Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 05:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 05:48 
Ekspert
Ekspert

Bry :)

Jaka jest aktualna mądrość forumowa w temacie mycia łóz siarką?
Widzę, że temat ewoluował - dawniej było to trendy a obecnie chyba już nie? ;)
Myć czy nie myć Siarkolem?

Drugi temat - kwas giberelinowy. Tutaj wyczytałem, że warto:
http://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.dl-catalog-0b7ce64e-ee21-4d47-bbaa-3c4f64dad2a5
ale akurat tej odmiany nie mam. Mam Leona, Alibernet, Swensona, Muscat Blue, Solarisa i z dziesięć różnych
deserówek. Na których odmianach warto zastosować, a na których nie?

Czy dobrze rozumiem, że ten hormon działa punktowo - czyli tylko na te kwiatostany,
które wykąpie w roztworze? Nie na cały krzew?
Mógłbym zrobić dzięki temu porównanie...

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 06:03 
Ekspert
Ekspert

Porówniać możesz. Dobrze rozumiesz,że działa punktowo. Jednak jak jest z dostępnością? I czy warto dopalać krzewy? Nie warto wsadzić więcej krzewów? W przyrodzie nic nie jest bez konsekwencji.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 06:04 
Ekspert
Ekspert

Jakubie. Poruszyłeś jednak ciekawy temat podłożony badaniami.

PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 06:06 
Ekspert
Ekspert

Z dostępnością problemu nie ma - kupiłem na ebayu, przyszło listem w tydzień <>.
1g wystarczy na lata...

PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 06:20 
Ekspert
Ekspert

Zadziała. Widziałem badania na ten temat na viniferach w Czechach. Choć efekty nie były 2x,ale wykazali znaczący wpływ in plus na jakość i ilość owocu.

PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 14:50 
Kiper
Kiper

W zalinkowanych badaniach użyli dwóch substancji - GA3 oraz NOA.

GA3 trzeba ściągać, ale w PL jest dostępny mix GA4 + GA7 z rejestracją na jabłonie i grusze. Etykieta: https://www.gov.pl/documents/912055/913 ... 281%29.pdf

Wszyscy leją GA3, ale niby taki miks GA4 i GA7 też działa. Dokopałem się do patentu który opisuje użycie GA4+GA7 na winoroślach:

Both application rates of the GA4-rich GA4/7 mixture solutions (10 mg/L, 50 mg/L), and method of application, i.e., submersion and spraying at 60 DBV and at 30 DBV, increased the average per bunch fresh weights and the numbers of berries formed per bunch, with many of the increases showing significance, relative to the control (FIGs. 11 A, 11B). The per berry fresh weights and dry weights, along with the water content, the °Brix, and sugar content were all similar to the control values (FIGs. 11C, 12A, 12B, 12C, 13A). However, both GA4/7 application rate and application method, i.e. submersion and spray, gave appreciably increased per berry skin anthocyanin concentration and total polyphenol index (TPI) (FIGs. 13B, 13C), with several of the increases being significantly different from the controls. Also, the 50 mg/L treatment of the GA4-rich GA4/7 mixture when applied at 60 DBV, increased the per berry dry weights relative to the controls (FIG. 12().

https://patents.google.com/patent/WO2017161453A1/en

Ogólnie to jaki jest problem z tymi całymi giberelinami? Geemło to zło, czy faktycznie jakieś niepokojące badania wypłynęły?

PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 22:37 
Kiper
Kiper

tupisac napisał(a):
Andrzej_z_Wolki napisał(a):
A gdyby tak TU byłaby fajna kontunuacja pokoleń .
:wink:

No byłaby. Trzeba było wrzucić linka. Zazwyczaj ci z większym stażem po prostu linkują dyskusje warte wyciągnięcia z archiwów. Często nawet linkują do konkretnych postów czy wypisują główne punkty. Tak żeby było miło i konkretnie.

Zresztą, to forum jest trochę jak taki powolny czat na tury który trwa od 30 lat, ze skłonnością do chaotycznego meandrowania i gubienia połowy treści poprzez wygaśnięcia. Generalnie się nie dziwię że mało ludzi używa forumowej wyszukiwarki - sam próbowałem na początku, ale szybko mi przeszło. Na szczęście nie ma tutaj reżimu rodem z elektrody ;)

Taak zaproponuj Młody Człowieku "Starym Repom" ( ja się do nich zaliczam !!) jakaś REORGANIZACJĘ typu KONTYNUACJA
POKOLEŃ
Byłoby fajnie mieć w jednym wątku CAŁY PRZEGLĄD TEMATU całą jego "ewolucję" np aż do TERAŻNIEJSZOŚCI

Jakakolwiek forma życia na planecie Ziemia aby przetrwać ( z wyjątkiem większości roślin) żywi się unicestwianiem innego rodzaju życia.My ludzie robimy to od poczęcia. -:) Niewytłumaczalny jest fakt unicestwiania się w ramach jednej rasy: LUDZKIEJ.ja

PostNapisane: sobota, 8 maja 2021, 23:31 
mistrz
mistrz

RolnikSam napisał(a):
Drugi temat - kwas giberelinowy.
(...)
Mam Leona, Alibernet, Swensona, Muscat Blue, Solarisa i z dziesięć różnych
deserówek. Na których odmianach warto zastosować, a na których nie?

