Teraz jest wtorek, 10 lutego 2026, 21:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2010, 21:06 
Kiper
Kiper

U mnie kończą już kwitnąć kwiatostany na pasierbach (Rondo, C.Cortis), więc nadszedł już czas na nowy temat. Pomimo dosyć chłodnej wiosny, krzaczki ładnie odrobiły stracony czas w ostatnich 3 tygodniach. Mogę powtórzyć za Wesołym, że obecnie jest u mnie "zielone piekło", ale od paru dni staram się opanować sytuację (podwiązuję i walczę z chwastami. Po ciężkiej zimie sporo odmian nie owocuje, ale te które przetrwały mają się całkiem dobrze (brak przymrozków wiosennych). Z chorobami też na razie nie jest źle. Baaaardzo delikatna infekcja rzekomego na kilku liściach - oby tak dalej. Poradziłem sobie również ze szkodnikiem, który w zeszłym roku zrobił u mnie niezłą jatkę - listnikiem zmiennobarwnym/ogrodnicą niszczylistką. Jak na razie jestem dobrej myśli :)

PostNapisane: czwartek, 22 lipca 2010, 22:27 
Ekspert
Ekspert

U mnie pierwsze zakwitło Rondo 11.06 (mimo całkowitego okrycia), niestety trafiło na ochłodzenie i jest trochę groszku. Owocuje jednak na całych łozach i trzeba będzie zrobić zielony zbiór. Regent, Riesling, Kernling, Sigerrebe, Ortega trafiły na dobrą pogodę i mają ładne grona z tym, że tylko owocują z dolnych pąków łozy, góra zmarzła. Nieokryty ani trochę Solaris i Johanniter padł prawie całkowicie. Będzie miejsce na coś nowego. Przy normalnej profilaktyce na razie chorób u mnie nie ma. Trochę tak jak u Ciebie Kuba liście podjadła niszczylistka. Podsumowując sezon jest na razie bardzo dobry dla krzewów trzyletnich i starszych. Za to obserwuję, że bardzo kiepski dla nowo wsadzonych. W sumie to dobrze, że nie dosadzałem nic. Przgotuję porządnie kawałek pola pod nowe krzaki. A już mam czym bo zakupiłem fajnego Yanmarka 4x4 17,5KM. Do tego glebogryzarke, kultywator, zrobiłem opryskiwacz wg patentu Wesołego. Wstawiłem słupki akacjowe. Winnica wreszcie wygląda porządnie, bez zacharowywania się na śmierć. Taki sprzęt jest niezbędny jak się nie mieszka przy winnicy. A nawet jak się mieszka, to ułatwia niesamowicie pielęgnację winnicy.

Paweł

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 06:20 
Kiper
Kiper

Wnioski jakie wyciągnęłam po tej wiośnie to większa uwaga na walkę z przędziorkami, z wiosny oprysk był 1x i to było za mało bo potem część kwiatostanów osypała się, widać było częściowo pajęczynę.Na niektórych kwiatostanach przypalilo też zielone pączki Galactico- osypały się.Właśnie zastanawiam się jak wyglądają opryski na kwiat przeciw szarej pleśni :roll: , kiedy to zrobić- na jakim etapie rozwoju pąka kwiatowego aby nie poparzyć pąków? Ja opryskiwałam jak były zielone, skupione i poparzyło.
Roztocza też były, tak że na wiosnę nie ma się co szczypać tylko z tym walczyć bo potem żrą winorośle.

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 07:19 
mistrz
mistrz

kilis napisał(a):
Za to obserwuję, że bardzo kiepski dla nowo wsadzonych. W sumie to dobrze, że nie dosadzałem nic.

Wybacz, że się nie zgodzę.
U mnie Rondo z tegorocznych nasadzeń (Gm1 na Borner z e-sadzonki) ma ok. 2,5 m i grubość na wys 1 m ok 12mm

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 08:30 
Kiper
Kiper

shron napisał(a):
U mnie kończą już kwitnąć kwiatostany na pasierbach (Rondo, C.Cortis) Jak na razie jestem dobrej myśli :)

W celach doświadczalnych na pasierbach (Rondo) zostawiłem po jednym kwiatostanie, jagody wielkości pieprzu, a niektóre kwiatostany są większe, niż z pąków głównych :shock: Na mojej malutkiej winnicy walczę tylko z jednym szkodnikiem, chrząszczem opuchlakiem. Skubany wycina duże zatoki w liściach. Na szczęście nie występuje liczebnie.
Zdzisław

