Teraz jest piątek, 6 czerwca 2025, 06:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 września 2010, 20:11 
Kiper
Kiper

shron napisał(a):
Card: co to za biały nalot? Jagody zmieniają kolor pod wpływem wody?

Rosa.
Na dworze jest ok. +11 st.C (lub zimniej), a w domu ok. +22.
Córka (mająca większy apatyt na winogrona niż szpaki) złapała je zimne.

PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 08:50 
Kiper
Kiper

U mnie przez te opady jest tragicznie z wiktorią czerwoną - wszystko popękało i jest do wyrzucenia - szara atakuje - a to co niepopękało to jest niedojrzałe i już nie dojrzeje dobrze że tylko jeden krzew mam,
natomiast kolejny rok zadziwia mnie odmiana Nero - niedośc żę zimę przetrwała bez okrycia to grona ładne dojrzałe już i bez chorób i pękania jagód, mam tej odmiany 3 krzewy i zostaną jako pewniaki (tylko nie wolno Nero przeciążać bo nie dojrzeje).

PostNapisane: piątek, 3 września 2010, 13:41 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
Wczesne odmiany (sigerrebe, iza) masakruje szara pleść i osy.

Jak do tej pory nigdy nie miałem problemu z osami, nie było ich wcale lub pojawiały się przygodnie pojedyncze sztuki. W tym roku Sieger zwabił chyba wszystkie okoliczne. Niestety jej wczesność, aromat i delikatna skórka przebijają najwymyślniejsze pułapki :x Bez woreczków na gronach chyba się nie obędzie :roll:

http://i107.photobucket.com/albums/m301 ... CT0271.jpg

PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 10:30 
Kiper
Kiper

Wszystkie odmiany przerobowe, Rondo, Iliczewskij, Gołubok, Cascade wybarwiły się w 100% i na tym etapie skończyło się dojrzewanie. Zimne deszczowe dni, zimne noce, brak słońca, martwica szypułek zatrzymały proces dojrzewania, co przełożyło się na niski poziom cukru i wysoki kwas w jagodach. Tegoroczny plon nie nadaję się do produkcji wina i nie wiem co z nim zrobić. Dodać muszę, że nigdy nie przeciążam krzewów owocowaniem, wręcz przeciwnie-jakość kosztem uzysku. Już teraz mogę podsumować, ten rok jest totalną porażką. Oparłem się chorobom grzybowym, gradowi, ale nie niskim temperaturom, osom i szerszeniom . Oby przyszły rok okazał się bardziej łaskawy.
Zdzisław

PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 13:11 
Ekspert
Ekspert

Dornfelder u mnie 3.09. mam nadzieję zrobić z niego w połączeniu z Rondem, Iliczewskim i Gołubokiem do barwy jakiegoś gronowego mieszańca :)
Obrazek Obrazek
Rondo
Obrazek Obrazek
Iliczewskij R
Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 14:11 
Kiper
Kiper

Po tych deszczach ostatnich, to nie ma się czym pochwalić. Jak nie ptaki, to ulewa dwa dni. Dobrze, że winorośl się trzyma i nie choruje.

pozdrawiam

PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 15:56 
Ekspert
Ekspert

Dawno nikt nie pokazywał Talizmana. Ten poniżej to klon owalny. Zdaje się, że ten rok mógł być dla niego u mnie, dobrym rokiem. Niestety większość gron przepadła wraz z latoroślami z pąków głównych, zjedzona przez przędziorki i inne roztocza.

