Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 09:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 15:43 
Kiper
Kiper

Też mogę polecić Eden, kupiłem u nich kilkadziesiąt sztuk, kilka dla siebie resztę dla znajomych, w każdym przypadku sadzonki były profesjonalnej jakości i zgodne z zamówieniem.
Z forum mogę polecić Sławka [sajko71] towar dobrej jakości, wszystko ruszyło jak należy :) , z innymi forumowiczami nie mam doświadczeń.

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 17:40 
przedszkolak
przedszkolak

Osobiście mogę z czystym sumieniem polecić Kolegę Arka (arki4) z naszego forum. Właśnie parę dni temu otrzymałem przesyłkę z grubaśnymi i zdrowymi sztobrami, a dodatkowo ich ilość była zdecydowanie wieksza niż opłacone zamówienie (teraz gdzie ja to wszystko posadzę ;-) ?!
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam,
Andrzej

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 20:36 
czeladnik
czeladnik

Polecam Kolege Radek18 ale on tylko nadwyżki odsprzedaje ale korzeni takich długich i grubych jak u niego nie miałem nigdzie. A brałem z różnych źródeł

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 20:53 
nowicjusz
nowicjusz

Dziękuje za odpowiedzi i podpowiedzi racje ma chyba dziadek2 sądząc po lokalizacji winnicy. Mam nadzieje że kolega z forum odmian nie pomiesza, :D

PostNapisane: czwartek, 26 grudnia 2019, 00:10 
nowicjusz
nowicjusz

Poszukuję ok 10 sadzonek winorośli do poletka eksperymentalnego. Posiadam już deserówki, teraz czas na coś na winko :D Poszukuję po 5 sadzonek jasnego i 5 ciemnego winogrona. Polecacie coś? A może macie do sprzedaży kilka sadzonek? Wiosenne sadzenie już tuż tuż :D

PostNapisane: czwartek, 26 grudnia 2019, 17:29 
mistrz
mistrz

Polecam szkółkę Krzewiński z pod Lublina.
W sklepie internetowym w kwietniu 2018r zakupiłem 6 sadzonek 1-rocznych w doniczkach dwulitrowych. Przywiezione w dużym kartonie w b dobrym stanie (łozy, grube na 0,5-0,7 mm i wysokie na 0,5-0,8 m). Posadzone 10 maja 2018 w połowie sierpnia urosły na 4-5 metrów. W tym roku kontrolne grona potwierdziły zgodność odmian z zamówieniem. Zero mączniaków bez oprysków (regina, pieśnia, nadjeżda azos, prim, kristali i muscat bleu).
Na wina mają z białych seyvala, jutrzenkę, polar i kristaly. Gorzej z ciemnymi: tylko rondo ew. nero.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 09:56 
nowicjusz
nowicjusz

Witam,

Czy ktokolwiek z szanownych Forumowiczów zaopatrywał się w Winnicy Przybyłówka? Jeśli tak to jak wyglądały sadzonki dwuletnie w doniczkach? To początek mojej przygody z winogroslami i powiem szczerze że jestem rozczarowana tym co otrzymałam. Z góry dziękuję! Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 14:08 
przedszkolak
przedszkolak

Wroniarz napisał(a):
Czy ktokolwiek z szanownych Forumowiczów zaopatrywał się w Winnicy Przybyłówka? Jeśli tak to jak wyglądały sadzonki dwuletnie w doniczkach? To początek mojej przygody z winogroslami i powiem szczerze że jestem rozczarowana tym co otrzymałam. Z góry dziękuję! Pozdrawiam

Ja w tym roku zamówiłem tam 2-letnią sadzonkę Orion Bielika.
Nie jestem ekspertem, ale generalnie nie miałem zastrzeżeń.
Sadzonka z czterema wyrośniętymi latoroślami, które zredukowałem do dwóch. Profesjonalnie zapakowane i zabezpieczone.

Moja znajoma zamówiła również 2-letnie (Orion Bielika i Vitrę). Widziałem je na żywo. Również wszystko ok.

Co było nie tak z Twoimi?

Pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 15:05 
Kiper
Kiper

Jesteś rozczarowana? Napisz co znimi nie tak. Możesz jakieś zdjęcie zamieścić?
Kupowałem kilka lat temu w Przybyłówce. Co prawda były to sadzonki gołokorzeniowe. Nie miałem żadnych zastrzeżeń.
Moja znajoma ma też stamtąd sadzonki, obecnie duże krzewy. Kupiła też w tym roku i nie słyszałem od niej jakiejś złej opinii.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 15:26 
nowicjusz
nowicjusz

Nie zrobiłam zdjęć...ja kupiłam jednoroczna Liwie, dwuletnie bogotianowski i muskat szenvicki... Zapakowane super. Były na drugi dzień od wysyłki u mnie. Sadzonki dwuletnie mialy niewiele korzeni... Jednorocznej się nie czepiam jednak dwuletnie wyglądały podobnie jeśli chodzi o korzenie. Jak przyszło do sadzenia to powiem szczerze nie mialam jak nienaruszyc bryly korzeniowej... Podłoże zostało w rekach. Nie robię afery bo pewnie nie ma podstaw chcę tylko wiedzieć czy takie sadzonki to standard bo się nie znam to tyle

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 15:27 
Ekspert
Ekspert

k8y napisał(a):
Nie zrobiłam zdjęć...ja kupiłam jednoroczna Liwie, dwuletnie bogotianowski i muskat szenvicki... Zapakowane super. Były na drugi dzień od wysyłki u mnie. Sadzonki dwuletnie mialy niewiele korzeni... Jednorocznej się nie czepiam jednak dwuletnie wyglądały podobnie jeśli chodzi o korzenie. Jak przyszło do sadzenia to powiem szczerze nie mialam jak nienaruszyc bryly korzeniowej... Podłoże zostało w rekach. Nie robię afery bo pewnie nie ma podstaw chcę tylko wiedzieć czy takie sadzonki to standard bo się nie znam to tyle

Zawsze można spróbować potargować się z p. Piotrek. Wiem,że jest to rozsądny pan, jeśli faktycznie sadzonki były nie teges,może da się dogadać

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 16:15 
nowicjusz
nowicjusz

piotr85 napisał(a):
k8y napisał(a):

Zawsze można spróbować potargować się z p. Piotrek. Wiem,że jest to rozsądny pan, jeśli faktycznie sadzonki były nie teges,może da się dogadać

Chcialam wiedzieć czy tak mają sadzonki dwuletnie wyglądać czy nie :) będę wiedziała na przyszłość

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 16:49 
mistrz
mistrz

Nabyłem w maju ubiegłego roku doniczkowe jednoroczne..kilka różnych odmian póki co żadna nie ruszyła..I pewnie nie zamierza chyba że od korzenia coś puści.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 19:32 
mistrz
mistrz

Nie jestem ekspertem w dziedzinie winorośli, ale z podpowiedzi znajomego szkółkarza wynika,że przed wysadzaniem najlepiej podlać sadzonki by bryła korzeniowa się potem nie rozsypała. A sadzonki i tak potem idą do gleby więc woda zbytnio im nie zaszkodzi. :) Kupowałem w tej szkółce kilka lat temu (sadzonki doniczkowe) i praktycznie tylko 2 z 30 odmian mi nie ruszyły. Większych uwag co do ich jakości nie miałem, chociaz niektóre korzenie nie były zbyt bogate, ale przy wysyłce przez doniczkę trudno określić jakie są korzenie, w odróżnieniu od sadzonek gołokorzeniowych gdzie wszystko jest na widoku. Moje sadzonki były wkładane do doniczek jesienią , a przysłane zostały wiosną po zimnej Zośce.

PostNapisane: wtorek, 26 maja 2020, 19:47 
mistrz
mistrz

Na przestrzeni kilku ostatnich lat kupowałem sadzonki w rożnych miejscach (około 120 szt) 1/3 doniczkowe 2/3 goło-korzeniowe i moje obserwacje są następujące te doniczkowe w pierwszym roku zawsze mi gorzej rosły a czasami nawet uschły szczególnie te w 1 litrowych doniczkach posadzone w miejsce docelowe na głębokości 30cm. mimo ze zawsze zostawiałem dosyć głęboką misę, dlatego teraz takie bidy doniczkowe sadzę płytko a po roku przesadzam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1