Teraz jest piątek, 25 kwietnia 2025, 05:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 15:08 
nowicjusz
nowicjusz

Najlepiej zakupy robi mi się przez internet w "xxxxxx". Szybko, łatwo i przyjemnie:)
---
Proszę się tak nachalni nie reklamować. [mod]

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 15:41 
Ekspert
Ekspert

grapesfriend napisał(a):
Najlepiej zakupy robi mi się przez internet w "xxxxxxx". Szybko, łatwo i przyjemnie:)

Co ty nie powiesz?? A może na wstępie wypada powiedzieć dzień dobry i dwa słowa o sobie. Co ciekawego tam kupiłeś? Zaje fajna oferta 39 lu 49 za nie bardzo wiadomo co..hehe.

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 15:46 
mistrz
mistrz

Jak to nie wiadomo za co? Absolutne hity proponują, maxi black i maxi white mają chyba na wyłączność. :lol: :lol:

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:03 
czeladnik
czeladnik

Ja przestrzegam przed zakupami od forumowiczów, chociaż pewnie narażę się niektórym, ale takowy zakup popełniłem wiosną 2014r. Skusił mnie wybór gatunków deserowych trudnodostępnych. To co otrzymałem okazało się padliną która po wiosennym sadzeniu powydawała jakieś anemiczne kilkucentymetrowe przyrosty, a w tym roku chyli się bardziej ku padnięciu. Naprawdę szkoda czasu na takie eksperymenty. Tym bardziej że za sadzonki płaciłem po 7zł za sztukę. Uczciwie przestrzegam, dla zainteresowanych info na pw. od kogo kupowałem, naprawdę w porównaniu z e.sadzonka czy winiarzami moimi okolicznymi to porażka 100% i forum powinno tępić takie "handle" zamiast je promować. Dodam że nie jestem handlarzem i nie robię to by oczernić konkurencję, ale doszedłem do wniosku że muszę to powiedzieć. Niektórzy Użytkownicy mający po parę tyś wpisów robią sobie prywatę i handelek ścierwem które nie można nazywać sadzonkami.

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:51 
Ekspert
Ekspert

looney31 napisał(a):
Skusił mnie wybór gatunków deserowych trudnodostępnych.....Tym bardziej że za sadzonki płaciłem po 7zł za sztukę.
.......forum powinno tępić takie "handle" zamiast je promować.

Trudnodostępnych gatunków deserówek nie kupisz za 7zł.
Forum nie promuje "handlu".
Forum jest takie jak jego użytkownicy, każdy z nich zjawia się tu w jakimś celu, zdobycie informacji, podzielenie się wiedzą, wymiana czy też sprzedaż odmian. Wszystkie te rzeczy są dozwolone więc nie ma co niektórych tępić.
Takie sprawy najlepiej załatwić między kupującym a sprzedającym.

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 21:53 
Ekspert
Ekspert

Również kupowałem od kolegów z forum sadzonki i nie powiem że zawsze była to 1 klasa,ale również brałem to pod uwagę. Ty masz teraz pretensje i będziesz kogoś na pw oczerniał i ogólnie wszystkich bo kupiłeś sadzonki z czyjegoś ukorzeniania i ci nie chcą rosnąć.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:03 
Ekspert
Ekspert

Jedno jest pewne...sadzonki muszą być z pewnego źródła. Kiepski materiał skutkuje samymi problemami.
Lepiej dołożyć kilka zł i kupić sprawdzony materiał!!!

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:26 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
Jedno jest pewne...sadzonki muszą być z pewnego źródła. Kiepski materiał skutkuje samymi problemami.

Takie "pewne źródło " jest pewniejsze niż zakup z przypadkowego źródła. Jednak na tym forum była dyskusja na ten temat gdy z takiego "pewnego źródła" bodajże odmiana Mila (o ile dobrze pamiętam ?) nie wystartowała w ilości ok.50szt.
Nie pamiętam jak się zakończyła sprawa reklamacji, prawdopodobnie pozytywnie finansowo dla nabywcy sadzonek, ale i tak mimo wszystko miał rok w plecy :lol:
Zbyszek

PostNapisane: środa, 1 lipca 2015, 22:32 
Ekspert
Ekspert

Zatajenie sprzedającego jest podobne w skutkach do oskarżenia wszystkich o lipne sadzonki.
100% sadzonek pierwszej klasy można kupić w profesjonalnej szkółce w kraju tradycyjnie winiarskim. My nie mamy jeszcze takich doświadczeń, więc mogą być też "wpadki".
Z tych sadzonek które kupiłem od kolegów tylko jedna była słaba. Cena sadzonek przystępna, więc można przymknąć oko.

