Teraz jest czwartek, 29 maja 2025, 00:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 06:19 
Ekspert
Ekspert

aguskac napisał(a):
Michał, u mnie też mrówki atakują owoce. Winogron jeszcze nie, bo kwachy, ale jeżyny wciągają aż furczy...

Zmartwiłeś mnie Timurem, też posadziłam, ale czuję, że będzie zbyt późny na moje warunki. Arocznyj jest piękny !! :P Jak z jego dojrzałością?

Wiesz Lucynko, Timur miał być niby bardzo wczesny, stąd moje rozczarowanie, smak, konsystencja i strzelające w zębach nasiona, nie podchodzą mi jakoś, może jeszcze "dojdzie". Smakował mi wcześniej i dosadziłem w zeszłym roku 2 krzaczki.
Arocznego wczoraj nie próbowałem bo z góry założyłem że jest niedojrzały, a taki byłem opchany że nie chciało mi się żuć kwasiora, ale okazało się że gronko na słupku jest już zjadliwe. Pozytywnie zaskoczyło mnie to że w przeciwieństwie do zeszłego roku praktycznie nie czuć nasion, skórka cienka, pojedyncze jagody pęknięte. Słodki, bez aromatów, konsystencja niezła, nie jest wodnisty.

JHD u mnie to ciężki przypadek. Te kilka jagódek co się zawiązało tragedia, miąższ słodziutki, smaczny, ale skóra taka cierpka jakby przed chwilą czymś była pryskana.
Noro ma u mnie miniaturowe grona i jagody.
Kodrianka w połowie wybarwiania. Grona nawet ładne, ale jagody niewyrównane, chociaż groszku bardzo nie ma.
Kiszmisz zaporowszki, były dwie maleńkie jagody po zjedzeniu których nawet trudno smak było ocenić.
Apollon (VI-20-8-2), bardzo drobne jagody, jak prawdziwa przerobówka, ale takie jest jego zadanie w tym roku, plenność dobra, smak też.
Iza wisi jeszcze, nawet mrówki wolą inne odmiany, mimo że bardzo słodka.
Prim bardzo drobny i twardy, mało soczysty, ale taki muszkacik pasuje mojej żonie.
Venus. 4 wielkie krzaczory z kilkoma małymi gronami i jagódkami, w dodatku choruje. tragedia

PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 12:37 
Kiper
Kiper

Ugriszy, jak będziesz prowadził Arkadię, chodzi mi o sposób cięcia?
Na razie widać pojedyncze latorośle, czyżby na ogniwa typu Royat czy Casenave?
Też mam Arkadię.

PostNapisane: sobota, 28 sierpnia 2010, 22:32 
mistrz
mistrz

Arkadie mam juz sprawdzona wiele lat,najlepiej sprawdza sie skosny pien ok metra i owocujaca loza,czyli guyot bez krotkich czopkow,albo sznur skosny.Łatwo sie poklada i odkrywa.Sa krzewy ktore ciagna sie pare metrow i na nich sa najdorodniesze grona.Zreszta prowadze tak wszystkie des wymagajace okrycia.

PostNapisane: niedziela, 29 sierpnia 2010, 10:06 
Kiper
Kiper

Ugriszy napisał(a):
Arkadie mam juz sprawdzona wiele lat,najlepiej sprawdza sie skosny pien ok metra i owocujaca loza,czyli guyot bez krotkich czopkow

W takim razie czy zostawiasz na zastępstwo- odnowienie 1 czopek czy odnawiasz z pierwszej owocującej łozy?
Ja cięłam typ Casenave ale przemarzają lub obumierają szczytowe oczka zwłaszcza na czopach zastępczych.
Piękne masz te krzewy, najpierw myślałam , że ich nie okrywasz.

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 15:14 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
To stało się już zupełnie typowe, że każdy kolejny rok jest nietypowy :mrgreen:
Ten rok na Dolnym Śląsku (z tego co wiem, na zachodzie Polski w ogóle) był o tyle nietypowy, że maj był wyjątkowo chłodny, mokry i parszywy; na szczęście w okresie kwitnienia, w odróżnieniu U mnie dojrzewania spodziewam się 2-3 tygodnie później, niż zwykle.

Na zachodzie nie tylko maj, ale czerwiec był nieprzychylny, a końcówka sierpnia powala na kolana. Zimne dni z dość intensywnymi opadami, a na dodatek osy i szerszenie masowymi nalotami plądrują moje grona. Jagody po nagryzane gniją i infekują następne. W tej chwili grona Nero, Arkadia, Prim są uszkodzone w 20-40%. Tylko czekać, kiedy dobiorą się do Ronda. Pułapki wabiące nie skutkują. Dojrzewanie jest opóźnione o trzy tygodnie. Nie wiem czy w tym roku uda się chociaż zrobić przeciętne wino.
Zdzisław.

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 17:57 
Ekspert
Ekspert

Pytanie głównie do Wieji..
Dziś zaczął się u mnie w gruncie wybarwiać Szachtior ... myślisz że dojrzeje?

