Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 11:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 12:06 
Kiper
Kiper

Tego nie słyszałem żeby na zachodzie były normy na sadzonki,jedynie że muszą być na podkładkach
co może się okazać na wzgląd źle dobranej podkładki największym problemem wielu.
Nie znający producenci jak i sprzedający nie testują wiele odmian na różnych podkładkach tylko
robią na życzenie albo dostępność do materiału.Jak ktoś chce testoawć potrzebuje dużo miejsca i czasu,
Około 6,10 lat na jedną odmianę.Takiego zapaleńca ciężko znaleźć.

PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 12:20 
Kiper
Kiper

Według tego, co napisano TUTAJ na dole strony -
Cytuj:
Przyłączyła się do niego Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa przyjmując Dyrektywy Rady Wspólnot Europejskich nr 68/193/EEC, regulującej, między innymi, normy jakościowe produkowanych sadzonek winorośli.

Coś niecoś poczytać można również tutaj. Mowa tam o obowiązkach sprzedających materiał szkółkarski, w tym sadzonki winorośli.

PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 12:43 
Ekspert
Ekspert

Swój staż pracowniczy odbywałam w dawnej Centrali Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa
i zawsze było coś takiego wybór pierwszy czy drugi.
Nawet nasiona kwalifikowane były klasy pierwszej i drugiej.

W chwili obecnej nie wiem co robią szkółkarze, ale normy były zawsze.
Jak można sprzedać tak samo jednorocznego np. okulanta jabłonki, czyli sam patyk,
a już drugoroczną sadzonkę z ukształtowaną koronką?

Przecież to dwie różne sadzonki.

No to jest jasne, że są normy, na dokładkę istniało jeszcze coś takiego jak : po za wyborem, czyli badziewie.

Pozdrawiam- Jola.

PostNapisane: niedziela, 12 lipca 2015, 17:48 
Kiper
Kiper

W Polsce nie ma norm jakości sadzonek winorośli. Jakość określona jest przez rozporządzenie MR. Wymagania są niewielkie:
min. 3 korzenie szkieletowe o długości >=15 cm lub wiązkę drobnych korzeni lub korzenie przerastające całą objętość gleby - sadzonki doniczkowe; min. średnica i długość przyrostu przyrostu (4 mm i 20 cm); wolny od organizmów kwarantannowych; nie uszkodzone mechanicznie lub chemicznie, właściwego gatunku i odmiany(100% czystości odmiany) i jest tam jakiś idiotyczny zwrot typu: o odpowiednim wyglądzie gatunkowym i odmianowym.
Jak widać brak długości łozy, jej średnicy, nie ma mowy o podkładkach, o klonach. Na tych przepisach za jakość sadzonek będzie bardzo różna. Podstawowym problemem jest to, że nie ma w przypadku winorośli czegoś takiego jak matecznik i najdalszej linii od krzewu matecznego z którego można pozyskiwać sztobry/zrazy. Za tym idzie to, że posiadamy klony odmian i rozwleka się to dalej oraz liczne pomyłki odmianowe. Nie bez przyczyna na zachodzi szkółkarze mają mateczniki ograniczające się do kilku odmian na które mają największe zapotrzebowanie, a resztę kupują.

PostNapisane: poniedziałek, 1 lutego 2016, 22:34 
mistrz
mistrz

Kupował ktoś z was kiedyś sadzonki 'drugiej klasy' u Myśliwców, czy to jest patyk i 3 korzenie na krzyż, czy faktycznie tylko trochę gorzej ukorzeniona sadzonka? Trochę zgapiłem się z zakupem, a chciałem dokupić Seyval B.

Glebę mam gliniastą i w zeszłym roku sadziłem na własnym korzeniu, wyrosły całkiem przyzwoicie.

PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 14:29 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Kupiłem kilka sadzonek w Winnicy i Szkółce Kazimierzówka - będą mieli na wiosnę jeszcze pozostałość II klasy. Ciekawe w jakiej kondycji będą sadzonki.

PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2016, 14:19 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Cztery lata temu kupiłem u "jales82" (allegro) - winnica Lanckorona, między innymi odmiany beznasienne: Reliance, Venus, Himrod, Interlaken, no i w zeszłym roku miałem okazję spróbować owoców z tych że krzewów, duże pestki i to kilka w każdym owocu, twarda skórka, kwaśna galareta, w przypadku Interlacken różowe owoce. Zadałem pytanie Panu Alanowi na maila, dlaczego? - cisza. Nie polecam.

PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2016, 14:30 
Ekspert
Ekspert

Nie kupuje się sadzonek na allegro jak nie znasz dostawcy. Tam wszystkie odmiany są najlepsze i najsmaczniejsze nawet jak sprzedają labruskę. :mrgreen:

PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2016, 19:55 
mistrz
mistrz

vanKlomp napisał(a):
Nie kupuje się sadzonek na allegro jak nie znasz dostawcy. Tam wszystkie odmiany są najlepsze i najsmaczniejsze nawet jak sprzedają labruskę. :mrgreen:

Racja na forum jesienią jest tyle ofert że głowa mała od sprawdzonych "dostawców" a nie jakiś bubel z allegro

PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2019, 21:13 
nowicjusz
nowicjusz

Czy ktoś zna ,,Winnica Kazimierzówka,, znalazłem w sieci duża oferta co ważne z cenami ,a nie na maila. Tylko pytanie czy wiarygodna . Proszę o info na wiosnę muszę trochę uzupełnić nasadzenia .

PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2019, 22:09 
Kiper
Kiper

Nie mam dużego doświadczenia z kupowaniem sadzonek na forum, ale na pewno mogę polecić KonradB
, sajko71, gronkowiec i kapitan. Ich sadzonki pierwsza klasa.

Krzysztof

PostNapisane: czwartek, 28 listopada 2019, 22:22 
czeladnik
czeladnik

asam napisał(a):
Czy ktoś zna ,,Winnica Kazimierzówka,, znalazłem w sieci duża oferta co ważne z cenami ,a nie na maila. Tylko pytanie czy wiarygodna . Proszę o info na wiosnę muszę trochę uzupełnić nasadzenia .

O Kazimierzówce nie jestem w stanie nic powiedzieć. Kilkakrotnie przymierzałem się do zakupu u nich ale pomimo dużej ilości odmian w ich ofercie nie byłem w stanie wybrać takich odmian, które mnie interesowały.
Za to mogę polecić kilka innych szkółek w których kupowałem w ostatnich latach: Winnica Eden, Winnica Krysa a ostatnio również Szkółka Jutrzenka. We wszystkich trzech przypadkach nie było żadnych problemów, dobry kontakt i porządne sadzonki gołokorzeniowe. A sadzonki z Winnicy Eden to pełen profesjonalizm.

-- czwartek, 28 listopada 2019, 22:22 --

KonradB to właśnie Szkółka Jutrzenka.

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 08:32 
Ekspert
Ekspert

asam napisał(a):

Coś podejrzewam,ale nie chcę siać fermentu. Na pewnych zdjęciach wstawionych na naszym forum przez pewnego użytkownika,widziałem łudząco podobne zdjęcia na ich stronie. Na razie nie chcę oceniać, sam od nich nie kupiłem sadzonek.
Z użytkowników, od których kupiłem sadzonki, na pewno można polecić Piotra (kapitan).

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 08:51 
mistrz
mistrz

asam napisał(a):
W zeszłym roku posadziłem od nich dwie sadzonki dosyć ładne ale czy będą to odmiany które zamawiałem okaże się za rok. Na przestrzeni kilku lat kilkanaście sadzonek kupiłem u kapitana i krysa wszystkie ładne i najważniejsze że te które chciałem.

PostNapisane: piątek, 29 listopada 2019, 15:26 
czeladnik
czeladnik

Piotr (Kapitan) z forum.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1