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 06:12 
czeladnik
czeladnik

heavy napisał(a):

Dokładnie jestem tego samego zdania. Samo "czekanie na efekty" trwa za długo.
poszukiwacz napisał(a):
Zatajenie sprzedającego jest podobne w skutkach do oskarżenia wszystkich o lipne sadzonki.
???? gdybym chciał powiedziec że wszyscy sprzedający na forum sprzedają (ocenzurowano) tobym to napisał. Miałem przykre doświadczenie z jednym uzytkownikiem i to własnie opisałem. Nie wiem może lepiej było o tym nie wspominać, ale tak mnie jakoś zebrało i napisałem. Pokaże jutro zdjęcia "ku przestrodze" nowym zapaleńcom, jak wyglądają półtoraroczne "sadzonki"

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 08:03 
mistrz
mistrz

Witam wszystkich.
Taka jest prawda z tymi sadzonkami nigdy nie wiadomo co się kupuje to jest jak loteria jesteśmy tylko ludźmi i nawet "sprzedający" który zajmuje się tym na szeroką skalę na forum i nie tylko moze sie pomylić i możemy dostac LM zamiast MF takie bledy sie zdarzaja nawet najlepszym a co do cen to nie zawsze drogie jest lepsze niz to tansze. Moim skromnym zdaniem jak ma sie problemy z sadzonkami od niektorych sprzedajacym na forum to sprawa jest prosta umowic sie na jesien ze sprzedajacym u niegow szkolce po sztobry obciac sobie samemu i po problemie.ma sie pewnosc co do odmiany jakosci materialu i o wiele taniej.

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 09:36 
nowicjusz
nowicjusz

jarekszulc1991ca napisał(a):
Moim skromnym zdaniem jak ma sie problemy z sadzonkami od niektorych sprzedajacym na forum to sprawa jest prosta umowic sie na jesien ze sprzedajacym u niegow szkolce po sztobry obciac sobie samemu i po problemie.ma sie pewnosc co do odmiany jakosci materialu i o wiele taniej.

No z tym o wiele taniej, to nie wiem czy gdybym miał jechać nawet po 100 sztobrów 200 czy 300km to na pewno taniej nie wyjdzie, nie wspominając o kilkunastu sztukach, które z reguły z przesyłką wyniosą około 30zł. Co do możliwości samodzielnego cięcia, to same plusy: i widzimy jak wyglądają krzewy i mamy możliwość zwiedzenia winniczki oraz oczywiście poznania osobiście właściciela tejże.

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 09:49 
mistrz
mistrz

krzysiekm42 napisał(a):
Ja przestrzegam przed zakupami od forumowiczów, chociaż pewnie narażę się niektórym, ale takowy zakup popełniłem wiosną 2014r. Skusił mnie wybór gatunków deserowych trudnodostępnych. To co otrzymałem okazało się padliną która po wiosennym sadzeniu powydawała jakieś anemiczne kilkucentymetrowe przyrosty, a w tym roku chyli się bardziej ku padnięciu. Naprawdę szkoda czasu na takie eksperymenty. Tym bardziej że za sadzonki płaciłem po 7zł za sztukę. Uczciwie przestrzegam, dla zainteresowanych info na pw. od kogo kupowałem, naprawdę w porównaniu z e.sadzonka czy winiarzami moimi okolicznymi to porażka 100% i forum powinno tępić takie "handle" zamiast je promować. Dodam że nie jestem handlarzem i nie robię to by oczernić konkurencję, ale doszedłem do wniosku że muszę to powiedzieć. Niektórzy Użytkownicy mający po parę tyś wpisów robią sobie prywatę i handelek ścierwem które nie można nazywać sadzonkami.

looney31, popieram Cię w całej rozciągłości Twojego wpisu, tacy są niestety niektórzy sprzedający wśród nas, każdy wie, że nie wszyscy, więc nie wiem po co te krytyczne wpisy. Nie przejmuj się nimi i róbmy swoje, a porządni ludzie nie muszą od razu brać tego do siebie.

