Planuję posadzić Marszałka w formie kurtyny (nie wyżej niż 2m) w jednym rzędzie 15m. Pozostałe odmiany oraz wszelka jednoroczna zielenina będą w innej części działki, więc nie mają wpływu na ten szpaler.
Pytanie zasadnicze jak gęsto sadzić?
Ponieważ nie mam zbyt dużo miejsca na uprawę, więc chciałbym maksymalnie wykorzystać każdy m2 dostępnej powierzchni i zrobić jak najwięcej wina (mam sporo sępów do napojenia

) oczywiście nie schodząc drastycznie z jakości trunku, ale i nie siląc się na jakiś szczególny majstersztyk.
Oto moje pytania/wątpliwości/założenia:
1. Czy obciążenie krzewu i obciążenie m2 powierzchni to niezależne (równoległe) warunki i każdy musi być spełniony jednocześnie (tak aby jeden nie wykluczał drugiego)? Czy może są to warunki alternatywne? Raczej ta pierwsza opcja - prawda?
2. Zakładając 3-3,5kg z krzewu (czy to dobre założenie dla MF prowadzonego kurtyną?) i masę grona 100-120gr - powinienem mieć ok 30-32 grona na krzak. Przy dwóch gronach na latorośl wychodzi, że powinienem ciąć na 15-16 oczek - to cholernie dużo. No i żeby zapewnić miejsce na taką ilość oczek wypada sadzić co jakieś 2m. A chciałbym zmieścić więcej krzaczków na moich 15m.
3. Czy może zostawić większe odległości między krzaczkami, a bardziej je obciążyć (przypominam, że nic nie rośnie w sąsiedztwie)?
A może zastosować krótsze ramię wieloletnie i z niego wyprowadzać latorośle - wtedy też uzyskam większe zagęszczenie?
4. Czy dylemat: "forma jedno-, bądź dwuramienna" ma tutaj znaczenie? Przecież stosując jedno bądź dwa ramiona, przy tej samej sumarycznej ilości oczek, nie zmieniam ani obciążenia, ani powierzchni.
5. Czy założenia dwa grona na latorośl i 12cm między oczkami były słuszne? I czy zakładać dla MF, że pierwsze dwa oczka nie dadzą owoców?
6. Aspektu ekonomicznego związanego z gęstością nasadzenia nie biorę wcale pod uwagę przy tej powierzchni uprawy.
Pozdrawiam
Andrzej
P.S.1. Podmurówka pod płot (30cm głębokości i 70 cm odległości od krzewów) chyba nie stanowi ograniczenia powierzchni dla systemu korzeniowego? Zwłaszcza, że za płotem rośnie tylko trawa.
P.S.2. W porównaniu z innymi metodami prowadzenia krzewu, strasznie mało informacji na Forum o kurtynie...