luk3Z napisał(a):
Xellos napisał(a):
(...)
Na pewno tegoroczne sztobry sprzedaje Lanckorona

bo mam wątpliwą przyjemność posiadania takich "sadzonek". Jak to już ktoś tu podsumował - rok w plecy

(...)
Cytuj:
Właśnie miałem tam kupować i teraz nie wiem co robić. Czym się różnią sztobry tegoroczne od zeszłorocznych ?
Ktoś może jeszcze coś napisać o tym sprzedawcy (Winnica Lanckorona) ?
Nie wyobrażam sobie by te sadzonki kupić na jesień

Chyba, że do zimowania w domu.
Różnią się grubością przyrostu. Nie długością, tylko grubością. Długość może być przyzwoita. A grubość będzie decydować o zimowaniu. Cienkie to jest bo sztober cienki. Czyli to co ukorzenili było cienkie a dodatkowo to było świeżo ukorzenione, to nie była sadzonka doniczkowa z systemem korzeniowym. Tylko ledwo co ukorzeniony patyk wsadzony do ziemi...z prawdziwej sadzonki doniczkowej można uzyskać fajną roślinkę. Ale czy na jesień

Ja tam bym sadził wiosną.
Na allegro sprzedaje też Zawisza. Kupiłem dwie z allegro, trzecią dokoptowałem ze strony www, ale to były gołokorzeniowe szczepione. Wspominam o tym po to, by nie kojarzyć allegro z chłamem. Równie dobrze, e-sadzonka może zacząć tam sprzedawać. Portal jak portal.
Te sadzonki z Lanckorona w tej chwili nawet rokują duże szanse na przeżycie zimy

Ale to mój klimat, czyli upalne lato i późna zima.
Ogólnie jeśli chodzi o mnie, to szukam nowych miejsc w ogrodzie, gdzie by tu jeszcze dało się posadzić winorośl. Jak znajdę, to będę gadał z
kapitanem. Ciekawią mnie jego odmiany, te trudniej dostępne w sprzedaży. Albo dostępne owszem...ale sprzedawca cię oleje i nabyć nie możesz

to taki przytyk do e-sadzonki