szpeciel napisał(a):
Jedna mała dygresja.Pomijam deserówki,bo tu nie ma ograniczeń.
Sadzonki w dobrym gatunku można nabyć w kilku szkółkach,ale jak ma się ich sprzedaż do litery prawa?Ile szkółek sprzedaje legalnie dane odmiany?
Tych sprzedających w legalu zostaje niewiele,a że e-sadzonka ma z nich najszerszą i najbardziej sprawdzoną ofertę,to nie ma o co kruszyć kopii,na razie są numerem 1i pozostaje tylko chylić czoła.
Pozdrawiam Leszek
@Leszku
Chylę przed nimi czoła
To był pierwszy redystrybutor niemieckich sadzonek na polskim rynku.
Sam kupowałem u nich przez pierwsze 2 lata jako drobny detalista.
I bardzo miło wspominam ten okres. (kupiłem nawet MF i LM na SO4 !!!)
Ale to było 5 lat temu ? paszporty jeszcze wtedy nikomu nie były potrzebne.
Teraz nieco się zmieniło na korzyść klienta , bo jest większy wybór szkółek i asortymentu.
Paszporty dostałem przy zakupie też od szkółki ZAWISZA
Wydają je także redystrybutorzy sadzonek : Daniel i wilk (wolf55)
Wydaje je także Miękinia.
A ceny są zbliżone do e-sadzonka lub nawet niższe !!
Miękinia oferuje po 5zeta w promocji PN przy zakupie 25szt
A po 11 zeta pozostałe przy ilościach 1-5szt
Przy ilościach 6-25szt po 10zet (krzyżówki cabernetów i solarisa)
Austrovin.bazarek.pl ? proponuje po 9zet
No coment
Ale rzecz w tym moim zdaniem ,że wszyscy klienci idą na łatwiznę i nie chce im się szukać.
A ?doradzacze? nie mają rozeznania rynku i doradzają ten sklep w którym kupowali ? zazwyczaj jedyny jaki znają.
Zgadzam się co do tego ,że takie pojedyncze egzemplarze ?nowości? jak m.in. :Reberger czy Bolero to tylko w e-sadzonka.
Bo u wilka i Daniela to conajmniej 25szt
Ale ja nie jestem aż taki ?pies na nowości ? - Poczekam aż Wackowi zdejmą szlaban
A nowemu doradzać gołokorzeniowe i w dodatku b.popularne odmiany jak np. MF,MO,Seyval,Medina,Bianca - po co ????
Jak może je sobie kupić w doniczkach w maju lub czerwcu i posadzić po przymrozkach
PS
Miałem już nie zabierać głosu w tej sprawie ,ale Ty potrafisz prowokować
film i sadzonki po 7-9zł