Maaro78 napisał(a):
...
Wiem Zbyszku, że młode latorośle pójdą pod swoim ciężarem w dół, tylko że górne oczka potrzebują na to trochę miejsca, a ja go nie mam pod poliwęglanem za dużo i muszę je jakoś nakierować w dół. Tak to wygląda, załączam zdjęcie (konstrukcja tymczasowa za rok jak przedłużę ramię poziome będzie już robione na gotowo).
Kiedyś znalazłem na forum pomysł z wykorzystaniem spinaczy do pościeli, niestety nie mogę tego znaleźć. Może ma ktoś sprawdzony sposób na mój problem.
Ramię poziome na krzewie 2 piennym 7 letnim Leon Millot .

.

Druty jeszcze nie naciągnięte. Łozy przeplecione przez druty pomocnicze i przycięte wstępnie na przedwiośniu na kilka pąków. Ostateczne cięcie czopków po oszacowania strat po wiosennych przymrozkach.. Skierowane w dół łozy będą cięte na 1-2 oczkowe czopki po wstępnym oszacowaniu plonu. Wszystkie niepotrzebne latorośla rosnące ku górze zostaną usunięte.

- 1 pienny - 2 ramienny] jeszcze nie w pełni ukształtowany.
Kurtyna wymaga więcej czasu na formowanie.
Ale takie odmiany jak : MF, LM, Frontenac, Gołubok i inne bardzo mocno rosnące odmiany ,a szczególnie na żyznych glebach wymagają takiej formy aby cała para nie poszła w gwizdek.
Zbyszek
PS
spinacze do pościeli mają u mnie zastosowanie przy spinaniu osłon przeciw przymrozkowych.
Do wiązania stosuję druty, oraz sznurki robione z pończoch elastycznych.
Zdjęcia robione dzisiaj 14/05/2015