Nie zawsze się zdarza, że to co chce się kupić jest w renomowanej szkółce. Kupując ze szkółki sadzonki też mogą mieć wady, każdemu się to zdarza, ale przynajmniej mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, podczas gdy niektórzy z handlujących na forum sprzedają sztroby z dwoma korzonkami cieniutkimi jak włosy i biorą za to jeszcze pieniądze. To nazywają sadzonkami i wysyłają je jako listy w kopercie z bąbelkami do zamawiającego. Myślę, że takim należy się krytyka a nie tym, którzy o takich procederach piszą.

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 10:45 
Ekspert
Ekspert

trestan48 napisał(a):
[quote="krzysiekm42"]Ja przestrzegam przed zakupami od forumowiczów, chociaż pewnie narażę się niektórym, ale takowy zakup popełniłem wiosną 2014r. Skusił mnie wybór gatunków deserowych trudnodostępnych. To co otrzymałem okazało się padliną która po wiosennym sadzeniu powydawała jakieś anemiczne kilkucentymetrowe przyrosty, a w tym roku chyli się bardziej ku padnięciu. Naprawdę szkoda czasu na takie eksperymenty. Tym bardziej że za sadzonki płaciłem po 7zł za sztukę. Uczciwie przestrzegam, dla zainteresowanych info na pw. od kogo kupowałem, naprawdę w porównaniu z e.sadzonka czy winiarzami moimi okolicznymi to porażka 100% i forum powinno tępić takie "handle" zamiast je promować. Dodam że nie jestem handlarzem i nie robię to by oczernić konkurencję, ale doszedłem do wniosku że muszę to powiedzieć. Niektórzy Użytkownicy mający po parę tyś wpisów robią sobie prywatę i handelek ścierwem które nie można nazywać sadzonkami.[/quote]

looney31, popieram Cię w całej rozciągłości Twojego wpisu, tacy są niestety niektórzy sprzedający wśród nas, każdy wie, że nie wszyscy, więc nie wiem po co te krytyczne wpisy. Nie przejmuj się nimi i róbmy swoje, a porządni ludzie nie muszą od razu brać tego do siebie.

Nie zawsze się zdarza, że to co chce się kupić jest w renomowanej szkółce. Kupując ze szkółki sadzonki też mogą mieć wady, każdemu się to zdarza, ale przynajmniej mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, podczas gdy niektórzy z handlujących na forum sprzedają sztroby z dwoma korzonkami cieniutkimi jak włosy i biorą za to jeszcze pieniądze. To nazywają sadzonkami i wysyłają je jako listy w kopercie z bąbelkami do zamawiającego. Myślę, że takim należy się krytyka a nie tym, którzy o takich procederach piszą.[/quote]

Coś pokręciłeś, to nie był tekst Krzyśka.

PostNapisane: czwartek, 2 lipca 2015, 12:43 
mistrz
mistrz

BRONEKT napisał(a):
jarekszulc1991ca napisał(a):
Moim skromnym zdaniem jak ma sie problemy z sadzonkami od niektorych sprzedajacym na forum to sprawa jest prosta umowic sie na jesien ze sprzedajacym u niegoniż kupienie w szkolce po sztobry obciac sobie samemu i po problemie.ma sie pewnosc co do odmiany jakosci materialu i o wiele taniej.

No z tym o wiele taniej, to nie wiem czy gdybym miał jechać nawet po 100 sztobrów 200 czy 300km to na pewno taniej nie wyjdzie, nie wspominając o kilkunastu sztukach, które z reguły z przesyłką wyniosą około 30zł. Co do możliwości samodzielnego cięcia, to same plusy: i widzimy jak wyglądają krzewy i mamy możliwość zwiedzenia winniczki oraz oczywiście poznania osobiście właściciela tejże.

Nie pomyslalem o kosztach podróży masz racje ale sam fakt co do ciecia sobie sztobrów obejrzenia krzaka sprobowania owocow podzielenia sie opiniami co do odmiany i poznania właściciela sa chyba lepsze niz kupienie sadzonek od nie wiadomo kogo nie wiadomo jakiej jakości i tak naprawdę jakiej odmiany prawda?. Lepiej nie raz dać trochę więcej pieniędzy i być pewnym niż pozniej sie martwić przez 3 lata co z tego będzie no chyba że kupujesz od zaufanych ludzi i masz pewnosc do tego co daja ci tak jak ja

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1