Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 23:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 17:43 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,
Nasz pierwszy post, szukamy pomocy. Na winogronach nie znamy się w ogóle. Nasz gatunek to "ciemne, bardzo smaczne" z Tesco.

Posadziliśmy je 6 lat temu. Przez pierwsze lata kwiatów nie było prawie w ogóle, a te co były - szybko opadały. Myśleliśmy - OK, musi się zadomowić. W zeszłym roku kwiatów nagle było mnóstwo i rozbudziło to nasze nadzieje. Jednak ostatecznie wszystkie opadły i nie otrzymaliśmy ani jednego owocu.

Musimy więc coś robić źle i mam nadzieję, że uzyskamy tu właściwą poradę. Zaznaczam, że z tym winogronem nie robimy nic szczególnego poza nawożeniem naturalnym nawozem oraz opryskiem antygrzybowym wczesną wiosną i późną jesienią. Poniżej zdjęcia:

15 czerwca:

http://i.imgur.com/7mggHR5.jpg?1

http://i.imgur.com/uURQvru.jpg?1

4 lipca:

http://i.imgur.com/wnrjd5u.jpg?1

http://i.imgur.com/ybvwjBW.jpg?1

http://i.imgur.com/4L46ANz.jpg?1

Z góry dziękujemy za wszelką pomoc :D

Tomek i Aneta

regulamin 3.1. Zdjęcia zamieszczane na Forum nie mogą mieć szerokości większej niż 500 px.
Zmieniłem na linki - Space99

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 19:09 
Ekspert
Ekspert

Prawdopodobnie nic nie robicie źle.
Kluczowa jest odmiana - sorry, ale "smaczna, ciemna z Tesco" nie wrózy jej dobrze. W supermarketach sprzedawany jest najgorszy chłam, jak i odmiany nieodpowiednie dla poczaątkujących - sprzedają co im w ręce wpadnie.
Być może jest to odmiana obcopylna która wymaga innej odmiany w sąsiedztwie, może mieć genetyczną wadę zapylania.
Polecam wziać sadzonkę z forum - np Agat Doński - rośnie szybko, owocuje prędko, nie choruje, nie wymaga specjalnych zabiegów - a owoce wczesne i całkiem niezłe.

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 20:41 
Ekspert
Ekspert

Canin napisał(a):
Być może jest to odmiana obcopylna która wymaga innej odmiany w sąsiedztwie, może mieć genetyczną wadę zapylania.
Chyba masz rację.
Zdjęcia nieregulaminowe, ale dzięki temu widać, że słupki raczej normalne w tych kwiatach nie są.

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 20:47 
Ekspert
Ekspert

A czy te kwiaty nie są czasem męskie? Z tego co kojarzę to niektóre podkładki mają takie właśnie kwiaty.

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 21:00 
Ekspert
Ekspert

stelek napisał(a):
Nasz gatunek to "ciemne, bardzo smaczne" z Tesco.

A czy w ogóle kiedykolwiek spróbowaliście te "bardzo smaczne winogrona"? Jeśli nawet nie było kontrolnego gronka to myślę, że powinniście chwycić za szpadel a następnie poszukać na forum odpowiednich sadzonek.

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 21:16 
czeladnik
czeladnik

2013 był bardzo zimny i deszczowy podczas kwitnienia, moje solarisy obsypały kwiatostany w 100%, inne odmiany wypadły lepiej. Czekaj na lepszy rok. Jednak wyglądało to trochę inaczej kwiaty solarisów odpadały ale były całkiem zdrowe a u Ciebie jakieś czarne niektóre może to jakieś porażenie grzybowe. Proponuję przed kwitnieniem oprysk uniwersalny ja robię 2x (czytaj sen nocy letniej) i jeszcze oprysk na przędziorki.

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 22:15 
nowicjusz
nowicjusz

tom82 napisał(a):
...i jeszcze oprysk na przędziorki.

No właśnie - przędziorki... Na ostatnim zdjęciu widać "nitki" - czy tak właśnie może wyglądać objaw przędziorków, czy to jednak coś innego?

Jeśli to przędziorki, to czym i kiedy najlepiej to spryskać?

"Bardzo smaczne" było napisane na opakowaniu. Nie mieliśmy okazji spróbować :thumbdown:

Obok tego krzewu mam posadzone "jasne, bardzo smaczne", które trochę owocuje, więc inny gatunek obok jest. Niemniej te dwa krzewy nie kwitną dokładne w tym samym czasie. W zeszłym roku dosadziliśmy więc kolejne, jeszcze inne, właśnie ze względu na to, że do zapylenia może być potrzebny inny krzew.