Obrazek Obrazek
i jeszcze Arkadia. Z tego samego powodu, tylko jedno grono na całym krzewie. Nie wiadomo co z nim zrobić. Aż żal d... ściska :x A mogło być tak pięknie.
Obrazek

Ostatnio edytowano niedziela, 5 września 2010, 10:34 przez kapitan, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 16:13 
Kiper
Kiper

Czołem pasjonaci 8)

Byłem dzisiaj na swoich piaskach, zrobiłem troche zdjęć. Wszystko to dwulatki, grona kontrolne.
Zmieszczam w kolejności dojrzewania

Solaris_zdrowo rośnie__Rondo_zaskakująco zdrowe_Dornfelder__OK________Regent__OK__________Regent_kilka krzaczków____Cab Dorsa_ złapał mrz
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pierwsze trzy odmiany mozna juz jeść, chociaz do przerobowej troche brakuje ( w Solarisie pestki zczęły sie przebarwiać). Zaskakująco dobrze sprawuje sie Rondo zdrowo rośnie i szybko dojrzewa. Podobnie wszystkie "solarisowate" ( Solaris, Muskaris, C Cortis) zdrowo rosną. Na przeciwnym biegunie jest C. Dorsa owoce przebarwione lecz b.kwaśne dodatkowo złapał m.rz. :roll:
Dodam, że gronka kontrolne Nero, Gałbiena Nou, Głasza, Piesnia zjedzone tydzień temu przy pełnej dojrzałości konsumpcyjnej. :P

pozdrawiam, Ricci. 8)

PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 21:28 
Kiper
Kiper

cianek napisał(a):
Ale widzę, że szczepione sadzonki na drugim zdjęciu w tle to coś nie za bardzo się przyjęły
Napisałem o tym 28.06.2010 8)

PostNapisane: sobota, 4 września 2010, 21:46 
Kiper
Kiper

cianek napisał(a):
Ricci napisał(a):
cianek napisał(a):
Ale widzę, że szczepione sadzonki na drugim zdjęciu w tle to coś nie za bardzo się przyjęły
Napisałem o tym 28.06.2010 8)

cosik mi chyba umksło ( dobra w takim razie daję posty na wygaszenie )

Spoko, nikt nie ma obowiazku czytania wszyskich postów. 8)

PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 14:14 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
Wszystkie odmiany przerobowe, Rondo, Iliczewskij, Gołubok, Cascade wybarwiły się w 100% i na tym etapie skończyło się dojrzewanie. Zimne deszczowe dni, zimne noce, brak słońca, martwica szypułek zatrzymały proces dojrzewania, co przełożyło się na niski poziom cukru i wysoki kwas w jagodach. Tegoroczny plon nie nadaję się do produkcji wina i nie wiem co z nim zrobić. Dodać muszę, że nigdy nie przeciążam krzewów owocowaniem, wręcz przeciwnie-jakość kosztem uzysku. Już teraz mogę podsumować, ten rok jest totalną porażką. Oparłem się chorobom grzybowym, gradowi, ale nie niskim temperaturom, osom i szerszeniom . Oby przyszły rok okazał się bardziej łaskawy.
Zdzisław

Nie za wcześnie na tak pesymistyczne wnioski? W innym wątku widziałem Twoje Rondo. Wygląda rewelacyjnie. Może warto jeszcze trochę poczekać?

PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 16:28 
Kiper
Kiper

Wierz mi Piotrze, że z tego dobrego wina nie da się zrobić. Owszem, zewnętrznie może ładnie wygląda, ale smak nijaki, rozmyty. Również Iliczewskij, wybarwiony jak najczarniejszy murzyn, bez słodyczy, a Nero do tej pory dobrze nie dojrzał, a grona tylko na wystawę się nadają. To samo Arkadia, żółte duże jagody z prawie brązowymi pestkami, bez smaku i cukru. Nie sądziłem, że mnie starego wyjadacza coś zaskoczy, a jednak natura uczy pokory.
Zdzisław

PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 19:16 
Ekspert
Ekspert

Ja tam czekam. We wrześniu ma być jeszcze lato. :P

PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 21:02 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Ja tam czekam. We wrześniu ma być jeszcze lato. :P

Mam nadzieje... bo pierwsza wielkoowocowa która mi zaowocowała to Szachtior właśnie wybarwiający się.

PostNapisane: niedziela, 5 września 2010, 21:40 
Kiper
Kiper

A czy Ktoś nie zechciałby się pochwalić gronami Liwii i Argo?
Bardzo byłbym wdzięczny.

P.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1