Teraz jest czwartek, 19 czerwca 2025, 09:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Krótkie cięcie
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 13:54 
Ekspert
Ekspert

W tym roku wchodzę u części krzewów w następny etam wyprowadzania właściwej formy (pasował by mi Royat). Moje krzewy to ramię stałe i wyrastające z niego co 30-40 cm łozy. Chciałem te łozy ciąć na dwa wyrażnie widoczne oczka, ale nie wiem dokładnie , które znich mają te dwa pierwsze oczka płodne. Odmiany, o które chciałem zapytać to:
kodrianka, arkadia, muskat odesskij, kristaly, rondo, gołubok, interlaken, syval blanc.

Na podstawie zeszłego roku nic nie mogę stwierdzić , gdyż przymrozek uniemożliił mi obserwację owocowania z dwóch pierwszych pąków.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 17:04 
Kiper
Kiper

Bardzo dobrze przy krótkim cięciu owocuje Kristaly, Rondo, wyjątkowo dobrze Arkadia i Seyval Blanc. Pozostałych odmian nie sprawdziłem.
Zdzisław

PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 17:29 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="tomekb1"]W tym roku wchodzę u części krzewów w następny etam wyprowadzania właściwej formy (pasował by mi Royat). Moje krzewy to ramię stałe i wyrastające z niego co 30-40 cm łozy. Chciałem te łozy ciąć na dwa wyrażnie widoczne oczka, ale nie wiem dokładnie , które znich mają te dwa pierwsze oczka płodne. Odmiany, o które chciałem zapytać to:
kodrianka, arkadia, muskat odesskij, kristaly, rondo, gołubok, interlaken, syval blanc.

Na podstawie zeszłego roku nic nie mogę stwierdzić , gdyż przymrozek uniemożliił mi obserwację owocowania z dwóch pierwszych pąków.
Można ciąć i na 3-5 pąków,a póżnie przeprowadzić selekcję .

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 18:03 
Ekspert
Ekspert

Do tych odmian co wymienił gronkowiec dodaję jeszcze GOŁUBOKA
który też dobrze sobie radzi przy krótkim cięciu.
A tych odmian których nie jesteś pewien jak ciąć, spróbuj ciąć na 4-5 pąków, a w następnym roku skorygujesz.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 19:10 
Ekspert
Ekspert

Ostatecznie można ciąć na 4 a potem skorygować.

a jak jest z owocowaniem kodrianki?

Tytuł: krutkie cięcie
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 19:50 
Kiper
Kiper

Proponuję przeglądnąć stronę:
htttp://winorosl.pl
zwrócić uwagę na obiążenie krzewów i cięcie. Z moich obserwacji większość winorośli wymaga średniego i długiego cięcia.
Myślę że forma Royat dla wymienionych winorośli jest nieodpowiednia.

Pozdrawiam
Tadeusz.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 11 marca 2008, 21:01 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]
a jak jest z owocowaniem kodrianki?

Pierwsze dwa oczka są płodne.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 08:58 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za odpowiedzi. Raczej będę ciął na 2 oczka.

Co do postu Tadeusza to strona P. Piątka w dziale odmiany nie dość jasno podaje sposób ciecia. Bo co to znaczy w rubryce ciecie np. 6-8 oczek na m2 i krótkie. Co to znaczy krótkie? na 2 , 3 czy 4 oczka?
Dlatego pytałem o płodność dwóch pierwszych, bo przy takim cięciu krzew przygięty w maju do ziemi ma niewielka wysokość i łatwy jest do okrycia w czasie przymrozków.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 11:20 
nowicjusz
nowicjusz

Cytuj:
Bo co to znaczy w rubryce ciecie np. 6-8 oczek na m2 i krótkie. Co to znaczy krótkie? na 2 , 3 czy 4 oczka?

m2 oznacza metr kwadratowy powierzchni gruntu dostępny dla rośliny. np krzewy sa w rzędzie co 1m a rzędy co 2 m, czyli powierzchnia na jedną roślinę wynosi 1x2 = 2 m2.

W takim przypadku na roślinę pownno być 12-16 pąków.

Cięcie krótkie to 2-4 oczka, długie ~9-12 oczek a srednie pomiedzy. :D

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 16:19 
Ekspert
Ekspert

[quote="mkraw"]
Cytuj:
Bo co to znaczy w rubryce ciecie np. 6-8 oczek na m2 i krótkie. Co to znaczy krótkie? na 2 , 3 czy 4 oczka?

