NoolaN napisał(a):
Ja kupiłem w tym roku po 5 sztuk Nero i Arkadii w e-sadzonka i wszystkie pięknie wyrosły, latorośle po 2-3m. Arkadia była na własnych korzeniach, Nero szczepione na 5BB. Na nowy sezon mam zamiar zamówić, kilka nowych odmian, do mojej mikro-winniczki właśnie z e-sadzonka.
hm no ja przy nero mam napisane "wyb/125AA". Czyli jakaś inna i totalna klapa. By było jasne, ja tam nie chciałem takiej czy innej podkładki, nie znam się na podkładkach. Taką mi wysłano po prostu i tak pisze w zamówieniu. Co do Arkadii to dziwne, że o własnych korzeniach, wszystko z e-sadzonka mam szczepione mimo, że w zamówieniu jest kreska, tzn. w tej tabelce w kolumnie "Podkładka" mam tylko przy Nero wyb/125AA, oraz przy Karmakod "101-14". W pozostałych przypadkach jest "-" a jednak wszystkie są szczepione. Może kreska oznacza podkładkę domyślną. Dziwię się bo akurat Arkadii zamówiłem 3 sztuki i wszystkie na podkładce.
Natomiast na nieszczepione wyglądają te z Winnicy nad Cybiną. Ale za krótko się tym interesuje by na 100% tak stwierdzić. O tyle w przypadku e-sadzonka to po prostu widać, że są szczepione wizualnie.
Cytuj:
Kupione sadzonki od e- sadzonka (szczepione ) sadzicie tak aby to szczepienie było nad ziemią 4 cm?
Potwiedźcie czy wy też szczepienie macie powyżej ziemi?
Już zwątpiłam jak ta roślina ma przetrzymać zime
Mam po sztuce Nero ,Arkadia, Nadieżda AZOS
Ja sadziłem tak by miejsce szczepienia było nad ziemią, ale jak najniżej się da. Jak niektóre kije były bardzo długie to mocniej wystają bo głębiej już nie chciałem kopać w glinie

Ponoć przez pierwsze 5 lat trzeba to miejsce koniecznie okrywać ziemią na zimę.