Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 10:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 05:46 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Emerytka napisał(a):
Dolnoślązak napisał; "Zamierzam również skontaktować się z winnicą " Poraj" w Paczkowie, czy mają już swoje sadzonki w sprzedaży".
Nawiązałeś kontakt?Wiesz coś na temat sprzedaży sadzonek,oferty z tej winnicy?
http://www.vinisfera.pl/wina,650,249,0,0,F,news.html

Na razie jestem w kontakcie z dziennikarzem "Nowej Trybuny Opolskiej", który pisał artykuł o opolskich winiarzach i za jego pośrednictwem zamierzam skontaktować się z właścicielem winnicy.
Poinformuję Cię o wynikach poszukiwań. :wink:

PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 09:56 
Kiper
Kiper

Odnośnie NERO i e-sadzonka. W tym roku kupiłem 10 odmian w e-sadzonka. I też właśnie odmiana Nero była śmieciowej jakości. Jeszcze przed wsadzeniem miałem obawy, że nic nie wyrośnie. Jako jedyna nie miała białych zdrowych korzeni. Reszta 9 wyglądała pod tym względem super.

No i oczywiście nic nie wyrosło. Dopiero teraz tu czytam, że nie jestem sam i innym też z nero nic nie wyrosło...

Teraz mam dylemat, bo na wiosnę chciałem dokupić w e-sadzonka następne odmiany ( bo ogólnie to jestem zadowolony z pozostałych ) i powtórzyć zakup nero...bo myślałem, że to wypadek przy pracy. Ale teraz widzę, że to ogólnie wszyscy tak dostali marnie...chciałbym mieć to nero i teraz nie wiem gdzie kupić :?:

edit:

Jeszcze dodam, że dokupiłem 2 odmiany w Winnicy nad Cybiną. W małych doniczkach. Plus taki, że zawsze można kupić w ciągu całego roku. Szybko się przyjęły i spore urosły...ale grubość pędu ustępuje jednak tym z e-sadzonki. Spore urosły ale ta podstawa u ziemi miała mniejszy obwód niż z e-sadzonki. Więc efekt dorosłej rośliny szybciej się uzyska z e-sadzonki. No i te z e-sadzonka można sadzić dużo głębiej, a te z tych doniczek mają tylko kilka cm pęd wystający nad ziemią, za to pewnie lepiej się ukorzenia posadzone płyciej stąd mi takie wielkie obrosły. Bo u mnie głębiej to glina czeka.

PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 10:16 
nowicjusz
nowicjusz

Kupiłem na wiosnę 2008 w e-sadzonce m.in. Nero/SO4 1 szt. (bardzo małe zamówienie - resztki sadzonek) - jest już po 2 owocowaniach :)

PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 10:32 
czeladnik
czeladnik

Xellos napisał(a):
Odnośnie NERO i e-sadzonka. W tym roku kupiłem 10 odmian w e-sadzonka. I też właśnie odmiana Nero była śmieciowej jakości. Jeszcze przed wsadzeniem miałem obawy, że nic nie wyrośnie. Jako jedyna nie miała białych zdrowych korzeni. Reszta 9 wyglądała pod tym względem super.

No i oczywiście nic nie wyrosło. Dopiero teraz tu czytam, że nie jestem sam i innym też z nero nic nie wyrosło...

Ja kupiłem w tym roku po 5 sztuk Nero i Arkadii w e-sadzonka i wszystkie pięknie wyrosły, latorośle po 2-3m. Arkadia była na własnych korzeniach, Nero szczepione na 5BB. Na nowy sezon mam zamiar zamówić, kilka nowych odmian, do mojej mikro-winniczki właśnie z e-sadzonka.

PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 10:59 
nowicjusz
nowicjusz

Kupione sadzonki od e- sadzonka (szczepione ) sadzicie tak aby to szczepienie było nad ziemią 4 cm?

Potwiedźcie czy wy też szczepienie macie powyżej ziemi?
Już zwątpiłam jak ta roślina ma przetrzymać zime
Mam po sztuce Nero ,Arkadia, Nadieżda AZOS

PostNapisane: piątek, 21 października 2011, 12:26 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli zasadzisz z miejscem szczepienia pod ziemią to sadzonka (odmiana właściwa) się usamodzielni i odrzuci podkładke

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 10:18 
Kiper
Kiper

NoolaN napisał(a):

Ja kupiłem w tym roku po 5 sztuk Nero i Arkadii w e-sadzonka i wszystkie pięknie wyrosły, latorośle po 2-3m. Arkadia była na własnych korzeniach, Nero szczepione na 5BB. Na nowy sezon mam zamiar zamówić, kilka nowych odmian, do mojej mikro-winniczki właśnie z e-sadzonka.

hm no ja przy nero mam napisane "wyb/125AA". Czyli jakaś inna i totalna klapa. By było jasne, ja tam nie chciałem takiej czy innej podkładki, nie znam się na podkładkach. Taką mi wysłano po prostu i tak pisze w zamówieniu. Co do Arkadii to dziwne, że o własnych korzeniach, wszystko z e-sadzonka mam szczepione mimo, że w zamówieniu jest kreska, tzn. w tej tabelce w kolumnie "Podkładka" mam tylko przy Nero wyb/125AA, oraz przy Karmakod "101-14". W pozostałych przypadkach jest "-" a jednak wszystkie są szczepione. Może kreska oznacza podkładkę domyślną. Dziwię się bo akurat Arkadii zamówiłem 3 sztuki i wszystkie na podkładce.

Natomiast na nieszczepione wyglądają te z Winnicy nad Cybiną. Ale za krótko się tym interesuje by na 100% tak stwierdzić. O tyle w przypadku e-sadzonka to po prostu widać, że są szczepione wizualnie.

