Teraz jest wtorek, 29 kwietnia 2025, 12:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 10:08 
Kiper
Kiper

Ja już nie mogę... czytam, staram się powstrzymywać i nie mogę. Większość tutaj poleca e-sadzonę, ale jak czytam takie teksty to po prostu przeraża:

Erikos napisał(a):
Też wysłałem w styczniu zamówienie na 65sztuk i do dziś dnia nie otrzymałem oficjalnego potwierdzenia z danymi do przelewu, a mimo to się nie gorączkuję.

dlaczego sie nie gorączkujesz? czego jeszcze trzeba aby się upewnić że zostałes OLANY?
j_skurzok napisał(a):
Wtam. Zamówiłem w e - sadzonce mailem 15 sadzonek i chciałem zapytać po jakim czasie mogę spodziewać się odpowiedzi. Czy nie jest to za małe zamówienie dla tak dużej firmy.

znaczy co? telefonu nie odbierają?

Kazda firma, która dopuszcza do takiego stanu rzeczy, w którym człowiek musi na forum dowidywć się czy i kiedy łaskawie raczą zareagować na zamówienie powinna zostać zlinczowana przez klientów i zbankrutować!
Sam zamawiam wiele różnych towarów drogą wysyłkową, ale dla mnie całkowitą normą jest schemat: dziś dzwonię (oczywiście telefon dostepny na stronie i ktoś odbiera go, skoro podał na stronie i chce na tym zarabiać), dowiaduję się w jakim banku mają konto (aby wybrać z którego konta mam przelać - by kasa doszła natychmiastowo), następnie uprzejmie proszę aby postarali się jeszcze dzisiaj wysłać, następnie jutro odbieram. Dla mnie jest to norma, nie jakiś extra mechanizm, za który powinienem całować sprzedawcę po stopach. Wiem, że sadzonki odbiera się wiosną, zamawia wcześniej, ale mechanizmy opisywane tutaj są po prostu parodią. Jeśli ktoś nie odpowiada na mojego maila lub nie odbiera telefonu (po to jest poczta głosowa, żeby oddzwonić do klienta - nie żeby klient musiał próbować wielokrotnie dodzwonic się do łaskawcy) - ja po prostu przekreślam takich delikwentów i prędzej naskrobię zamówienie w języku angielskim, niemieckim czy hiszpańskim niż wrócę do nich i dam się traktować jak zawalidrogę.
Sorry za emocje, ale trudno patrzeć kiedy zwłaszcza w okresie kryzysu, walki o klienta takie praktyki się w ogóle zdażają i jeszcze są usprawiedliwiane przez potencjalnych klientów.
Heavy, dawaj te adresy szkółek niemieckich, może niektórzy się nauczaą jak prowadzić interesy jak im klientów zabraknie.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 10:39 
Ekspert
Ekspert

Ganz - no i bardzo się cieszę, że ktoś chce się zabrać za weryfikację porównawczą naszych rodzimych platform sprzedaży i szkołek zagranicznych. Weź od Heavy'ego te adresy i zamów 15-20 szt. sadzonek. Jak uda Ci się uzyskac deklarowaną przez Waldka cenę brutto 1,5 ? to ja Ci zwrócę połowę kosztów - tzn. odkupię o Ciebie 10 sadzonek - jakiej by nie były odmiany. Napisz tylko uczciwie po ilu dniach dostałes odpowiedź na e-maila, czy przyjeto zamowienie i nie trzeba było dodatkowo dzwonic, wyjasniac mailami itp.
Jak Heavy Ci nie poda adresu to proszę bardzo - ja Ci podam: http://www.reben.de/ z tego co wyczytałem wcześniej Waldek miał kontakty z tą właśnie szkółką. Ja też miałem - więc jestem bardzo ciekawy jak zmieniło się po wejściu Polski do Unii (Petra ma miły głos przez telefon, ale księgowa z niej twarda :P ).

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 11:11 
nowicjusz
nowicjusz

Kontakt meilowy z e-sadzonką nie jest taki zły. Na odpowiedz czeka się w moim przypadku 3-4 dni a zamówiłem tylko 20 szt. Józef

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 11:12 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Ganz napisał(a):
Większość tutaj poleca e-sadzonę...

Ganz, masz porównanie z innymi dostawcami? Takie kompleksowe porównanie, nie stopnia sympatyczności głosu w telefonie, ale również serwisu posprzedażowego, jakości materiału, jego zdrowotności, zgodności odmian. Ja mam, dlatego polecam e-sadzonkę, sam zaopatruję się od dłuższego czasu wyłącznie tam.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 11:25 
Kiper
Kiper

Ganz napisał(a):
... powinna zostać zlinczowana przez klientów i zbankrutować!

