Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 15:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 17:23 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
Dargut kup u mnie Reginkę (V 25/20) :). Zobacz jaka ładna i jaki ma gruby przyrost. Jak po nią przyjedziesz to przesyłkę i doniczkę masz gratisowo. Jak się potargujesz to i Reginkę dostaniesz gratisowo :). Ciekawy jestem na ile ją wyceniacie? I nie chodzi mi o kasę a raczej o jej wiek w miesiącach.

Obrazek

Roślinę oceniam na 11 m-cy
A gratisowo nie oddawaj - niech wpłaci symboliczną kwotę na opłaty za server :mrgreen:
PS
Do innych dyskutantów -
Dargut pytał o szkółki a nie o dystrybutorów i redystrybuyorów

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 17:53 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):

Hmm..11 m-cy powiadasz ?
Obrazek

Obrazek

a teraz ile jej dajesz? :)

Moje przesłanie do nowego kolegi jest takie, żeby uważał na oszustów, takich jak ja :)

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 18:15 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
zbyszekB napisał(a):

Hmm..11 m-cy powiadasz ?
Obrazek
a teraz ile jej dajesz? :)
Moje przesłanie do nowego kolegi jest takie, żeby uważał na oszustów, takich jak ja :)

Teraz jej daje niecały miesiąc :mrgreen:
Ale gdy Dargut będzie kupował i sadził w maju lub czerwcu ta sadzonka będzie już miała 3-4 miesiące i te 5zł na server będzie warta.
Ale swoją drogą takiego "oszustwa" (jak na poprzednim obrazku) bym się po Tobie Piotrze nie spodziewał :mrgreen:

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 18:38 
Ekspert
Ekspert

Tak sadzonka ma nieco ponad 1 m-c. Gdzieś, kiedyś na tym forum wyczytałem, że kawałek drewna pozostawiony przy łozie pozytywnie wpływa na ukorzenianie. Ciąłem przed mrozami krzew V-25/20 i tak mi wyszło, że postanowiłem wyciąć drugoroczne ramię z łozami. Postanowiłem sam sprawdzić jaki efekt da ukorzenianie drewna. Dwa kawałki drewna, początkowo przez ok 3 tygodnie ukorzeniałem w wodzie. W tym czasie obydwa wytworzyły potężny kalus. Z ok. 20 sztobrów (z łozy) ukorzenianych w ten sam sposób i wtym samym czasie, żaden nie miał tak okazałego kalusu. Załuję tylko, że nie użyłem dla porównania łozy V 25/20. Korzenie sadzonka wytworzyła już w doniczce, którą podgrzewałem od spodu na rurze co. Teraz na parapet i oczekiwanie kiedy małżonka zauważy :roll: . Piszę trochę nie w temacie, ale chciałem przerwać tą dyskusję nt zawartości cukru w cukrze w zależności... od czego to było?...kursu euro? nie! chyba nie. No i oczywiście chciałem się pochwalić-to przede wszystkim :roll:
Z ogromną przyjemnością wystawię obie Reginki na licytację, na rzecz opłat. Bądz co bądz nie są to jakieś zwykłe sadzonki. W jeden miesiąc robią rok. W tym tempie ok kwietnia powinny zaowocować :P.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 19:04 
Kiper
Kiper

Tym razem postaram się krótko:
- w 100% zgadzam się z Zuzanną,
- nie chodziło mi o lobbing niemieckich szkółek, ani o testowanie, ale o przerwanie "monopolu" firmy, która moim zdaniem ma mierne i rażące podejście do (coniektórych) klientów.
- nie mam porównania jakościowego do innych szkółek, ale wnioski wysuwam na podstawie wieloletniej współpracy z setkami innych firm (w wielu branżach), których poziom obsługi jest o niebo lepszy od tutaj napotkanego.
Uważam że błędnym podejściem jest "cieszmy się z tego co mamy bo gdzie indziej jest jeszcze gorzej", wręcz przeciwnie: wolny rynek i konkurencja dają nam bardzo silne narzędzie, z którego powiniśmy korzystać:
klient będzie miał taką obsługę, na jaką sobie pozwoli.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 20:00 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
- w 100% zgadzam się z Zuzanną,
- nie chodziło mi o lobbing niemieckich szkółek, ani o testowanie, ale o przerwanie "monopolu" firmy, która moim zdaniem ma mierne i rażące podejście do (coniektórych) klientów.
- nie mam porównania jakościowego do innych szkółek, ale wnioski wysuwam na podstawie wieloletniej współpracy z setkami innych firm (w wielu branżach), których poziom obsługi jest o niebo lepszy od tutaj napotkanego.
Uważam że błędnym podejściem jest "cieszmy się z tego co mamy bo gdzie indziej jest jeszcze gorzej", wręcz przeciwnie: wolny rynek i konkurencja dają nam bardzo silne narzędzie, z którego powiniśmy korzystać:
klient będzie miał taką obsługę, na jaką sobie pozwoli.

Z całym szacunkiem Ganz i Zuzanno ale czy korzystaliście z usług e-sadzonki?

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 20:18 
Ekspert
Ekspert

andrew54 napisał(a):
Ganz napisał(a):
- w 100% zgadzam się z Zuzanną, ....

Z całym szacunkiem Ganz i Zuzanno ale czy korzystaliście z usług e-sadzonki?

