Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 22:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 26 października 2011, 10:13 
mistrz
mistrz

alkor napisał(a):
I to nie dlatego, że nasze są złe. Chodzi o kasę!!!!!!!!!!!!!!
1,68 EUR/szt +7% vat wszystko wyjaśnia!!!

To prawie 8 PLN u nas w tej samej cenie a nie każdy ma przez miedzę do sąsiada :lol:

PostNapisane: środa, 26 października 2011, 10:42 
mistrz
mistrz

Arturro napisał(a):
alkor napisał(a):
I to nie dlatego, że nasze są złe. Chodzi o kasę!!!!!!!!!!!!!!
1,68 EUR/szt +7% vat wszystko wyjaśnia!!!

To prawie 8 PLN u nas w tej samej cenie a nie każdy ma przez miedzę do sąsiada :lol:

Odległość nie ma znaczenia bo paczkę dostarcza kurier!!

PostNapisane: środa, 26 października 2011, 17:56 
Ekspert
Ekspert

kapitan napisał(a):
.... Nikomu jednak nie polecam sadzonek jednooczkowych.

Ja też nie polecam. Napisałem o jednooczkowych tak dla przekory , nawiązując do wcześniejszych postów. Trudno już teraz takie kupić w pobliżu Warszawy.. Parę lat temu to tak, (nawet w pudełkach po kefirze) ale to już historia.
Teraz w szkółkach i centrach ogrodniczych najmniejsze doniczki to 1L, ale coraz więcej trafia się już 1,5l, oraz 2L.

Jednooczkowe robię dla siebie czasami.
Ale tytlko wtedy jedynie , gdy mam mało materiału i jedną tylko b.cenną sadzonkę mateczną.(aby nie utracić jej przez przypadek)
I nie w ten sposób jak to opisałeś.
Zagłębiam oczko w glebę aby wybiła z niego zarówno latorośl jak i korzenie..
Taką sadzonkę zanim wysadzę na miejsce docelowe podpędzam w następnym sezonie w foliaku, lub inspekcie.

Nie polecam nikomu żadnej szkółki ,ani sprzedawcy (hurtownika), bo nie mam w tym żadnego interesu.
A czas tak szybko biegnie ,że moje doświadczenia z konkretną szkółką z przed 2-ch lat mogą być już nie aktualne.
Stanąłem w obronie szkółki w Legionowie, bo wszystko co tam kupiłem rośnie u mnie b.dobrze. Sadzonki były 2-oczkowe
Życzył bym sobie aby sadzonki z innych szkółek rosły równie dobrze.

A to co napisał Waldek zalecając SZKÓŁKI NIEMIECKIE.
Gdybym miał obsadzić 5ha, no nie wiem. :lol:
Polscy hurtownicy też by pewnie opuścili na cenie przy takiej ilości. :?: :idea:
A transport kosztuje (benzyna idzie w górę), a kurier też nie jest darmowy. :!: , no chyba ,że Waldek ma jakieś specjalne wejście :!: :?: :mrgreen:

PS
Kilka lat temu broniłem innej szkółki (na tym forum), którą Heniek próbował zdołować (moim zdaniem).
Od kilku lat nie robią jednak żadnych postępów (pojemniki, odmiany) :shock:
I tak jak to napisał wcześniej Michał(alkor) ?podpędzają cieniznę? :!:
Sporo jest tego w centrach ogrodniczych wokół Warszawy z ich etykietą. :?: :!:
Centra to kupują hurtowo, bo tanie..
Ja to traktuję jak ?chińszczyznę? ? tanie i kiepskie.

Moim zdaniem należało by założyć nowy wątek ?Jakich szkółek i sprzedawców nie polecacie?
No bo na miłość boską, jeżeli coś rośnie to mamy im się za to kłaniać w pas. Tak powinno być. Łaski żadnej nie robią. Za darmo nie dają.

