Teraz jest niedziela, 25 stycznia 2026, 10:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 05:30 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Moje sadzonki z " E- sadzonki "posiadały etykietki z niemieckich szkółek.

PostNapisane: czwartek, 28 kwietnia 2011, 07:18 
mistrz
mistrz

Dolnoslonzok napisał(a):
Moje sadzonki z " E- sadzonki "posiadały etykietki z niemieckich szkółek.

Może to po prostu zależy od ilości - jak ktoś kupuje całą (chyba 25 szt. sadzonek) lub prawie całą paczkę takich samych sadzonek, to ma gratis oryginalną etykietę z niemieckiej szkółki :)

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2011, 19:32 
Kiper
Kiper

Także pochwalę e-sadzonkę. Duży asortyment, niezły kontakt, szybka wysyłka i co najważniejsze świetny materiał. W czasie sadzenie pomyślałem o zrobieniu zdjęć sadzonkom, ale zostało tylko 2. Wszystkie szczepione miały podobny system korzeniowy, a jedynie pozowyj timur na własnych korzeniach miał ich tylko 4, ale za to grube.Obrazek

PostNapisane: poniedziałek, 23 maja 2011, 22:21 
mistrz
mistrz

Potwierdzę również że E-sadzonka to solidna firma.Wsadziłem 1020szt i tylko jedna wypadła, z mojej winy.Reszta wybija po kilka latorośli .Aż miło patrzeć jak rosną.Polecam tą firmę.

PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 07:21 
nowicjusz
nowicjusz

Witam. Ja niestety nie mogę w tym roku pochwalić e-sadzonki. Zakupiłem w tym roku tylko kilkanaście sadzonek z których jedna miała "sparciałe", odpadające korzenie natomiast 3 inne po 4 - 5 prostych korzonków. Te sadzonki praktycznie przez miesiąc nie ruszyły. W ubiegłym roku kupowałem więcej sadzonek i byłem zadowolony z jakości. W tym roku zamiast Dornfeldera którego w czasie zakupu nie było dostałem Nero ale o jakości śmieciowej. Józek

PostNapisane: wtorek, 24 maja 2011, 08:41 
Ekspert
Ekspert

W e-sadzonce kupowałem parę lat temu rondo i regenta sadzonki ogólnie były dość dobre chociaż pojedyncze sztuki wypadły. Natomiast zawiodłem się na sadzonkach od p. Kwaśniaka
Kupiłem 3 lata temu a wyglądają jak jednoroczne a do tego w tym roku chyba padły ostatecznie bo do tej pory nie dają odznak życia. A tak w ogóle czekałem na dostawę kilka miesięcy. Myślałem że zamówienie nie zostanie zrealizowane a tu poczta w październiku dostarczyła mi sadzonki za zaliczeniem pocztowym. :lol:

PostNapisane: środa, 8 czerwca 2011, 12:40 
Kiper
Kiper

Ja muszę pochwalić e- sadzonkę. Kupiłem w tym roku 11 sadzonek , w większości deserówek. Wszystkie szybciej lub wolniej ruszyły za wyjątkiem Nero. Napisałem o tym do p. Krzysztofa Górki, zastrzegając się, że sadzonka mogła przemarznąć bo była sadzona przed przymrozkami. Co prawda zakopczykowana jak inne, które nie ucierpiały, ale zawsze mogła "oberwać". Bez żadnych dyskusji przysłano mi gratis i na swój koszt dodatkową.
Jestem pod wrażeniem jak się u nich traktuje takiego malutkiego klijencika.
Polecam i pozdrawiam

Krzysztof

PostNapisane: środa, 8 czerwca 2011, 13:05 
Kiper
Kiper

A ja ich nie pochwalę, bo nie ma za co. Może jestem zbyt wymagający, jednak uważam, że minimum grzeczności nakazuje odpowiadać na e-maile, zwłaszcza, że na ich stronie ta forma kontaktu podawana jest jako jedna z możliwych do składania zamówień. Nie chciałem zamawiać dużo, bo tylko na podmianę sadzonek, które zakupiłem w zeszłym roku, a które nie dają znaku życia do dzisiaj. Myślę jednak, że w interesie firmy jest szanowanie każdego klienta, a wyrazem szacunku jest na pewno odpowiedź na list - jakakolwiek odpowiedź, choćby taka, która w przełożeniu na język nieparlamentarny miałaby oznaczać: "mamy Cię w tyłku i nie zamierzamy tracić czasu na Ciebie i Twoje zamówienia".
Planuję zakupy na jesień ale już dzisiaj z listy potencjalnych dostawców skreśliłem kila szkółek i winnic. U tych, którzy mnie zawiedli bądź oszukali, nie kupię na pewno. U tych, którzy nie szanują klientów, również.

