Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 23:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 23 maja 2018, 19:35 
mistrz
mistrz

Dziś rozpoczęło się kwitnienie Marqette w szpalerze.
Inne odmiany z dwa tygodnie w tyle, nie zauważyłem w poprzednich latach takiej różnicy.
Czy może mieć na to wpływ że Marqette jest na własnych korzeniach ?

Załączniki:
20180523_154856.jpg
20180523_154856.jpg [ 123.23 KiB | Przeglądane 497 razy ]

PostNapisane: środa, 23 maja 2018, 19:40 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, bo Małgosia nazwała tak swój region z racji łagodnych zim, ale prawdziwe tropiki to są u mnie na Podkarpaciu, bo w lipcu temperatury rzędu 36, 37C to prawie norma i to nieraz przez kilka dni. Ale za to w zimie potrafi przywalić -28, choć krótko. Tej zimy był jakiś wyjątek, bo minimalna była w lutym -22C i to tylko przez dwie noce. U mnie obecnie kilka dni z temperaturami po 24, 25C i lekkimi opadami deszczu, ale winorośl nie wyrywa się do kwitnienia, choć gleba lekka piaszczysto-gliniasta i szybko się nagrzewa. Dziś zrobiłem obchód szpalerów i chyba Aurora i Krystaly mają największą ochotę na kwitnienie.

PostNapisane: środa, 23 maja 2018, 20:06 
mistrz
mistrz

lantan napisał(a):
Zbyszku, bo Małgosia nazwała tak swój region z racji łagodnych zim, ale prawdziwe tropiki to są u mnie na Podkarpaciu, bo w lipcu temperatury rzędu 36, 37C to prawie norma i to nieraz przez kilka dni. Ale za to w zimie potrafi przywalić -28, choć krótko. Tej zimy był jakiś wyjątek, bo minimalna była w lutym -22C i to tylko przez dwie noce. U mnie obecnie kilka dni z temperaturami po 24, 25C i lekkimi opadami deszczu, ale winorośl nie wyrywa się do kwitnienia, choć gleba lekka piaszczysto-gliniasta i szybko się nagrzewa. Dziś zrobiłem obchód szpalerów i chyba Aurora i Krystaly mają największą ochotę na kwitnienie.

No cóż mogę to tylko potwierdzić. Ale te -22 w lutym po bardzo łagodnym styczniu i zwariowanym ubiegłym roku to było trochę "przegięcie" i niektórym odmianom nawet to zaszkodziło, Bianka np. staruje (nie tylko u mnie) od ziemi. Co do kwitnienia to wczoraj zaczęła jakaś riparia reszta chyba" ogląda się jedna na drugą"

PostNapisane: środa, 23 maja 2018, 20:48 
przedszkolak
przedszkolak

W Kotlinie Kłodzkiej dopiero ruszyło kwitnienie pod folią w gruncie jak zwykle opóźnienie około 2 tygodni ....choć to dolnośląskie .

Załączniki:
aloszenkin.jpg
aloszenkin.jpg [ 116.14 KiB | Przeglądane 451 razy ]

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 04:03 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
kuneg napisał(a):
Wszystko zależy, jaka to odmiana lawendy, bo są spore różnice między odmianami. Moja jeszcze nie kwitnie. Winorośl u mnie jeszcze wczoraj też nie kwitła. Nie kwitnie nawet to, co ma kawałek ściany wschodniej, południowej, czy zachodniej.

Grosso zakwitała zazwyczaj w drugiej połowie czerwca, a w tym roku kwitnie od wtorku. Blue Scent z kolei już od blisko tygodnia. Kwitnąc w połowie czerwca, lawenda pokrywała swój termin z terminem kwitnienia winorośli. No, w tym dziwnym sezonie też tak poniekąd jest, ale poza Oberlin1, nic nie kwitnie, nawet Triumf Alzacji, pokrewny do Oberlin.
Wczorajsze seminarium na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocku nt. warunków solarnych na Nizinie Śląskiej w perspektywie zmian klimatu zakończyło się konkluzją, by stawiać w naszym regionie na winorośl, zioła, jak lawenda i ogólnie sadownictwo.
piter.PL, Kotlina Kłodzka ma swój specyficzny klimat, chłodniejszy przecież od nizinnej części województwa i całego regionu. W kwietniu widać to po dwutygodniowej różnicy w kwitnieniu rzepaku.

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 07:25 
Kiper
Kiper

W tunelu zakwitły wczoraj Oryginał i Oryginał Czarny, Ataman, Krasotka i Nadieżda Azos.
Na dniach zakwitną Aniuta, Nizina, Arkadia i Ajwaz. Sfinks już powoli kończy kwitnienie.

W gruncie na razie nic nie kwitnie, chociaż Nero wygląda na zdecydowanego zakwitnąć już w tym tygodniu.

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 09:05 
mistrz
mistrz

U mnie od wczoraj kwitną Regenty (krzewy przyginane i okryte ziemią na zimę), a od niedzieli kwitnie stara Aurora. Dzisiaj natomiast zaczęły kwitnąć pierwsze deserówki: nieokrywane na zimę Festivee oraz okrywane Nero. :wink:

Ostatnio edytowano czwartek, 24 maja 2018, 10:46 przez Radek18, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 10:09 
Ekspert
Ekspert

Od paru dni zaczęły kwitnąć winorośle, Marquette i Marechal Foch.
Zaczyna rozchodzić się piękny zapach po winnicy.
Zlatuje się do nich mnóstwo trzmieli chyba z wylęgu, bo takie fajne malutkie :D

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 10:19 
czeladnik
czeladnik

Czy spotkaliście się z praktyką aby przed kwitnieniem bezposrednio,/w trakcie... Wyłamywać końcówki latorośli na których są kwiatostany???

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 10:35 
Kiper
Kiper

Tak,ja tam postępuje w przypadku paru odmian,które mają za duży wigor i przez to miały problemy z zapylaniem.Chyba pomaga.

P.

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 10:47 
Kiper
Kiper

Ja też tak robię.

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 14:52 
Kiper
Kiper

U mnie w pełni kwitnie już Marquette, Solaris zaczyna, kwitnie pod ścianą Johanniter, w tunelu skończyły Furmoasa Albae, Kiszmisz Zaporoski, Prim. Kwitną jeszcze Arkadia, Nadieżda Azos, Ajwaz, Ljubimyj, Eszter, Donmarpa Polonia, Poloskei Muskatoly. Jeszcze brakuje Regenowi, Johanniter, Cabernet Dorsa i Muscaris w gruncie.

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 15:14 
Kiper
Kiper

teksanski napisał(a):
Czy spotkaliście się z praktyką aby przed kwitnieniem bezposrednio,/w trakcie... Wyłamywać końcówki latorośli na których są kwiatostany???

"Książkowy" przypadek to Swenson Red, bez tego zabiegu grona są często źle zapylone

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 15:51 
Kiper
Kiper

DariuszNS napisał(a):
teksanski napisał(a):

"Książkowy" przypadek to Swenson Red, bez tego zabiegu grona są często źle zapylone

Jakim jeszcze odmianom zalecane jest wyłamywanie czubków latorośli?

PostNapisane: czwartek, 24 maja 2018, 15:54 
czeladnik
czeladnik

MF pod ścianą zakończył kwitnienie
MF w gruncie kwitnie od kilu dni
Stara NN z Zielonej Góry w gruncie zakończyła kwitnienie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1