Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 03:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2012, 09:05 
Kiper
Kiper

Veteran5 napisał(a):
... a kontakt też świetny :)

Ja mam na ten temat inne zdanie. Wysłałem zapytanie o ofertę nie przez forum a mailowo na adres podany na stronie i zamiast oferty dostałem pytanie czego szukam. Takiej odpowiedzi/pytania spodziewałbym się na tagu a nie w poważnej szkółce.

J

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2012, 22:09 
Ekspert
Ekspert

Czytałem we wcześniejszym poście że s-sadzonka ofertę wystawi w lutym. Powiem tak też się zastanawiałem gdzie kupić i po opiniach kolegów dodałem do wniosku że to będzie E-sadzonka. Wracając do początku mojej wypowiedzi, zadzwoniłem jakieś 2 miesiące temu i na tamta chwile mógł mi krzysiek powiedzieć co będą mieli w ofercie i mogłem wtedy już zamawiać, i na dniach to zrobię. Dodam jeszcze tylko że podałem lokalizacje ,typ gleby i przy zamówieniu jeszcze raz mam podać.

https://www.facebook.com/Winnica-Natali ... 106297263/

PostNapisane: sobota, 15 grudnia 2012, 23:50 
przedszkolak
przedszkolak

Zalecam kupować sadzonki winorośli szczególnie u naszych kolegów z forum, a jeżeli można kogoś reklamować z poza nich to rekomenduję p. Piątka z Zawady i zasłużonego (byłego ?) forumowicza ZDZICHOLA. Obaj Panowie to prawdziwi pasjonaci winorośli.mający w swoich kolekcjach setki odmian z wielkim trudem zdobytych. Takim ludziom trzeba pomagać aby w dalszym ciągu zdobywali nowe odmiany, ktore to sa rarytasami nawet w instytutach badawczych. Mogę coś na ten temat powiedzieć, ponieważ mam bardzo bliską mi osobę kierującą jednym z działów w pewnym ośrodku o światowej sławie. Mówi tak: " tego ci mogę dać, tego nie i tych następnych też nie". Wiadomo o co chodzi. NOWINKI! :roll:

Pozdrawiam Jurek.

PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 00:00 
Kiper
Kiper

MosJer napisał(a):
Zalecam kupować sadzonki winorośli szczególnie u naszych kolegów z forum, a jeżeli można kogoś reklamować z poza nich to rekomenduję p. Piątka z Zawady i zasłużonego (byłego ?) forumowicza ZDZICHOLA. Obaj Panowie to prawdziwi pasjonaci winorośli.mający w swoich kolekcjach setki odmian z wielkim trudem zdobytych. Takim ludziom trzeba pomagać aby w dalszym ciągu zdobywali nowe odmiany, ktore to sa rarytasami nawet w instytutach badawczych. Mogę coś na ten temat powiedzieć, ponieważ mam bardzo bliską mi osobę kierującą jednym z działów w pewnym ośrodku o światowej sławie. Mówi tak: " tego ci mogę dać, tego nie i tych następnych też nie". Wiadomo o co chodzi. NOWINKI! :roll:

Pozdrawiam Jurek.

Popieram. Ze Zdzicholem mam bardzo pozytywne doświadczenia, bo sprzedaje dobry jakościowo towar w dobrej cenie i co ważne odmiany które sprzedaje są u niego przetestowane. p. Piątek wypuszcza nowe odmiany ze sporym opóźnieniem- chciałem u niego kupić wiosną trochę sadzonek i pomimo, że na stronie widniały ich zdjęcia to w ofercie ich jeszcze nie było.

PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 09:19 
Kiper
Kiper

Ale oni wszyscy nie mają tych odmian, które ja potrzebuję. Pozostaje czekać na e-sadzonkę.

PostNapisane: niedziela, 16 grudnia 2012, 12:28 
mistrz
mistrz

leff napisał(a):
Ja mam na ten temat inne zdanie. Wysłałem zapytanie o ofertę nie przez forum a mailowo na adres podany na stronie i zamiast oferty dostałem pytanie czego szukam. Takiej odpowiedzi/pytania spodziewałbym się na tagu a nie w poważnej szkółce.

Mogłeś zacytować dokładnie tą odpowiedź.A brzmiała ona "Proszę się pytać o dostępność poszczególnych odmian"
Targowiska to dla mnie główny rynek zbytu to też tak działam :)
W przyszłym roku jesienią będę miał większy wybór odmian będą na pewno Rondo,Zweigelt,Cserszegi fuszeres postaram się by jeszcze to poszerzyć w kierunku odmian przerobowych.Oczywiście rozumiem że najbardziej są poszukiwane nowości w dostępnej cenie.Ja na razie mogę zaoferować tylko droższe.

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 17:18 
Kiper
Kiper

W jaki sposób można się zarejestrować na stronie Pana Piątka (nie tylko zalogować) i jakie informacje można uzyskać po zarejestrowaniu? Czy podana jest tam cena sadzonek?

