Teraz jest wtorek, 9 września 2025, 23:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 19:54 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuję za odpowiedzi. Zobaczymy co wyjdzie z sadzonek. Mam nadzieje że jednak dadzą radę i będą z nich "ludzie"

PostNapisane: środa, 27 maja 2020, 09:52 
Kiper
Kiper

garbom napisał(a):
Nie jestem ekspertem w dziedzinie winorośli, ale z podpowiedzi znajomego szkółkarza wynika,że przed wysadzaniem najlepiej podlać sadzonki by bryła korzeniowa się potem nie rozsypała.

Tylko z doniczki lepiej się wyjmuje obeschniętą bryłę, oczywiście jeśli są uczciwe korzenie i coś poza piaskiem ;-)

PostNapisane: środa, 27 maja 2020, 10:08 
Kiper
Kiper

Racja, jak sadzonka w doniczce ma ziemię przerośniętą korzeniami to na sucho łatwiej wychodzi i nic nie ma prawa się rozsypać. Na mokro wyciągamy "bidulki" ze słabymi korzonkami, najpierw mocząc a potem ugniatając aby się nie rozsypało

PostNapisane: środa, 27 maja 2020, 12:31 
Kiper
Kiper

Basti napisał(a):
Nabyłem w maju ubiegłego roku doniczkowe jednoroczne..kilka różnych odmian póki co żadna nie ruszyła..I pewnie nie zamierza chyba że od korzenia coś puści.

A w ubiegłym roku, po posadzeniu na miejsce stałe rosły? Jeżeli tak, to może Ty coś zawaliłeś. Za dużo azotu i nie zdrewniały albo nie zakopczykowałeś na zimę?

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 06:34 
nowicjusz
nowicjusz

newrom napisał(a):
garbom napisał(a):
Nie jestem ekspertem w dziedzinie winorośli, ale z podpowiedzi znajomego szkółkarza wynika,że przed wysadzaniem najlepiej podlać sadzonki by bryła korzeniowa się potem nie rozsypała.

Tylko z doniczki lepiej się wyjmuje obeschniętą bryłę, oczywiście jeśli są uczciwe korzenie i coś poza piaskiem ;-)

Ja swoich nie podlewałam przed sadzeniem miały wilgotne podłoże. Także średnio uczciwe przyjechały te sadzonki;)

PostNapisane: czwartek, 28 maja 2020, 17:08 
nowicjusz
nowicjusz

newrom napisał(a):
Ciesz się że były, pracowałem wieki temu w pewnej firmie sprzedającej sadzonki/nasiona, jak przemarzły sadzonki pomarańczy to szef kupił sztobry w trakcie ukorzeniania i firma wysyłała klientom malutką doniczkę z patykiem grubości zapałki. Jak pakowali to niektórym się trafiła nawet zapałka z listkiem. Korzeni nie było w żadnej ;-)

Mówisz że aż tak jest robione? Wtedy oczekiwałabym zwrotu poniesionych kosztów za sztukę płaciłam prawie 20zł... Także cieszę się z obecności korzeni :D

PostNapisane: piątek, 21 sierpnia 2020, 19:40 
nowicjusz
nowicjusz

Ja z przybyłówki jestem zadowolona, co prawda nie porosły za wielkie ale całe przygotowanie ziemi ograniczyłam do wykopania dołka i nie wyłamałam nadmiaru latorośli. W każdym razie mam u nich już zamówione gołokorzeniówki na jesień. Za to żadnych więcej roślin nie kupię w "dom i sad". W maleńkiej doniczce kilkucentymetrowy kikutek nie wykazał żadnych oznak życia. Jeżyny od nich nich niby żyją ale porosły na kilkanaście centymetrów.

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 05:35 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Na zachodzie kraju niektórzy winiarze, tacy co sadzą po 100, 500, ale i tacy co sadzą po 1500 szt. rocznie, jak i niektóre stowarzyszenia winiarskie, gdzie idą w blisko 2-3 tys., kupują bezpośrednio u naszych sąsiadów, Niemców. Wychodzi o wiele, wiele taniej, nawet o połowę. Właśnie jestem w trakcie takiego zakupu.

PostNapisane: sobota, 22 sierpnia 2020, 21:19 
przedszkolak
przedszkolak

Witam
Mogę polecić P. Andrzeja - Kazimierzówka, kupowałem u niego 2 letnie sadzonki w doniczce.
Sprzedał mi dopiero jak porządnie się ukorzeniły - wszystkie się przyjeły i jest ok.
Polecić mogę też P. Chryka - gołokorzeniowe, zakupione późno bo w czerwcu - też wszystko ok.

PostNapisane: środa, 15 września 2021, 13:05 
nowicjusz
nowicjusz

Malwina napisał(a):
Ja z przybyłówki jestem zadowolona, co prawda nie porosły za wielkie ale całe przygotowanie ziemi ograniczyłam do wykopania dołka i nie wyłamałam nadmiaru latorośli. W każdym razie mam u nich już zamówione gołokorzeniówki na jesień. Za to żadnych więcej roślin nie kupię w "dom i sad". W maleńkiej doniczce kilkucentymetrowy kikutek nie wykazał żadnych oznak życia. Jeżyny od nich nich niby żyją ale porosły na kilkanaście centymetrów.

Ostrzegam również przed "dom i sad" . Winorośle Maxi Blue i Maxi White kupione w ubiegłym roku w maju oczywiście z paszportami, owocują drobnymi słodkimi owocami-kolor tylko się zgadza. Borówki amerykańskie kikutki, jeden od razu wypadł, a 2 po roku takie ja wsadziłam. SZEROKIM ŁUKIEM omijać

PostNapisane: środa, 15 września 2021, 19:50 
Kiper
Kiper

piszcza napisał(a):
Malwina napisał(a):

Ostrzegam również przed "dom i sad" . Winorośle Maxi Blue i Maxi White kupione w ubiegłym roku w maju oczywiście z paszportami, owocują drobnymi słodkimi owocami-kolor tylko się zgadza. Borówki amerykańskie kikutki, jeden od razu wypadł, a 2 po roku takie ja wsadziłam. SZEROKIM ŁUKIEM omijać

Sadzonki z zeszłego roku obciążyłeś teraz owocami?

PostNapisane: sobota, 18 września 2021, 20:40 
Ekspert
Ekspert

A ja zastanawiam się, nad zakupem tej odmiany https://domisad.pl/product/winorosl-leo ... owerfunnel, bardzo ładna.

PostNapisane: sobota, 18 września 2021, 21:10 
przedszkolak
przedszkolak

Gdzie by mi się nie zdążyło kupić winorośli w doniczce z taką charakterystyczną kolorową etykietka i pochlebnym opisem z drugiej strony praktycznie zawsze wyrastało mi coś innego, sadzonki te produkowane są przez ludzi którzy dzielą winorośl na jasny słodki i ciemny słodki

PostNapisane: sobota, 18 września 2021, 21:16 
przedszkolak
przedszkolak

Polecam z całym sercem
Kolego Mariusza biorę już któryś rok, 100% się przyjmuję
stawosz1212@gmail.com
Sądzonki z profesjonalnej szkółki zawszę doradzi podkładki
Wyrazie pytań proszę napisać na PW wraz z nr tel na pewno oddzwoni

PostNapisane: sobota, 18 września 2021, 21:22 
Ekspert
Ekspert

Jakież to będzie rozczarowanie klienta jak zapamięta fotkę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1