Sąsiad ma kilka winorośli innego (ale wszystkie tego samego gatunku) i on problemów nie ma...

PostNapisane: sobota, 12 kwietnia 2014, 23:05 
Ekspert
Ekspert

stelek napisał(a):
W zeszłym roku dosadziliśmy więc kolejne, jeszcze inne

Też z Tesco? Ja kupiłem swoim życiu 6 sadzonek w sklepach ogrodniczych i tylko dwie były tym co pisało na etykiecie, cztery to były jakieś ordynarne labruski - więc zdecydowanie nie kupuj odmian w takich sklepach.
6 lat czekasz na owoce które nawet nie wiadomo jakie będą? Gdybyś chociaż znał nazwę to mógłbyś mieć nadzieję że to coś fajnego - a tak to odmiana:
http://www.winogrona.org/index.php?title=Yyyyy....

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 07:22 
mistrz
mistrz

stelek napisał(a):
Posadziliśmy je 6 lat temu......

Aneto i Tomaszu!!!
Jestem Waszym fanem :oops:
Szacun...gratulacje...pokłony... i jeszcze inne gesty za Waszą cierpliwość!!!
Ja bym chyba tyle nie wytrzymał.

Canin napisał(a):
stelek napisał(a):

Chyba tę odmianę Kolega Canin chciał Wam zasugerować :) , ale mu link nie wyszedł :) :
http://www.winogrona.org/index.php?title=Yyyyy....
czyli taką...nie istniejącą.
czyli tak trochę...prześmiewczo

A tak na poważnie, to kupcie np. na e-sadzonka.pl lub u kogoś z tego forum jakąś wybraną odmianę, i za trzy lata będziecie cieszyć się owocowaniem.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 08:45 
Ekspert
Ekspert

Link jest ok.
Powinno być - "a tak to kupiliście odmianę Yyyyyyy" zamiast czegoś porządnego :)
Ale 6 lat robią wrażenie! Na jesień chętnie podeślę Wam coś z tegorocznego ukorzeniania.

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 10:57 
Kiper
Kiper

Aneto i Tomku - dokładnie obejrzałem Wasze zdjęcia winorośli, zarówno kwiatostany jak i liście, i skłania mnie to do oświadczenia, że Wasza winorośl zaatakowana została przez przędziorki. Wyraźnie widać białe niteczki, a na liściach, od spodu, ciemne kropi (to odchody po przędziorkach) oraz białe malutkie kropeczki (jaja). W tym roku postarajcie się oglądać kwiatostany i spód liści przez dobre szkło powiększające, bo czeka Was to samo i dlatego zakupcie odpowiednie środki zwalczające przędziorki (magus lub decis), i stosujcie je zgodnie z instrukcją.

Pozdrawiam Janusz

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 14:16 
nowicjusz
nowicjusz

Dzięki za porady. Postanowiliśmy - w tym roku pryskamy ostro przędziorka, a jeśli owoców nadal nie będzie to łopata.

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 14:52 
Ekspert
Ekspert

Ja tam żadnych przędziorków nie widze! Faktycznie te kwiaty wyglądają badzo dziwnie jak męskie i osypanie po niezapyleniu. Masz jakieś fotki liści ? i co by to miała być za odmiana?

Ta ostatnia fotka to nie nitki przędziorków tylko tak wyglądają niektóre odmiany np. Rondo.
Jakby to były przędziorki to przedewszystkim liście byłyby całe powykręcane i zdeformowane .

A teraz dobra rada! posadź sobie świadome , dobre odmiany a nie proś się o owoce 7-my rok. Sam z kolekcji usuwam odmiany kóre są mało plenne, grymaśne lub na które trzeba chuchać żeby choć spróbować owoców. Naprawde jest w czym przebierać.

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 19:15 
czeladnik
czeladnik

stelek napisał(a):
w tym roku pryskamy ostro przędziorka

Szkoda zachodu na opryski na przędziorka. Tu nie ma przędziorka!

PostNapisane: niedziela, 13 kwietnia 2014, 19:33 
Ekspert
Ekspert

Według mnie to szara pleśń mogła zrobić. Warunki w ub roku sprzyjały. Pisał o tym kiedyś "doktorek" choroby-i-szkodniki/seyval-blanc-zaschajace-kwiatostany-t6037-30.html?hilit=opadanie%20kwiatostan%C3%B3w#p90790

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1