Podobnie pisała w ubiegłym roku jedna paniusia gdy kurier dostarczył jej sadzonki po tym jak pomalowała sobie pazurki :lol: :lol: a lakier się porysował przy sadzeniu :shock: .
Dla niezadowolonych ukłony z Allegro :lol:

Wacek

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 14:01 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
Ja już nie mogę... czytam, staram się powstrzymywać i nie mogę. Większość tutaj poleca e-sadzonę, ale jak czytam takie teksty to po prostu przeraża:
Erikos napisał(a):
Też wysłałem w styczniu zamówienie na 65sztuk i do dziś dnia nie otrzymałem oficjalnego potwierdzenia z danymi do przelewu, a mimo to się nie gorączkuję.

dlaczego sie nie gorączkujesz? czego jeszcze trzeba aby się upewnić że zostałes OLANY?....

Ja czekałem cierpliwie i wiem, że bym się doczekał. Wcale by mnie nie "olano" jak sugeruje kolega.
Tak się jednak złożyło, że do zamówionych 65sztuk Solaris i Cabernet Cortis postanowiłem troszkę jeszcze domówić więc ponownie kontaktowałem się z e-sadzonką.
Domówiłem jeszcze 160sztuk:
Spätburgunder (Pinot Noir) - FRA 113
Spätburgunder (Pinot Noir) - Gm 20-X
Ruländer (Pinot Gris) - Fr 49-207
Dzwoniłem kilka razy i bez problemu Pan Krzysztof za każdym razem odbierał i poświęcał na rozmowie i poradach tyle czasu ile trzeba było.
Kontakt e-Mailowy również bezbłędny.
Mam od ręki potwierdzone zamówienie na 225sztuk.
Też zdarza mi się być "w gorącej wodzie kąpany" na szczęście staram się z tego wyrastać.
Jak to mówią "pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł"

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 14:16 
mistrz
mistrz

Ja mam nieciekawe doświadczenia w kontaktach mailowych z esadzonką, Zawiszą i B. Myśliwcem,a zerowy z p. Krzewińskimi
Jeśli ktoś sprzedaje przez internet to należałoby wymagać wzorowego kontaktu tą drogą. Jak ktoś nie odpisuje na maila (juz nawet nie wymagam skype czy GG) to tak jakbym wszedł do sklepu, poprosił o obsługę a nikt nie podchodził.
Jako żywo przypomina się scena z "Misia" "Jem przecież..."

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 14:26 
Ekspert
Ekspert

MAF napisał(a):
...Jeśli ktoś sprzedaje przez internet to należałoby wymagać wzorowego kontaktu tą drogą..."

Maf
Sprzedaje przez internet czy reklamuje swoją ofertę poprzez stronę.
Nie ma tam e-Sklepu, wkładania do e-koszyka itp.
Teraz prawie każdy szanujący się przedsiębiorca musi mieć swoją stronę w internecie.

Wiem, że piszą żeby korzystać ze składania zamówień i zapytań drogą emailową ale Ludzie nie macie telefonu??
W Polsce liczba kart SIM przekroczyła liczbę ludności jak to możliwe.
Można zadzwonić choćby po to żeby się upewnić czy jakieś ustrojstwo nie uznało waszego eMaila za spam i przeszedł.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 14:40 
Ekspert
Ekspert

gzeho napisał(a):
j_skurzok napisał(a):
Jaki jest optymalny czas posadzenia. Ogród mam na Śląsku niedaleko Gliwic. Józef

Po 15 maja.

Po 15 maja ?? To nie jest dobry termin do sadzenia sadzonek gołokorzeniowych. O tej porze mają już zazwyczaj rozwinięte pąki , a czasem kilkucentymetrowe latorośle , odchorują to.
Józef wybierz termin dostawy najwcześniejszy z możliwych, najlepiej ,żeby sadzonki znalazły się w miejscu docelowym do połowy kwietnia.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 15:11 
Ekspert
Ekspert

DarekRz napisał(a):
Ganz - no i bardzo się cieszę, że ktoś chce się zabrać za weryfikację porównawczą naszych rodzimych platform sprzedaży i szkołek zagranicznych. Weź od Heavy'ego te adresy i zamów 15-20 szt. sadzonek. Jak uda Ci się uzyskac deklarowaną przez Waldka cenę brutto 1,5 ? to ja Ci zwrócę połowę kosztów - tzn. odkupię o Ciebie 10 sadzonek - jakiej by nie były odmiany. Napisz tylko uczciwie po ilu dniach dostałes odpowiedź na e-maila, czy przyjeto zamowienie i nie trzeba było dodatkowo dzwonic, wyjasniac mailami itp.
Jak Heavy Ci nie poda adresu to proszę bardzo - ja Ci podam: http://www.reben.de/ z tego co wyczytałem wcześniej Waldek miał kontakty z tą właśnie szkółką. Ja też miałem - więc jestem bardzo ciekawy jak zmieniło się po wejściu Polski do Unii (Petra ma miły głos przez telefon, ale księgowa z niej twarda :P ).