Sprawa wraca co jakiś czas jak REBERGER
@andrew
jak masz jakieś doświadczenia zakupów w innych szkółkach lub u innych sprzedawców to podziel się z nami TU

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 20:56 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Ganz napisał(a):
- nie mam porównania jakościowego do innych szkółek, ale wnioski wysuwam na podstawie wieloletniej współpracy z setkami innych firm (w wielu branżach)...

To zwykły błąd, ponieważ nie uwzględnia wyjątkowej specyfiki produkcji i handlu sadzonkami. Porównanie ze skarpetkami, chipsami czy konserwami rybnymi jest żadne. W odróżnieniu od większości innych towarów, sadzonek nie da się wyprodukować szybciej, nie da się wyprodukować w czerwcu, albo grudniu, nie da się "dorobić" w ciągu tygodnia dodatkowych 100 000 (bo znalazł się klient), nie da się postawić w magazynie na rok czy dwa, nie da się zrobić zapasu "na wszelki wypadek".
Jakikolwiek sens ma porównanie z innymi firmami handlującymi sadzonkami.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 20:57 
Kiper
Kiper

andrew54, nie i nie ukrywam tego, ustosunkowałem się jedynie do konkretnych przypadków i nie oceniam całokształtu ich działalności co wydaje mi się jasno zaznaczyłem. Dla mnie jest niedopuszczalne aby pozwolić sobie by klienci zasięgali porady na forum w sprawach, które są w podstawowym zakresie obowiązków firmy.
Macieju, Ciebie nie podejrzewałbym o niedoczytanie ;-), nie pisałem nic o szybkości produkcji sadzonek, zaznaczyłem natomiast , że mam świadomość odstępu czasu pomiędzy zakupem, a dostawą. Moje uwagi dotyczą jakości kontaktu z klientem.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 21:21 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
Moje uwagi dotyczą jakości kontaktu z klientem.

Ganz, masz pewność, że ci wszyscy, którzy skarżą się na kontakt sprawdzili np. telefonicznie, czy ich emil w ogóle doszedł? Czy jeśli wysyłasz coś ważnego, nie upewniasz się telefonicznie, że wszystko ok? Dziwi mnie, że najpoważniejsze zarzuty firmie stawiają ludzie, którzy wcale nie mieli z nią kontaktu.
Kupuję właśnie "coś" przez net. Owszem - napisałem maila, ale zadzwoniłem sobie w dwa miejsca. Okazało się, ze jeden ze wspólników jest w Indiach, drugi hula po Europie i na moją pisaninę odpowiedzą za kilka dni. I tyle.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 21:28 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
kapitan napisał(a):
PS
Do innych dyskutantów -

Słusznie Zbyszku!!!! I to jest sedno sprawy!!!!

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 21:54 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
andrew54, nie i nie ukrywam tego, ustosunkowałem się jedynie do konkretnych przypadków i nie oceniam całokształtu ich działalności co wydaje mi się jasno zaznaczyłem. Dla mnie jest niedopuszczalne aby pozwolić sobie by klienci zasięgali porady na forum w sprawach, które są w podstawowym zakresie obowiązków firmy.
Macieju, Ciebie nie podejrzewałbym o niedoczytanie ;-), nie pisałem nic o szybkości produkcji sadzonek, zaznaczyłem natomiast , że mam świadomość odstępu czasu pomiędzy zakupem, a dostawą. Moje uwagi dotyczą jakości kontaktu z klientem.

Ganz klient jak klient w większości przypadków jest marudny. Oddałbyś głowę za wszystkich klientów. :lol:

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 21:59 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
kapitan napisał(a):
PS
Do innych dyskutantów -

Słusznie Zbyszku!!!! I to jest sedno sprawy!!!!

Jasne!!!!!!!!!!!!!
Zawsze to lepiej kupić drogo (ocenzurowano) towar od producenta, niż tanio dobry od dystrybutora!!!!!!!!!!!!
Sedno, nic dodać, nic ująć!!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 22:02 
Kiper
Kiper

Maciej , andrew54, nie mogę zakładać, że klienci dopuścili się jakichś uchybień czy niedopatrzeń. Oczywiście, że taka możliwość istnieje, chętnie wysłucham konkretnych sprostowań - to przywróci moją wiarę w e-sadzonkę ;-).

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 22:06 
mistrz
mistrz

Erikos napisał(a):
MAF napisał(a):
...Jeśli ktoś sprzedaje przez internet to należałoby wymagać wzorowego kontaktu tą drogą..."

Maf
Sprzedaje przez internet czy reklamuje swoją ofertę poprzez stronę.
Nie ma tam e-Sklepu, wkładania do e-koszyka itp.
Teraz prawie każdy szanujący się przedsiębiorca musi mieć swoją stronę w internecie.

1 szkółka:
Cytuj:
Zamówienia proszę składać za pośrednictwem poczty e-mail (adres na stronie kontakt).

2 szkółka
Cytuj:
Zapraszamy do składania zamówień i zapytań drogą emailową

Czy może ktoś podać linki do szkółek niemieckich które oferują przyzwoite sadzonki w cenie do 2,5? za sztukę (przy większych ilościach oczywiście), o ile takie istnieją?

Ostatnio edytowano środa, 24 lutego 2010, 22:06 przez MAF, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1