Teraz jest środa, 11 czerwca 2025, 11:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2013, 21:29 
Kiper
Kiper

U mnie przy południowo-wschodniej ścianie w pełni kwitnienia Marszałek, Leon M. , Swenson R. i Cascade. Reszta w szpalerach czeka. Nie zauważyłem osypywania zawiązków.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2013, 21:39 
przedszkolak
przedszkolak

manuns napisał(a):
Kwitnie Cascade i zaczyna Solaris . Na Rondzie też pojawiły się pojedyncze kwiaty. Niestety część kwiatostanów Solarisa ( ok 20 % ) osypuje się nie zdążywszy zakwitnąć. Najprawdopodobniej odpowiedzialna za to jest aura , lub przędziorki których plagę mam w tym roku , a nie było się jak z nimi rozprawić ( przestaję wierzyć w skuteczność pod tym kątem oprysku myjącego siarką ) .

Mariusz Ty chyba masz jakiś super klimat?, ja mieszkam kilka kilometrów od Ciebie, a Solaris u mnie to może za tydzień ruszy, na razie to tylko w tunelu coś tam zaczyna kwitnąć. Solaris u mnie podobnie, (kwiatostany osypują się), i tylko na tej odmianie, reszta ok. Robiłem oprysk przed deszczami na szarą pleśń i przędziorki. Chyba jest to odmiana bardzo wrażliwa na wahania temperatur, już drugi rok z rzędu mam podobny problem.

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2013, 22:46 
Ekspert
Ekspert

Mimo, że na razie pogodę mam lepszą niż na południu Polski, słońce świeci od kilku dni, a deszczu w porównaniu z Wami miałam niewiele, o kwitnieniu mowy nie ma. Wszystko mocno zaciśnięte "w piąstki"
Kwitnie tylko szklarnia.
Dziś późnym wieczorem zrobiłam oprysk całej winniczki. Jak na szklarnię - późno wiem, ale byłam zalatana, wszak to koniec roku szkolnego. A na dodatek, Borne Sulinowo obchodzi 20 rocznicę otwarcia miasta. Kiedy to zleciało??

PostNapisane: sobota, 8 czerwca 2013, 22:49 
czeladnik
czeladnik

A jednak, pomimo ochrony część kwiatów się osypuje, dotknęło to przede wszystkim Seyvala, co będzie z resztą okaże się już niedługo :?

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 12:53 
przedszkolak
przedszkolak

Niby dwa dni słońca a cztery razy padał deszcz . U mnie spadły pierwsze kołpaczki na MO i Peage 5-10 .

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 13:00 
Ekspert
Ekspert

U mnie jeszcze kwiatków nie zauważyłem, ale zapach owszem - znaczy zaczęło się. :)

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 13:34 
czeladnik
czeladnik

U mnie zaczęła kwitnąć kodrianka, na szczęście pogoda sie zrobiła :D
Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 14:04 
Kiper
Kiper

miszas21 napisał(a):
manuns napisał(a):
Kwitnie Cascade i zaczyna Solaris . Na Rondzie też pojawiły się pojedyncze kwiaty. Niestety część kwiatostanów Solarisa ( ok 20 % ) osypuje się nie zdążywszy zakwitnąć. Najprawdopodobniej odpowiedzialna za to jest aura , lub przędziorki których plagę mam w tym roku , a nie było się jak z nimi rozprawić ( przestaję wierzyć w skuteczność pod tym kątem oprysku myjącego siarką ) .

Mariusz Ty chyba masz jakiś super klimat?, ja mieszkam kilka kilometrów od Ciebie, a Solaris u mnie to może za tydzień ruszy, na razie to tylko w tunelu coś tam zaczyna kwitnąć. Solaris u mnie podobnie, (kwiatostany osypują się), i tylko na tej odmianie, reszta ok. Robiłem oprysk przed deszczami na szarą pleśń i przędziorki. Chyba jest to odmiana bardzo wrażliwa na wahania temperatur, już drugi rok z rzędu mam podobny problem.

Tomku, to tylko zasługa czarnej agrotkaniny ( maty ściółkującej ).
W tym roku zaryzykowałem ( przymrozki majowe u mnie to naprawdę rzadkość ) i rozłożyłem ją już na drugi dzień po odkryciu i podwieszeniu krzewów.
Wyścielam nią całość winnicy ( nie zostawiam zadarnionych międzyrzędzi ).
Bardzo skutecznie nagrzewa glebę , co jest równie ważne jak sama ilość dni słonecznych .
Po kilkuletnim doświadczeniu z nią stwierdzam że przyśpiesza kwitnienie o ok. 1-2 tygodni i dojrzewanie ok. 2-3 tygodni.