PostNapisane: sobota, 21 grudnia 2013, 17:33 
czeladnik
czeladnik

blk napisał(a):
W jaki sposób można się zarejestrować na stronie Pana Piątka
Też nie wiedziałem jak i po prostu wysłałem do niego emaila i dostałem szybką odpowiedź na moje pytania..

PostNapisane: czwartek, 26 grudnia 2013, 09:21 
mistrz
mistrz

Witam

Ja ze swej strony polecam Andrew 54, Szlachcica i R. Myśliwca. Nigdy nie zawiodłem się na sadzonkach pochodzącychc z tych źródeł. U P. Myśliwca coraz mniej, niestety, deserówek, ale są koledzy z forum, ze swoimi wspaniałymi kolekcjami.

Pozdrawiam
Waldek

PostNapisane: czwartek, 26 grudnia 2013, 09:30 
czeladnik
czeladnik

Dorzucę jeszcze bardzo solidną winnicę "Zawisza". Korzystam od trzech lat i jak do tej pory pewność na 100%

PostNapisane: czwartek, 26 grudnia 2013, 20:17 
przedszkolak
przedszkolak

Zamówiłem parę lat temu u Myśliwców Jutrzenkę i parę odmian deserowych. Z 15- stu Jutrzenek które zamówiłem okazało się że 5 to Jutrzenki a 10 to odmiana nieznana. I nie miał bym pretensji żeby wysłał i napisał - zabrakło Jutrzenki resztę wysyłam np. Hibernala. A tak 3 lata w plecy. Wysłałem zdjęcia gron i liści z zapytaniem co to za odmiana- nie raczyli odpowiedzieć. Nero miało taką narośl że od razu poszło na ognisko. Więcej u nich nic nie kupię.
Choć muszę przyznać że poprzednia partia sadzonek była bez zarzutów.

Ostatnio edytowano piątek, 27 grudnia 2013, 17:22 przez Zdrzewa, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 26 grudnia 2013, 21:44 
Ekspert
Ekspert

Kiedy czytałem co na forum jest o Seyval Blanc, natrafiłem na wypowiedź kolegi z forum @ Alkor, że jego krzak jest wczesny i niezawodny. Zamówiłem dwie sadzonki i wsadziłem tej wiosny. Okazały się bardzo dobrą kondycją i wyprzedzeniem w stosunku do krzaczków Seyvala B z innego źródła. Wszystko było dobry tydzień szybciej, i dojrzewanie gronek kontrolnych i opadanie liści. pozostałe cechy te same. Tak więc jeśli ktoś planuje Seyvala Blanc to polecam kolegę @ alkor.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 10:27 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):
Kiedy czytałem co na forum jest o Seyval Blanc, natrafiłem na wypowiedź kolegi z forum @ Alkor, że jego krzak jest wczesny i niezawodny. Zamówiłem dwie sadzonki i wsadziłem tej wiosny. Okazały się bardzo dobrą kondycją i wyprzedzeniem w stosunku do krzaczków Seyvala B z innego źródła. Wszystko było dobry tydzień szybciej, i dojrzewanie gronek kontrolnych i opadanie liści. pozostałe cechy te same. Tak więc jeśli ktoś planuje Seyvala Blanc to polecam kolegę @ alkor.

Chyba jednak, zbyt wcześnie na takie wnioski? Silna sadzonka i dobre stanowisko to dobry wzrost. Minimalne obciążenie, przy silnym rozwoju, to wcześniejsze dojrzewanie, a pierwszy przymrozek to opadanie liści. Na pierwsze tego typu wnioski przyjdzie czas za co najmniej 2-3 lata.

SilwMaliniarz napisał(a):
Nie dziwi Cię to trochę? O ile dobrze mi wiadomo nie ma różnych klonów SB.

W świetle tego co napisałem wyżej, nie dopatrywałbym się niczego dziwnego. Seyval to odmiana o wyjątkowych skłonnościach do nadniernego owocowania, a obciążenie owocowaniem to podstawowy czynnik wpływający na termin dojrzewania. Obserwacja krzewów tej samej odmiany w różnym wieku, o różnym stopniu obciążenia, w odmiannych warunkach, może prowadzić do skrajnych wniosków.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 11:36 
Ekspert
Ekspert

Przymrozków nie miałem, liście opadały w zależności od odmiany, z tym jednym wyjątkiem Seyvala. Obciążenia prawie nie było ani na pierwszych ani na drugich. Też myślę że jeszcze za wcześnie by podejrzewać nowy klon, ale może być indywidualne przystosowanie rośliny przy tym samym genotypie.
Na pewno będę porównywał w dalszych latach, czy ta wczesność się utrzyma.
Jest taka ogólna zasada by rozmnażać z roślin wyróżniających się pozytywnie, a te sadzonki mają super kondycję, dlatego polecam.

PostNapisane: piątek, 27 grudnia 2013, 20:44 
Ekspert
Ekspert

poszukiwacz napisał(a):

Pozwoliłem sobie zaznaczyć.
Zostawienie gronek kontrolnych na sadzonkach tegorocznych to chyba jednak spore obciązenie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1