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 12:56 
Ekspert
Ekspert

Kilka gronek z dziś
Obrazek Szachtior
ObrazekNero
Obrazek Kristaly
Obrazek Marszałek (gronko kontrolne)

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 14:15 
czeladnik
czeladnik

Witam.
U mnie najsłabiej zapyliły się odmiany przy ścianie wcześnie kwitnące :Wostrog ,Szachtior ,Talizman, Donara , Timur, Wiktoria, Festiwe.
Taki Wostrog który smakowo przypadł mi do gustu , miał piękne kwiatostany ,wygląda tak:
Obrazek
Mączniak rzekomy tak polubił Wostroga, że musiałem czterokrotnie robić oprysk.
Natomiast odmiany, które zakwitły gdy zrobiło się ciepło, zapyliły się dużo lepiej.
Poniżej obcopylna Łora po "manicure"
Obrazek
Nawet drugoroczna Nizina, która miała maluśkie kwiatostany, zapyliła się pięknie
Obrazek

wieja

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 14:21 
Kiper
Kiper

Ładne te grona ale Łora to jak malowanie.Dostała coś na grona, na szarą pleśń bo widać biały nalot?

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 14:45 
czeladnik
czeladnik

Witam
Nauczony doświadczeniem z ubiegłego roku , profilaktycznie opryskałem Bravem.

wieja

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 16:21 
Kiper
Kiper

kilka zdjęć z Finisterre (zdjęcia robione wczoraj):
3-letni prim Obrazek

2-letnie nero Obrazek

3-letni marechal foche Obrazek

3-letnia iza zaliwska Obrazek

2-letni wybarwiający się agat doński Obrazek

3-letnie rondo Obrazek

2-letnie kristaly Obrazek

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 17:31 
czeladnik
czeladnik

Wojan - nie przesadziłeś z obciążeniem krzewów ??? Chodzi mi o to 2 letnie nero :shock:

Ja na dwuletnich krzewach zostawiałem 1 góra 2 grona kontrolne na krzew.

pozdrawiam
MILBAS

Ps. Ale gronka tak poza tym pozazdrościć ... :D

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 19:05 
Ekspert
Ekspert

Milbas z dwulatkami to pewnie masz rację. Ja natomiast nie mogę się pochwalić swoimi gronkami bo są tylko trzy: na V25/20, na Rusbole i Agacie. Reszta deserówek przemarzła bo nie zdążyłem dobrze okryć na zimę. Tak więc to co wystawało ponad śnieg oberwało, ale na szczęście odbiły z dołu, ale niestety bez gron. W tym roku raczej nie przeciążę żadnego krzewu bo mają pojednym gronku :lol: Jeszcze dość dobrze przetrwał zimę Mińsk Różowy i ma trzy gronka, ale takie przestrzelone bo kiedy kwitł były okropne ulewy i nawałnice więc się nie mógł pożądnie zapylić, a reszty dokonały chyba przędziorki zanim się zorientowałem co się dzieje. Tak więc rok w plecy z owocowaniem większości deserówek, ale teraz przynajmniej położę na ziemi łozy bo okrywę śnieżną mam już przez parę lat od 50cm do 70cm. Jestem uparty i nie chcę zakopywać łozy, bo to w końcu nie uprawa szparagów tylko winorośli :lol: Gratuluję kolegom powyżej pięknych gron i zacytuję czyjeś hasło z forum:"Winogrodnik im starszy tym lepszy" a ja dodam im starszy tym mądrzejszy. :lol:

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 19:23 
Kiper
Kiper

milbas napisał(a):
Wojan - nie przesadziłeś z obciążeniem krzewów ??? Chodzi mi o to 2 letnie nero :shock:

Sam nie wiem :?: Za zostawieniem tylu gron przemawia to, że już w ubiegłym roku krzew b. ładnie rósł (b. długie przyrosty), a jeśli dobrze rośnie znaczy, że korzenie mocne. Ponadto nero do końca sierpnia (najpóźniej do końca pierwszej dekady września) zniknie z krzewu, więc krzew do pierwszego mrozu będzie miał dość czasu na drewnienie. Tak sobie to tłumaczę. A czy słusznie?

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 19:46 
Ekspert
Ekspert

A ja tam w tym roku postawiłem na liście :lol:
Obrazek

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Kapitanie jestem pod wrażeniem, czyżby to Twoja Seneka na szpalerze? U mnie Seneka od Ciebie ma się dobrze i zostawiłem jej dwie latorośle, a resztę usunąłem bo bylo ich kilka. liście ma jednak mniejsze niż ta domniemana Twoja. :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1