Taka np. Iza dojrzewała mi wcześniej na przełomie sierpnia i września ( identyfikacja-odmian-f25/prosba-o-pomoc-w-identyfikacji-niby-aurory-t6212.html ), a po rozłożeniu agrotkaniny końcem lipca jest już podskubywana ( dojrzewa w pierwszym tygodniu sierpnia ) .

W piątek też wykonałem oprysk magusem na przędziorki . Po dwóch godzinach znowu deszcz.
Po zakończeniu kwitnienia planuję oprysk miedzianem i siarkolem.

Sezon 2012 : https://plus.google.com/photos/10936528 ... 1334856433
Sezon 2013 : https://plus.google.com/u/0/photos/1093 ... 7474865297

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 20:39 
Ekspert
Ekspert

Space99 napisał(a):
Pierwsze dwa dni słońca od... 2 tyg.? i w gruncie ruszył marszałek (pierwsze kołpaczki spadły). W tunelu Saszienka L., Aloszenkin, Jelena zaczęły w końcu bo przyrosty mają zdecydowanie nie na pore kwitnienia.
Aloszenkin u mnie kwitnie pod południową ścianą od kilku dni. Kwiatostany prze ogromne w stosunku do przyrostów.

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 20:54 
czeladnik
czeladnik

U mnie Rondo zaczyna powoli kwitnąć natomiast Muscat odeski zrzuca kwiaty pojdzie pod siekiere:) miał szanse kilka lat :) zastąpie go Muscarisem który zdecydowanie lepiej sobie radzi:)

Solaris

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 21:04 
Kiper
Kiper

Myślę, że po doświadczeniach tego roku nie ma co podejmować radykalnych decyzji. Wygląda na to,że będziemy mieli dwie pory roku. Jedna, deszczowa, a druga zimowa. W takich warunkach nawet uprawa ryżu może się nie udać.
Kiedy pomyślę, że to może być kolejny rok mojego wkurzania się na pękające jagody Wikroii 5, to sam mam po raz któryś już z rzędu ochotę chwycić za szpadel i wykorzenić ją tak, by nawet jeden korzonek w ziemi nie został.

PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2013, 21:09 
mistrz
mistrz

Dzisiaj pierwsze kwiaty rozwinięte na Arkadii i Kiszmisze Łuczistym w szklarni. Jak czytam wasze posty o kwitnieniu w gruncie to zastanawiam się czy przypadkiem tegoroczna wegetacja u mnie nie ma bliżej do Suwałk. Tydzień mocnego ochłodzenia w maju i kolejny chłodny i deszczowy początkiem czerwca mocno dały się we znaki.

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 13:44 
nowicjusz
nowicjusz

witam,przedstawie,sie jestem grzes mieszkam pod krakowem i od dziecinstwa podoba mi sie winorosl od 10 lat uprwiam razem z zonka kilkadziesiat fajnych odmian :lol: jestm nowy na forum, wracajac do watku kwitnienia u nas od kilku dni pieknie kwitnie jhd i muskat letni mam cicha nadzieje ze jubilej sie zapyli. frumoasa albe tez zaczyna szczescie ze sie pogoda poprawila bo w tunelu zaczela szalec szara plesn

wino kobiety spiew ;-)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 18:51 
Kiper
Kiper

U mnie kwitnienie zaczęło się w zeszłym tygodniu:
2013-06-06 Isabela
2013-06-07 Agat Doński
2013-06-10 Bianca
2013-06-10 Konsuł
i chyba nie jest źle bo kolejne zaczną na dniach a pogoda zapowiada się przyzwoita więc powinno być ok.
Oprysk profilaktyczny trafiłem przed deszczami więc jak narazie wszystko zgodnie z planem :)

A pozaplanowo to dziś zakwitło też kiwi, które pierwszy raz okryłem ziemią na zimę i skutek jest taki że obsypane kwieciem straszliwie :)

PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:04 
Ekspert
Ekspert

U mnie, w "tropikach" ;-) dopiero wczoraj rozpoczęły kwitnienie LM i MF na pergoli. Nie zdążyłam prysnąć :( bo od tygodnia pada. Jak się pokazuje słońce, to temperatura za wysoka i w tak kółko. Na LM widać szarą pleśń :-(
(...)
Mam tylko nadzieję, je jutro prognoza się sprawdzi i zdążę pod wieczór prysnąć SNL.
Muszę koniecznie przypilnować również oprysku przeciw sz.p. w tym roku, bo nie zapowiada się zbyt różowo.

Edit: po przeczytaniu o gradobiciu na Śląsku, lepiej, żeby szalg niczego nie trafiał.

Ostatnio edytowano wtorek, 11 czerwca 2013, 16:54 przez kuneg, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1