PostNapisane: sobota, 29 października 2011, 01:23 
Kiper
Kiper

To lekceważenie klientów - detalistów w Polsce nie tylko przez sprzedawców sadzonek winorośli, jest chyba dość często spotykane. Wielokrotnie nie odpowiadano mi na zapytania dot. zakupu kilku czy też kilkunastu sadzonek. Zwyczaje panujące u nas są w tym zakresie barbarzyńskie i spartańskie. Jako społeczeństwo jeszcze musimy się wiele nauczyć, zdecydowanie zmienić nasze złe przyzwyczajenia.
Na pocieszenie napiszę tu jednak, że nasi najwybitniejsi znawcy winorośli (którzy wyprowadzili własne odmiany i mają osiągnięcia naukowe i kolekcjonerskie) nigdy mnie nie zlekceważyli i dotychczas zawsze odpowiadali na listy i e-maile w sposób uprzejmy i konkretny.
kt70

PostNapisane: sobota, 29 października 2011, 09:22 
Ekspert
Ekspert

kt70 napisał(a):
To lekceważenie klientów - detalistów w Polsce nie tylko przez sprzedawców sadzonek winorośli, jest chyba dość często spotykane. Wielokrotnie nie odpowiadano mi na zapytania dot. zakupu kilku czy też kilkunastu sadzonek.

Tu się z tobą zgadzam. Parokrotnie też mi się tak zdarzyło. :mrgreen:
kt70 napisał(a):
Na pocieszenie napiszę tu jednak, że nasi najwybitniejsi znawcy winorośli (którzy wyprowadzili własne odmiany i mają osiągnięcia naukowe i kolekcjonerskie) nigdy mnie nie zlekceważyli i dotychczas zawsze odpowiadali na listy i e-maile w sposób uprzejmy i konkretny.

Tu niestety się nie zgodzę. W tym wypadku odczucia mam jw. Może za wcześnie pisałem że chodzi mi tylko o kilka sadzonek :?:

PostNapisane: sobota, 29 października 2011, 14:18 
Ekspert
Ekspert

Z tym lekceważeniem klientów detalistów to jest tak, jak w tym dowcipie: Klient prosi o kilo jabłek i aby każde oddzielnie zapakować. Sprzedawca wykonuje polecenie. Następnie prosi o kilo śliwek i też każdą oddzielnie zapakować. Następnie prosi o kilo czereśni i podobnie. Kiedy pyta czy są rodzyki, zdenerwowany sprzedawca odpowiada, są, ale nie na sprzedaż. :mrgreen:

PostNapisane: sobota, 29 października 2011, 21:56 
czeladnik
czeladnik

Ja nigdy nie pisałem ile chcę, a odpowiedź dostawałem za pół roku, wiem że to wasi koledzy i będziecie ich bronić, ale nie zamierzam kupować sadzonek tam gdzie czekają co im zejdzie, a resztki niesprzedane proponują detalistą, wybieram osoby które mnie traktują indywidualnie. Jestem zadowolony z sadzonek Kapitana, zawsze mogę zadzwonić, czy napisać prosząc o pomoc.

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 15:27 
nowicjusz
nowicjusz

Witam
Na początek chciałbym się przywitać gdyż dopiero co się zarejestrowałem na forum:)
Chciałbym zapytać o zdanie na temat winnicy Italia z Lanckorony, znalazłem na allegro ich ofertę, mają ponoć 50 odmian winorośli, mnie interesuje akurat regent, 25-30 sadzonek na początek. Czy miał ktoś już do czynienia z tą winnicą? Martwi mnie tylko informacja zamieszczona w ofercie, że wysokość sadzonek to 20cm, chyba za mało mi się wydaje:(

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 16:58 
Kiper
Kiper

winters,

dwa lata temu brałem - za te pieniądze masz o wiele lepsze gołokorzeniowe np. od Kapitana z forum. Nie warte tej ceny.

Wino jest przyjacielem mędrców i nieprzyjacielem pijaków.

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 17:01 
czeladnik
czeladnik

Czy to taka "rewelacyjna cena" - wątpię. Jesteś nowy na tym forum,ale poczytaj troszeczkę.Jest na naszym forum wielu kolegów,którzy również sprzedają sadzonki czy sztobry- poszukaj.Śmiem twierdzić,że wyjdzie Ci taniej ,poza tym masz już kontakt.Masz już znajomego,którego możesz o coś zapytać w razie problemów i jesteś forumowum patriotą.Ja kilka lat temu kupiłem na all...o agat doński - tego forum nie znałem.Gdy wyrósł mój krzaczek urodził piękne,jasne ale małe owoce.Nie twierdzę ,że z tej szkółki będzie coś pomylone,ale...

