Teraz jest poniedziałek, 12 maja 2025, 17:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 10:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="viking"]
Przy okazji pytanie do Janusza ale i do wszystkich którzy mają takie amerykańskie wynalazki: Czy 4 grona na latorośli to taka ich norma?

Zależy od stanowiska, nawożenia itp. 3 są zazwyczaj, 4 bywają. Ja zostawiam po 2.
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 13 maja 2008, 13:59 
czeladnik
czeladnik

Właśnie pozostawienie 2 zaplanowałem. Żona znów będzie rozpaczać. Uważa, że gdyby mnie pozbawić sekatora to owoców już w ubiegłym roku by miała tyle że ho, ho a może jeszcze troszkę :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 22:14 
Ekspert
Ekspert

Wracając do mojego pytania i Waszych odpowiedzi... to chyba jednak nie były gronka kwiatowe.. :( Wyciągnęło się tylko toto nieco, w niczym nie przypomina kwiatostanów na innych krzewach, oplątały wąsami druty i nadal malutkie, takie nie wiadomo co... niby do kwiatostanów podobne, ale nie powiększają się... Oj nie pojem ja sobie w tym roku :(

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 22:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="aguskac"]Wracając do mojego pytania i Waszych odpowiedzi... to chyba jednak nie były gronka kwiatowe.. :( Wyciągnęło się tylko toto nieco, w niczym nie przypomina kwiatostanów na innych krzewach, oplątały wąsami druty i nadal malutkie, takie nie wiadomo co... niby do kwiatostanów podobne, ale nie powiększają się... Oj nie pojem ja sobie w tym roku :(

Niestety kilogramów to nie będziesz miała ale po parę jagódek na spróbowanie to powinnaś się doczekać.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 10 czerwca 2008, 22:54 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za pocieszenie. Nie wiem jak się wyrobię, bo ledwie wiem jak się nazywam :) , ale postaram się wkleić jakąś fotkę, wtedy może łatwiej będzie Wam powiedzieć czy toto nadal jest kwiatostan czy już zmieniło "status" :) Pozdrawiam wszystkich cieplutko Aga

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 czerwca 2008, 22:14 
Ekspert
Ekspert

Witam.
Załączam moje dziwolągi i ponawiam pytanie, czy to kwiatostany?
ani sie toto nie powiększa, siedzą sobie takie same już dłuższy czas, poowijały się razem z wąsami o druty...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mam tak na 3 krzewach

A tu dla porównania z innego krzewu... te już chyba wyglądają normalnie, choć nie oszałamiająco :)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Nikt się z czymś takim nie spotkał? To "coś" jest na nieznanych mi odmianach, sztobry dostałam od znajomych, może powinnam wykarczować...? bo dobre miejsce zajmują , przy ścianie domu, mam je 4 rok, powinny mieć już normalne grona chyba...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
mam je 4 rok, powinny mieć już normalne grona chyba...

Wygląda na to, że pomimo odpowiedniego wieku nie są jeszcze gotowe na normalne owocowanie. Za rok powinno już być normalnie. Jak nie jesteś pewna czy warto czekać, to najprościej odwiedzić znajomych w celach degustacyjnych :wink:

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 20:12 
Kiper
Kiper

[quote="aguskac"]Nikt się z czymś takim nie spotkał?

Spotkał, spotkał. To są szczątkowe kwiatostany, które czesem pojawiają sie na wąsach. O powinowactwie wąsów z kwiatostanami pisze Madej.
Takie pączki, o ile ich nie usuniesz zapewne wkrótce zakwiną i pewnie też zaowocują (bywa). Kilka jagódek.
Andrzej

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 20:20 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"]
Cytuj:
mam je 4 rok, powinny mieć już normalne grona chyba...

Wygląda na to, że pomimo odpowiedniego wieku nie są jeszcze gotowe na normalne owocowanie. Za rok powinno już być normalnie. Jak nie jesteś pewna czy warto czekać, to najprościej odwiedzić znajomych w celach degustacyjnych :wink:

Co ciekawe jeden z tych krzewów miał w tamtym roku 1 gronko, ale kwiatostan wyglądał normalnie. Było parę jagódek, ciemnych, małych, żadna rewelacja. Znajomi dostali od znajomych raczej nie ma szans na degustacje, poza tym mam takich więcej i nie wiadomo które od kogo hihih
Miałam w tym roku ocenić czy zostawić czy na ognisko, no i teraz nie wiem co dalej.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 20:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"][quote="aguskac"]Nikt się z czymś takim nie spotkał?

Spotkał, spotkał. To są szczątkowe kwiatostany, które czesem pojawiają sie na wąsach. O powinowactwie wąsów z kwiatostanami pisze Madej.
Takie pączki, o ile ich nie usuniesz zapewne wkrótce zakwiną i pewnie też zaowocują (bywa). Kilka jagódek.
Andrzej

To nie usunę :) czy te kilka jagódek będzie miało taki smak jak w przyszłości owoce z tego krzewu?

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 20:31 
Kiper
Kiper

[quote="aguskac"]To nie usunę :) czy te kilka jagódek będzie miało taki smak jak w przyszłości owoce z tego krzewu?

No nie ma innego wyścia :D :D :D

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 17 czerwca 2008, 21:03 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"][quote="aguskac"]To nie usunę :) czy te kilka jagódek będzie miało taki smak jak w przyszłości owoce z tego krzewu?

No nie ma innego wyścia :D :D :D

Dzięki. To może uda mi się ocenić czy przesadzić do winniczki na górkę czy na opał :)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 czerwca 2008, 21:13 
Kiper
Kiper

1/ Jeśli niewiadome źródło i nie możesz się doczekać na owocowanie, a dotychczasowe gronka nie miały "rewelacyjnego" smaku, to chyba trzeba się pozbyć. Tym bardziej, że jak piszesz, zajmują "dobre" stanowisko.
U siebie też mam krzaczki "niewiadomego" pochodzenia, które w tym roku dały kiście, ale z bardzo małą ilością kwiatostanów. Obok, Agat Doński, rodzi "na grandę". :D
2/ Szczątkowe kwiatostany na wąsach - też miałem podobne przypadki - z reguły wąsy okręcają się na podporze a kwiatostany usychają i nie dają owoców - szkoda sobie robić nadziei. :(
Beny

Tytuł:
PostNapisane: środa, 18 czerwca 2008, 21:24 
Ekspert
Ekspert

[quote="beny"]1/ Jeśli niewiadome źródło i nie możesz się doczekać na owocowanie, a dotychczasowe gronka nie miały "rewelacyjnego" smaku, to chyba trzeba się pozbyć. Tym bardziej, że jak piszesz, zajmują "dobre" stanowisko.
Beny

Beny, ja mam trochę miejsca więc mogłabym je przesadzić gdzieś indziej, tylko nie wiem czy warto. Z drugiej strony 4 lata im poświęciłam to nie chcę tak od razu na chrust. Zanim reszta dorośnie do owocowania byłoby co pojeść.
Mogę też poczekać jeszcze rok, sadzonki tegoroczne już posadzone w przedszkolu. Jak je posadzę na stałe miejsce przyszłej jesieni zamiast w tym roku też się chyba nic nie stanie. Tym bardziej, że mogę potem wykopać z dużą bryłą ziemi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1