Czy dobrze rozumiem, że ten hormon działa punktowo - czyli tylko na te kwiatostany,
które wykąpie w roztworze? Nie na cały krzew?
Mógłbym zrobić dzięki temu porównanie...

Działa punktowo. Możesz zanurzać kwiaty w jej roztworze albo je spryskiwać. Ja spryskiwałem. Efekt zależy od użytego stężenia. Używałem stężeń 0,075 g/l oraz 0,05 g/l. Będziesz potrzebował odpowiedniej wagi. Generalnie giberelina najlepiej rozpuszcza się chyba w 70% alkoholu etylowym. Jak zatem widzisz jest sporo zabawy, żeby odważyć odpowiednią ilość gibereliny, rozpuścić ją i następnie rozcieńczyć roztwór wodą, aby uzyskać odpowiednie stężenie.

Dla odmian o których wspomniałeś nie warto. Muscat Bleu moim zdaniem lepiej wygląda bez GA3, z przerobówek spryskałem np. Regenta i w efekcie grono było przestrzelone i nienaturalnie rozciągnięte, a jagody zdeformowane, wydłużone. Moim zdaniem dla przerobówek szkoda zachodu, chyba że to jakaś odmiana o bardzo zbitych gronach i przy odpowiednim stężeniu można rozluźnić grono i uniknąć np. ataku szarej pleśni lub ułatwić sobie finalne odszypułkowanie gron. U większości obcopylnych deserówek uzyskać można owoce beznasienne i zwykle większe jagody i grona. Gdybyś miał w deserówkach coś z Kiszmiszów, albo obcopylnych, które słabo się zapylają to można się z tym bawić. Ewentualnie jeśli podczas kwitnienia prawie ciągle pada można się ratować gibereliną w celu poprawienia zapylenia... Jednak skuteczny zabieg wymaga słonecznej pogody, temperatury co najmniej 16 stopni, a wszystkie kwiaty w gronie muszą być otwarte. Zabieg można powtarzać pod koniec kwitnienia Ja u siebie wykonywałem to popołudniu w godzinach 17-1,8 tak aby słonce już nie było zbyt mocne i nie poparzyło kwiatów. Oczywiście w temperaturze minimum 16 stopni.

Poczytaj jednak nawet na naszym forum o skutkach ubocznych i to nie tylko na roślinach, ale u ludzi. Jeśli chodzi o rośliny łatwo krzewy przeciążyć, a nadmiernie wyeksploatowane kiedyś to odczują. Mi się zdarzyło, że krzew potraktowany gibereliną zawiązał mnóstwo gron, zaniedbałem redukcję i później 2 lata były bez owoców. Stosowanie zbyt dużych stężeń może podobno wywołać rożne niekorzystne mutacje u roślin. Co do ludzi - nie szukałem dawno informacji na ten temat, ale kilka lat temu podejrzewano, że giberelina ma negatywny wpływ na nerki, albo wywołuje raka prostaty.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2021, 00:28 
czeladnik
czeladnik

Hm ja zaszalałem w takim razie i niepotrzebnie kupiłem 10g Gibeleryny GA3 ;] Plan na ten rok to wypróbowanie działania na pojedynczych gronach w celu zwiększenia jagód. Badania wskazują że zwiększenie jagód odbywa się kosztem brix-ów i wzrostu kwasowości oraz występuje opóźnienie dojrzewania. Co do dawek to większe widziałem niż kolega proponował bo kolega pisał 50-70mg/L a ja widziałem nawet badania z trzykrotną aplikacją 300mg/L . Oprócz Gibeleryny czystej stosuje się cytokininy. Niestety sprzedają tylko dość spore ilości więc pewnie też kupie i będę miał do odsprzedania. Zastosowania w uprawach przerobowych to nie ma. Ale widzę zastosowanie np w szkółkach winorośli które chciały by wykonać super zdjęcia swoich odmian aby kusić nimi klientów. Dam sobie rękę uciąć że połowa tych szkółek z Ukrainy właśnie tak postępuje :) Ja mam pytanie odnośnie przechowywania GA3. Bo wstępnie należy ją rozpuścić a alkoholu etylowym a później z niego robić roztwory wodne. Ile może być przechowywany taki roztwór GA3 w alkoholu etylowym ? Czy ktoś z was to testował ?

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2021, 00:36 
mistrz
mistrz

Z tego co się orientuję roztwór wodny jest nietrwały. Natomiast koncentrat alkoholowy zaleca się przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Jak długo? Nie mam takiej wiedzy.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2021, 00:52 
czeladnik
czeladnik

Co do GA4/7 to ona słabiej oddziałuje na winorośl dlatego do danych roślin dobiera się te hormony które mocniej działają. GA3 zapewne słabiej działa na jabłoni.

PostNapisane: niedziela, 9 maja 2021, 09:58 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Andrzej dostał jakiś czas temu ostrzeżenie. Jak nie podda się autorefleksji to będą następne kroki.

Wystarczyłoby w sumie zmodyfikować forum tak, żeby nie wyświetlało informacji
o wpisie osoby "zbanowanej". I oczywiście nie przysyłało powiadomienia o nim...

Teraz osobnik niby jest odfiltrowany, a i tak jego śmieci mnie atakują...

Strefa czasowa: UTC + 1