Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 22:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 437 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 06:37 
Ekspert
Ekspert

Ale po części ten ranking taki jest. Jeżeli coś jest smaczne to pomimo problemów z uprawą i tak trafia wysoko... choćby ta Arkadia (chorowita) lub Wiktoria-5 (pękające jagody) no i Karmakod (bardzo chorowity).
Czyli kalkulujemy czy pomimo problemów z uprawą warto ją mieć bo ... jest smaczna.

Poza tym nie wiem czy masz Arkadie bo ona naprawde jest rewelacyjna. Po imprezie ze znajomymi u mnie i degustacją różnych odmian tylko Arkadia znikła z talerza i o nią pytali na drugi dzień.

PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 07:29 
Kiper
Kiper

wierzba75 napisał(a):

Jako nowicjusz uważam iż przydał by się dodatkowy ranking odmian deserowych ze względu na walory smakowe, .....
A kryterium smaku jest bardzo ważnym w uprawie hobbystycznej

I tutaj mamy problem. Proponuje zrobić mały test rodzinny, a okaże się, że nawet wśród członków rodziny zdarzają się rozbieżności w sprawie smaku konkretnych odmian, a co będzie gdy uwzględniamy upodobania ludzi z całej Polski?
Marcin już wyjaśnił, a ja podtrzymuję jego opinię. Ranking jest rzeczą całkowicie umowną i świadczyć może jedynie o tym jak sprawdzają się poszczególne odmiany w różnych rejonach kraju. Na własnym przykładzie wiem, że te same odmiany różnie plonują nawet w okolicach mojej lokalizacji. Ja sam mam trzy różne rodzaje gleby, na których testuję przydatność odmian do lokalnych warunków. Przeglądam ranking odmian na tym portalu i wiem, że mój ranking będzie inny w myśl zasady: jeżeli się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma.

PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 13:33 
Ekspert
Ekspert

Fakt Arkadia na glinie jest smaczna ,nawet bardzo , grona nie przekaczały 300 gram ,jagody też mniejsze . Na piasku łatwo o przeciążenie gdyż grona są ponad kilowe i stąd słaby smak , rozwodniony , kłopoty z dojrzewaniem równomiernym . Tutaj należałoby mocno zredukować ilość i wielkość gron .Natomiast co do smaku , konzystencji rozgotowanego kartofla, pochodzenie tego dla mnie to zagadka . Być może wczesne porażenie mączniakami czy szarą pleśnią a niewidoczne wzrokowo plus na przykład ;wysoka temperatura nadmiar -niedostatek wody może to są przyczyny takiego stanu rzeczy .Zbyszek

PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 14:11 
Ekspert
Ekspert

zypsek napisał(a):
Fakt Arkadia na glinie jest smaczna ,nawet bardzo , grona nie przekaczały 300 gram ,jagody też mniejsze .

:shock:
U mnie na glinie Arkadia miala grona ponad kilogramowe, największe miało 1,85. Bardzo smaczne.

PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 14:23 
Ekspert
Ekspert

zypsek napisał(a):
...Natomiast co do smaku , konzystencji rozgotowanego kartofla, pochodzenie tego dla mnie to zagadka....
A może po prostu no nie była Arkadia??
U mnie tego roku owocowało 13 białych odmian, jedne były lepsze w jednym inne w drugim ale ogólnie Arkadia jest numerem jeden.

PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 15:01 
Ekspert
Ekspert

U mnie arkadia nie miała co prawda dużo(majowe mrozy) ale grona miały 500-600 gram i były smaczne chociaż gleba zalicza się do słabszych.

PostNapisane: piątek, 30 września 2011, 18:48 
mistrz
mistrz

Proszę kolegów uprawiających odmiany: Wołchw, Kozaciok, Sfinks, Roszfor o napisanie swoich opini na ich temat.

PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 07:42 
Ekspert
Ekspert

Troszkę uzupełnie wypowiedż o Arkadi . W dużej częśći glina u mnie to ił . Nie poprawiałem ziemi wsadziłem w to co było ,choć było strasznie [2008]. Rośliny[ Arkadia] rosną w tym miejscu do ok.1,5m [ w tym czasie na piasku 2-3m to nic wielkiego ],stąd też wszystko jest mniejsze.Jest to ta sama odmiana w tych samych rządkach .W tym roku zauważyłem na 2-3 krzakach coś co można nazwać rozgotowany ziemniak w konzystencji [jagód]. Na paru innych zamieranie szypółek w różnych stadiach tuż przed samym momentem dojrzewania jagód. Dokładnie to tylko kwaśnym smakiem sie różnią od innych gron a częściowo kilka jagód na gronie ,choć zwykle te grona były w całośći niesmaczne . Z literatury [doktorek] wynika że to sprawka mączniaka prawdziwego [ jeśli coś pokręcę to sorry doktorku],zresztą objawy rzekomego na gronach też występują [skamieniałe jagody].Plus pogoda w tym roku .Od początku sierpnia tylko jeden bardzo słaby opad i do 30 stopni .Lipiec pół na pół upał i deszcz.Co zacząłem oprysk to mi zmyło , nadszedł sierpień i uznałem koniec z opryskami a należało jeszcze ostatni raz opryskać . Choc w sierpniu nie stosuje już SOR. Zbyszek

PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 08:11 
Ekspert
Ekspert

No to najcieplejszy wrzesień od bardzo dawna się zakończył...
tvn.meteo

PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 08:50 
Kiper
Kiper

Nie ma się co martwić Zbyszku. Następny rok może być lepszy. Z siłami natury trudno walczyć. U Ciebie m.p., a u mnie m.rz., też co prysnąłem to deszcz zmył. Zbiory minimalne tylko na spróbowanie. Na krzakach utrzymałem po dwa, trzy grona deserówek. Najlepiej uchował się Timur i Zodiak oraz Donara. Przerobówki poszły wszystkie i jak zwykle na wino pozostała Beta i Cascada.

pozdrawiam Janusz

PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 16:36 
Kiper
Kiper

Taa rok był nie najgorszy, wrzesień nadrobił za lipiec, a ja dzięki 10 minutowemu gradobiciu
http://www.winogrona.org/forum/post105379.html#p105379
który ubił 99,9% latorośli z 240 krzaków zebrałem 5,5 kg aurory i 4 kg marszałka. :cry:

PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 17:42 
Ekspert
Ekspert

No to trochę różowego będziesz miał. :wink:
Ja mam zbiory w podobnej wielkości z tym, że np rondo ma jeszcze nie wybarwione pestki Brix 18 a kwasy 11. Nie wiem kiedy dojrzeje. Owocuje z zapasowych bo majowe mrozy zniszczyły 90 %. Przez to jest duże opóźnienie.

PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 19:32 
Kiper
Kiper

Tak to już jest w naszym umiarkowanym klimacie. Przymrozki w tym roku mnie ominęły i grad, ale po deszczach wykończył m. rz. No cóż, trzeba sobie jakoś radzić... - powiedział góral - zawiązując trzewika dżdżownicą! Winko znowu z labruski.
pozdrawiam Janusz

PostNapisane: sobota, 1 października 2011, 21:02 
Ekspert
Ekspert

JanuszJ49 napisał(a):
Tak to już jest w naszym umiarkowanym klimacie. Przymrozki w tym roku mnie ominęły i grad, ale po deszczach wykończył m. rz. No cóż, trzeba sobie jakoś radzić... - powiedział góral - zawiązując trzewika dżdżownicą! Winko znowu z labruski.
pozdrawiam Janusz

Janusz ,
co Ty ciągle z tą labruscą :?: :lol:
Ja mam jeszcze tej labruski sporo : Einset, NY Muscat, Canadice, Reliance, Alden, Seneca, Iza Zaliwska, Bronx Seedless , i jeszcze coś (nie pamiętam :mrgreen: ), ale systematycznie wymieniam na lepsze :!: :?: :mrgreen: tzn. takie które owocują u mnie corocznie niezależnie od mrozów zimowych, wiosennych przymrozków, gradu i mączniaków :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 2 października 2011, 07:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Space99 napisał(a):
No to najcieplejszy wrzesień od bardzo dawna się zakończył...
tvn.meteo

Z całym szacunkiem , ale wartość prognozy pogody TVN jest żadna. Ich podział map pogodowych, gdzie Kalisz lokowany jest jako płd.zach. Polska świadczy o merytorycznej wiedzy ich meteopracowników. IMiGW to prawdziwie rzetelne źródło wiedzy. Dopiero od piątku zapowiada się poważniejsze ochłodzenie.
http://www.pogodynka.pl/

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 437 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1