Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 08:19 
mistrz
mistrz

Wczoraj nad moja winniczką przeszła burza i niestety spadł grad, czyniąc spustoszenie w liściostanie. Czy trzeba likwidować skoszone pedy i liście z krzaków, czy lepiej zostawić aby krzewy same doszły do siebie po zimnym gradowym szoku?

PostNapisane: niedziela, 17 lipca 2005, 10:06 
Kiper
Kiper

Zostawić. Po paru dniach będzie wiadomo które liście mają mocno pouszkadzane nerwy a które tylko przestrzenie między nimi. Te mniej pouszkadzane dadzą sobie rade a te obwiędnięte można oberwać.
No i koniecznie spryskać przeciw chorobom grzybowym. Jak młode roślinki i jeszcze nie mają gron to jakimś układowym, jak już owocują to czymś lżejszym.

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 12:16 
Kiper
Kiper

A dlaczego tak stanowczo z tymi opryskami po gradobiciu ?

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 15:11 
Kiper
Kiper

[quote="oryks"]A dlaczego tak stanowczo z tymi opryskami po gradobiciu ?

Bo to doskonale ułatwia rozwój chorób. Kiełkowanie zarodników takich mączniaków trwa ok kilka godzin w momęcie wystąpienia optymalnych warunków [temp. i wilgotność] Na ogół po skiełkowaniu grzybnia wnika przez aparaty szparkowe i takie tam inne nudne sprawy wchodzą w rachubę. Przy uszkodzeniu tkanki liścia nie ma dla nich [grzybów, bakteri i wirusów] nijakiej przeszkody i do zainfekowania dochodzi B. łatwo
Stąd wspomniałem o środkach układowych [np. Topsin]

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 17:31 
mistrz
mistrz

Dzieki za pomoc i odpowiedź. Nauczony zeszłorocznym doświadczeniem - w tym roku regularnie (mimo słonecznej aury) pryskam folpanem. Czy mam zmienic na topsin czy zostac na folpanie?

PostNapisane: poniedziałek, 18 lipca 2005, 18:39 
Kiper
Kiper

Lepiej jest stosować środki przemiennie.

PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 06:30 
Ekspert
Ekspert

W zeszłym roku miałem gradobicie w czerwcu. Oczywiście wszystko się ładnie wygoiło. Niestety na przełomie sierpnia i września wszystkie liście na odmianach wrażliwych na mącznika właściwego wyglądały jak by je ktoś mąką posypał.
Radzę wziąć sekator, obciąć wszystko co jest uszkodzone, opryskać, a potem jeszcze raz opryskać, a nie zaszkodzi pewnie jeszcze na początku września popryskać. Ja stosowałem Amistar - działa!
Pozdrawiam,
Paweł

PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 08:35 
Kiper
Kiper

[quote="1stgreen"]...
Bo to doskonale ułatwia rozwój chorób...

Tak wiem, pytanie było trochę prowokacyjne :wink:
Taka ze mnie "anty opryskowa-chemiczna" istota, jakoś dobrze sobie nasz ogród bez tego radzi już od wieeeelu lat.
Tyle o skuteczności oprysków zapobiegawczych a może bez nich też byłoby dobrze ? To też tak retorycznie bo przecież w każdym temacie są dwie szkoły.

Pawel,
łączysz pojawienie się mączniaka na przełomie sierpnia i września z gradobiciem w czerwcu; a przecież, tak jak pisze 1stgreen, kiełokowanie jego zarodników to kwestia godzin a rozwój choroby pewnie kilka klikanaście dni.

PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 08:53 
Ekspert
Ekspert

Po gradobiciu nie mączniaków bym się najbardziej obawiał- choc i te oczywiście mają ułatwione zadanie. Najgorsze są choroby drewna jak phomopsis v. czy też choroby bakteryjne, bo zwalczenie ich jest bardzo trudne lub niemozliwe. Winorosl jest zdecydowanie bardziej wrazliwa na te choroby (kwestia odmiany jeszcze - oczywiscie) od wiekszości roslin sadowniczych - może z brzoskwinią bym porównał.
Oczywiście, że nie opryskanie nie równa się od razu infekcji. To kwestia prawdopodobieństwa - tym większego im więcej mechanicznie uszkodzonych liści i latorosli.
Ja w kazdym razie - po gradobiciu prysnąłbym przynajmniej miedzianem - jak juz tak ekologicznie do sprawy podchodzic.

PostNapisane: środa, 20 lipca 2005, 09:00 
Kiper
Kiper

[quote="oryks"]Pawel,
łączysz pojawienie się mączniaka na przełomie sierpnia i września z gradobiciem w czerwcu; a przecież, tak jak pisze 1stgreen, kiełokowanie jego zarodników to kwestia godzin a rozwój choroby pewnie kilka klikanaście dni.

Mogło tak być jak pisał Paweł. Najpierw grzybnia rozrastała się w tkance potem [przy sprzyjających warunkach] nastąpił masowy, na dużel powierzchni rozrost powierzchniowy grzybni i konidiów [to białe widoczne na pow. liści i innych części rośl.]- źródła infekcji wturnych. O dobrym rozroście grzybni świadczy pojawiający się obfity biały nalot.

Strefa czasowa: UTC + 1