Kristaly pomału znika, Nero troche mu brakuje ale już wybarwiony, Aloszenkin - grono kontrolne pożarte :) , Marszałek - gronko kontrolne veraison.
http://pu.i.wp.pl/k,NjU5MDEzNzksNDYxMDIwNzk=,f,20100829_IMG_1050_kristaly_grono_r800.jpg

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 19:37 
czeladnik
czeladnik

Space99 napisał(a):
Dziś zaczął się u mnie w gruncie wybarwiać Szachtior ... myślisz że dojrzeje?

Witam.
U mnie też zaczyna się wybarwiać , co prawda na ścianie południowej ,ale ja mam bliżej do bieguna północnego . W ubiegłym roku zrywałem Szachtiora na początku października , pestki miały kolor brązowo-bordowy , dla mnie trochę kwaśny (gustuję w dojrzałych owocach typu Timur ,Wostrog czy Arkadia).W ramach eksperymentu przetrzymałem go w piwnicy do grudnia ,jagody straciły trochę na jędrności ,ale smakowały.
W tym roku wszystko zależy od słońca ile go jeszcze będzie ,miejmy nadzieje ze przyjdą jeszcze słoneczne dni.

wieja

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 19:57 
Ekspert
Ekspert

No to mnie troszkę uspokoiłeś bo akurat tą część winniczki do południa mam w cieniu i martwiłem się że za późny więc już oparłem o niego szpadel a ten odrazu zareagował :) Tak czy siak nawet jak w tym roku nie dojrzeje to zostawię go na test w normalnym może przyszłym roku.

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 22:18 
mistrz
mistrz

Zuzanna napisał(a):
Ugriszy napisał(a):
Arkadie mam juz sprawdzona wiele lat,najlepiej sprawdza sie skosny pien ok metra i owocujaca loza,czyli guyot bez krotkich czopkow

W takim razie czy zostawiasz na zastępstwo- odnowienie 1 czopek czy odnawiasz z pierwszej owocującej łozy?
Ja cięłam typ Casenave ale przemarzają lub obumierają szczytowe oczka zwłaszcza na czopach zastępczych.
Piękne masz te krzewy, najpierw myślałam , że ich nie okrywasz.

Nie zostawiam arkadii na krotko bo daje z pierwszych oczek male grona a rosnie jak diabli,odnawiam z lozy,oczywiscie pien sie wydluza ale trafi sie rok ze da sie go odnowic.

PostNapisane: poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 22:30 
Kiper
Kiper

cascade

Załączniki:
cascade.JPG
cascade.JPG [ 100.39 KiB | Przeglądane 562 razy ]

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 08:58 
czeladnik
czeladnik

Ugriszy napisał(a):

Nie zostawiam arkadii na krotko bo daje z pierwszych oczek male grona a rosnie jak diabli,odnawiam z lozy,oczywiscie pien sie wydluza ale trafi sie rok ze da sie go odnowic.

Witam.
Też zauważyłem , że grona z pierwszych oczek są małe ,tylko co zrobić żeby łozy rosły jak diabli ? :P Arkadia u mnie ma słabe przyrosty i słabiutkie drewnienie.Oczywiście nie przeciążam owocowaniem, na krzewie nie ma więcej jak 5kg owoców.Może gdybym zastosował duże nawożenie mineralne przyrosty byłyby większe ,ale co z drewnieniem ?

wieja

PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 11:38 
Ekspert
Ekspert

Mam cztery krzewy Arkadii z czterech różnych źródeł.
2 najstarsze (z Winstoka i W.n.C.)od samego początku mają słabe przyrosty, co za tym idzie dość krótkie międzywęźla.
Trzecia sztuka z zeszłego roku (gołokorzeniowa - miała być Łorą) rośnie jak poprzednie.
Czwartą mam z ukorzeniania 2009r od JurkaG i tutaj już w roku posadzenia miałem super przyrosty, dłuższe międzywęźla i grube łozy tak że zostawiłem 60cm pień.
Tego roku musiałem znacznie ograniczyć na niej plon - zostawiłem chyba tylko 4 grona.
Była najbardziej obciążona ze wszystkich i mimo to latorośle rosły bardzo mocno.
Po ogłowieniu na jakieś 2,5m teraz szczytowe pasierby mają po ponad 0,5m.
Zebrałem część owoców i przyciąłem pień niżej (na 20cm) zostawiając 2 takie długie i grube latorośle wyrastające z niższej części pnia.
Jak zdrewnieją to będą ładne ramiona.

Zauważyłem, że tamte (może to te "krótko pędowe") ze szpaleru szybciej nabrały rumieńca.

Wszystko to może być też kwestia miejsca, nie wiem.

PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 12:25 
Ekspert
Ekspert

Te krótkopędowe faktycznie mają krótkie międzywęźla więc może to te.

PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 13:19 
Kiper
Kiper

Witam
A u mnie Timur zrobił sobie jaja :mrgreen:

Wacek

Załączniki:
418 Timur.jpg
418 Timur.jpg [ 88.86 KiB | Przeglądane 387 razy ]

PostNapisane: wtorek, 31 sierpnia 2010, 16:57 
Kiper
Kiper

Cascade dzisiaj.
Obrazek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1