Teraz jest niedziela, 8 czerwca 2025, 18:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 20:14 
Ekspert
Ekspert

lantan napisał(a):
Kapitanie jestem pod wrażeniem, czyżby to Twoja Seneka na szpalerze? U mnie Seneka od Ciebie ma się dobrze i zostawiłem jej dwie latorośle, a resztę usunąłem bo bylo ich kilka. liście ma jednak mniejsze niż ta domniemana Twoja. :lol:

Seneka, Seneka. Latorośla w większości z pąków zapasowych. "Załatwiona" wiosną przez przędziorki/roztocza. Gron zero.

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 22:32 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
A ja tam w tym roku postawiłem na liście :lol:

:lol: :lol: Też tak mam na niektórych, osypały się kwiatostany a liściorów cała ściana. :lol: :evil:

PostNapisane: piątek, 23 lipca 2010, 23:23 
Kiper
Kiper

shron napisał(a):
Pomimo dosyć chłodnej wiosny, krzaczki ładnie odrobiły stracony czas w ostatnich 3 tygodniach.

Teraz, kiedy jestem ponad tydzień co dziennie na winnicy, każdego dnia widzę przyrosty nie tylko w długości latorośli i pasierbów ale nawet w wielkości (i w wybarwieniu) gron.
Shron ma rację. Ostatnie 2-3 tygodnie ciągłych upałów - przynajmniej w moim przypadku - z nawiązką nadrabia chłodną wiosnę. Byle tak dalej! 8)

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 08:21 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Latorośla w większości z pąków zapasowych. "Załatwiona" wiosną przez przędziorki/roztocza. Gron zero.

U mnie trochę inaczej, brak szpecieli, przędziorków, a wiosną wybiły wszystkie pąki na łozie( z jednego oczka trzy latorośle) i na większości krzewów gron zero, na pozostałych od 1-3 rzadko 6 gron. Ktoś zaraz sobie pomyśli " chłopie w zeszłym roku przeciążyłeś krzewy owocowaniem " i dlatego krzewy nie owocują. Otóż nie! Zawsze moje krzewy cierpią na niedosyt, bo mocno redukuje grona i jeżeli z każdego oczka wybiły trzy latorośle, czyli pąk główny i pąki boczne bez kwiatostanów :shock: to może mnie ktoś oświeci i poda rozsądną przyczynę.
Zdzisław

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 08:53 
Ekspert
Ekspert

gronkowiec napisał(a):
U mnie trochę inaczej, brak szpecieli, przędziorków, a wiosną wybiły wszystkie pąki na łozie( z jednego oczka trzy latorośle) i na większości krzewów gron zero, na pozostałych od 1-3 rzadko 6 gron. Ktoś zaraz sobie pomyśli " chłopie w zeszłym roku przeciążyłeś krzewy owocowaniem " i dlatego krzewy nie owocują. Otóż nie! Zawsze moje krzewy cierpią na niedosyt, bo mocno redukuje grona i jeżeli z każdego oczka wybiły trzy latorośle, czyli pąk główny i pąki boczne bez kwiatostanów :shock: to może mnie ktoś oświeci i poda rozsądną przyczynę.
Zdzisław

Może jednak coś złego, czego nie dostrzegłeś, działo się na małych latoroślach z pąków głównych. U mnie właśnie tak było. Na niektórych odmianach te latorośla zaschły na innych przeżyły po interwencji (spóźnionej) Talstarem. Powolne zamieranie latorośli z pąka głównego, było sygnałem do rozwoju pąków zapasowych. Zauważyłem jednak, ze niektóre odmiany tak maja, że bez wyraźnej przyczyny ruszają jednocześnie ze wszystkich paków. O ile dobrze pamiętam, tego roku, w ten sposób zachował się Alwood (masowo) i kilka innych odmian w mniejszym stopniu.

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 09:29 
Ekspert
Ekspert

U mnie totalna susza, uschła nawet trawa, padają młode drzewa i krzewy których zapomniałem podlać. Ponad miesiąc nie padało, a jakie upały były w tym czasie to każdy wie. Widziałem często na horyzoncie chmury i błyskawice, grzmiało i wiało ale nie padało.
Starsze krzaki winorośli jeszcze dają radę, ale jagody nie rosną! Sporo gron ale makabryczna drobnica!
Miałem nie podlewać ale złamałem się i uruchomiłem poprzedniej nocy zraszacz "antyprzymrozkowy" i puściłem 8m3. Efekt prawie natychmiastowy, jagody urosły więcej w jedną noc niż przez ostatnie dwa tygodnie.

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 09:40 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
Miałem nie podlewać ale złamałem się i uruchomiłem poprzedniej nocy zraszacz "antyprzymrozkowy" i puściłem 8m3.

Michał nie obawiasz się rzekomego?
U mnie pada/leje od wczoraj i temperatura spadła do 20. Fantastyczne powietrze, aż chce się wyjść na zewnątrz 8)

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 10:44 
Kiper
Kiper

Wojan, piękną masz tę winniczkę.Masz chyba nieziemsko urodzajną glebę.zdaje się , że w okolicach Przemyśla, Lubaczowa takie są.Jechałam do Bolestraszyc to widziałam w ogródkach- ciemna jak u mnie w doniczce pod kwiatkami. Na takiej glebie to wszystko rośnie inaczej i można pozwolić sobie na takie obciążenie.

