Teraz jest sobota, 24 maja 2025, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Lato 2012
PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2012, 14:21 
nowicjusz
nowicjusz

Pytałem, bo mi w Twojej okolicy, z gron udało się uchronić tylko kilka kiści Aldena pod ścianą, ale on mniej więcej na takim etapie jak Festivee kapitana. Na takie kolorki muszę jeszcze trochę poczekać :(

PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2012, 14:25 
Ekspert
Ekspert

MiM napisał(a):
Pytałem, bo mi w Twojej okolicy, z gron udało się uchronić tylko kilka kiści Aldena pod ścianą, ale on mniej więcej na takim etapie jak Festivee kapitana. Na takie kolorki muszę jeszcze trochę poczekać :(

Alden mimochodem też się uchronił, załapał się na tą samą plandekę z racji bliskiego sąsiedztwa. Dwa Schyuler'y też.

PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2012, 17:00 
Kiper
Kiper

Zdjęcia z 12 lipca z L2:

Bolero________________Cabernet Cortiz__________Zweigelt_______________Muscaris_______________Solaris_______________Rondo

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Obecnie przebarwiają się Bolero i Rondo.

Pozdrawiam, Ricci. :wink:

PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2012, 17:47 
Kiper
Kiper

Jagody Izy i Reforma już prawie miękkie . Wczoraj podskubałem kilka , ale są jeszcze kwaśne. Za jakieś dwa tygodnie powinny być już w pełni dojrzałe.

Pozdrawiam.
Mariusz.

Załączniki:
Iza.JPG
Iza.JPG [ 116.39 KiB | Przeglądane 1233 razy ]
Reform.JPG
Reform.JPG [ 83.75 KiB | Przeglądane 1233 razy ]

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: sobota, 28 lipca 2012, 12:12 
Kiper
Kiper

Alwood , Regent i Iliczewskij Rannij intensywnie rozpoczęły wybarwianie. Gołubok nieśmiało .

Pozdrawiam .
Mariusz .

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: sobota, 28 lipca 2012, 23:16 
mistrz
mistrz

Mam 2 pytania do bardziej doświadczonych

1) czy jagody po wybarwieniu się jeszcze rosną , czy tez to koniec wzrostu ?
2) czy wiedząc kiedy się jagody wybarwiły można prognozować, termin dojrzałości.
(moje 2pierwsze kiście Nero od paru dni wybarwione, nie mogę się doczekać kiedy będzie jadalne ;-))

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 06:52 
Ekspert
Ekspert

wierzba75 napisał(a):
(moje 2pierwsze kiście Nero od paru dni wybarwione, nie mogę się doczekać kiedy będzie jadalne ;-))

Obserwacja dla Nero z namiotu. Pierwsze wybarwione jagody - 11.07. Wszystkie zjedzone :) - 27.07. Odszukaj w tym wpisie http://winnica.bloog.pl/id,6414802,titl ... index.html Nero to zobaczysz zdjęcia.

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 11:42 
Ekspert
Ekspert

U mnie 34.4'C do tego silny wiatr, wszystko suche jak pieprz, trawa chrzęści pod stopami na podwórku. Matka natura chyba się uwzięła żeby wykończyć moją winnicę w tym roku.

PostNapisane: niedziela, 29 lipca 2012, 12:52 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
U mnie 34.4'C do tego silny wiatr, wszystko suche jak pieprz, trawa chrzęści pod stopami na podwórku. Matka natura chyba się uwzięła żeby wykończyć moją winnicę w tym roku.

U mnie podobnie. Podlałem dzisiaj sadzonkę Pierwozwannego, bo sadziłem ze słabymi korzeniami i dzisiaj pęd stracił turgor, chociaż sadzone na 40-45cm. Wczoraj grzebawszy w czarnej folii stwierdziłem że jest sucho, a do tej pory ziemia była wilgotna. Chociaż tutaj dobrze, że przeschło, bo aż stopki zagniwały po czerwcowych deszczach.

PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2012, 11:54 
Kiper
Kiper

A u mnie się już mocno wybarwił Karmakod i idzie równo z moim NN dojrzewającym w pełni końcem sierpnia :) A tutaj w opisie widziałem, że powinien dojrzewać końcem ale września :shock:

PostNapisane: środa, 1 sierpnia 2012, 18:34 
Ekspert
Ekspert

Mam klika krzaczków ronda pod folią, pierwszy raz jeden z nich owocuje.
Owoc w pełni wybarwiony aczkolwiek twardy.
Z foliowych skubnąłem ostatnio Skarb Panonii lekko kwaśnawy, ale na biede konsumowac już można. :lol:
Kodrianka i Ajwaz zaczęły się wybarwiać.

