krzysiekm42 napisał(a):
Ja przestrzegam przed zakupami od forumowiczów, chociaż pewnie narażę się niektórym, ale takowy zakup popełniłem wiosną 2014r. Skusił mnie wybór gatunków deserowych trudnodostępnych. To co otrzymałem okazało się padliną która po wiosennym sadzeniu powydawała jakieś anemiczne kilkucentymetrowe przyrosty, a w tym roku chyli się bardziej ku padnięciu. Naprawdę szkoda czasu na takie eksperymenty. Tym bardziej że za sadzonki płaciłem po 7zł za sztukę. Uczciwie przestrzegam, dla zainteresowanych info na pw. od kogo kupowałem, naprawdę w porównaniu z e.sadzonka czy winiarzami moimi okolicznymi to porażka 100% i forum powinno tępić takie "handle" zamiast je promować. Dodam że nie jestem handlarzem i nie robię to by oczernić konkurencję, ale doszedłem do wniosku że muszę to powiedzieć. Niektórzy Użytkownicy mający po parę tyś wpisów robią sobie prywatę i handelek ścierwem które nie można nazywać sadzonkami.
looney31, popieram Cię w całej rozciągłości Twojego wpisu, tacy są niestety niektórzy sprzedający wśród nas, każdy wie, że nie wszyscy, więc nie wiem po co te krytyczne wpisy. Nie przejmuj się nimi i róbmy swoje, a porządni ludzie nie muszą od razu brać tego do siebie.
Nie zawsze się zdarza, że to co chce się kupić jest w renomowanej szkółce. Kupując ze szkółki sadzonki też mogą mieć wady, każdemu się to zdarza, ale przynajmniej mają dobrze rozwinięty system korzeniowy, podczas gdy niektórzy z handlujących na forum sprzedają sztroby z dwoma korzonkami cieniutkimi jak włosy i biorą za to jeszcze pieniądze. To nazywają sadzonkami i wysyłają je jako listy w kopercie z bąbelkami do zamawiającego. Myślę, że takim należy się krytyka a nie tym, którzy o takich procederach piszą.