Cytuj:
Kupione sadzonki od e- sadzonka (szczepione ) sadzicie tak aby to szczepienie było nad ziemią 4 cm?

Potwiedźcie czy wy też szczepienie macie powyżej ziemi?
Już zwątpiłam jak ta roślina ma przetrzymać zime
Mam po sztuce Nero ,Arkadia, Nadieżda AZOS

Ja sadziłem tak by miejsce szczepienia było nad ziemią, ale jak najniżej się da. Jak niektóre kije były bardzo długie to mocniej wystają bo głębiej już nie chciałem kopać w glinie :) Ponoć przez pierwsze 5 lat trzeba to miejsce koniecznie okrywać ziemią na zimę.

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 10:41 
czeladnik
czeladnik

Arkadia z całą pewnością nieszczepiona i wyglądała nawet lepiej niż Nero, jedynie problemy z drewnieniem miała, ale to chyba żadna nowość w przypadku Arkadii. Nero jest na 5BB bo takiej informacji mi udzielono w e-sadzonka i tak widnieje na zamówieniu. W przypadku Arkadii w kolumnie "podkładka" widnieje "-".
Co do samej e-sadzonka, zdecydowałem się na nią ponieważ ma bardzo dobrą opinię wśród forumowiczów, co osobiście potwierdzam. Co do wpadek, pewnie zdarzają się jak wszędzie, ale w takim wypadku trzeba reklamować, jednego okresu wegetacyjnego nikt nam nie zwróci, ale można otrzyma zwrot pieniędzy lub nowe sadzonki, które jak czytałem e-sadzonka przesyła na swój koszt.
Poza tym, feedback jest bardzo ważny dla firm, dla takiej e-sadzonki, która stara się dostarczać produkt wysokiej jakości jest to ważna informacja, aby uważać na sadzonki danego producenta, czy też wysłać drugą partię sadzonek do osób pokrzywdzonych, aby nie stracić klienta.

Pozdrawiam,
Krzysztof

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 11:11 
Kiper
Kiper

NoolaN napisał(a):
Nero jest na 5BB bo takiej informacji mi udzielono w e-sadzonka i tak widnieje na zamówieniu.
,
Cytuj:
aby nie stracić klienta.

A mnie nie musiano udzielać informacji, bo każda pojedyncza sadzonka miała paszport, na którym zawarto między innymi informacje: odmiana, podkładka, klon. Oczywiście, nie z e-sadzonka, bo oni mnie nie stracili jako klienta, gdyż stracili mnie jako potencjalnego klienta - nie dali mi szans zostać ich klientem. Popełnili podstawowy błąd, bo zlekceważyli mnie. Nie dbam o to, czy z powodu tego, że nie zamówiłem 100 sztuk czy z innych powodów. Nie zamawiam dużo, bo jestem na etapie testowania odmian i nie mam zamiaru wydawać pieniędzy na to, by do testów sadzić po 50 szt z odmiany. Nie jestem też w gorącej wodzie kąpany. Lepiej stracić dwa - trzy lata na testy niepewnych odmian i sadzić tylko te, które się sprawdzają w konkretnej lokalizacji.
Opinie z forum czy innych źródeł o poszczególnych odmianach mogą być dla mnie pomocne, jednak nie są wiążące.

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 15:55 
Ekspert
Ekspert

Xellos napisał(a):
Ja sadziłem tak by miejsce szczepienia było nad ziemią, ale jak najniżej się da. Jak niektóre kije były bardzo długie to mocniej wystają bo głębiej już nie chciałem kopać w glinie :) Ponoć przez pierwsze 5 lat trzeba to miejsce koniecznie okrywać ziemią na zimę.

To sadzi się pod ukosem bo głębokie sadzenie szczególnie na glinie źle wpływa na wzrost... przynajmniej na początku

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 16:49 
nowicjusz
nowicjusz

21 szt Regentów sprzedadzą w e-sadzonka? Dobry to sklep?

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 17:31 
czeladnik
czeladnik

R0MAN napisał(a):
21 szt Regentów sprzedadzą w e-sadzonka? Dobry to sklep?

Sprzedadzą, tylko od upływu złożenia twojego zamówienia do odpowiedzi z ich strony może minąć trochę czasu. Ja osobiście czekałem długo na odpowiedź z ich strony, już zacząłem się rozglądać w innych szkółkach za sadzonkami, ale to było już w sezonie wysyłkowym, więc mogli mieć sporo na głowie ;P

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 17:58 
Ekspert
Ekspert

Jak nie jesteście pewni czy przyjęli zamówienie to można jeszcze zadzwonić 8)
Ja zamawiałem 8szt różnych odmian i nie było problemu. Potwierdziłem telefonicznie i już.

PostNapisane: sobota, 22 października 2011, 22:04 
mistrz
mistrz

na wiosnę dosadzałem 500 solarisa i 500 regenta.Tylko 2 szt wypadły,myślę że to też ważne.

PostNapisane: niedziela, 23 października 2011, 07:22 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Potwierdzam, że na odpowiedź z e-sadzonki trzeba czekać dość długo. Mimo, że zamówiony na wiosnę Dornfelder odpadł, ponieważ był wyschnięty i źle zawoskowany to pozostałe sadzonki bardzo dobrze przyjęły się. Zamawiałem łącznie 6 sztuk i nie było problemów z akceptacją zamówienia.
Space99, u mnie poniżej 30 cm jest glina, ale sadzę prosto i wszystkie rosną, a nawet, jak u Chardonnay sadzonym w maju w 2010 r. ,pojawi się kontrolne grono ( lipiec 2010 r. ). :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1