Przed unią, czy po nie ma żadnego znaczenia. Kontakt jest tak samo dobry. Współpracuję z nimi kilka lat bez żadnych problemów i nie jestem jakimś wielkim odbiorcą. Cena w zeszłym roku to 1,7Euro/szt +7% vat-u.
I zapewniam was,że nie mam w tym żadnego interesu. Mało tego pisząc pozytywy o tej szkółce wspomagam chyba przedstawiciela którego już maja w Polsce :!:

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 15:14 
Kiper
Kiper

Uważam,że MAF ma rację.Świat się zmienia i wszystko idzie do przodu.Jak chcą handlować to niech się do tego przyłożą.W końcu biorą za to kasę.Takie zachowania jak tu są opisywane to pozostałości po poprzednim systemie.Wiadomo jak było.Niektórym trudno odzwyczaić się od tego.
A jak nie chcą przyjmować małych zamówień niech w ofercie wpiszą że jest określona dolna ilość zamawianych sadzonek np. od 100 w górę. :mrgreen:

Teraz wszędzie więcej wymagają: w pracy i na uczelni,nawet w hipermarkecie to kasjer mówi dzień dobry jako pierwszy.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 15:41 
Ekspert
Ekspert

heavy napisał(a):
Przed unią, czy po nie ma żadnego znaczenia. Kontakt jest tak samo dobry. Współpracuję z nimi kilka lat bez żadnych problemów i nie jestem jakimś wielkim odbiorcą. Cena w zeszłym roku to 1,7Euro/szt +7% vat-u.
I zapewniam was,że nie mam w tym żadnego interesu. Mało tego pisząc pozytywy o tej szkółce wspomagam chyba przedstawiciela którego już maja w Polsce :!:

Waldek - czy przed unią czy po, to ma znaczenie - bo wiosną 2003 musiałem szukać znajomych z tamtej strony granicy i kogoś kto by jechał od nich do Polski aby przywieźć 3 szt. Regenta - cała operacja kosztowała mnie 51 ? , kilka maili, dwa faxy , tłumaczenie przysięgłe dokumentow bankowych i sporo nerwów . Żadna szkółka Niemiecka - także Steinmannów - nie chciała i nie mogła wysłać materiału szkółkarskiego do Polski. Teraz to jest bajka. Choć wątpię aby szkółki niemieckie chciały się podjąć wysyłki detalicznych ilości (czyli kilku - kilkunastu - poniżej 25 szt) sadzonek gołokorzeniowych.

Osobiście nie wypowiem się co do jakosci usług świaczonych przez e-sadzonkę bo jestem nieobiektywny, ale bardzo chiałbym, aby malkontenci podawali przykłady, w ktorych to szkółkach i platformach sprzedaży sadzonek winorośli jest tak jak oni twierdzą, że być powinno. Stąd ucieszyłem się gdy Ganz poprosił o adresy szkółek - choć mam wrażenie, że na tym jego "zapał" testera sie skończył :?:

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 16:37 
Ekspert
Ekspert

Ja przyłączę się do zwolenników e-sadzonki.Kontaktowałem się z nimi w tym miesiącu dwa razy i dwa razy otrzymywałem odpowiedź w tym samym dniu w którym wysyłałem maila. Dzwoniłem do nich i także zawsze się dogadywałem.W przeszłości zamawiałem u nich po kilka sztuk i nie było z tym żadnych problemów w przeciwieństwie do innej szkółek u których trzeba było zamawiać większe ilości . Otrzymywałem zawsze bardzo dobrej jakosci sadzonki a że zamawiałem już w kilku miejscach to mam porównanie. Dlatego dziwią mnie negatywne opinie o tej firmie.Ja ze swojego doświadczenia serdecznie ją polecam.

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 17:07 
Ekspert
Ekspert

Ja biore bezpośrednio ze szkółki w Niemczech .Kosztuje mnie to 1,8 Euro . Ale od Daniela też biorę .Zbyszek

PostNapisane: środa, 24 lutego 2010, 17:11 
Ekspert
Ekspert

Dargut kup u mnie Reginkę (V 25/20) :). Zobacz jaka ładna i jaki ma gruby przyrost. Jak po nią przyjedziesz to przesyłkę i doniczkę masz gratisowo. Jak się potargujesz to i Reginkę dostaniesz gratisowo :). Ciekawy jestem na ile ją wyceniacie? I nie chodzi mi o kasę a raczej o jej wiek w miesiącach.

Obrazek

Obrazek

Na e-maile i pw nie odpowiadam :) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1