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2012, 12:26 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
A u mnie się już mocno wybarwił Karmakod i idzie równo z moim NN dojrzewającym w pełni końcem sierpnia :) A tutaj w opisie widziałem, że powinien dojrzewać końcem ale września :shock:
To może mój się załapie... choć głowy nie dam :?

Karmakod - jakby nie zamierzał dojrzeć przed listopadem :roll:

Obrazek

Agat Doński

Obrazek

Arkadia - ta to pewnie w październiku.... rzutem na taśmę

Obrazek

Rusboł bije wszelkie rekordy nierośnięcia :?

Obrazek

Liście żółto - seledynowe :| przyrosty niemal żadne, a owoce... mniejsze od drobnego groszku. Coś sprawia, że nie pobiera składników pokarmowych... dostawał siarczan magnezu, dostawał kilka razy florovit żelazo, wiosną obornik i gnojówkę z pokrzyw, nawóz interwencyjny do winorośli ... wszystko na nic.

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2012, 14:54 
mistrz
mistrz

aguskac napisał(a):
...
Rusboł bije wszelkie rekordy nierośnięcia :?

Obrazek

Liście żółto - seledynowe :| przyrosty niemal żadne, a owoce... mniejsze od drobnego groszku. Coś sprawia, że nie pobiera składników pokarmowych... dostawał siarczan magnezu, dostawał kilka razy florovit żelazo, wiosną obornik i gnojówkę z pokrzyw, nawóz interwencyjny do winorośli ... wszystko na nic.

Jak nie wytniesz tych gron to chyba zimy nie przetrwa, to już ostatni dzwonek żeby zdążył się regenerować, jeśli bieduje od wiosny to może mrozy uszkodziły korzenie.
Znalazłem ostatnio środek polecany do wspomagania uszkodzony przez zimowe mrozy roślin.
Nazwa handlowa Tytanit.
Wg opisów: przyspiesza metabolizm roślin i wszystkie procesy przemian i transportu w roślinie.
Sam nie testowałem, nie reklamuję ale może warto wydać te parę złotych żeby lepiej przygotować roślinki do zimy.

Andrzej

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2012, 19:08 
Kiper
Kiper

aguskac napisał(a):

Karmakod - jakby nie zamierzał dojrzeć przed listopadem :roll:

Bo ja wiem...jagody już spore są. Kilka tygodni do tyłu względem mnie. Czyli może być ta końcówka września. Ciągle nie wiem na jakiej podstawie są tworzone te opisy odmian, czyli wedle jakiego rejonu ;) Ale raczej jakiegoś chłodnego, na to by wychodziło. Oczywiście nie wiadomo co dalej z pogodą, równie dobrze za tydzień skończą się upały i papa ale jak się utrzyma to stawiam na ten koniec września u Ciebie.

Co do ostatniego, to też bym wyciął. Jak nie rośnie, to już tego nie wykarmi.

PostNapisane: czwartek, 2 sierpnia 2012, 21:16 
Ekspert
Ekspert

anestle napisał(a):
aguskac napisał(a):
Obrazek
Jak nie wytniesz tych gron to chyba zimy nie przetrwa, to już ostatni dzwonek żeby zdążył się regenerować, jeśli bieduje od wiosny to może mrozy uszkodziły korzenie.
Znalazłem ostatnio środek polecany do wspomagania uszkodzony przez zimowe mrozy roślin.
Nazwa handlowa Tytanit.Wg opisów: przyspiesza metabolizm roślin i wszystkie procesy przemian i transportu w roślinie. Sam nie testowałem, nie reklamuję ale może warto wydać te parę złotych żeby lepiej przygotować roślinki do zimy.

Andrzej
Ten Rusboł już u mnie normalnie owocował w tamtym roku. Dwa gronka co prawda no i owoce też drobnica, ale to już chyba jego cecha. Już ograniczyłam liczbę gron i same grona trochę zmniejszyłam, ale tak całkiem szkoda mi.

Korzenie raczej nie przemarzły, po zimie ruszył normalnie, był okryty ziemią. Niepokoi mnie ten seledynowy kolor... Może prysnąć Asahi? Coś z tą glebą jest nie tak... posadziłam obok wiosną Summersweeta i też ani drgnie, nie wypuścił żadnego nowego listka. Już go wykopałam i dałam na rozsadnik w dobrą glebę. Wyglądał tak jakby dopiero teraz korzenie zaczęły przyrastać, może jednak szkoda, że wykopałam, bo system korzeniowy wyglądał jakby dostał powera. Przecież w końcu dołek zrobiłam słuszny i gleba w nim była wymieniona na nową. Jednak na rozsadniku w warzywniku sadzonki wyglądają pięknie a ta...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 359 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 24  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1