Teraz jest czwartek, 22 stycznia 2026, 04:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2022, 19:30 
nowicjusz
nowicjusz

Cześć,
posadziłem w tym roku winorośle i nie znałem takiego pojęcia jak korzenie podpowierzchniowe. Dopiero niedawno gdzieś znalazłem taki temat. Byłem ciekawy, jak to wygląda u mnie i trochę się przeraziłem, jak to zobaczyłem. Sprawdziłem 3 krzaczki, na 2 nie było tego dużo i usunąłem te korzenie, ale został ten trzeci, z którym nie wiem, co zrobić. Usuwać, czy zostawiać? Co Wy byście zrobili? Dodam, że zaczynają się od głębokości ok 5cm. Winorośl to 'vitis bianca' - przynajmniej tak podaje sklep, brak informacji o szczepieniu.

https://i.imgur.com/rye19EW.jpeg

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2022, 19:44 
czeladnik
czeladnik

Teraz jak jest sucho to bym nic nie robił. Każdy korzeń sadzonki może być przydatny. Na wiosnę przyciąłbym na początku tak 180 stopni a potem drugie 180 stopni jak roślina nie będzie dawać widocznej reakcji na obcięcie. Mam skromne doświadczenie. Ciekawe co inni sądą na ten temat.

PostNapisane: wtorek, 9 sierpnia 2022, 22:52 
przedszkolak
przedszkolak

zostaw, ocalą winorośl podczas suszy.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2022, 09:56 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
Zawsze byłem, jestem i będę zwolennikiem usuwania korzeni podpowierzchniowych. Rok w rok po posadzeniu usuwałem korzenie podpowierzchniowe na głębokość 0,25-03 metra sztychem łopaty tuż przy pniu, zmuszając krzewy do rozrostu korzeni szkieletowych, ale od kiedy w mojej lokalizacji nastały długie okresy bezopadowe, ów zabieg stał się zbędny. Od 3 lat wody gruntowe są na 4 metrach i od tego czasu w sezonie wegetacyjnym okresy bezopadowe utrzymują się średnio 80-90 dni. W międzyczasie nieco zrosi liście i grunt na głębokość 3-5 cm, a głębiej sucho. Wiosną usunąłem kilka krzewów hybrydy NN. Korzenie szkieletowe zaczynały się od głębokości 0,4 metra i dokładnie nie określę ile poniżej, ponieważ odpuściłem sobie sprawdzenie na około 1 metrze, gdzie dalej sięgał w głąb korzeń pionowy. Teraz wiem dlaczego moje krzewy nie mają stresu wodnego i silne przyrosty. Przyroda wymusiła na mnie inną taktykę sadzenia. Nowe krzewy sadzę minimum na głębokość 0,5 metra i zasypuję tylko korzenie 10 cm warstwą ziemi. Przez pierwsze 3 lata nie wyrównuj dołka do poziomu gruntu, zapobiegając powstawania korzeni podpowierzchniowych, przez co zmuszam do rozrostu korzenie szkieletowe. Dla przezorności przez pierwsze 3 lata dołki wypełniam liśćmi, które usuwam wiosną przyszłego roku. Zadarniona gleba również zmusza krzewy do głębszego korzenienia.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2022, 15:43 
nowicjusz
nowicjusz

Temat chyba zawsze ma dosyć silnie podzielone zdania. Te korzenie podczas suszy pewnie są korzystne, ale co z podkładką? Czy zostawienie tak rozbudowanych korzeni podpowierzchniowych nie doprowadzi do jej odrzucenia? Ale z drugiej strony, czy usunięcie tych korzeni w obecnej formie nie zamęczy rośliny? Nie wiem jak wyglądają korzenie w głębszej warstwie ziemi.

Ciekawe podejście hybryda. 0.5 m wydaje się naprawdę głęboko. Na takiej głębokości u mnie te niewielkie sadzonki chyba nigdy by światła nie zobaczyły.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2022, 19:50 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: Karpicko szer.geograficzna 52,1167 ogród winoroślowy
tlbz, moja wypowiedź była nie precyzyjna, bo moja praktyka opiera się na odmianach rosnących na własnych korzeniach, więc w przypadku (jak słusznie zauważyłeś) odmian szczepionych może dojść do odrzucenia podkładki.

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2022, 20:52 
nowicjusz
nowicjusz

Więc dylematu ciąg dalszy. To jak być, albo nie być. Usuwać, czy nie usuwać :D

PostNapisane: środa, 10 sierpnia 2022, 21:46 
Ekspert
Ekspert

Proponuję, żeby teraz już nic nie usuwać. Teraz czas na owocowanie (tego akurat jeszcze nie masz), wigor wzrostu spada a już za chwilę krzewy będą się przygotowywać do zimy, więc jakiekolwiek zachwianie na ten moment nie będzie temu sprzyjać.
Też kiedyś "rozkminiałem" ten temat.
Jednak zasadniczo nigdy nie podcinałem korzeni, no chyba, że robiłem jakieś nawożenie lub rozluźnianie gleby to coś tam szpadlem podciąłem. Przy przesadzaniu czy wykopywaniu krzewów nie stwierdzam, żeby korzenie podpowierzchniowe były rozbudowane. Część krzewów nie ma ich wcale. Korzenie wyraźnie rosną w głąb. Krzewy to same regulują, u mnie piachy. Może przyczyną głębokiego korzenienia się u mnie jest to, że przez wiele sezonów krzewy podlewałem bardzo rzadko (przy wprowadzaniu nawozu płynnego lub w suszę). Krzewy nie były rozleniwiane "luksusem" na powierzchni to rosły w dół a tam na głębokości spotykały jeszcze różne "kuszące rarytasy" typu obornik. Odpowiednie posadzenie i postepowanie po posadzeniu też ma znaczenie.
Teraz trochę częściej podlewam nowe nasadzenia, więc za kilka lat zamelduję jak w takim przypadku będą wyglądać korzenie.

Strefa czasowa: UTC + 1