Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 10:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2010, 17:25 
Kiper
Kiper

Wacek, jak chcesz rozmowy na poziomie to ją zacznij zadając precyzyjne pytania. Nie oczekuj,że będę reagował kolaboratem na Twoje zdawkowe zaczepki.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2010, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
Z drugiej strony zdaję sobie sprawę, że sadzonka jest jedną z najlepszych firm przy sadzeniu większych areałów (chyba jako jedyni w Polsce mają laserową prowadnicę , nie wiem czy słuzy również do pomiarów).

Dlaczego większych? Ja nie jestem obszarowcem,jak już wcześniej wspominałem zamawiałem po kilka sadzonek i nigdy się nie zdarzyło by mnie zlekceważyli.

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2010, 21:32 
Kiper
Kiper

Jedna mała dygresja.Pomijam deserówki,bo tu nie ma ograniczeń.
Sadzonki w dobrym gatunku można nabyć w kilku szkółkach,ale jak ma się ich sprzedaż do litery prawa?Ile szkółek sprzedaje legalnie dane odmiany?
Tych sprzedających w legalu zostaje niewiele,a że e-sadzonka ma z nich najszerszą i najbardziej sprawdzoną ofertę,to nie ma o co kruszyć kopii,na razie są numerem 1i pozostaje tylko chylić czoła.

Pozdrawiam Leszek

PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2010, 23:32 
Ekspert
Ekspert

szpeciel napisał(a):
Jedna mała dygresja.Pomijam deserówki,bo tu nie ma ograniczeń.
Sadzonki w dobrym gatunku można nabyć w kilku szkółkach,ale jak ma się ich sprzedaż do litery prawa?Ile szkółek sprzedaje legalnie dane odmiany?
Tych sprzedających w legalu zostaje niewiele,a że e-sadzonka ma z nich najszerszą i najbardziej sprawdzoną ofertę,to nie ma o co kruszyć kopii,na razie są numerem 1i pozostaje tylko chylić czoła.
Pozdrawiam Leszek

@Leszku
Chylę przed nimi czoła
To był pierwszy redystrybutor niemieckich sadzonek na polskim rynku.
Sam kupowałem u nich przez pierwsze 2 lata jako drobny detalista.
I bardzo miło wspominam ten okres. (kupiłem nawet MF i LM na SO4 !!!)
Ale to było 5 lat temu ? paszporty jeszcze wtedy nikomu nie były potrzebne.

Teraz nieco się zmieniło na korzyść klienta , bo jest większy wybór szkółek i asortymentu.
Paszporty dostałem przy zakupie też od szkółki ZAWISZA
Wydają je także redystrybutorzy sadzonek : Daniel i wilk (wolf55)
Wydaje je także Miękinia.
A ceny są zbliżone do e-sadzonka lub nawet niższe !!
Miękinia oferuje po 5zeta w promocji PN przy zakupie 25szt
A po 11 zeta pozostałe przy ilościach 1-5szt
Przy ilościach 6-25szt po 10zet (krzyżówki cabernetów i solarisa)
Austrovin.bazarek.pl ? proponuje po 9zet

No coment

Ale rzecz w tym moim zdaniem ,że wszyscy klienci idą na łatwiznę i nie chce im się szukać.
A ?doradzacze? nie mają rozeznania rynku i doradzają ten sklep w którym kupowali ? zazwyczaj jedyny jaki znają.
Zgadzam się co do tego ,że takie pojedyncze egzemplarze ?nowości? jak m.in. :Reberger czy Bolero to tylko w e-sadzonka.
Bo u wilka i Daniela to conajmniej 25szt
Ale ja nie jestem aż taki ?pies na nowości ? - Poczekam aż Wackowi zdejmą szlaban :lol: :!:
A nowemu doradzać gołokorzeniowe i w dodatku b.popularne odmiany jak np. MF,MO,Seyval,Medina,Bianca - po co ????
Jak może je sobie kupić w doniczkach w maju lub czerwcu i posadzić po przymrozkach :!: :!:
PS
Miałem już nie zabierać głosu w tej sprawie ,ale Ty potrafisz prowokować :mrgreen:
film i sadzonki po 7-9zł

PostNapisane: sobota, 27 lutego 2010, 18:48 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
u ... Daniela to conajmniej 25szt....

U mnie już nie...
Jako były dystrybutor mam dla kupujących kilka informacji:
1. Jeśli chcesz nabyć legalny materiał nasadzeniowy zawsze żądaj paszportu oraz dowodu zakupu/sprzedaży. Będzie jak znalazł w przypadku kontroli z PIORIN'u.
2. Dobra szkółka czy dystrybutor nigdy nie zakwestionuje twojego prawa do w/w dokumentów nawet jeśli kupujesz 1 sadzonkę.
3. Legalna szkółka czy dystrybutor musi prowadzić ewidencję sprzedaży sadzonek. Takie są wymagania PIORIN. Jeśli zatem nabyłeś legalnie sadzonki - jesteś w takiej ewidencji. D

