To opracowanie, to dokładniej jest rozdział anglojęzycznej książki. Sama treść nie jest problemem, a zwłaszcza, że i tak podał bym odnośniki do literatury źródłowej. Chodzi mi wyłącznie o to jak zrobić ze zdjęciami - w opracowaniu typu projekt inżynierski, czy praca magisterska, nie miał bym wątpliwości - wstawił bym oryginalny obraz i odnośnik do literatury skąd go wziąłem, natomiast moje wątpliwości są związane z tym, że w pewnym sensie miało by to być opublikowane.
Nie chciał bym, aby było to ponownie wykorzystane przez inne osoby. Niestety przeglądając zagraniczną literaturę natknąłem się na identyczne ilustracje, jakie widziałem w polskich publikacjach z tym, że zagraniczni autorzy podawali dodatkowo źródła skąd pozyskali te ilustracje(chyba, że to ich dzieło), natomiast w wydaniach krajowych(niewątpliwie nowszych) autor nawet się nie wysilił aby podać jakikolwiek odnośnik, choćby jako literatura uzupełniająca, więc wychodziło by na to, że to jego dzieło... Stąd też kolejne moje wątpliwości, bo mogę się natrudzić, a ktoś bezczelnie to wykorzysta i podpisze swoim nazwiskiem...
Na razie nie mam czasu, aby zgłębiać szczegóły i siedzieć na forach prawnych(to nie dla mnie) - w wolnych chwilach zabiorę się za pracę, a wątpliwości odnośnie publikacji rozwiążę później, zwłaszcza, że właśnie przyszło mi na myśl skontaktować się w tej strawie z pewną osobą...