PostNapisane: środa, 8 czerwca 2011, 14:16 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
A ja ich nie pochwalę, bo nie ma za co. Może jestem zbyt wymagający, jednak uważam, że minimum grzeczności

No cóż mój początkowy kontakt z e-sadzonka też był średni, a komentarz Pana Krzysztofa na informacje ile sadzonek mam zamiar zakupić - rozbrajający, mniej więcej taki: ?chyba w ogóle przestaniemy prowadzić sprzedaż sadzonek w detalu (w domyśle za dużo roboty i kłopotu)?, a na moją uwagę ? to miło, że firma dobrze prosperuje ? ?chce się Pan zamienić??
...
Jednak zamówienie zostało zrealizowane i jestem generalnie zadowolony z małym wyjątkiem. Nie wystartowały sadzonki Nero, a więc te, na których mi najbardziej zależało. Żadna. Fakt część sponiewierał dzik ale były też nieruszone, zlokalizowane w różnych częściach ogrodu, w tym przy południowej ścianie). Jak ktoś wcześniej napisał, ich jakość chyba była marna.

Byłem na tyle zdesperowany że nie mogąc znaleźć szkółki z sadzonkami Nero, zamówiłem 3 szt?. na? allegro. Kiedy otrzymałem paczkę aż ryknąłem? ze śmiechu. Sadzonki były w pojemnikach o wymiarach ok. 7x5x5 cm o długości łącznie z zielonym może 8 cm. No nic ? wsadziłem to do większych pojemników, ulokowałem pod scianą i .. rośnie to-to nawet nieźle. Pytanie tylko czy to będzie nero?

W sumie dzięki forum trafiłem również na stronę Austrovin. Uff? posiadali ostatnie resztki sadzonek Nero (przesadzone już do pojemników). Paczkę dostałem niemalże natychmiast (na drugi dzień od otrzymania info o wysłaniu), sadzonki rewelacyjne, szczepienie wykonane profesjonalnie (wg mnie oczywiście) do tego paszport i komplet informacji _po niemiecku_. W to mi graj! Wsadziłem upragnione sadzonki w najlepszą lokalizacje ?. A te nie rosną. Dodam tylko że poprzednio w tych miejscach posadzone były niby gorsze sadzonki od RP, ale te rosły jak na drożdżach (Demetra, Seyval, Timur).

Pojechałem do Zawady.
Pan Piątek to naprawdę fajny gość i gaduła (tylko w szklarni ciężko mimo wszystko wytrzymać ? 50st). Z planowanych zakupów obejmujących 3 sadzonki przyjechałem z 10ma (ale bez Nero). Dowiedziałem się kolejny raz, że Rondo to szajs. Ciekawa była natomiast informacja i prezentacja przerobowych winorośli, które przetrwały majowe przymrozki (bez okrywania, poza szklarnią).
Wróciłem do domu, przygotowałem dziury w ziemi. Kiedy wróciłem z obiadu okazało się że wszystkie (edit - prawie wszystkie) sadzonki z Zawady zjadł nasz nowy przyjaciel - 4 miesięczny labrador.

I jeszcze suplement ? tym razem sadzonki od pana Piątka wizualnie ? piękne. Długa trzy oczkowa łoża, duża donica a przyrosty zielonego bardzo ładne. I przyjęły się bez problemu.

PostNapisane: środa, 8 czerwca 2011, 18:18 
przedszkolak
przedszkolak

Lokalizacja: Trochę na zachód od Łowicza. Po "Zośce" też często mrozi.
Kupiłem 2 lata temu we Włoszech, musiałem tylko ustgalić jak winogrona zwą się po włosku.
Mieli gołokorzeniowe ale tylko Chardonay i Riesling po 1?. Kupiłem po 3 sztuki :)
Te co wsadziłem przy domu - OK, te co na działce, niedoglądane, nieokryte, padły niestety.

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2011, 08:10 
Ekspert
Ekspert

A ja muszę pochwalić znowu Zdzichola. Biorąc pod uwagę gratisy to w ciągu kilku lat jak u niego kupuję mam jakieś 105% przyjęć :wink: . W tym roku już myślałem że jedna sadzonka nie wystartuje, ale coś zaczyna się zielenić. Brałem u niego też kilka sztobrów i również 100% przyjęć, mimo że z moich własnych zdarza mi się czasami ledwie 50%. Na razie nie zanotowałem żadnej pomyłki odmianowej. Oczywiście świetny kontakt. Nie ma problemu żeby dosłać 1-2 sadzonki.
Brzmi to wręcz niewiarygodnie. Już nie kupuję sadzonek z innych źródeł żeby się nie stresować i nawet pospolite odmiany biorę u Zdzicha.

U Krzewińskich zaopatrywałem się na początku i widzę teraz dużo pomyłek. Nie to że wyrosły jakieś labruchy, ale jest to irytujące. Jest kilka pomylonych odmian już w samym mateczniku. Obsługa jest bardzo sympatyczna, cierpliwa i wyrozumiała. Sadzonki są bardzo różnej jakości, najlepsze zgarniają hurtownicy. Przydatna jest umiejętność ich oceny "od spodu" oglądając korzenie przez otwory w doniczce. Zalety to: niska cena, duże doniczki, rośliny nie są pędzone (przyrosty często niezbyt długie, ale co ważniejsze dość grube)

Kupowałem też raz wysyłkowo w Winnicy nad Cybiną. Krzaczki w małych doniczkach, silnie wybujałe, mocno pędzone w dużym zagęszczeniu, latorośle długie ale baaardzo cienkie(ładny, handlowy wygląd), po wysadzeniu do gruntu długo się aklimatyzują i odżywają. Przyjęły się i rosną wszystkie. 100 % zgodności odmian.