PostNapisane: poniedziałek, 1 marca 2010, 23:11 
czeladnik
czeladnik

Kogo poleciłbym do zakupu sadzonek i dlaczego?
Dotychczas korzystałem z czterech źródeł: R.Piątek - Zawada, e-sadzonka.pl, R.Myśliwiec - Jasło i Zdzicholo.
Sadzonki Piątka - głownie deserówki - przyjęły się w 100%, choć nowości były dość drogie. Z e-sadzonki korzystałem trzykrotnie; wszystkie sadzonki się przyjęły, były też i gratisy. Sadzonki deserówek Zdzichola (+ gratisy) przyjęły się średnio, ale przyczyną był zapewne brak mojej ciągłej opieki nad nimi. Sadzonki z Jasła wypadły w tym zestawieniu najgorzej, bo mimo uważnego z nimi postępowania, najwięcej z nich (Jutrzenka, Muskat Odesski) - po roku - wypadło. I jeszcze bardzo ważna sprawa; od prawie wszystkich otrzymałem fakturę, natomiast paszporty - wyłącznie od e-sadzonki! Aby uzmysłowić wielkość problemu wyjaśniam, że łączna ilość krzaczków posadzonych przeze mnie od 2006 do 2009 roku wyniosła 1640 sztuk.
Nie będę odkrywcą stwierdzając, że e-sadzonka to dobry dostawca materiału nasadzeniowego. Nawet 25 sztuk nie oferowanego asortymentu potrafią ..... wydobyć i dostarczyć! A kupowałem i po kilka sztuk dla testów.
O innych nie wypowiem się, bo dotychczas nie korzystałem z ich usług. Mam nadzieję, że moje doświadczenia pomogą komuś w wyborze. Pozdrawiam serdecznie
JWK

PostNapisane: wtorek, 2 marca 2010, 08:17 
Ekspert
Ekspert

JWK - to się nazywa rzetelny opis sprzedawcy :P

Ja dodam coś jeszcze od siebie.
Dziś otrzymałem e-maila z e-sadzonki z informacją, że pojawiła się oferta deserówek na stronie.

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 16:45 
Ekspert
Ekspert

A gdyby ktoś np. chciał sadzonki austriackie to bardzo proszę, nowy dystrybutor na rynku:

http://www.austrovin.pl/sklep/index.php?idk=104

Co ciekawe, szkółka austriacka ma w oryginalnej ofercie szczepionego Dunaja, co jest moim zdaniem godne uwagi. D

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 17:12 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
A gdyby ktoś np. chciał sadzonki austriackie to bardzo proszę, nowy dystrybutor na rynku:

Co ciekawe, szkółka austriacka ma w oryginalnej ofercie szczepionego Dunaja, co jest moim zdaniem godne uwagi. D

W ofercie jest b. ciekawa i u nas nieznana odmiana deserowa Attika (Attika Seedless). Niestety, dystrybutor nie doczytał i podaje , że to hybryda międzygatunkowa gdy tymczasem jest to vinifera . Oj panowie dystrybutorzy, weźcie się w garść i coś poczytajcie na temat tego co sprzedajecie. Za VIVC:

Prime name : ATTIKA SEEDLESS
Color of berry skin ROUGE
Country of origin GREECE
Species VITIS VINIFERA LINNÉ
Original pedigree RIBIER X BLACK MONUKKA
Pedigree parent 1 ALPHONSE LAVALLEE
Pedigree parent 2 BLACK MONUKKA
Breeder Michos, Vassilos
Breeding institute Weininstitut Athen

Year of crossing 1979

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 18:12 
Ekspert
Ekspert

Mimo tego błędu, bardzo fajnie że takie dość obszerne opisy odmian podają.

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 18:36 
Ekspert
Ekspert

Erikos napisał(a):

Właśnie dostałem od nich na e-mail świetnie opracowany katalog. Właściwie treść taka jak na ich stronie www ale przy przerobówkach są zdjęcia koronek, liści i owoców. Radzę sobie sprowadzić bo może to się kiedyś przydać przy identyfikacji. D

PostNapisane: środa, 3 marca 2010, 21:09 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
DW napisał(a):

W ofercie jest b. ciekawa i u nas nieznana odmiana deserowa Attika (Attika Seedless). Niestety, dystrybutor nie doczytał i podaje , że to hybryda międzygatunkowa gdy tymczasem jest to vinifera .

A skąd ma być znana jak wypuścili na rynek parę lat temu. Ciekawe, czy mi przezimowała bo jednak mączniak rzekomy nieźle ją poturbował.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: czwartek, 4 marca 2010, 00:44 
Kiper
Kiper

Ale przebitkę mają niezłą na tych sadzonkach :lol:
Znam tą szkółkę :)

PostNapisane: piątek, 5 marca 2010, 21:41 
mistrz
mistrz

Czechy - Vilém Kraus <krausvilem@seznam.cz>
sadzonki certyfikowane po 1,25 Euro (faktura i podatek DPH - czyli nasz VAT)
Słowacja - Jana Durikova <vitis@vinohradnictvo.sk>
sadzonki certyfikowane po 1,19 Euro (z podatkiem i fakturą)
Niemcy - Volker Freytag <info@rebschule-freytag.de>
sadzonki certyfikowane po 1,47 i 1,52 Euro

Koszt sadzonek liczony był przy zamówieniu powyżej 100 sztuk kazdej odmiany, ja zamawiałem:
Dornfelder, Cabernet Dorsa, Regent, Pinot Noire, Zweigelt, Hibernal, Chardonnay, Riesling, Traminer, Solaris.
Ponieważ ja sadzonki odbieram osobiście - nie płacę kosztów transportu.
Pozdrawiam - Darek

PostNapisane: piątek, 5 marca 2010, 22:25 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Erikos napisał(a):

Właśnie dostałem od nich na e-mail świetnie opracowany katalog. Właściwie treść taka jak na ich stronie www ale przy przerobówkach są zdjęcia koronek, liści i owoców. Radzę sobie sprowadzić bo może to się kiedyś przydać przy identyfikacji. D

Nie tylko Tobie to wysłano. Są też tutaj http://www.allegro.pl/item946691832_sad ... erowa.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1