Cięcie krótkie to 2-4 oczka, :D

No właśnie. Cała niewiadoma na stronie P. Piątka to słowo "krótkie". Jest wielka róznica pomiędzy cięciem na dwa , a na cztery oczka. Dlatego też pytałem, czy odmiany o których pisałem owocują z dwóch pierwszych oczek.

Ale już prawie wszystko jasne . Tnę na dwa , a interlaken i muskat odesskij na cztery i ewentualnie będę korygował.

I jeszcze jedno. jeśli okaże się że np. na dwóch pierwszych nie będzie kwiatu to co wtedy? Pierwszą zostawić (by w następnym roku znów na cztery oczka), drugą wyłamać, a trzecia i czwarta z owocami do usunięcia na jesień? tak będzie dobrze? czy w takim przypadku odejść od Royata i stosować czopek zastępczy i kilkuoczkową łozę owocującą?

c

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 16:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"] Tnę na dwa , a interlaken i muskat odesskij na cztery i ewentualnie będę korygował.

I jeszcze jedno. jeśli okaże się że np. na dwóch pierwszych nie będzie kwiatu to co wtedy? Pierwszą zostawić (by w następnym roku znów na cztery oczka), drugą wyłamać, a trzecia i czwarta z owocami do usunięcia na jesień? tak będzie dobrze? czy w takim przypadku odejść od Royata i stosować czopek zastępczy i kilkuoczkową łozę owocującą?

Muskata odesskiego spokojnie możesz ciąć na dwa oczka, ten owocuje nawet na wilkach.
Jeżeli któraś z odmian nie będzie owocowała na najniższych oczkach, to zmień Royata na Casaneve, czyli dłuższą łozę na owocowanie i czopek zastępczy. Np. takie Nero czasem nie owocuje na pierwszych dwóch oczkach, a jeżeli owocuje , to grona są wyraźnie gorszej jakości niż pozostałe.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 18:20 
Ekspert
Ekspert

Nero własnie prowadzę w sposób casaneve. Rośnie pod ścianą , łatwo się go przykrywa.

A czy w prowadzeniu sposobem casaneve na łozie owocujacej powinno się wyłamywać dolne nie owocyjace latorośle?

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 19:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomekb1"]...

A czy w prowadzeniu sposobem casaneve na łozie owocujacej powinno się wyłamywać dolne nie owocyjace latorośle?

Madej nie zaleca tego przed ostatecznym uformowaniem krzewu.
Dopiero po dostatecznym rozwoju systemu korzeniowego.
Na słabych glebach zaleca nawet ograniczenie plonowania przed ostatecznym uformowaniu.

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 19:37 
Kiper
Kiper

Kurcze :roll: no bo ja juz nie wiem jak to jest z tym krótkim cięciem. .Od trzech latek pilnie obserwuje swoje winorosla.Mam kilkanaście odmian.Tnę tak jakos na 12 oczek, i tak jak przykazane wyginam te łozy w łuk i w kazdym wypadku najładniejsze grona(wielkośc,ilośc jagód) sa na latorroslach wyrastających w części środkowej łozy :roll:.Powidzcie Koledzy,czy wasze doświadczenia w tej materii są odmienne?,A moze to o to chodzi,ze przy krotkim cieciu(2 oczka) latorosle sa bardzo blisko starego drewna i cała "para" idzie własnie w tam?

podrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: środa, 12 marca 2008, 22:22 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]Kurcze :roll: no bo ja juz nie wiem jak to jest z tym krótkim cięciem. .
podrawiam Piotrek

Tak jak napisał wcześniej Kuba (Olmek)- są odmiany które owocują nawet z tych niżej położonych pąków (najbliżej nasady pnia) ale grona są gorszej jakości.
Madej tak ocenia np.odmianę PN. Twierdzi ,że dopiero trzecie oczko daje typowe dla tej odmiany grono.
RM twierdzi ,że u Pinot Gris dolne pąki są niepłodne i zaleca cięcie średnie lub nawet
długie ,bo odmiana jest wyjątkowo mało plenna.
To samo dla Perły Czabańskiej (w 1001 odmian), a dla Bianci raczej średnie niż krótkie.
Są też odmiany które dają dorodniejsze owoce z pąków bliżej nasady np. Seyval (wg RM jako deserówka). Zasobność gleby ma też znaczenie.
Trzeba sprawdzać samemu we własnym siedlisku. Ale coś wiedzieć przed tym wcześniej też nie zaszkodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1