Kupiłem też dawno temu w OBI :mrgreen: Izę i Kristaly. Nawet wyrosło z nich to co miało wyrosnąć, ale mają chyba upośledzoną funkcję wzrostu, albo były to modyfikowane genetycznie wersje bonsai!

PostNapisane: czwartek, 9 czerwca 2011, 17:19 
przedszkolak
przedszkolak

I jeszcze jeden głos dla E-sazonki.
Zakupiłem u nich 90% sadzonek, tj Solaris, Rondo, Regent, łącznie 600+ szt.
Dostawa w przyszła dokładnie w umówionym dniu, co jest bardzo ważne kiedy sadzi się trochę większą ilość i czeka na sadzonki cała grupa pracowników.
Sadzonki bardzo dobrej jakości, piękny system korzeniowy i dobrze zawoskowane, wszystkie paczki z Niemieckimi etykietami z odmianą i podkładką.
Kilka fotek sadzonek przed posadzeniem:

[url]http://winnicagorlo.blogspot.com/2010/04/sadzonki.html[/url]

Przyjęło się 100%.Bardzo ładne przyrosty w pierwszym roku, część sadzonek wyrosła poza słupki wspierające które mają po 180cm.
Zimę przetrwało ok 95%, wszystko okrywane.
I jeszcze jedna ciekawostka, otóż pod koniec kwietnia tego roku(zakupy robiłem u nich rok temu) zadzwonił do mnie ktoś z e-sadzonki z zapytaniem czy wszystko jest ok, czy sadzonki się przyjęły, jakie były straty itp. Nieźle.
Wniosek z moich doświadczeń jest tylko jeden : Polecam.

PostNapisane: środa, 19 października 2011, 16:08 
mistrz
mistrz

Dolnoślązak napisał; "Zamierzam również skontaktować się z winnicą " Poraj" w Paczkowie, czy mają już swoje sadzonki w sprzedaży".
Nawiązałeś kontakt?Wiesz coś na temat sprzedaży sadzonek,oferty z tej winnicy?
http://www.vinisfera.pl/wina,650,249,0,0,F,news.html

PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 11:51 
mistrz
mistrz

Jak by ktoś potrzebował jakiś sadzonek.To mam kilka w ofercie.

Ostatnio edytowano czwartek, 20 października 2011, 12:58 przez J_cek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: czwartek, 20 października 2011, 12:24 
Kiper
Kiper

ArturK napisał(a):
W sumie dzięki forum trafiłem również na stronę Austrovin. Uff? posiadali ostatnie resztki sadzonek Nero (przesadzone już do pojemników). Paczkę dostałem niemalże natychmiast (na drugi dzień od otrzymania info o wysłaniu), sadzonki rewelacyjne, szczepienie wykonane profesjonalnie (wg mnie oczywiście) do tego paszport i komplet informacji _po niemiecku_. W to mi graj! Wsadziłem upragnione sadzonki w najlepszą lokalizacje ?. A te nie rosną.

Trochę się zdziwiłem. Ja również kupowałem w AV na wiosnę i sadzonki na dzisiaj mają przyrosty minimum 2 metry, Musiałem rozciągać druty pomiędzy słupkami, by te, które wyrosły do ok. 3m puścić poziomo na najwyższym drucie. Jestem bardzo zadowolony z sadzonek oraz kontaktów z firmą, do tego stopnia, że na jesieni zamówiłem i posadziłem już kolejne sadzonki do testowania ich przydatności w mojej lokalizacji. Jedynym problemem, jaki mam z tymi sadzonkami, jest drewnienie. Pięknie wyrosły, jednak zdrewniały do około 1 - 1,5 metra. Pierwsza noc z przymrozkami sprawiła, że liście przemarzły, chociaż na Biance i Attice (z wiosennego nasadzenia) uchowało się trochę zielonych liści.
Zaglądałem na portal aukcyjny i widzę, że powrócił sprzedawca, który naciął mnie kilka lat temu. Sadzonki w maleńkich doniczkach, wątlutkie i po liściach było widać, że nie bardzo pasują do opisów odmian. Na dzisiaj z tamtych zakupów nie mam ani jednego krzaczka.
Kupowałem również w winnicy, o której mowa i potwierdzam - sadzonki pędzone, słabo rosną, a u mnie zamiast Nero rosła Iza Zaliwska, którą wyciąłem w trzecim roku po posadzeniu. Inne sadzonki od tego sprzedawcy rosną nadal, jednak Seneca i Fredonia pierwsze gronka kontrolne miały dopiero w trzecim roku po posadzeniu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 485 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1