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 11:46 
Kiper
Kiper

kapitan napisał(a):
Może jednak coś złego, czego nie dostrzegłeś, działo się na małych latoroślach z pąków głównych...

Nie, nic się nie działo, po prostu od samego początku wzrostu latorośli nie dostrzegłem żadnych kwiatostanów. Pierwszy raz spotykam się z taką anomalią w mojej 27 letniej uprawie.
alkor napisał(a):
U mnie totalna susza, uschła nawet trawa, padają młode drzewa i krzewy których zapomniałem podlać. Ponad miesiąc nie padało....

Uprawiam krzewy na piaszczystej glebie 5 klasy, gdzie korzenie szkieletowe rosną praktycznie w żółtym piasku. Może nie padać 60-70 dni, a ja mam problem z przyrostem masy zielonej. Krzewy rosną na własnych korzeniach. W tym roku usunąłem kilkanaście krzewów Nera i Prima. Wszystkich korzeni szkieletowych nie dało się usunąć, bo sięgają głębiej niż 1 metr. Co roku usuwam korzenie podpowierzchniowe na głębokość 30 cm i tym sposobem zmuszam do tworzenia głównej masy w głębszych warstwach. Przez takie działanie opóźniam wiosenny start, ale za to później.... Krzewy w małych formach, czyli z bardzo małym udziałem drewna wieloletniego lepiej znoszą długotrwałe susze. U mnie to sprawdza się.
Zdzisław

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 12:13 
Kiper
Kiper

Zuzanna napisał(a):
Wojan, piękną masz tę winniczkę.Masz chyba nieziemsko urodzajną glebę.

Zuzanno, wcale nie mam tak urodzajnej gleby. Gdzieś to już tutaj pisałem, że 15-20 (czasami 30) cm wierzchniej warstwy to rzeczywiście ziemia, jednak nie czarna, b. ciężka a lekka, przewiewna. Poniżej to już jest sam piach. Nie znam nawet jej parametrów. W tym roku będę chciał próbkę oddać do zbadania.
Specjalnie nie nawoziłem, jedynie obornik świński pod głębokie nasadzenia.

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 12:33 
Kiper
Kiper

Wojtku, jeszcze pytanie: wytrzymuje Ci Nero bez okrycia, bo widzę pień w pionie?

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 14:06 
Ekspert
Ekspert

shron napisał(a):
alkor napisał(a):
Miałem nie podlewać ale złamałem się i uruchomiłem poprzedniej nocy zraszacz "antyprzymrozkowy" i puściłem 8m3.

Michał nie obawiasz się rzekomego?
U mnie pada/leje od wczoraj i temperatura spadła do 20. Fantastyczne powietrze, aż chce się wyjść na zewnątrz 8)

Obawiam się i dlatego tyle zwlekałem. Jak nie rzekomy, to susza wykończy jagody. Tam gdzie zraszacz nie sięgnął, Maradona Krasnaja wygląda jak Marszałek :lol:
Nadieżda Ukrainy ma kilka ładnych gron, ale poparzone jagody zaczęły więdnąć. Ludmiła i King Ruby, Łora, a1704 i wiele innych niesamowicie drobne.
Rzekomego złapały tylko Aloszenkin i Karmakod jeszcze przed pierwszym opryskiem Tanosem. Drugi raz zresztą nie pryskałem.
A rzekomy potrafi odróżnić deszcz od zraszania? Deszcz jest dobry, a zraszanie wywoła mączniaka?
Trochę nie chce mi się podlewać "pod krzak", a tak odkręcam wodę i idę spać.
Teraz też grzmiało, spadło dosłownie parę kropli ale już się rozpogadza.

Zjadłem już pierwsze słodkawe jagody Izy spod muru, kilka dużych grona Aloszenkina zjadł już rzekomy . Pod domem wybarwia się Sfinks.

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 14:33 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Ciekawe, ja jestem przyzwyczajony, że pierwsze winogrona, którymi można się zajadać pojawiają się od drugiej dekady września ( raczej jej końca niż początku) do drugiej połowy października. Proszę o odpowiedź , czy sąsiedztwo brzoskwiń szkodzi winorośli. Całe życie tak miałem( właśnie te jesienie z dzieciństwa-ponad 20 lat temu- wspominam , gdy w szkole podstawowej , końcem września szedłem do babci po lekcjach, piękna pogoda końca lata i początku jesieni i ten zapach brzoskwiń , smak winogron i żółte ręce od orzechów włoskich, wspomnienie na całe życie ), ale parę lat temu, gdy brzoskwinie zaatakowały jakieś grzyby zaraz rzuciły się na winogron, który musiałem wyciąć.

PostNapisane: sobota, 24 lipca 2010, 14:39 
Kiper
Kiper

Zuzanna napisał(a):
Wojtku, jeszcze pytanie: wytrzymuje Ci Nero bez okrycia, bo widzę pień w pionie?

okrywałem.
Jedynie frontenac gris nie okrywałem ale i tak zmarzł znad poziomu śniegu (max -30*) i musiał odbijać spod śniegu
Obrazek

PostNapisane: niedziela, 25 lipca 2010, 11:37 
Kiper
Kiper

Wojtku, czy masz jakiś nie pracochłonny sposób na okrywanie w powietrzu?
Czym to okryłeś , że nie przemarzło w powietrzu?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 278 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1