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 17:58 
Ekspert
Ekspert

winters napisał(a):
Witam
Na początek chciałbym się przywitać gdyż dopiero co się zarejestrowałem na forum:)
Chciałbym zapytać o zdanie na temat winnicy Italia z Lanckorony, znalazłem na allegro ich ofertę, mają ponoć 50 odmian winorośli, mnie interesuje akurat regent, 25-30 sadzonek na początek. Czy miał ktoś już do czynienia z tą winnicą? Martwi mnie tylko informacja zamieszczona w ofercie, że wysokość sadzonek to 20cm, chyba za mało mi się wydaje:(

Jak za takie odmiany to żadna rewelacja. Parę przeciętnych odmian, a większość to badziew którego byś nie chciał darmo.
Ja lepsze odmiany w gratisie dorzucam :mrgreen:
20cm!? Jak dziś pakowałem sadzonki i musiałem pokombinować żeby w gabarycie "A" (60cm) się zmieścić z paczką, a nie były jakoś bardzo szczególnie wyrośnięte

Ogłoś się w "poszukiwany, poszukiwana" że chcesz kupić 30 sadzonek kopanych Regenta po 9 zeta, a pewnie ktoś się odezwie na PW.
I nie kupuj teraz knotków w doniczkach. To najlepsza pora na zakup i sadzenie gołokorzeniowych. Doniczkowe są dobre w lecie, jak komuś się bardzo śpieszy. A w doniczkach P9 to nawet napaleńcom w środku lata nie polecam. Wybiłem swoją sadzonkę z doniczki 2l. i pomimo sporej pojemności korzenie miała słabsze niż te kopane.
Takie jest moje zdanie i nie mam w tym żadnego interesu, bo nie mam Regenta.

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 18:43 
nowicjusz
nowicjusz

Ok dzięki za szybkie odpowiedzi:)
Ale chyba jeszcze poczekam i poczytam, czytania dużo, już drugi dzień siedzę na forach o winoroślach, chyba jednak wybiorę opcję ze sztobrami na wiosnę, przez zimę się jeszcze podszkolę w teorii. Wolę poczekać niż się od razu rzucać na głęboką wodę, tak jak z pierwszymi moimi winami w tym roku, kiedy to na przykład cukromierz kupiłem jak już mi fermentowały nastawy z dodanym cukrem, bo najpierw nastawiłem a dopiero później wskoczyłem na fora i doznałem szoku:)
pozdrawiam:)

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 19:22 
Ekspert
Ekspert

winters napisał(a):
Ale chyba jeszcze poczekam i poczytam, czytania dużo, już drugi dzień siedzę na forach o winoroślach, chyba jednak wybiorę opcję ze sztobrami na wiosnę, przez zimę się jeszcze podszkolę w teorii. Wolę poczekać niż się od razu rzucać na głęboką wodę, tak jak z pierwszymi moimi winami w tym roku, kiedy to na przykład cukromierz kupiłem jak już mi fermentowały nastawy z dodanym cukrem, bo najpierw nastawiłem a dopiero później wskoczyłem na fora i doznałem szoku:)
pozdrawiam:)

A więc czekaj i czytaj,czytaj,czytaj. :!: :!:
Masz całą zimę jeszcze przed sobą.
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł :lol:
A pod koniec zimy przeczytaj jeszcze raz co napisał powyżej Michał(alkor) :!: :!: :mrgreen:
PS
Ja kupuję też i doniczkowane , ale sądzę, że nowicjusze nie potrafią ocenić bryły korzeniowej sadzonki w doniczce (no może poza wyjątkami ? :lol: )

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 21:25 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
A pod koniec zimy przeczytaj jeszcze raz co napisał powyżej Michał(alkor) :!: :!: :mrgreen:

Czasami Zbyszku nie wiadomo czy chcesz kogoś poklepać po plecach czy po głowie? :roll:

PostNapisane: niedziela, 30 października 2011, 22:11 
Ekspert
Ekspert

winters napisał(a):
Ale chyba jeszcze poczekam i poczytam, czytania dużo, już drugi dzień siedzę na forach o winoroślach, chyba jednak wybiorę opcję ze sztobrami na wiosnę ....)

Jeżeli myślisz o ukorzenianiu sadzonek, to jednak powinieneś postarać się o sztobry jesienią. Rzadko kto przechowuje sztobry
przez zimę, po to by je wiosną komuś przekazywać. Czyli raczej nie zdobędziesz wiosną sztobrów. Co najwyżej takie, które wisiały przez zimę na krzewach i istnieje prawdopodobieństwo, że mogą mieć przemarznięte pąki.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1