. Stąd też moje wypady po wsiach w celu pozyskania nowych odmian do kolekcji i dokonania próby ich identyfikacji. To moja pasja, to sprawia mi przyjemność. A na winnicę czeka kilka arów ziemi w rodzinnym, wiejskim ogrodzie za Odrą.

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 06:25 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Palatina - 2 grona ( nasadzenie maj 2009 - pierwsze owocowanie )

Coś bez rewelacji, też mam dwa grona ale z zeszłorocznego nasadzenia ;)

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 08:15 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
Ja się nie dziwię takiemu "dolnoślązakowi " też chce TU błysnąć wklejając jedno grono jakiegoś 2 latka :mrgreen:
Ludzie są niecierpliwi i pragną uznania :lol: za wszelką cenę :!: (nawet za cenę ironii :shock: )
Ale lepiej z dwojga złego gdy nas katuje zdjęciami gron niż podawaniem temperatury koło Brzegu :lol:

Dolnoslonzok napisał(a):
Palatina - 2 grona ( nasadzenie maj 2009 - pierwsze owocowanie )

Xellos napisał(a):
Coś bez rewelacji, też mam dwa grona ale z zeszłorocznego nasadzenia ;)

Mój prim (vel palatina) z 4.08.2010r. a posadzony na wiosnę 2009 ze sztobra.
Obrazek

Dolnoslonzok, to co jest nie tak z Twoimi winoroślami? Brak czasu na opiekę? Brak umiejętności? A może coś nie tak z terroir?

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 08:19 
mistrz
mistrz

Ponieważ nie mam aktualnie żadnych większych problemów z krzewami, zadam kolejne, luźne pytanie.
W 2 letnich krzewach deserowych starałem się w tym roku wyprowadzić długą łozę, z przeznaczeniem na sznur skosny. Wszystkie łozy będą pochylone w kierunku południowym. W kilku przypadkach jednak zdarzyło się, że ładniejsza, zdrowsza (lub jedyna) łoza wyrosła od strony północnej krzewu, utrudniając docelową formę (patrz rysunek). I teraz gdybym ją chciał nagiąć w kierunku południowym to i tak będzie "za wysoko" - tzn. nie dam rady jej przygiąć i okryć na zimę (jezeli łoza wyrosła z własciwej strony - to nie ma problemu - na rys. na czerwono).
Troche sie zagapiłem, bo gdyby latorośl była jeszcze wiotka i słaba, to nagiąłbym ją. teraz jednak ma u podstawy ok. 1 cm.
Ostatecznie można krzew wykopać i obrócić o 180 stopni, ale to chyba chory pomysł?

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

http://img18.imageshack.us/img18/6594/winorosl.jpg

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 08:34 
Kiper
Kiper

@ArturK, latorośl jest bardzo elastycznym krzewem dającym się, przy odrobinie umiejętności i cierpliwości, dowolnie formować. Dlatego możesz np.:
1. krzew przekręcić wokół własnej osi. Ważne jest, żeby pień przekręcać kiedy jest najbardziej mokry (czyli albo po deszczu albo wcześnie rano), wtedy nie jest kruchy i łamliwy a dostatecznie elastyczny.
2. obrócić łozę nie nad pniem ale obok niego. Początkowo może to wyglądać mało estetycznie, ale przy właściwym rusztowaniu, łoza "wejdzie" w szpaler.

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 10:32 
mistrz
mistrz

Wojan napisał(a):
@ArturK, latorośl jest bardzo elastycznym krzewem dającym się, przy odrobinie umiejętności i cierpliwości, dowolnie formować. Dlatego możesz np.:
1. krzew przekręcić wokół własnej osi. Ważne jest, żeby pień przekręcać kiedy jest najbardziej mokry (czyli albo po deszczu albo wcześnie rano), wtedy nie jest kruchy i łamliwy a dostatecznie elastyczny.
2. obrócić łozę nie nad pniem ale obok niego. Początkowo może to wyglądać mało estetycznie, ale przy właściwym rusztowaniu, łoza "wejdzie" w szpaler.

ad.1. Z tym przekręcaniem to nie bardzo potrafię sobie zwizualizować. Pień, mimo dobrej grubości, wygląda jednak na dość kruchy. Prędzej go ukręcę albo wyrwie korzenie ;)
ad.2. To chyba jest wykonalne i tak zrobie.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Po ilu latach można przestać się przejmować miejscem szczepienia i zasypać go lub zrównać z powierzchnią ziemi?

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 11:01 
mistrz
mistrz

ArturK napisał(a):
ad.1. Z tym przekręcaniem to nie bardzo potrafię sobie zwizualizować. Pień, mimo dobrej grubości, wygląda jednak na dość kruchy. Prędzej go ukręcę albo wyrwie korzenie ;)
ad.2. To chyba jest wykonalne i tak zrobie.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Po ilu latach można przestać się przejmować miejscem szczepienia i zasypać go lub zrównać z powierzchnią ziemi?

Zrobiłem sobie z drutu fi6 takie kabłąki w postaci widełek z rękojeścią, stosuję to do przyginania krnąbrnych latorośli do zamierzonej formy i w czasie okrywania na zimę żeby łozy nie uciekały.
Co do miejsca szczepienia to on zawsze mus być nad ziemią, jedynie na zimę można go przysypać.
Jeśli będzie przykryte ziemią w czasie wegetacji krzew zapuści własne korzenie i odrzuci podkładkę.

Andrzej
Edit:
Doginanie możesz rozłożyć na raty wbijając co kilka dni taki docisk trochę głębiej, by minimalizować ryzyko złamania.

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 15:50 
Kiper
Kiper

Właśnie przeszła w Nowym Sączu już piąta w tym roku burza gradowa. Grad wielkości dojrzałych wiśni. Nastąpiła więc kolejna redukcja plonu. Temperatura powietrza z 34 C ( 42 C w słońcu ) spadła w ciągu 25 minut do 24 C.

Pozdrawiam .
Mariusz.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

Ostatnio edytowano wtorek, 3 lipca 2012, 20:07 przez manuns, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 15:59 
Kiper
Kiper

ArturK napisał(a):
Wojan napisał(a):
Po ilu latach można przestać się przejmować miejscem szczepienia i zasypać go lub zrównać z powierzchnią ziemi?

Z ulotki jaką ja dostałem do winorośli, pisało, że 5 lat.

Oczywiście chodzi o to, że po 5 latach możesz przestać kopczykować, bo zasypać to chyba nigdy :mrgreen: Jak posadziłeś w dole bo myślałeś, że to kiedyś zasypiesz...to chyba zostaniesz w dole :lol:

PostNapisane: wtorek, 3 lipca 2012, 19:22 
czeladnik
czeladnik

O! A dziś u mnie coś takiego spadło:

Obrazek

Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1